Tο άρθρο 36 – Νόμος 4855/2021 – Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ (όπως έπρεπε να είναι )

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR:

Η επόμενη ημέρα για την οικονομία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5%

επενδυτική βαθμίδα, Ακρόπολη

Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5% (εκτιμάται ότι μετά την αναβάθμιση η οικονομία συγκλίνει στο νέο σημείο ισορροπίας σε περίπου 6 χρόνια), μόνιμη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά περίπου 70 μονάδες βάσης- την περίοδο τρεις μήνες πριν έως και τρεις μήνες μετά την αναβάθμιση- και σταθεροποιητική επίδραση τόσο στον τραπεζικό τομέα όσο και στην πραγματική οικονομία, επιφέρει η ανάκτηση από τη χώρα της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται ότι οι ερευνητές Μαριάνθη Αναστασάτου, Χιόνα Μπαλφούσια, Ζαχαρίας Μπραγουδάκης, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, Πέτρος Μηγιάκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου και Παύλος Πέτρουλας, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο 58ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τραπέζης της Ελλάδος με θέμα «Οι επιδράσεις της πιστοληπτικής αναβάθμισης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία».

Για να καταλήξουν στα προαναφερθέντα συμπεράσματα, χρησιμοποίησαν και ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό διεθνώς δείγμα οικονομιών, τόσο αναπτυσσόμενων όσο και ανεπτυγμένων, ορισμένες εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν στο διάστημα 2000- 2022.

*****

Άρθρο 36 – Νόμος 4855/2021 – Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ (ημιτελές και    φιλύποπτο)

Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.».

Άρθρο 36 – Νόμος 4855/2021 – Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ (όπως έπρεπε να είναι για να θεωρείται ολοκληρωμένο)

“Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν εφησυχασμό , αμέλεια και αδιαφορία   με την  κατασκευή  εικονικής πραγματικότητας    στους πολίτες ή να  σχηματίζει το κοινό μια ψευδή εικόνα για  την κατάσταση της εθνικής οικονομίας,  της  αμυντικής ικανότητας της χώρας ή της δημόσιας υγείας, διαπράττει έγκλημα καθοσίωσης και εσχάτης προδοσίας”

Δεν είναι η μοναδική φορά  στη νεότερη και σύγχρονη  Ιστορία της  Ελλάδας που μια κυβέρνηση είναι υπόδικη για διάδοση ψευδών ειδήσεων, παραπλάνηση, κατασκευή πλαστής, εικονικής,  ψευδούς  πραγματικότητας . Και κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομική  κατάσταση της χώρας.

Και δεν  είναι απλώς ένα αδίκημα.  Μια ακίνδυνη και συγχωρητέα δημαγωγική και λαϊκίστική  συνήθεια στο  οποίο άθλημα ανέκαθεν  διέπρεπαν οι ΄Ελληνες πολιτικοί .   ΄Όμως, ειδικά η σημερινή κυβέρνηση,  ξεπέρασε παλιούς και νεότερους.  Στην κυριολεξία κατέχει το ρεκόρ,  δοθέντος  πως στις ημέρες μας η διάδοση ψευδών ειδήσεων , η κατασκευή  επικίνδυνης, ως εντελώς πλαστής πληροφόρησης, είναι αστραπιαία και ευκολότερα αποδεχτή απ΄  όσο σε άλλες εποχές με άλλους ,περισσότερο υποψιασμένους ανθρώπους και διαφορετικά ανακλαστικά  («πρωτόγονα» ως ανόθευτα).

Δεν  πρόκειται  για  μοναδικό σε όγκο υλικό σε  επιθεωρησιακά   νούμερα  στις  θεατρικές   αίθουσες ή κάτι σαν  το  νούμερο 2  της   ταινίας  του παλιού (κακού) ελληνικού κινηματογράφου «Υπάρχει και φιλότιμο”,   για να γελάσουμε λιγάκι.   Κανενός δε θα  σκάσει το χειλάκι με όσα τραγικά  βιώνει σήμερα ο ΄Ελληνας  Μιλάμε  για  έγκλημα καθοσίωσης και εσχάτης προδοσίας.

Η Ιστορία  αυτό το σκοπό έχει .Επισημαίνει  τα λάθη του παρελθόντος, καταγράφει  τα συνήθως συμβαίνοντα από αφροσύνη, τις εγκληματικές  σκοπιμότητες, παραλείψεις  και συνώνυμες αιτίες, κρίνει τις πράξης και συμπεριφορές  των ανθρώπων και υποδεικνύει  με μεγαλογράμματη γραφή τις συνέπειες  για το ιστορικό παρόν και το μέλλον των γενεών που ζουν, έρχονται και θα συνεχίζουν να έρχονται σε έναν  τον τόπο.

Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει για να μείνουμε στη δική μας χώρα  πως οι ηθοποιοί εκάστοτε κυβερνώντες οφείλουν  πρωτίστως να είναι… φιλίστορες . Μια ανιστόρητη ομάδα  που κυβερνά  είναι χειρότερη κι από εκείνη που έχει μεσάνυχτα ,ας πούμε, από οικονομία ή σε άλλους νευραλγικούς τομείς κυβερνητικής  ενασχόλησης.

Παράδειγμα, για να μην πάμε πίσω  σε εποχές Καποδίστρια , οι σημερινές ελληνικές κυβερνήσεις  .  Να πάμε στο πρόσφατο  2008.  Γράφαμε τότε εδώ  σε… ΜΕΓΑΛΟΓΡΑΦΗ στις 5-12-2008:

Εκεί, όμως ,που  «δίνουν ρεσιτάλ»,όσον αφορά την αγαστή συνεργασία, την ασυλία και την υποκρισία ΟΛΩΝ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, είναι στο μέγα θέμα του καταστροφικού δανεισμού της χώρας. Όπως και σε άλλο  μπλογκ  με τίτλο «ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΥΜΩΝ ΕΜΠΙΠΡΑΜΕΝΩΝ ΥΜΕΙΣ ΑΔΕΤΕ» αναπτύξαμε, η χώρα έχει καταρρεύσει οικονομικά (πτωχεύσει) και αυτή είναι η διαπίστωση όλων των οικονομικών κύκλων της Ευρώπης και των Βρυξελών, φυσικά. Το χρέος και τα ελλείμματα είναι απίστευτα τεράστια. Μισθοί, συντάξεις, εξοπλισμοί, παροχές διάφορες και κονδύλια, καταβάλλονται πλέον μόνο από δανεικά, αφού δεν υπάρχουν χρήματα στον κρατικό κορβανά. Ο δανεισμός (αν βρεθούν δανειστές) της επόμενης χρονιάς( 2009), για παράδειγμα, θα πλησιάσει τα 50-55 δις, ευρώ και με επιτόκιο 2% μεγαλύτερο της…Γερμανίας.

 Και ενώ αυτή είναι η τραγική και μη αναστρέψιμη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η μεν κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια από τους ΄Ελληνες, τα δε λοιπά κόμματα, ενώ γνωρίζουν κι αυτά πολύ καλά πως  η οικονομική καταβαράθρωση της χώρας είναι οριστική και αμετάκλητη, όχι μόνο δεν  προβαίνουν σε «σταυροφορία» ενημέρωσης, αλλά τη συγκαλύπτουν κιόλας. Φωνάζουν, τάχα μου, ελάχιστες φορές, αλλά στην ουσία προτιμούν να ασχολούνται με τα …αποδοτικά σε κομματικό όφελος σκάνδαλα, τύπου Βατοπεδίου-Εφραιμ, γιατί είναι «πιασάρικα» και τηλεοπτικά, παρά με το πρόβλημα της οικονομικής κατάρρευσης.

Την ίδια εποχή,  τί έλεγε η τότε γκεμπελική  συμμορία  (ζώντες  πολλοί σήμερα  και περιλειπόμενοι και σχεδόν ελάχιστοι από δαύτους    τεθνεώτες); . Ακριβώς ό,τι γράφουν  και λένε σήμερα ο Ράπτης και ο Αλαφούζος:

“Η επόμενη ημέρα για την οικονομία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -Αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,5%”

 

Ναι, έτσι τα  έλεγαν και τότε. ΄Οταν ήδη από το 2007 το έλλειμμα είχε  χτυπήσει ταβάνι και έφτανε στο πρωτοφανές, σχεδόν 15.5%.  Ακριβώς. Στήριζαν την… ανθηρή οικονομική κατάσταση της χώρας   με πέτσινους αριθμούς και στατιστικά,  παραπομπές  σε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις περίφημων παγκοσμίως οίκων αξιολόγησης ή  βαρυσήμαντα άρθρα σε γκεμπελικά έντυπα σαν τον Economist. Ειδικά  η συγκεκριμένη εμπορική επιχείρηση παραπληροφόρησης,  σε μόνιμο στασίδι στην Ελλάδα, σήμερα ,ψέλνει το ίδιο αναστάσιμο τροπάρι  της οικονομικής άνοιξης που ζει η χώρα επί εποχής Κυριάκου Μητσοτάκη. Και δε διστάζει, μάλιστα,  να φιλοξενεί  στις σελίδες της συνεντευξιαζόμενο  τον ίδιο το δράστη του οικονομικού… θαύματος (!) (διάβαζε  εγκλήματος) τον οποίο αναγορεύει σε σωτήρα και ήρωα.   Για τέτοια  γκεμπελική αλητεία μιλάμε.

Τιμωρήθηκε κανείς από τότε μέχρι σήμερα για τη χρεοκοπία της χώρας; Ο βασικός ένοχος ,ο Κώστας Καραμανλής,  απολαμβάνει τσιπούρες  στη Ραφήνα, ελέω Αλέξη Τσίπρα που τον αθώωσε. ΄Οσο για τους   συνενόχους,   του τότε Γκεμπελιστάν    που συγκάλυπταν το έγκλημά του,  εισέπραξαν ως  ανταπόδοση   παχυλές αμοιβές, για να χτίσουν βίλες στα Βόρεια Προάστια. Πώς λέτε  ο μακαρίτης πια (έφυγε ατιμώρητος) και κολλητός του «ανιψιού»,  Γιώργος  Τράγκας μετρούσε τα πλούτη του σε…ράβδους χρυσού;

΄Όπως , αποκλείεται να τιμωρηθεί και το σημερινό   αληταριό παραπληροφόρησης  , που κάνει τα ίδια . Και ασφαλώς, αφού ούτε ο Κωστάκης της Καραμανλικής Δεξιάς, πήγε φυλακή για την πρώτη χρεοκοπία, γιατί να πάει ο Κυριάκος της Μητοοτακικής  για τη δεύτερη; Δε θα ήταν…άδικο;

Α, ναι. Τιμωρήθηκαν κάποιοι. ΄Οσοι με τα μνημόνια ,που καταβρόχθισαν οι Τράπεζες, ναι μεν, ξεχρέωσαν τα κόκκινα δάνειά τους, που τους είχαν μάλιστα φορτώσει  σε ελβετικό φράγκο ,αλλά  η αδέκαστη και τότε και σήμερα ελληνική δικαιοσύνη των Ντογιάκων, φρόντισε  να τους πάρει το «κεραμίδι» για να το προσφέρει  δώρο τους Κούλη τους στο παμφάγον τέρας των Funds  . Τέτοια αισχρότητα.

Δεν απευθυνόμαστε  πια στις σημερινές γενιές. ΄Εχουμε κουραστεί  από τον κρετινισμό που διακρίνει  τους περισσότερους. Να κάνουν συνεχώς και αδιαλείπτως τα ίδια λάθη. Στο κάτω-κάτω ,όπως στρώσανε,ας κοιμηθουν.». Οι νέες γενιές  των Ελλήνων ας προσέξουν. Να φροντίσουν να μην διαπράξουν το ίδιο έγκλημα της ατιμωρησίας των ενόχων. Είναι η αιτία που η Ελλάδα σήμερα  είναι η Ζιμπάμπουε της Ευρώπης

 ΄Οποιος κι αν κυβερνά εκείνους τους ΄Ελληνες και ελπίζουμε να μην είναι πάλι  Μαυρογυαλούροι,  ας εφαρμόσουν χωρίς καμιά αναβολή  τις διατάξει του

Άρθρου 36 – Νόμος 4855/2021 – Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση του άρθρου 191 ΠΚ (όπως έπρεπε να είναι για να θεωρείται ολοκληρωμένο)

“Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν εφησυχασμό , αμέλεια και αδιαφορία   με την  κατασκευή  εικονικής πραγματικότητας    στους πολίτες ή να  σχηματίζει το κοινό μια ψευδή εικόνα για  την κατάσταση της εθνικής οικονομίας,  της  αμυντικής ικανότητας της χώρας ή της δημόσιας υγείας, διαπράττει έγκλημα καθοσίωσης και εσχάτης προδοσίας”.

Αν δεν υπάρξει στο νομικό σας οπλοστάσιο τέτοιο άρθρο , τότε να είστε σίγουροι πως θα ζήσετε όσα έζησαν  οι πατεράδες και οι παππούδες σας. Ακριβώς επειδή υπήρξαν  το ίδιο ανόητοι  όσο κι  εσείς.

Και να θυμάστε  ακόμα: Η Ιστορία τούτο μόνο διδάσκει . Πως ο άνθρωπος τίποτα  δε διδάσκεται από αυτή.