Google και Ραπτο-Βαξεβανο-Παππαδο-Ψαράδες… για φτύσιμο . ΄Η μήπως για λύπηση;

Διαφημίσεις 

Ανοικτό

Documento

 

D

Efyn

Μικρά μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

 

Μικρά μυστικά για να ζήσετε μέχρι τα 100!

 

****

Δύσκολη, και όχι  μόνο ως εκνευριστική, ακόμα και η περατζάδα πια από τις  χωματερές τους. Κάνεις να μπεις (αναγκαστικά  και  καθημερινά πρέπει κι εμείς  να τους τρώμε στη μάπα) στις φυλλάδες του Ράπτη, του Κουρτάκη,  του Βαξεβάνη, του Παππά (και σε  λίγο  των «Ψαράδων», όψιμοι σφογγοκωλάριοι  του Μαρινάκη τούτοι)  και τσουπ,  η αυτοκρατορία της Google με τους  πραιτοριανούς της.   Πρώτοι  και καλύτεροι,   στρογγυλοκαθισμένοι  στο διαδίκτυο.  Ειδικά,  μέσα στους βοθροϊστότοπους του  εμπορικού Γκεμπελιστάν,  μεταμορφωμένοι σε διαφήμιση όλων των ειδών . Δίπλα, δίπλα , χωρίς τσίπα και  φραγμό,  με το δράμα της Παλαιστίνης, την οργή και τον πόνο του γονιού των «Τεμπών», την απόγνωση του κόκκινου δανειολήπτη.

Και  τα σαπιοεμπορεύματα αυτά της  Google, όλα κι όλα, στα πάνω  ράφια ή στα σαλόνια  των φυλλάδων , σε τιμητική θέση,  συνήθως στην αριστερή μεριά της σελίδας , να σου κουνιούνται και να (μετα)κινούνται συνεχώς και αδιαλείπτως, σαν τη λυγερή του άσματος, να σου στραβώνουν τα μάτια ,  να  σου σκεπάζουν τίτλους ,κείμενο και φωτογραφίες με τρόπο χυδαίο και  σαρκαστικό, να σου υπενθυμίζουν πως δεν είσαι παρά σκουπιδοφάγος  και τούτοι αφεντικά, που σε ταϊζουν ό,τι γουστάρουν.

Καλά να πάθεις! Είναι η εκδίκηση της αλήθειας  που βάζεις χέρι να τη βιάζουν ξεδιάντροπα  ,κάθε στιγμή οι  αισχροί μπίζνεμαν της παραπληροφόρησης  και της προπαγάνδας.

Και τί δεν κάνουν,  για να αιχμαλωτίσουν ένα κλικ.  Σου στήνουν παγίδες με τα “Συμφωνώ” και “δεν”, άλλοι ούτε καν  ρωτάνε.  Να σε μπαντρώσουν, Να μαζέψουν μια μαγιά ,  για  να  παζαρέψουν την πλαστή  επισκεψιμότητα με  το χορηγό της διαφήμισης .

Νοικιάζουν μια γωνιά στις «ειδήσεις» του Google, επινοούν έναν πιασάρικο και αφελή  τίτλο («πώς θα φτάσεις στα …120», «πώς κάνανε οι γιατροί  40 χρόνια τώρα  το μέγα λάθος με τα αυγά και τη χοληστερίνη»,  «10 ελληνικές λέξεις με…50 γράμματα», «πλησιάζει  ο τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος»),     για να παγιδέψουν τον χαχόλο. Να μπει, να αφήσει  το στίγμα του στην  επισκεψιμότητά τους.

Και  να την παρουσιάσου μετά   στα  Analytics της Google και στις  πέτσινες κατατάξεις των άλλων ιστότοπων που τάχα μετρούν την επισκεψιμότητα των σάιτ. Και η κατάταξη, ασφαλώς  με  βάση  πόσα καταβάλει ο ενδιαφερόμενος , για να δει τα 100 του, παγιδευμένα  κλικ… υψωμένα στη νιοστή.   Και όλα αυτά με χρήμα «μαύρο», «κάτω από το τραπέζι».

Για τα φράγκα,  ρε γαμώτο!  Πώς θα ζήσει ο Βαξεβάνης , ο Παππάς και οι Ψαράδες χωρίς διαφήμιση ; Πώς θα  πλουτίσουν   ο Ράπτης και οι «Τράγκες» της αλητήριας συντεχνίας;

Google- Γκεμπελιστάν-κερδοσκόποι , έμποροι  του αισχρού καταναλωτισμού, αντάμα,  χέρι- χέρι με τον… Καρατζαφέρη.  «Το ένα χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δυο το πρόσωπο».

Είναι για λύπηση , περισσότερο!  Και όχι μόνο τούτοι. Μαζί και   όσοι τους δίνουν τη δύναμη με τα κλικ τους να ασελγούν στην έννοια και το ρόλο του Τύπου. Στο όνομα τους αισχρού κέρδους  και της λατρείας του  «Μαμωνά».

Σε κάθε άλλο επάγγελμα, κι εσύ ο ίδιος που τους επισκέπτεσαι, αν δεν είσαι του αυτού  φυράματος, θα τους χαρακτήριζες αεριτζήδες, απατεώνες, μαυραγορίτες.   «Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Εμπορεύονται την ανακύκλωση του ψεύδους, της φέικ  πληροφόρησης , του πόνου, της προπαγάνδας, του καταναλωτισμού, του σεξισμού και των άλλων υποπροϊόντων    της βιομηχανίας-θεάματος –ακροάματος.

΄Όταν αφαιρέσεις από τον άνθρωπο την αξιοπρέπεια, είναι ένα άδειο σακί. Είναι αυτό ακριβώς που το συνάφι των Γκέμπελς   δε διαθέτει  την ικανότητα να αντιληφθεί. Η οσμή του χρήματος τους έχει ζαλίσει.   Αδυνατούν  πια να ξεδιακρίνουν τη δυσοσμία από το άρωμα.

Δε λέμε. Το χρήμα είναι απαραίτητο.  Όχι, όμως, μέσα από τέτοια διαδικασία, ανήθικη και εξευτελιστική .   Γιατί, τί άλλο μπορεί να είναι η εμπορία της υψηλότερης αξίας της ζωής, που είναι η αξιοπρέπεια; Ακόμα, πιο σημαντική κι από την ίδια την ελευθερία.΄Αλλωστε, η ελευθερία είναι  αξιοπρέπεια.  Και τανάπαλιν.

Και αυτή , ακριβώς, την αξία έχει το χρήμα.   Η πραγματική, όχι, εκείνη που νομίζουν οι περισσότεροι. Μπορείς να ζήσεις και με μια «ντομάτα», λιτά και όμορφα.

Το  «καθαρό» χρήμα, αν σου δίνει κάτι, είναι …αξιοπρέπεια! Την ώρα που τη χρειάζεσαι.  Να λες ΟΧΙ ή ΝΑΙ , όταν πρέπει.  ΄Οταν εσύ  το κρίνεις, όχι όταν σε αναγκάζουν .

Οι  «Τράγκες»  είναι γυμνοί  από τέτοια αρετή. Κι ας είναι το πλέον  βασικό  συστατικό και χαρακτηριστικό, το οξυγόνο  της πραγματικής  ζωής.

Και όταν είσαι αναξιοπρεπής ,δε διστάζεις πια  να γίνεσαι ακόμα και σφογγοκωλάριος κάθε βρώμικου ποπού.  Και να σεμνύνεσαι, κιόλας, πως δουλεύεις   σε μπαξέ με μοσχολούλουδα  και πασχαλιές!