Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν εισβάλει στη χώρα του, ενώ το Κίεβο αναφέρει κατάληψη της παραθαλάσσιας πόλης Νοβοαζόφσκ. Εκτάκτως συνεδριάζει και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
“Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων”, ανέφερε ο Ποροσένκο σε μια ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας.
Το Κίεβο λέει ότι “ρωσικές δυνάμεις” κατέλαβαν την παραθαλάσσια πόλη Νοβοαζόφσκ
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αυτονομιστών, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες τις τελευταίες ημέρες.
«Χθες, Ρώσοι στρατιώτες πήραν τον έλεγχο της πόλης Νοβοαζόφσκ», μια παραθαλάσσια πόλη 11.000 κατοίκων μερικά χιλιόμετρα από τα σύνορα, ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας μέσω του Twitter, επισημαίνοντας ότι πολλά ακόμη χωριά σε μικρή απόσταση έχουν επίσης καταληφθεί.
«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αυτονομιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το συμβούλιο μέσω Twitter.
Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι.
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις και οι αυτονομιστές συντονίζουν τις κινήσεις τους για να εξαπολύσουν αντεπίθεση στην Ιλοβάισκ και τη Σαχτάρσκ, ανατολικά του Ντονέτσκ
2.
Λιθουανία και Λετονία ζητούν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Η Λιθουανία κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι προχώρησε σε μια «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και απαίτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό.
«Η Λιθουανία καταδικάζει έντονα την ολοφάνερη εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και «καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το θέμα αμέσως», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας.
Σύμφωνα με τη χώρα της Βαλτικής, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, οι ενέργειες της Μόσχας «παραβιάζουν ανοικτά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και υπονομεύουν την ασφάλεια σε όλη την περιοχή».
Το Βίλνιους κάλεσε τη Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».
Οι πολιτικοί (με σπάνιες εξαιρέσεις) σε όλες τις εποχές διακρίνονται για την προκλητική άγνοια της Ιστορίας. Ανιστόρητοι στην κυριολεξία ή επιλήσμονες της αξίας της ιστορικής εμπειρίας οι περισσότεροι. Γι΄αυτό και άπειρες φορές συμπεριφέρονται ασύνετα ,αντιφατικά και περίεργα. Και τέτοια συμπεριφορά από ηγέτες συνεπάγεται κίνδυνο, απειλή, καταστροφή. Και η Ιστορία διδάσκει πως τα μεγάλα λάθη των ηγετών στην άσκηση της εξουσίας τους δεν είναι μόνο αναρίθμητα, αλλά και αποφασιστικά-καθοριστικά για το μέλλον του ανθρώπου, για την επιβίωση του είδους μας.
Και όταν τα λάθη γίνονται από ιδιώτες, το κόστος είναι περιορισμένο και βιωμένο σε μικρό “κύκλο” ατόμων. Αν όμως ο αρχηγός ενός κράτους, μιας κυβέρνησης, ειδικά μιας μεγάλης χώρας, διαπράττει συνεχώς σοβαρά και συνεχή λάθη, τότε οι επιπτώσεις είναι σοβαρές και ανυπολόγιστες για ολόκληρους πληθυσμούς και κάποτε για σύμπασα την ανθρωπότητα.
Από την ημέρα που ο δικτάτορας της Ρωσίας Πούτιν ξεκίνησε πόλεμο ενατίον της διεθνούς νομιμότητας και φαντάστηκε πως μπορεί να λύσει “εδώ και τώρα” και με ελάχιστες συνέπειες το λεγόμενο “Ανατολικό ζήτημα” (διέξοδος της Ρωσίας στη Μεσόγειο η μια μεγάλη παράμετρος), που ταλανίζει από την εποχή της τσαρικής Ρωσίας ολόκληρη την Ευρώπη, οι ηγέτες της Δύσης διεπραξαν ασυγχώρητα ιστορικά εγκλήματα. Επέτρεψαν στον ασεβή δικτάτορα να νομίζει πως είναι εύκολο και απλό, αν έχεις περισσό θράσος και αλαζονεία να χρησιμοποιείς ασύνετη και βάρβαρη βία, για να εξυπηρετείς τα συμφέροντα της ματαιοδοξίας και της φιλοδοξίας σου. Και όσον αφορά τον Πούτιν, πέρα απ΄αυτό, φαίνεται πως είναι και ψυχαναγκαστική συμπεριφορά εξαιτίας της αναμφισβήτησης βαριάς ψυχοπάθειάς του. (Φαντάζεται πως είναι η…Αικατερίνη Β’!).
Αυτά τα ανιστόρρητα λάθη των ηγετών της Δύσης και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, πληρώνει σήμερα η Ουκρανία και αύριο θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλο κόστος περισσότερες χώρες και πιθανότατα η Ευρώπη ολόληρη. Το οπλοστάσιο του δικτάτορα είναι πάντα εκεί, ανέγγιχτο, ισχυρό, ενισχυμένο .Και στην ισχύ του πυρηνικού του οπλοστασίου ποντάρει ο Πούτιν. Σ΄αυτή τη δύναμη της βίας και της καταστροφής υπολογίζει, που σε συνδυασμό με την έλλειψη ιστορικής γνώσης, αλλά και την αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα των ηγετών της Δύσης, όλο αυτό το πλέγμα συμεριφοράς γίνεται θηλιά στο λαιμό της ανθρωπότητας.
Αν σύντομα δεν ξεπεταχτούν νέες δυνάμεις ακτιβισμού παγκοσμίως, αλλά κυρίως στη Ρωσία. Αν δεν ανατραπούν ειρηνικά ή δια της βίας από συνειδητοποιημένους πολίτες ΟΛΑ τα υφιστάμενα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Αν δε βελτιωθούν αποφασιστικά τα δημοκρατικά πολιτεύματα που αποδείχθηκαν ανίκανα να προστατεύσουν το αγαθό της ζωής και της ειρήνης σε όλη την ανθρωπότητα. Αν δεν εξευρεθούν νέες μορφές διακυβέρνησης με ηγέτες συνετούς , έμπειρους και με ιστορική γνώση ή συστήματα διακυβέρνησης εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να “ξεπετάγεται” ένας παρανοϊκός νέος Χίτλερ-Πούτιν ή η ιστορική συγκυρία θα αφήνει χώρο σε έναν ανίκανο αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα,ώστε να έρχονται τα “πάνω κάτω” και να χάνεται τελικά ό,τι με αίμα, πόνο και θυσία κατέκτησε η ανθρωπότητα για τη διασφάλιση του σεβασμού της ζωής του ανθρώπου και της παγκόσμιας ειρήνης.
Για να το πούμε πιο απλά: Εκεί,δηλαδή, που η υφήλιος ανακουφισμένη από το τέλος μιας μεγάλης καταστροφής θα λέει “Δόξα τω θεώ”, την ίδια στιγμή, θα την αναγκάζουν κάποιο άφρονες ηγέτες του κόσμου να ανακράζει πάλι … “Παναγιά βοήθα”!