​Με την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Απριλίου ασχολείται ο γερμανικός Τύπος, αναπτύσσοντας διάφορα σενάρια για την αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Θα λάβει η Αθήνα τη βοήθεια που θέλει; «Νομίζω πως ναι», απαντά η Έλφι Ζγκλ, ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Ρωσία και εξηγεί:

«Αυτό θα συμβεί γιατί η Μόσχα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όταν αισθάνεται ότι ίσως να μπορούσε να ωθήσει κάποιο μέλος της EE να πάρει το δικό του δρόμο, να εγκαταλείψει την αλληλεγγύη προς την ΕΕ, τότε το κάνει λόγω των συμφερόντων που θα είχε από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα θα πάρει σε κάθε περίπτωση βοήθεια».

Η ανταποκρίτρια της FAZ στο άρθρο της τονίσει ακόμα ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Β. Πούτιν αιφνιδιάστηκε από την συσπείρωση της Ευρώπης εναντίον της προσάρτησης της Κριμαίας και στον εμφύλιο που ξέσπασε στην ανατολική Ουκρανία και ότι δεν περίμενε πως η ΕΕ θα επέβαλε οικονομικό εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας.

«Όταν διακρίνει κάποιον δρόμο ή κάποιο λόγο για να τις παρακάμψει – κι αυτός θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα – θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις ή τις εκκλήσεις για βοήθεια. Πρόκειται για δάνεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων προς τη Ρωσία. Το εμπάργκο για εισαγόμενα προϊόντα της ΕΕ το επέβαλε ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις», αναφέρει και καταλήγει ότι σε περίπτωση που κερδίσει το στοίχημα ο Πούτιν δεν θα μείνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επιδιώξει μια ευρύτερη αποσταθεροποίηση μέσω του φαινομένου ντόμινο.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την ευρωπαϊκή ενότητα και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στη επιθετική πολιτική του Κρεμλίνου», τονίζει η Ζγκλ