1. ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (από 20/4/2015)
Για τη δεινή πολιτική, κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση στην οποία έχει περιέλθη η χώρα, ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση των εθνικιστών.
Πρέπει μια μέρα να δικαστούν όλα τα πρωτοκλασάτα μέλη της συμμορίας των κομματικών μορφωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ για το μεγάλο αυτό έγκλημα και από ελληνικό δικαστήριο και από το ευρωπαϊκό.
2. ΜΟΝΙΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ 30/4/2015
H κοινοβουλευτική Δημοκρατία “εξεμέτρησε το ζην”. Πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους εκλογής “αρχόντων” και ανάθεσης σε ανθρώπους ή “μηχανές” της διακυβέρνησης των κοινωνιών.
Υ.Γ 2.200.000 πελάτες του κομματικού μορφώματος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν με την ψήφο τους την πολιτική, κοινωνική και οικονομική καταδίκη της χώρας. Το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πολιτών ανέρχεται σχεδόν σε 10.000.000! Τέτοιου είδους εκλογές θα μπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν και να είναι ηθικές και δημοκρατικές; (΄Ο,τι είναι “νόμιμο” δεν είναι απαραίτητα και ηθικό).
____________________________________________________________________________
ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Με τα συνδικάτα ο πρωθυπουργός στην πορεία της Πρωτομαγιάς
Στη συγκέντρωση των συνδικάτων για την εργατική Πρωτομαγιά θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας το «παρόν».Από εκεί αναμένεται να στείλει ένα ακόμα μήνυμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει το καλό κλίμα στο χθεσινό Euroworking Group και εκτιμά πως μέχρι την Κυριακή θα υπάρξει θετική εξέλιξη.
Φυσικά, μια φαμελιά είναι όλα τα λαμόγια, οι διαπλεκόμενοι, οι κομματικοί πελάτες και οι εργατοπατέρες στις συντεχνίες. Αρχηγός, ο μέγας αρχι-λαϊκιστής-δημαγωγός και διαπλεκόμενος Αλέξης Τσίπρας.
Σύντομα,όμως, θα τον εγκαταλείψουν κι αυτοί ,όταν θα διαπιστώσουν πως δεν μπορεί πια να τους ταϊσει και πως ειναι υπόδικος για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας .
___________________________________________________________
1. ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ “ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ”…ΠΑΤΑΤΑ!
2. ΔΕ ΧΑΛΑΣΑΣΑΝ ΤΑ ΑΤΜ. ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ!
_____________________________________________________________
1. ‘Ναι’ σε συμφωνία – ‘Οχι’ δημοψήφισμα
Να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και όχι ρήξη επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ απορρίπτει τόσο το δημοψήφισμα αλλά και τις πρόωρες εκλογές σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, έξι στους δέκα πολίτες τάσσονται κατά της διενέργειας δημοψηφίσματος για να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία με τους δανειστές, στην περίπτωση που αυτή επιτευχθεί, ενώ επτά στους δέκα πολίτες λένε «όχι» σε εκλογές σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι πάση θυσία πρέπει η χώρα να μείνει στην Ευρωζώνη, αν και σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση όσοι δηλώνουν «όχι» από το 19,9% σήμερα φτάνουν στο 22,8%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 66,2% λέει ναι στην Ευρωζώνη πάση θυσία, ενώ το 31,4% απαντά «όχι».
Στο ερώτημα εάν οι πολίτες συμφωνούν ή διαφωνούν με τη στρατηγική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτώμενους απαντούν «ναι» πως συμφωνούν. Ωστόσο, μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο καταγράφεται η αποδοχή από τους πολίτες της στρατηγικής που ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αφού με αυτή δηλώνουν ότι συμφωνούν και μάλλον συμφωνούν ποσοστό 58,3% των ερωτηθέντων, από 90,3%. Πάντως, μοιρασμένες καταγράφονται οι γνώμες των πολιτών σε σχέση με το αν πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς το 49,4% απαντά «ναι» και το 48,9% «όχι».
Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διατηρεί σχεδόν αμετάβλητο το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας 36,5%, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 22%, κατά περίπου 6% μειωμένη από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου. Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 6,5% και ακολουθούν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5% και το ΠΑΣΟΚ με 4%.
Σε επίπεδο αρχηγών την υψηλότερη δημοτικότητα, με 63,9% θετικές κρίσεις, καταγράφει ο Αλέξης Τσίπρας και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 41% θετικές κρίσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 39%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 28,1% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 20,1%.
Μοιρασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας, ενώ οι αρνητικές κρίσεις υπερτερούν κατά πολύ των θετικών σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου στον τομέα της παιδείας.
Συγκεκριμένα το 44,1% αποτιμά θετικά την υγεία, αρνητικά το 43,2%, στην ασφάλεια το 45% είναι αρνητικό και θετικά το 42,9%, ενώ στα θέματα της παιδείας το 53,7% εκφράζει αρνητική άποψη και το 28,2% θετική.
Για τον Ξηρό
Μόνο δύο στους δέκα εμφανίζονται σύμφωνοι με τον νόμο που δίνει τη δυνατότητα στον Σάββα Ξηρό να συνεχίσει να εκτίει την ποινή του στο σπίτι του.
Στον αντίποδα, σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες διατυπώνουν συμφωνία με την απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει η Αστυνομία την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους καταληψίες, με το 73,8% εξ αυτών, πάντως, να θεωρούν πως η απόφαση αυτή ελήφθη με καθυστέρηση.
Θετικά αποτιμούν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης μόλις τρεις στους δέκα πολίτες.
Η πανελλαδική έρευνα της GPO για το Mega διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων, στο διάστημα από τη Δευτέρα 27 Απριλίου έως το μεσημέρι της Τετάρτης. Τέλος το 57% αποτιμούν θετικά το έργο της κυβέρνησης στις πρώτες 100 ημέρες, ενώ αρνητικά το 40,9%.
Ανάλυση: Παναγιώτης Τσούτσιας
΄Εχουμε και λέμε:
α.6 ΣΤΟΥΣ 10 ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ, ΟΜΩΣ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ!
β. Το “δίδυμο της συμφοράς” των εθνικιστών Τσίπρα και Καμμένου, που κάνουν τα πάντα να τσακιστεί το “καράβι” στα βράχια (κάτι, βέβαια, που δε θέλουν με τίποτα να συμβεί οι…δημοσκοπούμενοι) σπάζουν ρεκόρ δημοτικοτητας!
γ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θέλει να μείνει η χώρα στην Ε.Ε και στο ευρώ!
“Και τα μυαλά στα κάγκελα”, που λένε.! (΄Οχι του κόσμου, αλλά των απατεώνων που τάχα διεξήγαγαν την παραπάνω “δημοσκόπηση”).
Είναι και κάτι άλλο. Τελικά, στους δρόμους της Ελλάδας, όταν διεξάγονται “δημοσκοπήσεις” κυκλοφορούν μόνο οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ και Χ.Α . Σύνολο, δηλαδή, κάπου 3 εκατομμύρια . Τα υπόλοιπα 8 εκατομμύρια έχουν κλειστεί στα σπίτια τους το ίδιο διάστημα ,για να μη συντύχουν τους…δημοσκόπους της φοβερής (κι αυτής) “έρευνας”, που απευθύνεται προφανώς σε κάφρους ή ψεκασμένους.
΄Οχι απλά άθλιοι. Πανάθλιοι. Σε μια χώρα με ανύπαρκτη δικαιοσύνη και με εντελώς εξευτελισμένους θεσμούς, όλα μπορούν να συμβαίνουν.
_________________________________________________________________________
2. «ΟΞΕΙΑ ΚΡΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ»
Αποκάλυψη Financial Times: Δεν έφταιγαν τα ΑΤΜ, δεν είχαν λεφτά για συντάξεις!
Μπορεί η κυβέρνηση να δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι το πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων Απριλίου είχε να κάνει με ένα «τεχνικό πρόβλημα», εντούτοις οι Financial Times έχουν άλλες πληροφορίες.
Όπως αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση πάλεψε την Πέμπτη να ολοκληρώσει την καταβολή των συντάξεων σε περισσότερους από 2 εκατ. συνταξιούχους, παρότι υποστήριξε ότι ένα «τεχνικό πρόβλημα» ήταν η αιτία της καθυστέρησης.
Οι γηραιότεροι Αθηναίοι περίμεναν στα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας, του κρατικά ελεγχόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων, οι οποίες κλονίζονται εδώ και κάποιες ημέρες.
“Κανονικά, κάνω ανάληψη των μισών χρημάτων στο τέλος του μήνα, αλλά τώρα θα τα πάρω όλα”, αναφέρει η Σωτηρία Ζλατίνη, η 75χρονη πρώην δημόσιος υπάλληλος και συμπληρώνει: «Υπάρχουν τόσο πολλές φήμες λόγω των προβλημάτων της κυβέρνησης και αυτών που έγιναν προ ημερών».
Την Τρίτη, το βασικό συνταξιοδοτικό ταμείο, το ΙΚΑ, καθυστέρησε την καταβολή των συντάξεων για περίπου 8 ώρες. Το βαριά ζημιογόνο ταμείο στηρίζεται στις μηνιαίες επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό για να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
«Πήγα στο ΑΤΜ το πρωί, προτού πάω στο super market και τα λεφτά δεν ήταν εκεί… Πήγα και πάλι στις 8 το βράδυ πολύ αγχωμένος, αλλά είχαν φτάσει» αναφέρει ο Σωκράτης Καμπίτογλου, συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός.
Επισήμως, τεχνικό πρόβλημα
Ο Δημήτρης Στρατούλης, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, δήλωσε πως ένα τεχνικό πρόβλημα με το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών ήταν η αιτία της καθυστέρησης. Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε πως η πληρωμή έγινε κανονικά την Τετάρτη.
Όμως, αξιωματούχος που γνωρίζει τη θέση ρευστότητας της κυβέρνησης αρνείται ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα. Δήλωσε πως οι πληρωμές κρατήθηκαν επειδή «έλλειπαν ακόμη αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ από το συνταξιοδοτικό ταμείο το πρωί της Τρίτης».
Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η κατάσταση διευκολύνθηκε με εισροές 350 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και πως έπρεπε να πληρωθούν την Πέμπτη 300 εκατ. «Πιθανότατα θα τα καταφέρουμε αυτό το μήνα» δήλωσε.
Δυσκολεύτηκε να πληρώσει
Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύθηκε να πληρώσει συντάξεις και μισθούς του Δημοσίου τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές, ξεκλειδώνοντας κεφάλαια στήριξης 7,2 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άρχισαν εκ νέου στις Βρυξέλλες, με νέα διαπραγματευτική ομάδα από την Ελλάδα, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο ευθαρσής υπουργός Οικονομικών, παραμερίστηκε στις αρχές της εβδομάδας.
Η Ελλάδα στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις χρηματοδότησης από τον Αύγουστο, λόγω του παρατεταμένου αδιεξόδου με τους πιστωτές αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπου περιλαμβάνονται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, αύξηση του ΦΠΑ και πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Οξεία κρίση ρευστότητας
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κρίση ρευστότητας έγινε ιδιαίτερα οξεία με τη συρρίκνωση των διαθεσίμων και την απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων.
Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας, η κυβέρνηση διέταξε την προηγούμενη εβδομάδα 1.500 φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, να παραδώσουν τα διαθέσιμά τους στην κεντρική τράπεζα και να κατατεθούν σε βραχυπρόθεσμα repos.
Ορισμένοι φορείς όμως καθυστερούν καθώς διστάζουν να παραδώσουν τον έλεγχο των κεφαλαίων τους – μεταξύ αυτών και η τοπική αυτοδιοίκηση και οι δήμαρχοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – με αποτέλεσμα οι μεταφορές να καθυστερήσουν.