Τι λένε οι γιατροί
Η ζωή του Νίκου Ρωμανού, που βρίσκεται στη 19η ημέρα απεργίας πείνας, πλέον κινδυνεύει, σημειώνει η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου, επικαλούμενη ενημέρωση από την διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του “Γεννηματά”, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο νεαρός.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η κ. Βεργοπούλου, επισκέφτηκε σήμερα τον Νίκο Ρωμανό, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία πείνας ως το τέλος, αρνούμενος την υποχρεωτική σίτιση και πίνοντας μόνο νερό.
Θα συνεχίσει να “διεκδικεί το αίτημά του για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών από τη φυλακή, με οδόφραγμα το σώμα του και με πλήρη γνώση των κινδύνων για την υγεία και τη ζωή του, μέχρι να κερδίσει ανάσες ελευθερίας από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού”, προσθέτει.
Χωρίς να εκθέτει λεπτομέρειες από τις καταγραφές των εργαστηριακών ευρημάτων, η γιατρός σημειώνει ότι “ο Ν. Ρωμανός κινδυνεύει να εμφανίσει άμεσα και ανεξέλεγκτα σοβαρές επιπλοκές που θα επηρεάσουν την καρδιακή, εγκεφαλική και νεφρική του λειτουργία, απειλώντας την ίδια του τη ζωή”.
Καταγγέλλει, τέλος, την εισαγγελική εντολή που “μετακυλίει την ευθύνη για την τύχη του απεργού πείνας στους θεράποντες ιατρούς, υποδεικνύοντάς τους, μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, την πρακτική της υποχρεωτικής σίτισης ή της φαρμακευτικής αγωγής ενάντια στη θέληση του ίδιου”, σημειώνοντας πως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί ανά τον κόσμο καταγράφουν την υποχρεωτική σίτιση ως βασανιστήριο.
Την ίδια ώρα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης σημειώνει πως οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται “δυστυχώς”, όπως αναφέρεται, “αναμενόμενη”.
“Ο Ρωμανός θα χάσει τη μάχη για τη ζωή» αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, «όχι γιατί είναι αυτοκαταστροφικός, αλλά επειδή κάποιοι τον εξαναγκάζουν να διεκδικήσει μ’ αυτόν τον τρόπο δύο από τα πολιτιμότερα αγαθά του ανθρώπου: την ελευθερία και τη δικαιοσύνη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος κατηγορείται για την ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό, πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 19 ημέρες, ζητώντας να του δίνεται η προβλεπόμενη από τον νόμο εκπαιδευτική άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματά του, στη Σχολή, στην οποία πέρασε μετά από πανελλαδικές εξετάσεις.