Επαναλαμβανόμενη ανάρτηση
1. Πρόωρη αποπληρωμή χρέους €8 δισ., τι μένει στο «μαξιλάρι» του κράτους
13 Δεκεμβρίου 2024 –
Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει σήμερα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Που θα διαμορφωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα. Έξοδο στις αγορές για άντληση 8,5 δισ. ευρώ προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ για το 2025. Με ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 32 δισ. ευρώ θα κλείσει το 2024 για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ μέχρι χθες το «μαξιλάρι» έφτανε τα 47,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, θα αποπληρωθούν πρόωρα, για μία ακόμα φορά, περίπου 8 δισ. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου
2. Η Ελλάδα στέλνει διπλό θετικό μήνυμα στις αγορές με πρόωρη αποπληρωμή χρέους και ψήφιση του νέου προϋπολογισμού
iefimerida.gr
14 Δεκέμβρη 2024
******
Κρατήστε στο αρχείο σας αυτή την εγκληματική παραπληροφόρηση παραπάνω (κυβέρνησης και Γκεμπελιστάν) για τις αποφράδες ημέρες που έρχονται. Κι αυτές δεν είναι πολύ μακριά , αφού η δεύτερη χρεοκοπία της χώρας δε βρίσκεται «προ των πυλών», αλλά «εντός» και είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές του 2022 (δες κείμενά μας 10 και 11 Φλεβάρη 2022).
Η επινόηση της προπληρωμής των μημονίων με το σπάσιμο του “μαξιλαριού”, υπήρξε «έγκλημα καθοσίωσης»! Και μπορεί, μεν, να απέτρεψε πρόσκαιρα την εκδήλωσή της χρεοκοπίας και να κάλυψε την τραγική μοίρα που περιμένει τη χώρα σύντομα με την κυβερνητική και γκεμπελική προπαγάνδα περί τάχα αναβάθμισης και κατάκτησης αξιοπιστίας της χώρας , αλλά αυτό δεν ανατρέπει ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ.
Είναι σαν την αρρώστια ενός οργανισμού με σύντομο προσδόκμο ζωής, που δεν επιδέχεται θεραπεία. Μόνο ανακούφιση από τον πόνο με τα βαριά παυσίπονα . Το μοραίο, όμως, μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί. Και ουδείς μπορεί να το αποτρέψει!
Η πλαστή εικόνα της οικονομικής κατάστασης της υπερχρεωμένης χώρας, δεν κρύβεται. Οι θριαμβολογίες των «πετσωμένων» κυβερνητικών Μέσων Παραπληροφόρησης ,αλλά και η αποσιώπηση ή ευκαιριακή-σποραδική μνεία της τραγωδίας και από το υπόλοιπο γκεμπελικό αληταριό, δεν έχουν τη δύναμη, ούτε τη δεινή πραγματικότητα να αναιρέσουν ούτε τις λογικές και συνετές φωνές να πνίξουν. Οι ίδιοι λόγοι (και περισσότεροι) ισχύουν και σήμερα στο ακέραιο, όπως ακριβώς τους περιγράψαμε παρακάτω :
Κυριάκο Μητσοτάκη, η επενδυτική βαθμίδα που αγόρασες από τη Standard & Poor’s θα είναι αυτή που σύντομα θα σου περάσει τη θηλιά στο λαιμό!
Μητσοτάκης για επενδυτική βαθμίδα: Επίτευγμα του λαού μας και επιβράβευση του κυβερνητικού σχεδίου -Συνεχίζουμε
Οποιος «σκέφτεται» με τα μυαλά του οπαδού και μάλιστα γηπεδικής (υπο)κουλτούρας, θα πίστευε πως έχουμε προκατάληψη, φανατισμό και εμμονή ,όταν συνεχώς και αδιαλείπτως τον τελευταίο καιρό, λέμε και ξαναλέμε πως η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Και μια μέρα, αν η χώρα καταφέρει να ξεφύγει από τη μοίρα της Μπανανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβερνητική του κουστωδία, θα πάνε φυλακή. Ο λόγος γνωστός στους νουν και μη δεξιό φρόνημα διαφθοράς και απάτης , έχοντας.
Η χώρα εικονικά στέκει ακόμα όρθια με 404 δισ χρέος. Με 350 δισ είχε χρεοκοπήσει πριν λίγα χρόνια. Οι φωνές των ειδικών και των συνετών δεν ακούγονται (*). Οι κραυγές των απατεώνων και των φανατικών τις σκεπάζουν. Δε θέλουν οι ασύνετοι ΄Ελληνες (και ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να είναι τέτοιοι, παρά η γαλάζια ακρίδα) να ακούσουν την αλήθεια.
΄Εχουν επιπέσει σαν τα κοράκια και κατασπαράζουν το ημιθανές πτώμα της χώρας. ΄Ο,τι αρπάξουν από τα δανεικά. Τρώνε τις σάρκες μας, τη ζωή των γενεών του τόπου για τα επόμενα 50 χρόνια. Προκλητικά, ανήθικα, ασυλλόγιστα.
Και είναι αυτός ο λόγος που, όταν θα ανάψουν για τα καλά τα αίματα σε πολύ λίγα χρόνια, θα ζητηθούν από τους κλέφτες και διεφθαρμένους σήμερα , να φέρουν τα λεφτά πίσω. ΄Οσοι δεν το κάνουν, θα ακολουθήσουν τη μοίρα που επεφύλαξε ο βασιλιάς Νάβης της Σπάρτης στα 700 όλα και όλα αρπακτικά που είχαν καταληστέψει τη γηραιά πόλη.
Θα έρθουν άγριες ημέρες και πριν το 2032, όταν η περίοδος χάριτος λήγει και η χώρα , θα κληθεί να πληρώνει ΜΟΝΟ ΤΟΚΟΥΣ 15 δισ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ; ΟΥΔΕΙΣ ΘΑ ΔΑΝΕΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ …ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ.
Να σκεφτεί μόνο κανείς πως 2 χρονιές ο τουρισμός , αν δεχτεί πλήγμα (π.χ μια απρόβλεπτη ταξιδιωτική οδηγία, μια φυσική καταστροφή ,οποιοσδήποτε άλλος, αστάθμητος παράγοντας προκύψει ) η χώρα έχει καταρρεύσει. Τόσο απλό και πασιφανές.
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θριαμβολογεί! Θα έχανε την ευκαιρία με την ακριβοπληρωμένη ανακοίνωση του γνωστού οίκου αξιολόγησης της απάτης που μια ζωή κάνει τέτοιες κομπίνες; Αυτή, ακριβώς, όμως η θριαμβολογία του σήμερα, θα είναι εκείνη που θα τον οδηγήσει στα σκαμνί του κατηγορουμένου, όταν σε λίγο θα αναγκαστεί να επαναλάβει για άλλη μια φορά ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ ΠΑΛΙ .
Τότε δε θα υπάρχει (ελπίζουμε τουλάχιστον) άλλος Αλέξης Τσίπρας να σώσει τον Κυριάκο, όπως έγινε με τον Κώστα Καραμανλή. Θα βράζουν ται αίματα κείνες τις μέρες. Κανείς δε θα τολμήσει να βάλει το κεφάλι του στο ντρορβά.
Μια ζωή η ίδια ξαναπαιγμένη ταινία με την κατάπτυστη ανακοίνωση της Standard & Poor’s. Αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο της δικιάς τους εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, για τους κακόπιστους και ανόητους που θα βγουν να μας κατηγορήσουν πως κινδυνολογούμε ή διαδίδουμε ψευδείς ειδήσεις. Τέτοια, καταδικά τους κείμενα θα γίνουν αργότερα για τη γαλάζια ακρίδα και όσους τους ταϊζουν του σκασμού , οι θηλιές που θα τους περάσουν στο λαιμό.
Πάρτε μια γεύση:
Οταν μέσα σε τρία χρόνια οι τρεις μεγάλοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, Fitch και Standard&Poor’s) προχώρησαν σε 33 ανακοινώσεις υποβάθμισης ή προειδοποιήσεις για μελλοντική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είναι λογικό αρκετοί να πιστεύουν ότι η στάση τους ήταν ένα σαφές παράδειγμα αυτοεκπληρούμενης προφητείας για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα. Και ειδικά όταν η αντίδραση των οίκων ήρθε πολύ καθυστερημένα, καθώς εάν δεχτεί κανείς ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ήταν τόσο εμφανή ώστε να δικαιολογούν τη συγκεκριμένη στάση, θα περίμενε από τους «ειδικούς» να τα είχαν προβλέψει πολύ νωρίτερα από το 2009.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή τοποθέτηση του καθηγητή Οικονομικών του ελβετικού πανεπιστημίου St. Gallen, κ. Μάνφρεντ Γκέρτνερ, που σύμφωνα με την Deutsche Welle δήλωσε ότι ήταν αδικαιολόγητες οι συνεχείς υποβαθμίσεις της Ελλάδας. Δεν δίστασε, δε, να θέσει ευθέως το ερώτημα προς τους οίκους κατά πόσον η στάση τους οδήγησε στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων το 2012. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος σε συνεργασία με τον συνάδελφό του, κ. Μπγιόρν Γκρίσμπαχ, δημοσίευσαν μελέτη το 2012, στην οποία κατηγορούν τους τρεις οίκους αξιολόγησης για λανθασμένους χειρισμούς την περίοδο της κρίσης, οι οποίοι επιτάχυναν την πορεία των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης προς την οικονομική καταστροφή, γιατί, όπως υποστήριζαν, τροφοδοτούσαν συνεχώς την ανασφάλεια των επενδυτών και τελικά προκάλεσαν έναν φαύλο κύκλο υποβαθμίσεων και ανόδου των επιτοκίων δανεισμού.
Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις των οίκων στην περίπτωση της Ελλάδας ανέκαθεν στηρίζονταν στην πολιτική κατάσταση και στο κλίμα που υπήρχε απέναντι στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, παρά στα αποτελέσματα των οικονομετρικών τους μοντέλων που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν την επιχειρηματολογία τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα είναι αρκετό για να κατανοήσει κάποιος ότι οι αποφάσεις των οίκων δεν βασίζονται στα οικονομικά δεδομένα και στις προγνώσεις για την πορεία της οικονομίας.
Την 1η Αυγούστου 2014, η Moody’s αποφάσισε να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και στο σκεπτικό της περιλαμβανόταν και η πρόβλεψη ανάπτυξης φέτος της τάξης του 0,4%. Η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψή της ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2013 και αφορούσε ύφεση 0,5% για φέτος, όταν μάλιστα όλοι οι επίσημοι φορείς προέβλεπαν ανάπτυξη.
Αντιθέτως, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στους επενδυτές, οι οίκοι προχωρούσαν σε διαδοχικές υποβαθμίσεις της Ελλάδας κατά την κρίση, αφήνοντας στην άκρη τις διαχρονικές δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για στήριξη της χώρας.
Η πρώτη πράξη από την πλευρά των οίκων ήρθε στις 9 Ιανουαρίου 2009. Ηταν από την S&P που… θυμήθηκε ότι υπάρχει η Ελλάδα και πως κάτι δεν πάει καλά με την οικονομία της έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια. Τελευταία φορά που η S&P είχε ασχοληθεί με την Ελλάδα ήταν στις 17 Νοεμβρίου 2004, ενώ τον Δεκέμβριο του 2004 ήταν η τελευταία φορά – πριν από τον Οκτώβριο του 2009- που αξιολόγησε και η Fitch την Ελλάδα. Οσο για τη Moody’s θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στο μακρινό 2002 και στις 4 Νοεμβρίου για να βρει πότε σταμάτησε να αξιολογεί τη χώρα πριν από το 2009.
«Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι μία γνωμοδότηση μπορεί να γίνει μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία» δήλωσε χθες ο κ. Γκέρτνερ και πρόσθεσε πως «η αδικαιολόγητη και λανθασμένη υποβάθμιση μιας χώρας μπορεί να υπονομεύσει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των αγορών στην αξιοπιστία της, ώστε τα επιτόκια δανεισμού να φτάσουν στα επίπεδα εκείνα που θα δικαιολογούσαν την αδικαιολόγητη υποβάθμιση ή ακόμα και να τα ξεπεράσουν. Ολα αυτά μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και μία οικονομικά εύρωστη χώρα στη χρεοκοπία».
Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: μήπως οι αδικαιολόγητες υποβαθμίσεις ανάγκασαν την Ελλάδα να συρθεί στο “κούρεμα“του χρέους;». Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι «αντί να λάβουμε συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό, μας λένε όλο αυταρέσκεια ότι ουσιαστικά κατάφεραν να προβλέψουν το ελληνικό κούρεμα» και με καυστικό τρόπο υποστήριξε πως «αυτό σημαίνει ότι μάλλον δεν έχουν καταλάβει ούτε το ερώτημά μας, αλλά ούτε και την ουσία του προβλήματος».
Αστοχες προβλέψεις και στο παρελθόν
Τα παραδείγματα αστοχίας των οίκων αξιολόγησης είναι αμέτρητα. Από το 1975 μέχρι το 2009 μόνο μία χώρα πτώχευσε από όσες είχαν βαθμολογήσει με τη χαμηλότερη αξιολόγηση (CCC-). Αντίθετα, πτώχευσαν τέσσερις χώρες με βαθμολογία Β- και χώρες με ΒΒ-. Διευκρινίζεται ότι οι βαθμολογίες κάτω του ΒΒ- είναι γνωστές και ως non investment grade, δηλαδή ενέχουν κινδύνους. Είναι επίσης γνωστές και ως βαθμολογίες για «ομόλογα σκουπίδια».
Πόσο «μέσα» έχουν πέσει στην κατάληξη χωρών, στις οποίες είχαν δώσει υψηλές βαθμολογίες; Η κρίση χρέους στην Ευρώπη βρήκε την Ελλάδα το 2008 με βαθμολογία Α από τη Fitch, με A1 από τη Moody’s και με Α- από την S&P. H Ισλανδία πριν από τη χρεοκοπία είχε βαθμό Α+ από τη Fitch, Aaa από τη Moody’s και Α+ από την S&P. Αντίστοιχα, η Ιρλανδία εισήλθε στην κρίση (καταλήγοντας τελικά στον Μηχανισμό Στήριξης της τρόικας) με βαθμολογία ΑΑΑ από τη Fitch. O ίδιος οίκος μέχρι το 2010 υποβάθμισε την Ιρλανδία κατά τρεις μονάδες, σε ΑΑ-.
Αστοχίες υπήρξαν και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, την περίοδο της ασιατικής κρίσης (1997-1998) η Ινδονησία ξεκίνησε με αξιολόγηση ΒΒΒ- και υποβαθμίστηκε μέχρι το Β-. Η Κορέα εισήλθε στην κρίση με ΑΑαπό τη Fitch, ενώ η Ρωσία, λίγο προτού χρεοκοπήσει, είχε βαθμολογία ΒΒ+ από τη Fitch, Ba2 από τη Moody’s και BB- από την S&P. Την ίδια περίοδο, η πιστοληπτική ικανότητα της Βενεζουέλας ήταν Ba2.
Αστοχες εκτιμήσεις έχουν παρατηρηθεί και στις αξιολογήσεις επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι οίκοι αξιολόγησης:
• Δεν προέβλεψαν το σκάσιμο της φούσκας των εταιρειών νέας τεχνολογίας και Ιντερνετ (Dotcom) στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
• Αξιολογούσαν με Baa1 (Moody’s) τον ενεργειακό κολοσσό Enron που κατέρρευσε εν μια νυκτί το 2001, όταν αποκαλύφθηκε το επί ετών λογιστικό μαγείρεμα των ισολογισμών του.
• Eδιναν υψηλές βαθμολογίες («επενδυτικού βαθμού») στα subprimes, δηλαδή στα «τοξικά» ή αλλιώς ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, που προκάλεσαν την παγκόσμια πιστωτική κρίση το 2008, με αφετηρία την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων.
• Εδιναν σχεδόν άριστες βαθμολογίες στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που κατέρρευσαν το 2008, λόγω της πιστωτικής κρίσης, ή που δέχτηκαν κρατικά κεφάλαια για να επιβιώσουν. Ενδεικτικά, αναφέρεται η Lehman Brothers, η οποία είχε βαθμό «Α» τρεις μέρες προτού χρεοκοπήσει. Με βαθμό «Α-» κατέρρευσε ο ασφαλιστικός κολοσσός AIG το 2008 και με τον ίδιο βαθμό διασώθηκε επίσης με κρατικά κεφάλαια η βρετανική NotherRock.
(*)Κακοπαιγμένο και προκατασκευασμένο έργο οι αναβαθμίσεις
…Πως είναι δυνατόν σε μία οικονομία η οποία μπορεί να χρωστά 404 δις ευρώ αλλά εντούτοις διαπραγματεύονται μόλις 44 δις ευρώ (τα υπόλοιπα βρίσκονται παγωμένα) κάτι που εγκαθιστά στις τάξεις του αδύνατου το ενδεχόμενο πτώχευσης να δανείζεται στο 10ετές ομόλογο με 4,33% (δεύτερο χειρότερο μετά την Ιταλία που ναι μεν δανείζεται με 4,9% αλλά που έχει ένα χρέος της τάξης των 2,9 τρις ευρώ); Πως είναι δυνατόν να αναβαθμίζεται το αξιόχρεο της Ελληνικής οικονομίας και το Χρηματιστήριο να βουλιάζει την ίδια περίοδο που ο «πληθωρισμός της απληστίας» που βασίζεται στην κυβερνητική άρνηση να ελέγξει την αισχροκέρδεια φέρνει αυξηση στα κέρδη της τάξης των 300% σε 150 εισηγμένες; Για να ξέρουμε τι λέμε ο Κ. Μητσοτάκης παρέλαβε χρέος 356 δις ευρώ το 2019 και ήδη το έχει φτάσει στα 404,6 δις ευρώ. Ωστόσο το 74% (περί τα 299 δις ευρώ) βρίσκεται «παγωμένο» μέχρι το 2032 στα χέρια των ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM και Κομισιόν (οι «θεσμοί» όπως έχει επικρατήσει να χαρακτηρίζονται) ενώ άλλα 44 εκ ευρώ βρίσκονται στα «χρηματοκιβώτια» της ΕΚΤ που αγόρασε ελληνικά ομόλογα τη διετία 2020-2022 για να στηρίξει την Ελλάδα κατά την πανδημία. Επιπρόσθετα άλλα 12 δις ευρώ περίπου αφορούν σε έντοκα γραμμάτια που συνεχώς επανεκδίδονται (έχουν διάρκεια 3, 6 ή 12 μήνες).
Οι επενδυτές γνωρίζουν
Ως εκ τούτου μόλις 45 δις ευρώ υφίστανται στα χέρια ιδιωτών και ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατο το ενδεχόμενο πτώχευσης. Παρόλα αυτά όσοι μας δανείζουν ζητούν μεγάλο επιτόκιο (το δεύτερο χειρότερο επιτόκιο στην Ευρώπη μετά την Ιταλία) καθώς γνωρίζουν ότι η οικονομία μας δεν διαθέτει στιβαρή παραγωγική βάση και στηρίζεται στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και στην φορομπηχτική και υπερδανεισμένη αύξηση του ΑΕΠ που εν πολλοίς στηρίζεται στις λογιστικές αλχημείες. Ας μην ξεχνάμε ότι περί τις 500 επιχειρήσεις θα μοιραστούν τα 18 δις ευρώ του ταμείου Ανάκαμψης και αυτό το γνωρίζουν οι επενδυτές! Άρα οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές γνωρίζουν που κατευθύνεται η ελληνική οικονομία και τέτοιου είδους αναβαθμίσεις είναι για να πανηγυρίζει ο Βορίδης στον Αυτιά και ο Κ. Μητσοτάκης στα social media!