Η εμπορική (παραδοσιακή) “Δημοσιογραφία” , πλην των μύριων, άλλων κακών …κίνδυνος θάνατος και για…Αλτσχάιμερ.

«Πώς η παραδοσιακή δημοσιογραφία γίνεται δρόμος για το Αλτσχάιμερ»

Η παραδοσιακή, εμπορική δημοσιογραφία δεν είναι απλώς μέσο παραπληροφόρησης και αποχαύνωσης. Είναι κίνδυνος για τον εγκέφαλο και δρόμος για το Αλτσχάιμερ.

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ (*)  έδειξε πως το multitasking, δηλαδή η συνεχής εναλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικά αντικείμενα, προκαλεί χρόνιο στρες στον εγκέφαλο, εξαντλεί τις αντοχές του και τον οδηγεί σε νευρωνική κόπωση. Με τον καιρό, αυτή η εξάντληση επηρεάζει την προσοχή, τη συγκέντρωση, τον συναισθηματικό έλεγχο και μπορεί να φθείρει κρίσιμες περιοχές του εγκεφάλου, όπως το cingulate cortex, που σχετίζεται με την προσοχή και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Κι όμως, αυτό ακριβώς είναι το βασικό προϊόν της βιομηχανίας της παραδοσιακής δημοσιογραφίας:
Σαράντα, πενήντα, εξήντα ειδήσεις, πολιτική, τρομοκρατία, εγκλήματα, lifestyle, αθλητικά, gossip, αστρολογία – όλα μαζί, τουρλού. Λίθοι, πλίνθοι, ξύλα, κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, σε μια ατέλειωτη ροή που αναγκάζει τον εγκέφαλο να πηδάει διαρκώς από θέμα σε θέμα, χωρίς επεξεργασία, χωρίς στοχασμό, χωρίς κρίση.

Αυτό καίει το μυαλό σου.

Η βιομηχανία ειδήσεων, στην προσπάθειά της να σου «κρατά το ενδιαφέρον», μετατρέπει τον εγκέφαλό σου σε νευρικό κουρέλι, αυξάνει την κορτιζόλη, καταστρέφει τον ρυθμό σου, και μακροπρόθεσμα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Η αποχαύνωση δεν είναι μόνο πολιτικό πρόβλημα ή πρόβλημα δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα υγείας και αυτοπροστασίας.

Η παραδοσιακή δημοσιογραφία, εκτός των μύριων άλλων κακών, είναι μια απασφαλισμένη βόμβα στη φαιά ουσία σου.

Όποιος θέλει να κρατήσει το μυαλό του σε εγρήγορση και υγεία, πρέπει να σταματήσει να καταναλώνει τις ειδήσεις με τον τρόπο που τις σερβίρουν τα παραδοσιακά μέσα.

Επιλέγουμε λίγα, τα ουσιώδη, τα επεξεργαζόμαστε σε βάθος και τα εντάσσουμε σε ένα νόημα. Μόνο έτσι κρατάμε ζωντανό και υγιή τον εγκέφαλό μας.

Διαφορετικά, η «ενημέρωση» γίνεται ο δρόμος για την κατάρρευση της μνήμης και της συνείδησης.


(*)  Sussex multitasking study, WHO Alzheimer’s risk factors

Διοτίμα