Παύλος Φύσσας: Η δικαίωση άργησε δυο χρόνια
΄Οταν το μαχαίρι έκοβε το νήμα της ζωής ενός νέου παιδιού ένα βράδυ του Σεπτέμβρη πριν από 2 χρόνια στο Κερατσίνι κανείς δεν φανταζόταν ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα θα εξελισσόταν σε ένα “νεο Πολυτεχνείο” στον αγώνα των νέων κατά του σκότους του φασισμού, του νεοναζισμού και των ανθρώπων με τα μαύρα ρούχα και τις μαύρες από το μίσος για οτιδήποτε διαφορετικό, καρδιές.
Όταν το μαχαίρι έκοβε το νήμα της ζωής του Παύλου Φύσσα, κανείς δεν φανταζόταν ότι δυο χρόνια μετά, η δίκη για να δικαιωθεί η μνήμη του και να φυλακιστούν οι υπαίτιοι θα ήταν μόνο στην αρχή. Ότι ο λόγος του πατέρα και της μάνας του δεν θα ακούγονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής θα έβγανε την παραμονή της επετείου της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη για το στυγερό αυτό έγκλημα.
Το χρονικό της στυγερής δολοφονίας
Ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο Παύλος Φύσσας μαχαιρώνεται εν ψυχρώ από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι. Ολο το χρονικό της πολιτικής δολοφονίας που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Στο άκουσμα της είδησης η χώρα παγώνει. Αμέσως μετά το πρώτο σοκ ξεκινούν αντιφασιστικές διαδηλώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Ο τόπος της δολοφονίας του 33χρονου ράπερ γίνεται σημείο αναφοράς. Οι αποκαλύψεις για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής διαδέχονται η μία την άλλη. Το κουβάρι έχει μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται…
Από την πρώτη στιγμή μετά την άγρια δολοφονία στο Κερατσίνι οι φίλοι του θύματος, αλλά και οι μάρτυρες της δολοφονίας είχαν μιλήσει για πολιτικά κίνητρα.
Ο πατέρας του 34χρονου υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση η συμπλοκή με το ποδόσφαιρο όπως αρχικά ακούστηκε και έκανε λόγο για εμπλοκή τουλάχιστον 30 ατόμων που “την έστησαν στο γιο μου και τα παιδια”.
Ο 34χρονος μουσικός είχε πάει με τη μνηστή του και φίλους του σε καφετέρια στην Αμφιάλη και παρακολουθούσε τον αγώνα του Ολυμπιακού. Κάτι είπε κάποιος από την παρέα του για την Χρυσή Αυγή.
Αφού τελείωσε ο αγώνας, βγήκε έξω από την καφετέρια και υπήρξε διαπληκτισμός με κάποιους τους οποίους είχαν ενημερώσει τηλεφωνικά όσοι άκουσαν τις συζητήσεις στην καφετέρια.
Στην περιοχή βρίσκονταν περίπου 30 ή και περισσότερα άτομα με στρατιωτικά παντελόνια. Δυο από αυτούς σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κρατούσαν και ρόπαλα. Ο Παύλος Φύσσας, ανεβαίνει την Παναγή Τσαλδάρη με την κοπέλα του. Λόγω της προηγούμενης έντασης στην περιοχή έχουν φτάσει αστυνομικοί της ΔΙΑΣ. Όμως επειδή, είναι λίγοτεροι από τους συγκεντρωμένους, δεν επεμβαίνουν.
Ένα αυτοκίνητο κατεβαίνει την Παναγή Τσαλδάρη ανάποδα στο ρεύμα. Βγαίνει ο δράστης, πλησιάζει τον Παύλο Φύσσα και του καρφώνει το μαχαίρι στην καρδιά.
ΟΙ μάρτυρες μιλούν για ακροδεξιούς που είχαν στόχο να χτυπήσουν τον 34χρονο που ήταν γνωστός για το αριστερό του παρελθόν και για τους αντιρατσιστικούς του στίχους.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς ομολογεί την πράξη του και παραδέχεται πως είναι μέλος της Χρυσής Αυγής.
Όλες οι πορείες και οι συγκεντρώσεις
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το απόγευμα διοργανώνονται αντιφασιστικές συγκεντρώσεις στο Κερατσίνι.
Συνδικάτα και σωματεία του Πειραιά αναμένεται να συγκεντρωθούν, από τις 6 το απόγευμα, στην Παναγή τσαλδάρη 60 στο μνημείο του Παύλου Φύσσα, στην πλατεία Κύπρου και στην πλατεία Ζαρντέν.
«Είναι υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε στη φασιστική ιδεολογία να δηλητηριάζει τις ψυχές των νέων ανθρώπων, να μην επιτρέψουμε να υπάρξει άλλο θύμα ρατσισμού ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, χρώμα ή πολιτική τοποθέτηση» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κερατσινίου Χρήστος Βρεττάκος. «Η δολοφονία αυτή δεν ήταν η αρχή αλλά ούτε και το τέλος της δράσης της Χρυσής Αυγής. Παρά την προσπάθεια να εξαπατήσουν την κοινωνία δείχνοντας ένα άλλο πρόσωπο , η δράση τους συνεχίζεται σπέρνοντας το μίσος απέναντι σε μετανάστες και αντιφασίστες πολίτες» προσθέτει.
«Η 18η του Σεπτέμβρη πρέπει να αποτελέσει το μαζικό και αποφασιστικό ξεκίνημα για την ανάπτυξη ενός αντιφασιστικού κινήματος το οποίο με κεντρικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και με δράσεις στις γειτονιές και τους κοινωνικούς χώρους δε θα αφήσει τους φασίστες να σηκώσουν κεφάλι και να ξαναβγούν στο δρόμο. Το χρωστάμε στη μνήμη του Παύλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.
Ποτέ ξανά!
Ο κόσμος δε θα απενοχοποιηθεί, ούτε θα ησυχάσει, (μεταφορικά και κυριολεκτικά), αν και ο τελευταίος Ναζί οπαδός δεν πάει φυλακή. Είναι απαίτηση της Ιστορίας, που θρηνεί εκατομμύρια αθώα θύματα του Ναζισμού. Σήμερα και τον Παύλο Φύσσα.
_________________________________________________________________________
1.ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥΤΙΝ. . ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
2. ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΒΑΓΓΕΛΑ” ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ.
3. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ …ΣΚΥΛΟ!
1. α. Τζορτζ Σόρος: Η διάσωση της νέας Ουκρανίας πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ
Η διασφάλιση της επιτυχίας της νέας Ουκρανίας θα πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την άποψη του Τζορτζ Σόρος, όπως γράφει σε νέο δοκίμιο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New York Review of Books.
Στο άρθρο «Ουκρανία και Ευρώπη: τι πρέπει να γίνει;», ο Σόρος επιχειρηματολογεί ότι από όλες τις διχαστικές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ – το ευρώ, τη μετανάστευση και το Βρετανικό δημοψήφισμα για την ΕΕ – η εξωτερική απειλή που εγείρεται από τη Ρωσική επιθετικότητα έναντι της Ουκρανίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως το πλέον επείγον διακύβευμα, καθώς έχει τη δυνατότητα να συνασπίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από αυτήν την ενότητα, το «πνεύμα της αλληλεγγύης», το οποίο «χαρακτήριζε τις πρώιμες ημέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», θα μπορούσε να ανακαταληφθεί, συμβάλλοντας έτσι στην επίλυση των άλλων κρίσεων.
Έως σήμερα, η ελληνική κρίση και, τώρα, η μεταναστευτική έχουν εντείνει τα προβλήματα της Ουκρανίας, αποσπώντας την προσοχή των ευρωπαϊκών αρχών μακριά από τη μοίρα της χώρας, υποστηρίζει. Η ΕΕ μεταχειρίστηκε την Ουκρανία ως «μιαν άλλη Ελλάδα», όταν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, υπερασπίζεται ενεργά την ΕΕ εναντίον μιας στρατιωτικής και πολιτικής απειλής από τη Ρωσία. Ο Τζορτζ Σόρος υποστηρίζει ότι, χωρίς την περαιτέρω υποστήριξη της ΕΕ, υπάρχει ο κίνδυνος ο ουκρανικός λαός να δυσανασχετήσει με την αργή ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και τη συρρίκνωση του επιπέδου διαβίωσης. Εάν η Ουκρανία δεν λάβει οικονομική βοήθεια καθώς διέρχεται μέσα από ριζικές πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, η πίεση υπό την οποία λειτουργούν οι μεταρρυθμιστές της Ουκρανίας «μπορεί να φθάσει σε σημείο καμπής». Στο δοκίμιο, ο ίδιος καλεί τους συμμάχους της Ουκρανίας να πράξουν «ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να βοηθήσουν τη νέα Ουκρανία να επιτύχει, γεγονός που προϋποθέτει μια μαζική κλιμάκωση της χρηματοδοτικής στήριξης εκ μέρους της ΕΕ. Παρ’ όλο που η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δεν μπορούν να υπερκεράσουν την Ρωσία στρατιωτικά, μπορούν «να πλειοδοτήσουν έναντι της, οικονομικά» – μια υποχρέωση που ο κύριος Σόρος υποστηρίζει ότι πρέπει να θεωρηθεί κομμάτι των αμυντικών δαπανών. Περιγράφει δε ότι η τρέχουσα συνεισφορά ύψους €3,4 δις της ΕΕ στο πακέτο διάσωσης της Ουκρανίας υπό τη διεύθυνση του ΔΝΤ, είναι «πλήρως ανεπαρκής». Ο κ. Σόρος καλεί την Καγκελάριο Μέρκελ να ηγηθεί της προσπάθειας για αναβάθμιση της χρηματοδοτικής στήριξης προς την Ουκρανία. Την καλεί να συνεχίσει την πρόσφατη «ανάληψη κινδύνου», την οποία επέδειξε με τη σκληρή στάση της απέναντι στον Πούτιν, τις προσπάθειές της να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και την ηγετική της παρουσία κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης. Καλεί, επίσης, τον Πρόεδρο Ομπάμα να παίξει έναν «εποικοδομητικό ρόλο», πείθοντας την Καγκελάριο Μέρκελ να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Σόρος καλεί την ΕΕ να διαθέσει ένα τοις εκατό του προϋπολογισμού της για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Ισχυρίζεται ότι το ποσό των €14 δις – σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που είναι διαθέσιμο σε έναν προϋπολογισμό της ΕΕ στριμωγμένο από την κρίση του ευρώ – θα μπορούσε να αντληθεί για λογαριασμό του προγράμματος βοήθειας για την Ουκρανία που διαχειρίζεται το ΔΝΤ μέσω του μηχανισμού Μακροοικονομικής Χρηματοδοτικής Συνδρομής της ΕΕ (MΧΣ), στο πλαίσιο του οποίου τα κονδύλια μπορούν να εξευρεθούν με δανεισμό από τις χρηματοοικονομικές αγορές, αξιοποιώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση τριπλού Α της ΕΕ. Μέσα από αυτήν την οδό, η ΕΕ θα πρέπει να διαθέσει μόνο εννέα τοις εκατό από το ποσό που δάνεισε στην Ουκρανία ως υποχρέωση τήρησης μη ταμειακών αποθεματικών έναντι του ενδεχόμενου μιας μελλοντικής αθέτησης. Ο κύριος Σόρος υποστηρίζει ότι η εν λόγω διαδικασία επείγει να ξεκινήσει άμεσα, καθώς για την ολοκλήρωσή της μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες και προϋποθέτει την πρότερη έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας. Επιπρόσθετα στην ευρείας κλίμακας δημοσιονομική στήριξη για την Ουκρανία, ο κύριος Σόρος απευθύνει κάλεσμα για περαιτέρω πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, περιλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του κρατικού μονοπωλίου για το φυσικό αέριο, της Naftogaz, γεγονός που θα οδηγούσε σε μια υπαγωγή των τιμών σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να προβλεφθούν άμεσα επιδόματα για άπορα νοικοκυριά. Επίσης, ο κ. Σόρος ζητά μια «καλύτερη ισορροπία» μεταξύ κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και στήριξης της Ουκρανίας. Μολονότι η συμφωνία του Μινσκ ΙΙ του Ιανουαρίου αποδείχθηκε μονομερής, η εφαρμογή της, με Μέρκελ και Ολάντ να ανέχονται τις παραβιάσεις εκεχειρίας από Ρώσους και αυτονομιστές, διατήρησε, τουλάχιστον, τη στρατιωτική σύγκρουση εντός ορίων. Ο κ. Σόρος είναι της άποψης ότι οι προοπτικές επικράτησης αυτής της συμφωνίας βελτιώθηκαν σημαντικά λόγω της επίπτωσης που είχαν στη Ρωσική οικονομία οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η διολίσθηση του ρουβλιού. Πιστεύει ότι πιεστική προτεραιότητα του Πούτιν είναι, πλέον, η άρση των κυρώσεων. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις στη Ρωσία πρέπει να περιορισθούν στα τέλη του φετινού έτους, εφόσον η Ρωσία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ. Αυτό θα απέφερε μια σημαντική υλική ανταμοιβή στη Ρωσία λόγω συμμόρφωσης με τη συμφωνία και θα έδινε στον Πούτιν μια διέξοδο από τη σύγκρουσή του με την Ουκρανία, χωρίς να πληγεί το γόητρό του. Ο Τζορτζ Σόρος είπε: «Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στη δικαιολογημένη θέση να προβώ στο εν λόγω επιχείρημα, επειδή έχω μια οικεία γνώση για τη νέα Ουκρανία, τόσο μέσω του ιδρύματος που διατηρώ εκεί, όσο και της προσωπικής μου ανάμειξης με τη χώρα.»
«Τυχόν απώλεια της Ουκρανίας θα προκαλούσε ανεπανόρθωτο κακό. Θα δημιουργούσε ένα αποτυχημένο κράτος άνω των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων και θα μετατρεπόταν σε μια ακόμα πηγή προσφύγων. Η νέα Ουκρανία αδημονεί να εφαρμόσει ριζικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει μεγάλο πληθυσμό και στρατό δοκιμασμένο στη μάχη που προτίθενται να υπερασπιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπερασπιζόμενοι τους εαυτούς τους.» Αν, βοηθώντας την Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταφέρει να αποκρούσειαποτελεσματικά τη Ρωσική απειλή, τότε οι περισσότερες από τις άλλες προτεραιότητές της θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Αν αποτύχει, οι υπόλοιποι στόχοι της θα απωθούνταν ακόμα περισσότερο από την επίτευξή τους. Διασώζοντας τη νέα Ουκρανία, η ΕΕ θα διέσωζε τον ίδιο της τον εαυτό, και το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη θα μεταμορφωνόταν.»
γ. Κομισιόν: Αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία δεν θα ανήκει στην Ε.Ε.
O Τζορτζ Σόρος δεν είναι πολιτικός, αλλά πολλές φορές μιλά πιο συνετά και διορατικά κι απ΄αυτούς και εκφράζει εν πολλοίς σωστές και ιστορικές απόψεις επί πολλών πολιτικών θεμάτων, ανεξάρτητα από την οικονομική διάστασή τους. Και στο παραπάνω άρθρο του θα συμφωνήσουμε πως έχει θέσει το όλο ζήτημα της Νέας Ουκρανίας στις σωστότερες βάσεις που θα μπορούσε να το στηρίξει ένας άνθρωπος που δεν είναι πολιτικός, διπλωμάτης, στρατιωτικός ή ιστορικός.
Σοφές και τεκμηριωμένες οι απόψεις του για την Ουκρανία. Και η Ευρώπη και η Αμερική, όπως άπειρες φορές καταγγείλαμε εδώ, έχασαν πολύτιμο χρόνο και έδωσαν τη δυνατότητα στο δικτάτορα της Ρωσίας να πετύχει τους ανήθικους στόχους του και να διαμελίσει μια ανεξάρτητη χώρα. Ακόμα και σήμερα απειλεί το τέρας της Ρωσίας,ως και τις χώρες της Βαλτικής. Και το ΝΑΤΟ κάνει πως δεν ακούει ή προχωράει σε καταγγελίες ” γραφιάδων” και αστείους λεονταρισμούς.
Σήμερα,η Ε.Ε βγαίνει και απειλεί πως αν η ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλανία δε θα ανήκει στην Ε.Ε. Αλλά, αν είναι τόσα αυστηρή με την Καταλανία, γιατί δεν είναι το ίδιο σκληρή με την Κριμαία και τις άλλες περιοχές της Αν.Ουκρανίας που με πρόφαση την εθνοτική υπεροχή των Ρώσων ο δικτάτορας Πούτν τις απέσπασε από τη χώρα στην οποία ανήκουν; Ντροπής πράγματα ,που εκτός των άλλων, δείχνουν πολιτική αβελτηρία και ανεπάρκεια.
Ο παμπόνηρος και αδίστακτος Πούτιν καλεί τον κόσμο σε συστράτευση κατά των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών. Ο τελευταίος, όμως, που δικαιούται να μιλά για τιμωρία των φανατικών Ισλαμιστών είναι ο ίδιος. Είναι ο χειρότερος “Ταλιμπάν” και “Τζιχαντιστής” του κόσμου ο Πούτιν σήμερα. Βαρύνεται με τους δικούς του “Δίδυμους Πύργους” και άλλα τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Δεν είναι πολύς καιρός που κατέρριψε το αεροπλάνο με τα 300 αθώα θύματα.Ο ίδιος, αν ήταν στο χέρι του, θα πέταγε κι αυτός όπως οι Τζιχαντιστές, δεμένους χειροπόδαρα τους ομοφυλόφιλους από τις ταράτσες των κτιρίων. Είναι ικανός.Και θα το ευχαριστιόταν!
Τέτοιο άγριο κτήνος, ηγέτης χώρας, σαν τον Πούτιν δεν υπάρχει σήμερα στην ανθρωπότητα. ΄Εχει, επομένως, απόλυτο δίκιο ο Τζορτζ Σόρος που προτείνει στις άμεσες (πρώτη) προτεραιότητες της Ε.Ε να είναι η στήριξη της Νέας Ουκρανίας και η αποτελεσματική τιμωρία του δικτάτορα Πούτιν. Κι αυτό έπρεπε να έχει γίνει κιόλας χτες.
_______________________________________________________________________
2. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών σύμφωνα με τους Γερμανούς
Το πιθανότερο για εμένα είναι ένα οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, οι ΑΝΕΛ όμως υποχωρούν κάτω από το εκλογικό όριο του 3 % και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετυχαίνει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα δύσκολο πόκερ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η ΧΑ θα καταλάβει και πάλι την 3η θέση, ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ θα δώσουν μάχη για την 4η θέση ενώ για την 6η η ΛΑΕ, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων
Για τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και τις γερμανικές προσδοκίες μίλησε στη Deutsche Welle o πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος.
Αν και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εκλογική μάχη στην Ελλάδα θα κριθεί στο νήμα, ο Λάζαρος Μηλιόπουλος τολμά την εξής πρόβλεψη:
Πώς εξηγεί ο πολιτικός επιστήμονας το γεγονός ότι η ΝΔ, ενώ υπολειπόταν προ διμήνου του ΣΥΡΙΖΑ έως και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, έχει ανακάμψει στο μεταξύ δημοσκοπικά σε τόσο μεγάλο βαθμό που να διεκδικεί με αξιώσεις την πρώτη θέση;
Οι έξυπνες επιλογές του B. Μεϊμαράκη
«Ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του, τύπου ‘θα σκίσουμε τα μνημόνια’ (κούρεμα, αποπομπή της τρόικα, όχι σε άλλες περικοπές κτλ.). Και τώρα τα βρίσκει μπροστά του. Οι πολίτες βρίσκονται σε μια φάση περισυλλογής και παρά τα όποια συναισθήματά τους σκέφτονται τους τελευταίες επτά μήνες. Και διαπιστώνουν ότι ο τρόπος άσκησης πολιτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών και σε ακόμη μεγαλύτερη πολιτική μιζέρια. Σε αυτά προστίθενται οι εικόνες από τα κύματα προσφύγων στα ελληνικά νησιά και οι πολίτες δεν έχουν την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λύσει τα προβλήματα αυτά».
Στην ενίσχυση των ποσοστών της ΝΔ συνέβαλαν κατά τον Λάζαρο Μηλιόπουλο και μια σειρά άλλων παραγόντων: Kαταρχήν η ΝΔ αισθάνεται να επιβεβαιώνεται στη θέση της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρει καλύτερη εναλλακτική επιλογή ως προς την πολιτική που χάραξε ο Αντώνης Σαμαράς το 2012. Παράλληλα, όπως εκτιμά ο ίδιος, η ΝΔ επωφελείται και από την απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο φαίνεται να επιρρίπτουν πολλοί στην Ελλάδα ότι προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές.
«Θα μπορούσε να επιχειρήσει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ενός μικρότερου κυβερνητικού συνασπισμού. Πολλοί Έλληνες αναγνωρίζουν στον Μεϊμαράκη ότι ζητά ακριβώς αυτό από τον Τσίπρα: Eίναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν διαδραματίσει τον πρώτο ρόλο. Ξαφνικά λοιπόν ο Μεϊμαράκης εκπροσωπεί τη νέα και ο Τσίπρας την παλιά σκέψη. Πάνω από όλα όμως ο Μεϊμαράκης δεν επενδύει σε μια ιδεολογική φρασεολογία και σε έναν ηχηρό λαϊκισμό. Όταν επί επτά μήνες όλα ήταν απρόβλεπτα, το ήρεμο και συνετό αυτό στιλ βρίσκουν ανταπόκριση».
Και προγραμματικά πάντως, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, η ΝΔ κατάφερε να διαχωρίσει τη θέση της από τους πολιτικούς της αντιπάλους, καλλιεργώντας προς τα έξω ένα σαφέστατα φιλοευρωπαϊκό και προς το εσωτερικό ένα συντηρητικό προφίλ.
Οι γερμανικές προσδοκίες
Οι επικείμενες εκλογές πάντως δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Αυτό έχει φυσικά τους λόγους του, σύμφωνα με τον Λάζαρο Μηλιόπουλο. Αφενός στο επίκεντρο βρίσκεται το καυτό ζήτημα του προσφυγικού δράματος, αφετέρου έχει επέλθει γενικότερα μια σχετική ηρεμία μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Η εικόνα αυτή όμως μπορεί να αλλάξει, όπως λέει.
Ποιον θα προτιμούσε όμως το Βερολίνο ως νέο ένοικο στο Μέγαρο Μαξίμου;
«Παρότι κανείς δεν το λέει ανοιχτά, η γερμανική κυβέρνηση θα προτιμούσε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Ειδικώς ο Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα ανοιχτός ως προς την κριτική του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει βέβαια αρκετό επαγγελματισμό για να συνεργαστεί εποικοδομητικά με κάθε νέα κυβέρνηση».
*Ο Λάζαρος Μηλιόπουλος είναι πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης με ειδίκευση και πολλαπλές δημοσιεύσεις στα πεδία της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας, της θρησκείας και πολιτικής, των πολιτικών συστημάτων Γερμανίας και Ελλάδας, της ιστορίας των κομμάτων αλλά και του εξτρεμισμού.
Πηγή: Deutsche Welle
Αυτού του είδους οι προβλέψεις τις περισσότερες φορές είναι μάλλον …”ευσεβείς πόθοι” και γι΄αυτό δεν επαληθεύονται. Παρ΄όλα αυτά, το τολμούν πολλοί (ανάμεσα σ΄αυτούς και ο γράφων, αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις). Ουδείς, πάντως, μπορεί να καθορίσει επακριβώς τα αποτελέσματα των εκλογών αυτή την ώρα.
Το σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν ανατροπές και μάλιστα ηχηρές. Αυτό είναι βέβαιο. Απο εκεί και ύστερα, τα ποσοστά, η σειρά εκλογής κ.α Σ΄ΑΥΤΕΣ (ΕΙΔΙΚΑ) ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ είναι σχεδόν αδυνατο να τα προσδιορίσει κανείς.
Με μεγάλη επιφύλαξη και εφ΄όσον δεν ανατραπούν οι πιθανολογήσεις μας από το ποσοστό της ΑΠΟΧΗΣ, εμείς θα διακινδυνεύαμε τις εξής προβλέψεις:
1. Η ΑΠΟΧΗ θα ξεπεράσει πάλι το 35%
2. ΑΚΥΡΑ-ΛΕΥΚΑ θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα των εκλογών του Ιανουαρίου
3. Η Ν.Δ θα βρεθεί, έστω και με ελάχιστη διαφορά, μπροστά από το ΣΥΡΙΖΑ
4. ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜI διεκδικούν την 3η και 4η θέση
5. ΚΚΕ και Χ.Α την 5η και 6η
6. Ο Λαφαζάνης θα μπει στη Βουλή στην 7η θέση
7. ΟΙ ΑΝ.ΕΛ και ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ θα το παλέψουν, ποιος απο τους δυο θα μπει στη Βουλή. Πάντως θα ιδρώσουν και οι δυο να το πετύχουν.
Αν ο “Βαγγέλας” καταφέρει και περάσει μπροστά, τότε τα εύκολα (αρχικά) για τους ευρωπαϊστές είναι μπροστά τους. Θα κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας με έναν από τους δυο… τρίτους ή τέταρτους . Η νέα κυβέρνηση, ως φαίνεται, θα χρησιμοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες και άλλους “επώνυμους”, για να στελεχώσουν νευραλγικά υπουργεία και θέσεις.
Τα δύσκολα για τη νέα κυβέρνηση θα έρθουν μετά. Και δε θα είναι ουδείς κι από την πρώτη στιγμή (οπαδούς και κόμματα της αντιπολίτευσης) επιεικής μαζί της,ενώ θα έπρεπε. Το μπάχαλο του Αλέξη δε συμμαζεύεται με τίποτα. Μιλάμε για οριακές καταστάσες. Για “κρανίου τόπο”. Πώς θα “βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά” οι καινούριοι;
Εν πάση περιπτώσει. Οψόμεθα. Η Κυριακή είναι κοντά. “Κοντός ψαλμός, αλληλούια”!
_________________________________________________________________________
3. Πιλότος της Air Canada έκανε αναγκαστική προσγείωση για να σώσει σκύλο επιβάτη Κινδύευε η ζωή του εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας στο χώρο των αποσκευών
Πιλότος της Air Canada έκανε αναγκαστική προσγείωση για να σώσει σκύλο επιβάτη 1452 Διαστάσεις ήρωα έχει πάρει ο πιλότος της Air Canada που προέβη σε αναγκαστική προσγείωση προκειμένου να σώσει τη ζωή του σκύλου ενός επιβάτη, κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τελ Αβίβ στο Τορόντο. Το πρόβλημα που προέκυψε στο χώρο του αεροπλάνου, όπου βρισκόταν ο τετράποδος Σίμπα, ένα γαλλικό Bulldog, είχε να κάνει με τη θερμοκρασία, καθώς στο κομμάτι πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό εξωτερικά αυτή μπορεί να πέσει και κάτω από τους -60 βαθμούς Κελσίου, ρίχνοντας αντίστοιχα τη θερμοκρασία στο χώρο των αποσκευών υπό το μηδέν. Για να μην κινδυνεύσει λοιπόν η ζωή του Σίμπα, ο πιλότος αποφάσισε να κάνει στάση στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όπου ο σκύλος επιβιβάστηκε σε άλλο αεροπλάνο. “Το σκυλί μου είναι σαν παιδί μου. Είναι τα πάντα για μένα” δήλωσε συγκινημένος ο ιδιοκτήτης του Σίμπα, όταν παρέλαβε το σκύλο του τελικά στο αεροδρόμιο του Pearson. Για την ιστορία, η αναγκαστική προσγείωση καθυστέρησε την πτήση μιάμιση ώρα και κόστισε στην εταιρία 10.000 δολάρια σε καύσιμα.
Σίμπα είναι αυτός. ΄Αξιζε το κόστος των 10.000 δολαρίων. Και περισσότερα.
Μπράβο στην αεροπορική εταιρία.