ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

1. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΜΟΙΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΜΕΝΗ  ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Α΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
2. ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ GREXIT, ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ.
3. ΖΟΥΡΑΡΙΣ (“ΝΑΖΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΛΗ” ΠΛΕΟΝ), ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ ΕΝΤΕΛΩΣ.
4/ GREXIT   “Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ΄ ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ”!
________________________________________________________________
1. Τρία γραφήματα που δείχνουν όλη την αλήθεια για την ελληνική κρίση: Ιστορική σύγκριση που σοκάρει
Τρία γραφήματα που δείχνουν όλη την αλήθεια για την ελληνική κρίση: Ιστορική σύγκριση που σοκάρει [εικόνες]

Η Ιστορία, όταν δεν διδάσκει, προσφέρει τα κατάλληλα παραδείγματα για συγκρίσεις. Τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορετικών κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων που έχει κάθε εποχή, η τωρινή της Ελλάδας μπορεί άνετα να συγκριθεί με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ και την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Γερμανία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί αξιολογική κρίση, αλλά συμπεράσματα που προκύπτουν από αριθμητικά δεδομένα, που μέσω του slate.com αντιπαραβάλλονται σε τρία αποκαλυπτικά γραφήματα και δείχνουν την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της κρίσης.

«Η ελληνική οικονομία υπέφερε όσο καμία άλλη χώρα της Ευρώπης από την έναρξη της κρίσης και εντεύθεν. Από την αρχή του δράματος, το 2008, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε πάνω από το 1/4. Καθώς και άλλες χώρες προσπαθούν να επανέλθουν από αυτό το χτύπημα, καμία τους δεν δέχθηκε τέτοιο χτύπημα όπως η Ελλάδα. Επί παραδείγματι, το ΑΕΠ της Ιταλίας δέχθηκε μια μείωση της τάξης του 10%», αναφέρει το άρθρο προσπαθώντας να εξηγήσει το πρώτο γράφημα, που έχει ως αντικείμενο τη σύγκριση του ελληνικού ΑΕΠ με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών κρατών από το 2008 και μετά.

Τα επόμενα δύο γραφήματα, όμως, είναι και τα πλέον αποκαλυπτικά, καθώς αντιπαραβάλλουν την ελληνική περίπτωση με δύο ιστορικά «χαμηλά». Το ένα είναι η Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ. Κατά τον Economist και τον αναλυτή της Washington Post, Ματ Ο’Μπράιαν, το ιστορικό ανάλογο της ελληνικής ύφεσης είναι η αντίστοιχη των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί μετά τον έβδομο χρόνο της σκληρής δοκιμασίας τους κατάφεραν να γυρίσουν τον τροχό της οικονομίας τους και να ανακάμψουν, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο άσχημη κατάσταση που δικαίως ο Πολ Κρούγκμαν έγραψε στους New York Times ότι μοιάζει σαν να έχασε έναν πόλεμο. Όντως, το άλλο ιστορικό αντίστοιχο έχει να κάνει με μια χώρα που βγήκε από έναν πόλεμο ηττημένη και βίωσε ανάλογες καταστάσεις με αυτές της Ελλάδας: είναι η Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που δοκίμασε τις επιπτώσεις μια βαθύτατης κρίσης».

 

  Να συμπληρώσουμε το επίσης σημαντικό (ίσως και σημαντικότερο) πως, όπως και με τα παραπάνω δεδομένα στην Ευρώπη, λίγα χρόνια πριν από το  Β΄ παγκόσμιο πόλεμο,   την εξουσία σήμερα στην Ελλάδα (το γράψαμε πριν λίγες ημέρες) ασκεί μια εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνη, ακριβώς ίδια με το “εργατικό εθνικοσοσιαλιστικό γερμανικό κόμμα” που εξέθρεψε το Ναζισμό. Αυτό οφείλουμε να κρατήσουμε περισσότερο στο μυαλό μας και από τις ομοιότητες της οικονομίας  με την περίοδο εκείνη.

__________________________________________________________________________

2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ
Bloomberg: Να γιατί η Γερμανία μπορεί να μην μπλοφάρει με την Ελλάδα
Bloomberg: Να γιατί η Γερμανία μπορεί να μην μπλοφάρει με την Ελλάδα [γράφημα]

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη βρίσκονται σε φάση αδιεξόδου, η Γερμανία προβάλλει ως η κατεξοχήν δύναμη που είναι -εκπληκτικά- πρόθυμη ακόμη και να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την περιοχή του ευρώ. Ανεξάρτητα, δε, από τις όποιες συνέπειες θα έχει αυτή η εξέλιξη για την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και το σύνολο της νομισματικής ένωσης.

Το Bloomberg δίνει τη δική του εξήγηση για τη μικροπολιτική της Γερμανίας: οι γερμανικές τράπεζες έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν σε σχέση με το παρελθόν. Γράφει επ’ αυτού ο Μαρκ Γουάιτχαουζ: «Όταν η ευρωπαϊκή κρίση φούντωσε για πρώτη φορά το 2010, τα οικονομικά της Γερμανίας ήταν στενά συνδεδεμένα με εκείνα των εύθραυστων μελών της Ευρωζώνης. Οι απαιτήσεις των τραπεζών της στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία -συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που είχαν δανείσει σε κυβερνήσεις και εταιρείες- ανέρχονταν σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου ίσο με το σύνολο του κεφαλαίου του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Αν οι περιφερειακές χώρες είχαν αναγκάσει σε απώλειες τους ιδιώτες πιστωτές, κάτι που αναμφίβολα θα έπρεπε να είχε γίνει, τότε η Γερμανία θα έπρεπε είτε να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζές της ή να αντιμετωπίσει μια άμεση κατάρρευση».

Και συνεχίζει: «Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική τώρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και oι φορολογούμενοι των πιστωτριών χωρών έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων στις περιφερειακές χώρες, καθιστώντας δυνατό για τις γερμανικές τράπεζες να ξεφύγουν με ελάχιστη ζημιά. Εν μέρει, χάρη σε αυτήν τη διάσωση από την “πίσω πόρτα” οι τράπεζες έχουν επίσης τη δυνατότητα να αυξήσουν το κεφάλαιό τους. Ως εκ τούτου, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να αντέξουν μια ελληνική καταστροφή. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 οι απαιτήσεις τους για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία είχε μειωθεί σε περίπου 216 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 46% του κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα όλων αυτών: Η Ελλάδα έχει μείνει με περισσότερο χρέος από ό,τι μπορεί να πληρώσει και η Γερμανία -με τις τράπεζες της αποτελεσματικά σωσμένες- έχει έναν λιγότερο λόγο για να δώσει στην Ελλάδα μια βοήθεια. Άρα, δεν υπάρχουν τα κίνητρα για ένα ευτυχές τέλος».

 Νομίζουμε πως δένουν καλά οι παραπάνω πληροφορίες με αυτά που γράφαμε χτες στο θέμα μας με τίτλο “ΠΛΑΝΟ Β’. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ “ΒΟΜΒΑ”

“Τα γνωρίζουν αυτά που αναφέραμε στην Ευρώπη; Είμαστε σίγουροι πως ναι, τα γνωρίζουν.  Και θα δώσουν την παράταση; Φαίνεται πάλι πως ναι,θα τη δώσουν. Οπότε, αναρωτιέται κανείς, μήπως αυτό κατά βάθος θέλουν και οι Ευρωπαίοι, να βγούμε,δηλαδή, αυτοβούλως από το ευρώ; «Να βγάλουμε  τα μάτια μας μόνοι μας», εν ολίγοις,για να μην έχουμε να λέμε πως εκείνοι μας πετάξανε” .
_________________________________________________________________
3. Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΜΙΛΑ ΓΙΑ «ΕΙΣΒΟΛΗ»
Ζουράρις με μπλουζάκι «μολών λαβέ»: Εχουμε πόλεμο με τους κοπραγωγούς Αλεμανούς
Ζουράρις με μπλουζάκι «μολών λαβέ»: Εχουμε πόλεμο με τους κοπραγωγούς Αλεμανούς [βίντεο]

Για ακόμη μια φορά ο Κώστας Ζουράρις… έκλεψε την παράσταση σε δημόσια εμφάνιση του με τις ατάκες του, αυτή την φορά εναντίον των Γερμανών και των Βρυξελλών.

«Αυτή η ιστορία εδώ και 15 -20 μέρες λόγω του εκλογικού αποτελέσματος δεν είναι απόδειξη ενός νέου αντάρτικου; είπε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ και εν συνεχεία σχετικά με τις αντιδράσεις του Βερολίνου και των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται,  είπε χαρακτηριστικά: «Σιγά τώρα τους κοπραγωγούς Αλεμανούς και των Βρυξελλών που θα μας αιφνιδιάσουν» και πρόσθεσε «Που θα μας στείλουν δηλαδή; Σε μία τί; Πτώχευση; Άρα έχουμε πόλεμο. Μας επιβάλουν πάλι κατοχή και εισβολή. Θα αντισταθούμε».

Ο κ.Ζουράρις μάλιστα κατά την διάρκεια της συνέντευξης φορούσε μπλουζάκι που έγραφε «300 Μολών λαβέ»

 ΄Ενας  γραφικός  φιλόλογος είναι ο Ζουράρις  που κατάντησε πλέον ακρο-εθνικστής και συνεχώς ασελγεί  επί της ιστορίας. Εκτός των άλλων, ο γραφικός αυτός φιλόλογος, υποδύεται και τον ιστορικό, ενώ δεν έχει καμια σχέση με την επιστήμη και καμιά ιστορική αρμοδιότητα.

Πάρτε τον στο …ψιλό. Μόνο αυτό του αξίζει!

_________________________________________________________________

4. Μάλτα: Για Grexit ετοιμάζονται Γερμανία, Ολλανδία και άλλοι

 

Την πεποίθησή του ότι μία ομάδα χωρών-μελών της Ευρωζώνης με επικεφαλής την Γερμανία ετοιμάζονται να δουν την Ελλάδα να εγκαταλείπει το  ευρώ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup. Οπως δήλωσε ο κ. Εντουαρντ Σικλούνα στην εφημερίδα Malta Today, τα αιτήματα της Αθήνας προκαλούν όλο και μεγαλύτερη σύγχιση στο Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Νομίζω ότι έφτασαν πιά στο σημείο να πούν στην Ελλάδα “αν θέλεις να φύγεις, φύγε”…» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σικλούνα. «Και νομίζω ότι το εννούν, διότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι τηρούν σκληρή στάση και επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποδώσει την αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει οι εταίροι σεβόμενη τους όρους που θέτουν…»

Για την έξοδο της Ελλάδας απο την Ευρωζώνη προετοιμάζεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να μην επηρεαστούν από μια τέτοια εξέλιξη τα υπόλοιπα μέλη της Eυρωζώνης, συμπληρώνοντας ότι το Ίδρυμα ασκεί πιέσεις στην Αθήνα για να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων.

 ΄Ολοι με  αυτό το “μαύρο” σενάριο τελικά παίζουν. Να αρχίζουμε να το πιστεύουμε;

__________________________________________________________

5. Στίβεν Χόκινγκ: Απαραίτητος ο εποικισμός του διαστήματος για την επιβίωση της ανθρωπότητας

Η διαστημική εξερεύνηση, και η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημιουργία αποικιών σε άλλους πλανήτες, είναι απαραίτητες για να διασφαλισθεί το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτό ανέφερε χθες ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα του ανθρώπινου είδους είναι η επιθετικότητα, η οποία με τα πυρηνικά οπλοστάσια θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του πολιτισμού μας.

Οι δηλώσεις του 73χρονου επιστήμονα έγιναν στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, στο οποίο ξενάγησε χθες την Άνταϊζ Ουγιάνουα, νικήτρια του διαγωνισμού «Guest of Honour».  Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η 24χρονη Αμερικανίδα ρώτησε τον Χόκινγκ ποιο είναι το πιο αρνητικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης προσωπικότητας και, αντίθετα, ποιο χαρακτηριστικό του είδους μας θα ενίσχυε αν μπορούσε.

Όπως απάντησε, αυτό που θα ήθελε να εξαλειφθεί είναι η επιθετικότητα. «Μπορεί να αποτέλεσε πλεονέκτημα για τον άνθρωπο των σπηλαίων, ώστε να διεκδικήσει περισσότερη τροφή και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο, σήμερα όμως απειλεί να μας καταστρέψει όλους. Ένας πυρηνικός πόλεμος ευρείας κλίμακας θα μπορούσε να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό και, ακόμη χειρότερα, το είδος μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στον αντίποδα, υποστήριξε πως το θετικότερο γνώρισμα του ανθρώπου είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή η ικανότητα να κατανοούμε και να ταυτιζόμαστε συναισθηματικά με τους γύρω μας.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως θα πρέπει να συνεχισθεί με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς η εξερεύνηση του διαστήματος, αφού είναι η «ασφάλεια ζωής» που εγγυάται πως ο άνθρωπος θα συνεχίσει να υπάρχει. «Οι επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη άλλαξαν το μέλλον του είδους μας με τρόπους που προς το παρόν δεν έχουμε συνειδητοποιήσει», δήλωσε.

«Μπορεί να μην έλυσαν κάποιο άμεσο πρόβλημα εδώ στον πλανήτη Γη, ωστόσο άνοιξαν νέους δρόμους για την επίλυσή τους και δημιούργησαν νέες προοπτικές. Πιστεύω πως το απώτερο μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στο διάστημα. Κι αυτό γιατί ο εποικισμός άλλων πλανητών είναι μια σημαντική “ασφάλεια ζωής”, που θα μπορούσε να αποτρέψει την εξαφάνιση της ανθρωπότητας».

Ο διαγωνισμός «Guest of Honour» διοργανώθηκε από το σάιτ VisitLondon.com, με σκοπό την τουριστική προβολή της βρετανικής πρωτεύουσας. Η 24χρονη Αμερικανίδα αναδείχθηκε νικήτρια ανάμεσα σε περισσότερες από 10.000 συμμετοχές.

Το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου δεν είναι, πάντως, η μόνη απειλή για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον Χόκινγκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο φυσικός υποστήριξε πως αυτό το μέλλον του ανθρώπου κινδυνεύει επίσης και από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης. Ο λόγος είναι πως η ανάπτυξη εξελιγμένων «σκεπτόμενων» μηχανών, που θα έχουν τη δυνατότητα να αυτενεργούν, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του είδους μας.

Μάλιστα, ένα μήνα αργότερα ο Χόκινγκ συνυπέγραψε με άλλους επιστήμονες και επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μασκ μία ανοικτή επιστολή, ζητώντας να τεθούν κατευθυντήριες αρχές στην έρευνα, οι οποίες θα εξασφαλίζουν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίζει να εξελίσσεται προς όφελος της κοινωνίας.

Ο Στίβεν είναι από τους λίγους σοφούς-συνετούς επιστήμονες που έχει ο πλανήτης μας. Οφείλουμε να προσέχουμε και να κατανοούμε τί λέει.

΄Εχει τον απόλυτο σεβασμό μας ο μεγάλος  φυσικός.