ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ 2015 του ΗΟΜΟ-NATURALIS.GR.

΄Οπως προαναγγείλαμε, εδώ και περίπου 2 εβδομάδες είχαμε ξεκινήσει μια πανελλαδική έρευνα -δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα. Προηγουμένως, όμως,  θα περιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε τελευταία αυτού του  είδους τις  έρευνες.

 Γράφαμε στην “ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ” στις 24 Μαϊου 2014 σε ανάλογη παρουσίαση δημοσκόπησης  με τίτλο

“ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ  2014 ΤΟΥ HΟMO-NATURALIS.GR”

 

 

΄Οπως λέγαμε στο Α μέρος της δημοσίευσης, τα βασικά σφάλματα μιας δημοσκόπησης είναι στον τρόπο διεξαγωγής της. Μια λίστα ερωτήσεων (τηλεφωνικά ή στο δρόμο) και με τον τρόπο που την «ξεδιπλώνουν» οι δημοσκόποι (συνήθως… κοπελίτσες ή αγοράκια, που σε πρώτη ματιά σου δίνουν την εντύπωση πως μάλλον οι υποτιθέμενες ερωτήσεις της έρευνας είναι ένα καλό άλλοθι -πρόσχημα , για να σου προτείνουν καφεδάκι!), δεν υπάρχει περίπτωση να αναδείξουν ,ας πούμε, την ταυτότητα των νικητών ή των ηττημένων σε μια εκλογική αναμέτρηση, πολύ περισσότερο να «χαρτογραφήσουν» πολιτικά τη χώρα.

΄Ιδια λάθη (αλλά όχι ακριβώς τα ίδια) έγιναν και στη δική μας πανελλαδική έρευνα στην πρώτη της φάση. Εξ ού και οι αντιφάσεις που εντοπίστηκαν αμέσως .΄Ετσι, καταλήξαμε ,αφού λάβαμε υπόψη μας τις εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων σε θέματα δημοσκοπήσεων, ερευνών, ομαδικής συμπεριφοράς, στατιστικών κ.λπ στις εξής αποφάσεις:

1. Η έρευνα να διεξαχθεί πανελλαδικά από μέλη,αλλά και από μόνιμους φίλους -επισκέπτες το σάιτ. Με τον τρόπο αυτό διευρύναμε «δημογραφικά» τη δημοσκόπηση (περισσότερες περιοχές, μεγαλύτερο το πληθυσμιακό δείγμα) και φυσικά περισσότεροι (και με …ιεραποστολική διάθεση προσφοράς έργου) δημοσκόποι. (Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς!).

Να αναφέρουμε εδώ ένα παράδειγμα. Στους 4 μήνες που ήταν περίπου ο χρόνος διεξαγωγής της έρευνας, οι «δημοσκόποι» μας είδαν  περισσότερους από 20.000 ανθρώπους με τους οποίους  συζήτησαν και ήταν άτομα όλων των ηλικιών, του μορφωτικού, κοινωνικού, οικονομικού κ.λπ επιπέδου σε κάθε γωνιά της χώρας.

2. Είχαμε στη διάθεσή μας περισσότερο χρόνο για τη διεξαγωγή της έρευνας και περισσότερο υλικό για να επεξεργαστούμε. Αυτό ήταν σημαντικό, γιατί οι ερευνητές μας δεν είχαν να «ξεπετάξουν» ένα συγκεκριμένο,υποχρεωτικό ωράριο ,σε περιορισμένο και καθορισμένο χρόνο. Η έρευνα γινόταν «αθόρυβα» όλο το 24ωρο και σε κάθε ευκαιρία επικοινωνίας και κουβέντας με συνανθρώπους μας.

3. Η δημοσκόπηση δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητά της. Σε κανέναν δεν είπε κανείς πως είμαστε από το «τάδε” σάιτ και κάνουμε μια έρευνα-δημοσκόπηση. ΠΟΤΕ. Δεν υπήρχε λίστα με ερωτήσεις, καταγραφή απαντήσεων και τα παρόμοια που συνηθίζονται στις δημοσκοπήσεις. Οι απαντήσεις που θέλαμε, βγαίνανε μέσα από ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ στις παρέες μας, στους ανθρώπους που συναντούσαμε κάθε μέρα στη δουλειά μας, στις κοινωνικές μας συναναστροφές, αλλά και με «αγνώστους», οπουδήποτε θα μπορούσαμε να πιάσουμε μια απλή ,καθημερινή κουβέντα, μια από τις καλές συνήθειες, που απόμειναν ακόμα στον ΄Ελληνα . Αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, η αβίαστη, δηλαδή, κουβέντα, που δεν είναι ούτε κατευθυνόμενη ούτε τυποποιημένη, ελευθερώνει τη διάθεση των ανθρώπων για επικοινωνία και φυσικά η «είσπραξη» της αλήθειας είναι πολύ πιο εύκολη.

Να αναφέρουμε ένα παράδειγμα: ΄Οταν μιλάς με 5 αγνώστους στο λεωφορείο ή στη “λαϊκή” και σχολιάζετε την την τρέχουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική κατάσταση, χωρίς το «θέατρο» της στημένης κουβέντας, οι άνθρωποι ανοίγουν τις καρδιές τους, επικοινωνούν ευκολότερα, λύνεται η γλώσσα τους. Δεν υπάρχει λόγος, ας πούμε, να αποκρύψουν στην κουβέντα πάνω την πεποίθησή τους πως ο «Σαμαράς είναι προδότης ή το αντίθετο” πως «ο Τσίπρας είναι δημαγωγός ή παλικάρι και τσαμπουκάς” ,αν «καλώς ή κακώς ο Μιχαλολιάκος  και η παρέα του είναι «μέσα”, αν «τα ΜΜΕ  και οι ιστότοποι (και ποια) έδωσαν χώρο και τόπο συσπείρωσης στους Χρυσαυγίτες και προπαγάνδας των απόψεών τους» .

Πιστεύουμε πως οι παραπάνω διευκρινίσεις πείθουν  τον καλόπιστο και ελλιπώς ενημερωμένο πως με τον τρόπο που περιγράψαμε βγαίνουν ευκολότερα και πιο γνήσιες αλήθειες, που σε καμιά περίπτωση η προγραμματισμένη κουβέντα με μια λίστα ερωτήσεων ,αντίθετα με τη «ζεστή”, δεν μπορεί να πετύχει.

4. Κάθε μέλος-φίλος στους περίπου 4 μήνες που διεξήχθη εντατικά η έρευνα και με τον τρόπο που είπαμε, κατέγραφε τις εμπειρίες του και μας “κατέθετε” σημαντικό πρωτογενές (ακατέργαστο) υλικό επεξεργασίας ,το οποίο έμπειροι πλέον αναλυτές αναλάμβαναν να το καταγράψουν,να το τοποθετήσουν σε σειρά και ομοιογένεια, να ξεδιακρίνουν το ουσιώδες από το επουσιώδες και τελικά να προχωρήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων-αποτελεσμάτων επί των συγκεκριμένων θεμάτων που τους ζητήσαμε και τα οποία (θέματα και αποτελέσματα) αμέσως τώρα παρουσιάζουμε”.

 

 

Αυτά γράφαμε στις 22/5/2014. Με τον ίδιο τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω πως κάναμε τη μεγάλη εκείνη έρευνα του 2014, συνεχίσαμε και σήμερα. Μόνο που δεν είχαμε στη διάθεσή μας 4 ολόκληρους μήνες, αλλά λιγότερο από 2 εβδομάδες και ούτε τον αριθμό των εθελοντών της πρώτης μεγάλη δημοσκόπησης.

 

Παρ΄όλα αυτά, πιστεύουμε πως έγινε μια πολύ καλή δουλειά και ευχαριστούμε  όλους τους συνεργάτες κι τους εθελοντές, που έφεραν όλο το βάρος της έρευνας. Η δική μας προσωπική συμβολή (κι ας μιλάμε συνέχεια εδώ σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο) ήταν τελικά η μικρότερη, αφού περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι του προσδιορισμού του πλαισίου που κινήθηκε  η δημοσκόπηση  (τί θέλαμε να μάθουμε από τους συμπολίτες μας) και μετά στην επεξεργασία των στοιχείων που μας προσκομίστηκαν .Και αυτά τα στοιχεία τελικά, να επισημάνουμε πως  ήταν  “τακτοποιημένα-ταξινομημένα” με προσοχή και επιμέλεια, ώστε δε χρειάστηκε πολύς κόπος, για να εξαχθούν σύντομα τα τελικά αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης.

 

Να αναφέρουμε και τα εξής διευκρινιστικά: 1. Το διάστημα της έρευνας οι “δημοσκόποι” μας συζήτησαν  με 800 περίπου ΄Ελληνες σε πολλές περιοχές της χώρας. 2. Το παραπάνω “δείγμα” συμπεριελαμβάνει όλες τις ηλικίες και   των δύο φύλων. 3. Από τους 800, οι (περίπου) 200 είχαν ηλικία από 15-18 χρόνων. 4. Υπάρχουν απαντήσεις που δεν είναι  “καθαρές” (ερμηνεύονται, δηλαδή, ως “ναι” και “όχι” ή τίποτα από τα ερωτώμενα  (επομένως δεν εντάσσονται στα ερωτήματα που διατυπώθηκαν) ή ήταν…αλαλούμ (“εκτός τόπου και χρόνου”!)΄Ετσι, αυτές τις απόψεις δεν τις συμπεριλάβαμε στα αποτελέσματά μας.

       

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 2015 του ΗΟΜΟ-NATURALIS.GR.

 

1. Είσαι μέχρι αυτή τη στιγμή ικανοποιημένος γενικώς από την πορεία της νέας κυβέρνησης και  από τον τρόπο που χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα στο εξωτερικό και το εσωτερικό;

508=ΟΧΙ
180=ΝΑΙ
102=ΜΑΛΛΟΝ

2. Είναι σε θέση η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τουλάχιστον το 50% εκείνων που προκελογικά υποσχέθηκε, υπό τις συνθήκες και το κλίμα που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

658=ΟΧΙ
133=ΝΑΙ

3. Θέλεις  η Ελλάδα να παραμείνει στην Ε.Ε και στο ευρώ;

680=ΝΑΙ
83=ΟΧΙ

4. Θα ήταν καλύτερα να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να αναλάβει μια  κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ;

490=ΝΑΙ
301=ΟΧΙ

5. Θα προτιμούσες αυτή την ώρα νέες εκλογές και δημοψήφισμα ;

520=ΟΧΙ

218=ΝΑΙ

 

6. Εμπιστεύεσαι ως πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα;

498=ΟΧΙ
290=ΝΑΙ

7. Αν αύριο είχαμε εκλογές θα ψήφιζες ΣΥΡΙΖΑ;

510=ΟΧΙ
272=ΝΑΙ

8. Είσαι υπέρ της ίδρυσης των ΗΠΕ (ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ) στο πρότυπο των ΗΠΑ;

560=ΝΑΙ
190- ΟΧΙ

9. Σε ικανοποίησε η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως προέδρου δημοκρατίας;

590=ΟΧΙ
170=ΝΑΙ

10. Θα αποφύγει τελικά η χώρα τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ;

640=ΝΑΙ
85=ΟΧΙ

____________________________________________________________________

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ Ο “ΚΑΛΟΠΙΣΤΟΣ” ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ  ΣΕ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ “ΟΙ ΜΕΝ”  ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ “ΟΙ ΔΕ”, ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΝΕΙΣ  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΔΩ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΣΥΝΕΒΗ. ΚΑΠΟΙΑ ΑΙΣΧΡΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ.
 ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ,  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ “ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ” ΧΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΟΥ HOMO-NATURALIS.GR , ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ, ΓΙΑ ΝΑ  ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ .
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟ… ΤΕΡΑΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ! ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΣΕ “ΚΑΘΑΡΕΣ”,ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. “ΠΕΙΡΑΞΑΝ” ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΠΛΑΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΠΟΙΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ.

 

                                  3 Μαρτίου 2015 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MRB: ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ 22 ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΝΔ

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα 22 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ

Προβάδισμα 22,1 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ – και θετική αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών – δείχνει νέα δημοσκόπηση της MRB.

Στην πρόθεση ψήφου και στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές», το 41,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το 19,2% απαντά ΝΔ.

Ακολουθούν, το ΠΟΤΑΜΙ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ισοψηφούν με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στην Βουλή, καθώς εμφανίζει ποσοστό μικρότερο του 3% και συγκεκριμένα 2,9%.

«Άλλο κόμμα» απαντά το 4,8%, ενώ το ποσοστό των «Αναποφάσιστων» αγγίζει το 10,6%.

Στο ερώτημα «πως θα χαρακτηρίζατε τη νέα συμφωνία με τους εταίρους», η πλειοψηφία των Ελλήνων (70,3%) θεωρεί ότι είναι καλύτερη από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντίθετη άποψη έχουν περίπου 20 στους 100 Έλληνες (ποσοστό 19,7%), οι οποίοι εκτιμούν ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη από την προηγούμενη.

Όσον αφορά στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα», το 55,1% εμπιστεύεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 22,9 % εξακολουθεί να πιστεύει περισσότερο στον Αντώνη Σαμαρά. Για το 18,5% κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος, ενώ το 3,6% απαντά «άλλος, δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (69%) βλέπουν θετικά την μέχρι τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ενώ διαφορετική εντύπωση έχει το 24,7% των ερωτηθέντων.

Θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έχει το 71,9% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική εκφράζει το 24,9%. Θετικά αξιολογεί και την παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη το 70,4%, ενώ αρνητικά τον κρίνει το 24,6%.

Στην ερώτηση «ποιες δύο λέξεις σας εκφράζουν προσωπικά περισσότερο ως Έλληνα για την μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης», το 51, 8% απαντά ελπίδα, το 24,9% λέει περηφάνια και το 8,8% αισθάνεται αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, το 49,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως αισθάνεται ανησυχία, το 24,4% δηλώνει ότι φοβάται, ενώ 12 στους 100 Έλληνες λένε πως ντρέπονται για τη στάση της νέας κυβέρνησης. Υπάρχει και ένα 0,3% που αποφεύγει να απαντήσει.

Η δημοσκόπηση της MRB πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 2 Μαρτίου σε δείγμα 1009 ατόμων για το star.gr.

                                    7 Μαρτίου 2015 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΤΟ 64% ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗ ΝΔ – ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στο πλευρό της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκονται έξι στους δέκα πολίτες, καθώς όπως δείχνουν στοιχεία νέας δημοσκόπησης βλέπουν θετικά την πορεία της. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την «Εφημερίδα των Συντακτών», θετικά και μάλλον θετικά βλέπει το 64% την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, έναντι 31,4% που τη βλέπει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Στο ερώτημα «σας ικανοποίησε ή όχι το έως τώρα αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» το 59,6% απαντά «ναι» και «μάλλον ναι», ενώ το 37,6% «μάλλον όχι» και «όχι». Το 2,8% του δείγματος δεν απάντησε.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (75,4%) συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η συμφωνία κυβέρνησης – εταίρων για τετράμηνη παράταση δεν σημαίνει το τέλος των μνημονίων, ενώ το 14,1% εκτιμά πως σηματοδοτεί αυτό το τέλος. Ένας στους δέκα (10,5%) δεν απάντησε σε αυτό το ερώτημα.

Πάντως, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (54,4%) εκτιμούν πως εάν κέρδιζε η Ν.Δ. τις εκλογές, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Το 19,4% δηλώνει πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, το 22,9% ότι θα ήταν περίπου τα ίδια, ενώ το 3,3% δεν απάντησε.

Σχετικά με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ικανοποιημένο εμφανίζεται το 54,7% των ερωτηθέντων, αρνητικά απάντησε το 36,3%, ενώ το 9% δεν απάντησε.

Θετικά κρίνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής οι έξι στους δέκα (61,6%), αρνητικά το 30,4%, ενώ δεν απάντησε το 8% του δείγματος.

Η δημοσκόπηση έχει πανελλαδική κάλυψη και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 – 5 Μαρτίου 2015.