1.ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙΣΜΟΣ. ΙΔΙΑΣ “ΣΠΟΡΑΣ” ΤΕΡΑΤΑ.
2. ΤΟ “ΠΟΤΑΜΙ” ΘΑ ΠΟΤΙΖΕΙ ΜΟΝΟ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΩΡΑΦΙΑ”, ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο …ΑΡΔΕΥΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ.
3. ΚΟΥΒΑ. ΜΙΑ “ΑΝΑΣΑ ΔΡΟΜΟΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.
4. ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ!
________________________________________________________________
1.Περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους πιστεύουν στον θετικό ρόλο του Στάλιν στη ρωσική Ιστορία
“όμως πολλοί τον τιμούν για τον ρόλο του στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.”
Ακούγεται ως αστείο. Οι θαυμαστές του Στάλιν (τον θεωρούν ως τη σημαντικότερη προσωπικότητα της Ρωσίας!) να τιμούν το Σοβιετικό μακελάρη, για τη συντριβή των ναζιστικών στρατευμάτων Αλλά, για να καταλάβουμε. Ποια ειδεχθή εγκλήματα χρεώνουμε ιστορικά στο ναζισμό που τα απέφυγε ο σταλινισμός; Τούς φούρνους; Μα εξίσου επώδυνος θάνατος είναι ο εξ ασιτίας θάνατος (πείνα) στον οποίο καταδίκασε ο παρανοϊκός δικτάτορας της Σοβιετικής ένωσης σχεδόν 7 εκατομμύρια Ουκρανούς!
΄Ενας από τους λαούς που η ιστορία διαβεβαιώνει πως πλήττεται δεινά από τη “γάγγραινα” του εθνικισμού, είναι ο ρωσικός. Και ο εθνικισμός,ως γνωστό, έχει κυρίαρχη παρενέγεια το ρατσιμό. Κορυφαίοι και σ΄αυτό οι Ρώσοι! Θεωρούν πολλοί μάλιστα τη φυλή τους ως την… ορίτζιναλ Αρία φυλή!
Πολλή δουλειά θέλει τα επόμενα χρόνια αυτή η χώρα για να “στρώσει” σε πολλά μέτωπα. Προηγείται, βέβαια, η πτώση του σημερινού δικτάτορα,ο οποίος ευθύνεται για πολλά και μεγάλα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στην παλιά ηγέτιδα της Σοβιετικής ΄Ενωσης. Και θα πληρώσει μια μέρα ο Πούτιν,όταν οδηγηθεί στο διεθνές ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
___________________________________________________________________________
2. Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι δεν θα μπει σε κυβέρνηση με αντιευρωπαϊστές σε θέσεις ευθύνης»
Εμείς, σημείωσε, έχουμε γίνει πολύ μεγάλο ρεύμα, δεν αποκλείουμε τις διαφορετικές απόψεις, αποσαφηνίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός είναι αδιαπραγμάτευτος. Επισήμανε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, κατόπιν αιτήματος μιας μικρής παράτασης και τόνισε ότι στις 26 του μηνός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να καλέσει τα κόμματα και να συζητήσει σοβαρά το θέμα της διαπραγμάτευσης, το οποίο δεν θα εμπεριέχει μονομερείς ενέργειες και θα έχει γνώμονα το κοινό καλό και τη σωτηρία της χώρας.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε επικίνδυνες τις συζητήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς θα χρειαστούν μεγάλες αποφάσεις και όχι καθ’ υπόδειξη των ξένων.
Η υπεύθυνη συζήτηση με το Ποτάμι απαιτεί, όπως είπε ο επικεφαλής του, εκτός από την ευρωπαϊκή πορεία, επίσης ένα κοινωνικό κράτος που θα απαλύνει τα τραύματα της κοινωνίας, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και απόδοση δικαιοσύνης.
Αν κρίνουμε από τις δεδομένες και διακηρυγμένες αντιευρωπαϊκές θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει πως ο Θεοδωράκης, έστω κι αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και χρειαστεί τη συνεργασία του, εκείνος θα την αρνηθεί. Το σημειώνουμε αυτό εδώ
___________________________________________________________________________
3. Ξεκίνησαν στην Αβάνα οι ιστορικές συνομιλίες μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ
Ήδη ο πρόεδρος Ομπάμα προανήγγειλε την άρση των οικονομικών κυρώσεων και του εμπάργκο που διαρκεί 53 χρόνια σε βάρος της νήσου και κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας για την Κατάσταση της Ένωσης χθες επισήμανε ότι «τερματίζουμε μία πολιτική η ημερομηνία λήξης της οποίας έχει περάσει εδώ και πολύ καιρό».
Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο θέμα της μετανάστευσης σήμερα και στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων αύριο.
Και οι δύο πλευρές αναμένεται να επισημάνουν τους μακροπρόθεσμούς στόχους τους. Η Κούβα από τη μία θα αναζητήσει τρόπους για την άρση του εμπάργκο των ΗΠΑ και θα ζητήσει από την Ουάσιγκτον να την διαγράψει από τον κατάλογο των κρατών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ενώ από την άλλη οι Αμερικάνοι θα ασκήσουν πιέσεις για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, η Κούβα αναμένεται να εκφράσει τη δυσφορία της για την αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει τη χορήγηση θεώρησης διαβατηρίου στους Κουβανούς αμέσως μόλις φθάνουν στην αμερικανική επικράτεια, καθώς σύμφωνα με την Αβάνα αυτό ευνοεί την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Πάντως χθες ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε έναν διαχωρισμό των εννοιών της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων και της εξομάλυνσης των σχέσεων.
«Η Κούβα δεν εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η Κούβα αποκαθιστά τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η εξομάλυνση των σχέσεων είναι μια πιο μακρά και πιο περίπλοκη διαδικασία» σημείωσε ο ίδιος.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η εγκαθίδρυση «υγιών» διπλωματικών σχέσεων προϋποθέτει οι ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο, να βγάλουν την Κούβα από τον κατάλογο των τρομοκρατικών χωρών και να σταματήσουν να προσλαμβάνουν Κουβανούς γιατρούς που έχουν αυτομολήσει.
Οι συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησαν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και επικεφαλής από την αμερικανική πλευρά είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Αμερική Άλεξ Λι, ενώ από την κουβανική πλευρά η διευθύντρια του ΥΠΕΞ αρμόδια για τις ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ.
Πόσα χρόνια χαμένα! Στην πραγματικότητα από ένα πείσμα, ένα γινάτι. Και ένας λαός που υπέφερε τα πάνδεινα. Επιτέλους, ας συνετιστούν αμφότεροι τώρα πια.
_____________________________________________________________________
4. Βοηθήστε τα παιδιά που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα
Περίπου 150 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι προς το παρόν να προσφέρουμε ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, γραφική ύλη κ.ά.
Τί ειρωνεία! Πολλά από αυτά που είναι απαραίτητα για τα παιδιά, πετάγονται στα σκουπίδια ή είναι πάμφθηνα για να αγοραστούν. Για να δείτε, όμως, που ελάχιστοι θα σπεύσουν να ανταποκριθούν στην έκκληση για να βοηθήσουν.
Μας λείπει η κοινωνική ευαισθησία σήμερα. Παλιότερα, το δράμα του “ξένου” ανθρώπου, η ανέχεια, η ορφάνια, συγκινούσαν και η συμπαράσταση ήταν απλόχερη.
Δύσκολοι οι καιροί για δυστυχισμένους στην εποχή μας.