ΟΙ ΑΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΗΤΕΣ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Β΄ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ τσάρος της Ρωσίας Πούτιν!

 

Λιθουανή πρόεδρος: Ο Πούτιν έχει στο μυαλό του μία Ρωσία σαν αυτήν της εποχής της Μεγάλης Αικατερίνης

Η πρόεδρος της Λιθουανίας παρέβαλε την τακτική του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τις τακτικές που ακολούθησαν ο Χίτλερ και ο Στάλιν, δηλώνοντας σε συνέντευξή της ότι η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τις χώρες της Βαλτικής να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα φτηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η ρωσική εισβολή στην Κριμαία είναι αντίστοιχη με τις κινήσεις που έκανε ο Χίτλερ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο την επομένη έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν κάνει συγκρίσεις.

Σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού focus, μήπως οι συγκρίσεις με τον Χίτλερ και τον Στάλιν είναι παρατραβηγμένες , η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε: “Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την εθνικότητα ως πρόσχημα για να κατακτήσει εδάφη με στρατιωτικά μέσα. Αυτό ακριβώς έκαναν ο Στάλιν και ο Χίτλερ. Αυτές οι συγκρίσεις είναι ακριβείς”.

Η λιθουανή πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία επιδιώκει να διατηρήσει την επιρροή της επί των εδαφών που ανήκαν κάποτε στη Σοβιετική Ενωση και πρόσθεσε ότι επιθυμεί ιδιαιτέρως να διατηρήσει τις χώρες της Βαλτικής εξαρτημένες από αυτήν στον οικονομικό και το ενεργειακό τομέα.Η Ρωσία θέλει οι χώρες της Βαλτικής να γίνουν “αναξιόπιστα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης”, είπε. “Πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν προσφορές προς άλλες χώρες της Βαλτικής για την μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εάν οι χώρες αυτές αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε.

Η οικονομική ανεξαρτησία της Δύσης

Η λιθουανή πρόεδρος είπε ότι η Δύση θα πρέπει να επιδιώξει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη από τη Ρωσία και να διαφοροποιήσει τις πηγές της, διότι είναι πολύ επικίνδυνο για τις χώρες να συνεχίσουν να εξαρτώνται από τη Ρωσία.

“Ο Πούτιν έχει ένα ιεραποστολικό όραμα για την υπεράσπιση του ανατολικού ημισφαιρίου. Εχει στο μυαλό του μία Ρωσία σαν αυτήν της εποχής της Μεγάλης Αικατερίνης. Ο χαρακτήρας έχει εξελιχθεί περίεργα”, είπε.

“Η Ρωσία και Πούτιν χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα, βία και μία επιθυμία υπέρβασης των συνόρων”, είπε προσθέτοντας ότι οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία έχουν ζήσει αυτήν την κατάσταση, με τις διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις κάθε εβδομάδα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.”

 

H πρόεδρος της Λιθουανίας  φαίνεται να γνωρίζει καλή ιστορία, αλλά και να έχει μελετήσει επίσης καλά  το χαρακτήρα του δικτάτορα της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Αμερικής και οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ή είναι εντελώς ανίκανοι να  διαχειριστούν την κατάσταση στην Ευρώπη (και όχι μόνο στην Ουκρανία) που ξέφυγε πλέον από κάθε έλεγχο;

Τί θα απολογηθούν, αν αύριο δεν προφτάσουν να κόψουν το δρόμο στο δικτάτορα (έχει και οπλοστάσιο πυρηνικών στα χέρια του),  που κατατρύχεται από έμμονες ιδέες και βασανιστικά σύνδρομα   μεγαλομανίας και αυτοκρατορικών φαντασιώσεων;