____________________________________________________________________
ΑΡΘΡΟ – ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ REUTERS
Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία για συμφωνία για το χρέος
Ακόμα και αν επιβιώσει τους επομένους τρεις μήνες, στο χείλος της χρεοκοπίας, η Ελλάδα πιθανώς να έχει χάσει την ευκαιρία της για μια μακροχρόνια συμφωνία για το χρέος της, με την αποξένωσή της από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, και μάλιστα τη στιγμή που τους χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, αναφέρει το Reuters.
Ο τίτλος του άρθρου είναι χαρακτηριστικός: Η Ελλάδα ίσως έχει χάσει την ευκαιρία της για συμφωνία επί του χρέους και σύμφωνα με τον αρθρογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Πολ Τέιλορ, ο Αλέξης Τσίπρας και η αριστερή κυβέρνηση του, έχουν καταστρέψει σε τέτοιο βαθμό την εμπιστοσύνη των πιστωτών της χώρας, ώστε λύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί πριν μερικές εβδομάδες, τώρα πλέον φαίνονται απίθανες.
Με το χρέος της χώρας να είναι στο 175% του ΑΕΠ και την οικονομία να προσπαθεί απεγνωσμένα να εξέλθει της εξαετούς ύφεσης, η Αθήνα χρωστάει το 80% του χρέους της στα κράτη της ευρωζώνης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της προς του ιδιώτες «κουρεύτηκε» το 2012.
Καθώς η διαγραφή του χρέους είναι από πολιτικής άποψης αδύνατη, η επόμενη καλύτερη λύση για την Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, θα ήταν η γρήγορη αποπληρωμή των δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ, η εξαγορά ομολόγων της από την ΕΚΤ και η παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ώστε να υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού τα επόμενα χρόνια.
«Αυτές οι κινήσεις θα γλύτωναν την Ελλάδα από την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ, θα άλλαζαν την συμφωνία με την τρόικα, και θα εξαφάνιζαν την οικονομική έκθεση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα», δηλώνει ο Jacob Funk Kirkegaard από το Peterson Institute for International Economics, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας ρύθμισης.
Έτσι τα επιτόκια δανεισμού θα κατέβαιναν σε λιγότερο από 2%, πολύ χαμηλότερα από ότι πλήρωνε η Αθήνα πριν ξεκινήσει η κρίση χρέους της, το 2009, και θα μειωνόταν δραστικά το ποσό που θα πρέπει να αποπληρωθεί την επόμενη δεκαετία, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια δημοσιονομική ανάσα στην Ελλάδα ώστε να επανεκκινήσει την οικονομία της.
Αλλά παρότι τα οικονομικά βγάζουν νόημα, συνεχίζει ο Τέιλορ, η πολιτική δεν πράττει ανάλογα.
Αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι στο παρελθόν υπήρξαν διερευνητικές συζητήσεις σε αυτόν τον τομέα με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, πριν αυτός αποφασίσει να πάει σε πρόωρες εκλογές τις οποίες έχασε, αντί να ολοκληρώσει το μη δημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης.
Τώρα, «δεν υπάρχει καμία όρεξη στην ευρωζώνη για μια συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», συνεχίζει ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το άρθρο στο Reuters, οι καταγγελίες του Τσίπρα για την από την ΕΕ υποκινούμενη λιτότητα, οι απαιτήσεις για τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, το «φλερτ» με την Ρωσία και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και η παρελκυστική στάση του Γιάνη Βαρουφάκη στο θέμα των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν «στραγγίσει την δεξαμενή της συμπάθειας» για την Αθήνα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Πιστωτές όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, επιμένουν στην παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ώστε να επιβάλλει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς δεν έχουν εμπιστοσύνη στους Έλληνες, αλλά ούτε στο ότι θα μπορέσει και η Κομισιόν να τους κρατήσει σε έλεγχο.
«Θα προτιμούσαν να παρέχουν ελάφρυνση του χρέους σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να ασκούν πίεση στην Ελλάδα για να ακολουθεί το πρόγραμμα», δήλωσε η Μιράντα Ξαφά, του Centre for International Governance Innovation και σύμβουλος για το Ελληνικό χρέος.
Χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αποπλήρωσαν τα δάνεια τους προς το ΔΝΤ- με την συναίνεση της ΕΕ- δίνοντας ελπίδες στην Αθήνα.
Όμως Δουβλίνο και Λισσαβόνα το κατάφεραν καθώς μπόρεσαν να δανειστούν πιο φτηνά από τον ιδιωτικό τομέα, αφού όμως ολοκλήρωσαν τα προγράμματα διάσωσης τους και βγήκαν εκ νέου στις αγορές.
Καθώς η Ελλάδα καθυστερεί με το πρόγραμμα της και δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, για να αποπληρώσει τα 24 δισ. Ευρώ που οφείλει στο ΔΝΤ θα πρέπει να στραφεί για δανεισμό σε κεφάλαια διάσωσης από την ευρωζώνη.
Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να πείσουν τα κοινοβούλια τους να ρισκάρουν περισσότερα χρήματα των φορολογουμένων τους- πέραν των 170 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη έχουν δανείσει στην Ελλάδα.
Πολλοί οικονομολόγοι ήδη εκτιμούν ότι εφέτος η Αθήνα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης, περί τα 30 δισ. ευρώ, παρότι ο Α. Τσίπρας επιμένει ότι η χώρα δεν θα το χρειαστεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει ταχύτατα να αλλάξει την πολιτική του και να στρώσει τα οικονομικά της χώρας, χωρίς να καταφύγει σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων ή με πληρωμή των Δημοσίων Υπαλλάλων με IOU ή ακόμα χειρότερα χρεοκοπώντας και οδηγώντας την Ελλάδα εκτός ευρώ.
‘Ένα δημοψήφισμα με το οποίο οι Έλληνες θα αποφάσιζαν αν θα ήθελαν να παραμείνουν στο ευρώ με κόστος τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις ή μια αλλαγή της κυβερνητικής συμμαχίας, με συμμετοχή κεντρώων που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, θα ήταν οι καλύτερες επιλογές του Τσίπρα.
Ακόμα και αν αυτό θα σήμαινε την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
” Σύμφωνα με το άρθρο στο Reuters, οι καταγγελίες του Τσίπρα για την από την ΕΕ υποκινούμενη λιτότητα, οι απαιτήσεις για τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, το «φλερτ» με την Ρωσία και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και η παρελκυστική στάση του Γιάνη Βαρουφάκη στο θέμα των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις, έχουν «στραγγίσει την δεξαμενή της συμπάθειας» για την Αθήνα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.”
Γιατί η κυβέρνηση των εθνικιστών έκανε τόσα πολλά και αλλεπάλληλα εγκλήματα; Αποκλείεται φυσικά να είναι τόσο ηλίθιοι (και ας δείχνουν).
Γιατί, δεν προχώρησαν στα απλά και κατανοητά ακόμα και από ένα παιδί βήματα,που περιγράφονται στο παραπάνω άρθρο, για να βγει η χώρα από την κρίση; Γιατί διάλεξαν αυτή την προκλητική στάση, να “φτύνουν” κατάμουτρα όσους έσπευσαν από την αρχή να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση και να βγει κάποια σιγμή από το τούνελ;
Υπάρχει δόλος, σκοπιμότητα, προσωπικό συμφέρον, πέρα από την αφροσύνη τους; Περιμένουν προσωπικό ,άνομο κέρδος κι από πού;
Σύντομα θα μιλήσουμε γι΄αυτό και θα τους εγκαλέσουμε.
________________________________________________________________
1. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
2. ΟΜΠΑΜΑ-ΚΑΣΤΡΟ ΜΑΖΙ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ.
3. ΜΑΣ ΚΡΑΖΟΥΝ ΩΣ ΖΗΤΟΥΛΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ!
1. Τσίπρας: Αυτή είναι η δική μας Ανάσταση -Εχουμε ήδη κάνει την αρχή
Η φετινή Ανάσταση είναι ξεχωριστή, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο μήνυμά του για το Πάσχα, με το οποίο ευχήθηκε στους Ελληνες.
Η Ανάσταση φέρνει μαζί της την αναγέννηση της ελπίδας του λαού για ένα καλύτερο αύριο. Ενα αύριο που ήδη έχει κάνει τα πρώτα του βήματα, σημειώνει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του.
«Αυτή είναι η δική μας Ανάσταση. Είναι η Ανάσταση όλων μας, που έχουμε πάρει την απόφαση να σταθούμε όρθιοι, να κοιτάξουμε ψηλά και, ενωμένοι, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της συγκυρίας», αναφέρει ακόμη ο κ. Τσίπρας.
Το μήνυμα της σημερινής γιορτής είναι μήνυμα ζωής και δικαιοσύνης που ακούγεται από την Ελλάδα στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, που καταλήγει: «Εχουμε κάνει ήδη τη μεγάλη αρχή. Έχουμε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να φτάσουμε ως το τέρμα. Η άνοιξη της δημιουργίας πρέπει να δώσει τέλος στον χειμώνα της παραίτησης».
Αυτό το πασχαλινό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, δε θα το αρχειοθετήσουμε. Θα το βάλουμε στο φάκελο “Προς Ενέργεια”, για να το έχουμε πρόχειρο να το παρουσιάσουμε σύντομα, όταν η κυβέρνηση είτε θα καταρρεύσει από το βάρος των εγκλημάτων της, απότοκα της ανοησίας, του φανατισμού,της αλαζονείας και προπαντός της έλλειψης σεβασμού σε δοκιμασμένες μέσα στο χρόνο αξίες και αρχές , είτε θα αναγκαστεί να κάνει απίστευτες “κωλοτούμπες ” στην Ευρώπη, (κοινώς “να φιλήσει κατουρημένες ποδιές”), αν θέλει να κρατήσει την ψυχορραγούσα χώρα στην εντατική, συνδεδεμένη σε “μηχανήματα υποστήριξης”.
Μόνο ένας ασυνείδητος και ανεύθυνος δημαγωγός , μπορεί να προκαλεί την πλειοψηφία του ελληνικου λαού με τέτοιου είδους ολότελα “ξύλινα” στερεότυπα, λαϊκιστικά-δημαγωγικά μηνύματα και να μην αισχύνεται όταν έχει καταδικάσει τη χώρα σε μια άγρια αναμονή του χειρότερου, της κόλασης, που θα θα αναγκαστεί να βιώσει είτε από μια άτακτη χρεοκοπία, είτε από μια κατάσταση μεταξύ “ζωής και θανάτου”,αν τελικά η εθνικιστική κυβέρνηση τα “δώσει όλα” και ανοίξει επιτέλους η Ευρώπη τη στρόφιγγα ( με το σταγονόμετρο ,φυσικά). Κι ακόμα, με πόση θρασύτητα και ανηθικότητα είναι φορτωμένος, όταν “χτες” κιόλας, έσφιγγε το αιματοβαμμένο χέρι του δικτάτορα της Ρωσίας και έδειξε πως δεν έχει κανένα δισταγμό, όπως κι έκείνος, να παραβαίνει απαράβατες ,αναλλοίωτες διαχρονικές αρχές και αξίες, (“κόκκινες γραμμές” για τους έντιμους και τους σώφρονες), αλλά και τη διεθνή νομιμότητα, τους κανόνες δικαίου του σύγχρονου κόσμου.
Η Ιστορία έχει κατατάξει τον αρχηγό των εθνικιστών της Ελλάδας ήδη από την εποχή της θρασύτατης δημαγωγίας και του άκρατου λαϊκισμού του, στη λίστα των πιο αδίστακτων καιροσκόπων. ΄Εγινε και στους πιο δύσπιστους πια φανερό πως ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός και τα μέλη της εθνικιστικής του κυβέρνησης δεν έχουν πρόβλημα να παραβιάζουν κάθε ισχύουσα αρχή, ηθική συπεριφορά και νομιμότητα , χωρίς αναστολές, αλλά και με πρωτοφανή έλλειψη συνειδητοποίησης της επικινδυνότητας που εμπερικλείει η συμπεριφορά του αυτή και για τον ίδιους.
Είναι για πολλά εγκλήματα υπόδικος ο Αλέξης Τσίπρας και η κουστωδία του. Και θα πληρώσουν γι΄αυτά μια μέρα. Τότε θα βγάλουμε από το φάκελο και θα ξαναδημοσιεύσουμε το σημερινό πασχαλιάτικο μήνμά του, που θα αποτελέσει κι αυτό μαζί με τα υπόλοιπα από τον παραφουσκωμένο ντοσιέ των κατηγοριών, ένα ακόμα γνήσιο χαρτί- πιστοποιητικό της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της αφροσύνης και της αλαζονείας, με τα οποία είναι έμφορτη σημερινή , εθνικιστική κυβέρνηση των συνεταίρων Τσίπρα και Καμμένου.
________________________________________________________________
2. Ιστορική στιγμή: Τι έγινε στη συνάντηση Ομπάμα-Κάστρο
Για πρώτη φορά, από το 1956, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κούβας συναντήθηκαν. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ραούλ Κάστρο συνομίλησαν για περίπου μία ώρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, στον Παναμά, σηματοδοτώντας την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, που έχει δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες.
Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Κούβας, μετά από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Η επαναπροσέγγιση ξεκίνησε το Δεκέμβριο, με ανακοίνωση των δύο πλευρών. Πριν από την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους, στις σύντομες δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρόεδροι, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε τον Ραούλ Κάστρο για τη διάθεση για συζήτηση επί όλων των θεμάτων. «Με τον καιρό θα καταστεί εφικτό για εμάς να γυρίσουμε σελίδα και να αναπτύξουμε μια νέα σχέση (…) παρότι έχουμε βαθιές και σημαντικές διαφορές», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε», είπε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως «η Κούβα δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ».
Ο Ραούλ Κάστρο από την πλευρά του, τόνισε ότι πρέπει να δείξουν υπομονή και οι δύο πλευρές. «Η ιστορία των (σχέσεων των) χωρών μας είναι περίπλοκη, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε, όπως είπε ο Ομπάμα», πρόσθεσε ο Κουβανός πρόεδρος.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ομπάμα δήλωσε πως είπε στον Κάστρο πως οι κυβερνήσεις των δύο κρατών θα συνεχίσουν να έχουν διαφορές, αλλά μπορούν να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα, ενώ επανέλαβε ότι η συνάντησή τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «σημείο καμπής».
Οι δύο ηγέτες κάθισαν ο ένας στο πλευρό του άλλου σε μια μικρή αίθουσα συσκέψεων, σε εγκάρδιο, αλλά τυπικό κλίμα. Ο καθένας τους ένευε και χαμογελούσε συγκρατημένα ακούγοντας ορισμένα από τα σύντομα σχόλια που έκανε ο άλλος στους δημοσιογράφους.
Ο Κάστρο σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον, ενώ επισήμανε ότι προτίθεται να συζητήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για άλλα ζητήματα.
Οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει τον Δεκέμβριο να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τις οποίες είχε διακόψει η Ουάσινγκτον το 1961. Έκτοτε, ο Ομπάμα έχει χαλαρώσει ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς οι οποίοι επιβάλλονται στην Κούβα από τις αρχές των ΗΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της «ιστορικής», όπως τη χαρακτήρισε ο Ομπάμα, συνάντησης αυτής ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Κουβανό ομόλογό του ότι οι δύο χώρες τους μπορούν να τερματίσουν τον ανταγωνισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Την προηγούμενη φορά που είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των δύο κρατών, το 1956, ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Φουλχένσιο Μπατίστα ήταν ο υποστηριζόμενος από την Ουάσινγκτον δικτάτορας στην Αβάνα. Η τοποθεσία ήταν η ίδια, ο Παναμάς.
Ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο ήταν ηγετικά στελέχη των ανταρτών που ανέτρεψαν τον Μπατίστα την 1η Ιανουαρίου 1959. Εκτοτε οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία, με αποκορύφωμα την κρίση των πυραύλων του Οκτωβρίου του 1962.
Η συγνώμη του Κάστρο
Νωρίτερα, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, Κάστρο έκανε έκκληση για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού που μετρά δεκαετίες. Ο ίδιος περιέγραψε τον Ομπάμα ως «έντιμο άνδρα» έπειτα από μία μακροσκελή ομιλία που επικεντρώθηκε κυρίως στην ιστορία των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Όταν μιλάω για την επανάσταση, με πλημμυρίζει το πάθος. Θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από τον πρόεδρο Ομπάμα. Δεν ευθύνεται για ό,τι συνέβη πριν από την προεδρία του», είπε ο Κουβανός.
Νωρίτερα ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι «αυτή η στροφή στην αμερικανική πολιτική αντιπροσωπεύει ένα σημείο καμπής για ολόκληρη την περιοχή μας. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Κάστρο κι εγώ καθόμαστε σήμερα μαζί εδώ σηματοδοτεί ένα ιστορικό γεγονός».
Κι αυτά τα τείχη έπεσαν. Και τα άλλα θα συντριβούν, όσα μένουν ακόμα και χωρίζουν τους ανθρώπους. Ενα ακόμα βήμα προς το τελικό σκοπό του κόσμου, που είναι η ένωσή του.
Μια υφήλιος, μια χώρα, μια πατρίδα, ένας λαός ο κόσμος ολόκληρος!
___________________________________________________________
3. «Ο έλληνας εκπρόσωπος ζητούσε χρήματα σαν “ταξιτζής”» γράφουν οι Γερμανοί
Σύμφωνα με τις πηγές τις οποίες επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, επικράτησε απογοήτευση και σοκ για την έλλειψη πρωτοβουλίας από την Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικά για την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι σχέσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη—ειδικά τη Γερμανία—μοιάζουν να επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανταλλάσσονται προσωπικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε υπουργούς και η Αθήνα έθεσε θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στο Βερολίνο.
Οι πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο ελληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα «ταξιτζής», επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν.
Οι ίδιες πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται. Εκριναν ακόμη ότι θα ήταν εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εάν η Αθήνα δεν είναι σε θέση να καταβάλει ολόκληρες συντάξεις και μισθούς.
Η εφημερίδα επισήμανε ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, θα πρέπει να καταθέσει στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας, προς ψήφιση οποιαδήποτε σημαντική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Διαψεύδει το υπουργείο των Οικονομικών
Έντονα αντέδρασε το υπουργείο Οικονομικών για το δημοσίευμα της FAS, τονίζοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Το δημοσίευμα, επικαλούμενο αξιωματούχους της ευρωζώνης, αναφέρει ότι προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι εάν δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του EuroWorking Group, θα αποκαλυφθεί ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από αυτά που δημοσιεύει η FAS.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ακόμη, ότι η γερμανική εφημερίδα θα πρέπει να απολογηθεί για τον τίτλο και το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.
Επισημαίνεται, δε, ότι τέτοια δημοσιεύματα βλάπτουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την Ευρώπη.
Στην κυβέρνηση των εθνικιστών τους “φτύνουν και λένε βρέχει”!
Πού θα πάει αυτή η Ιστορία; Τί έγιναν τα ανακλαστικά των Ελλήνων; Γιατί κανείς δεν αντιδρά μπροστά σ΄αυτό τον εξευτελισμό και τη διαπόμπευση της χώρας ;