Η ΝΕΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ . ΤΑ “ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΑ” ΤΟΥ 2023 . ΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΚΩΝ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΤΩΝ , ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, ΦΙΛΗΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΥ

Στέλιος Κούλογλου

Παύλος Πολάκης, Νίκος Φίλης

Κ. Αρβανίτης: Δραματική έκκληση 44 Ε/Β για τη Σωτηρία ...

 

 

…και ο  “ΠΑΝΟΣ ΚΟΚΚΑΣ”  ( Λέγε με   ΧΡΗΣΤΟ ΡΑΠΤΗ),  πάλι επί το  (ίδιον) έργον.

     (“Θέλει η π@υτ@ν@ να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει …”)

IEFIMERIDA.GR 

«Μαύρη Δευτέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ -Αποχωρήσεις, απειλές για νέο κόμμα, φουντώνουν τα σύννεφα διάσπασης<

Μορφή καταιγίδας πήραν το πρωί της Δευτέρας οι αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαία στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να προχωρούν σε δηλώσεις «φωτιά» κατά του νέου προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ο Στέλιος Κούλογλου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ευρωομάδα.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Φίλης αμφισβήτησε ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη και ξεκαθάρισε πως στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα προέδρου. Παράλληλα, κάλεσε τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση και να εξηγήσει πως ήρθε στο κόμμα ο Κασσελάκης, καθώς εκείνος είναι που τον έφερε τυπικά στην Κουμουνδούρου.

Το σαββατιάτικο άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών για τα όσα είχε γράψει ο Στέφανος Κασσελάκης και η απάντηση του ίδιου ότι δεν τα θυμάται και πως έχει δικαίωμα να αλλάξει, ήταν το φιτίλι που οδήγησε σε νέα εσωκομματική έκρηξη, μετά τη διαγραφή Τζουμάκα, ενώ σημερινές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος.

Ειδικότερα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για την δημιουργία νέου κόμματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με το βίντεο που ακολουθεί, ο Δημήτρης Βίτσας προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Βίτσας: Ή θα φύγει ο καθένας μόνος ή ομαδικά
«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών», ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας σήμερα το πρωί στο ΣΚΑΪ, λέγοντας ακόμη ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση». Σημείωσε ωστόσο ότι διασπάσεις ή αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίων ή συνεδριάσεων κομματικών οργάνων δεν έχουν συμβεί.

Αυγέρη: Αυτό που αμφισβητείται είναι η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση -Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες
Από την άλλη, με ένα κείμενο-ποταμό στην «Αυγή», το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και ιδεολογική πλατφόρμα των διαφωνούντων, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Αριστείδης Μπαλτάς, αποδομεί πλήρως το αφήγημα Κασσελάκη και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος του κόμματος, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα.

«Τα παραπάνω, όπως είχαν αρχίσει να διαφαίνονται κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά έγιναν πολύ σαφή τις εβδομάδες που ακολουθήσαν, οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα: οι αντιλήψεις του κ. Κασσελάκη, όπως και η όλη πολιτική του συγκρότηση, δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και αντίστροφα: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη», αναφέρει.

Επιστολή «φωτιά» από Κούλογλου: Η κατάσταση στο κόμμα στερείται σοβαρότητας
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη «βόμβα» έσκασε σήμερα το πρωί από τον Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω επιστολής «φωτιά» προς τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωινάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Στέλιος Κούλογλου.

Λίγο αργότερα ο κ. Κούλογλου μιλώντας στο Open εξαπέλυσε νέα επίθεση και εξηγώντας την απόφασή του να παραιτηθεί από την ευρωομάδα είπε: «Δεν ήθελα να παίζω σε σίριαλ του Netflix, ο ΣΥΡΙΖΑ από ροκ το γύρισε στο καλαματιανό».

Η απάντηση από την Κουμουνδούρου ήρθε λίγο αργότερα, ζητώντας από τον Στέλιο Κούλογλου να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα. Παράλληλα, η Κουμουνδούρου υπενθύμισε ότι ο κ. Κούλογλου με άρθρο του το 2021 αμφισβητούσε και τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Στέλιος Κούλογλου έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του.
Υπενθυμίζουν λοιπόν από το ΣΥΡΙΖΑ ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 σε άρθρο του υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο σ. Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρουν με αυτό το άρθρο ο κ. Κούλογλου αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση.
Ταυτόχρονα, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή «δυσανεξία», ο Στ. Κούλογλου μίλησε για «ισοπαλία» Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου-σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει. Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Κουμουνδούρου να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας σε δηλώσεις του στο «Κόκκινο» ότι δεν είναι σε επαφές με άλλο κόμμα.

Φίλης: Τον Κασσελάκη τυπικά τον έφερε ο Τσίπρας, να απαντήσει
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τα όσα διαρρέουν από την Κουμουνδούρου για την παραίτηση Κούλογλου, ο κ. Φίλης ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως ο ευρωβουλευτής «δεν εξελέγη με το κόμμα Κασσελάκη, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή.

Χρησιμοποιώντας πάντως με σκληρή γλώσσα για τον Στέφανο Κασσελάκη, σημείωσε ότι όπως εκφράζεται τώρα «δεν μπορεί να είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησαν περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε».

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ο πρώην πρόεδρος έφερε στο κόμμα τον Κασσελάκη και ο ίδιος οφείλει να απαντήσει γιατί». Παράλληλα, τόνισε πως «κανείς δεν υπονόμευσε τον Τσίπρα, τον αναδείξαμε αρχηγό και τον στηρίξαμε».

Αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ, πρόσθεσε.

Πολάκης κατά Φίλη
Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Παύλου Πολάκη, ο οποίος σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγραψε:

«ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ!!!

Ή αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Συριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο Κασσελάκη Ή «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση). Σταμάτα να δηλητηριάζεις, λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης, τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για «άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ».

Αρβανίτης: Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα, είναι σε κρίση
Στο ζήτημα της παραίτησης του Κούλογλου, αλλά και στον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέρθηκαν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Αρβανίτης, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την παραίτηση Κούλογλου, είπε: «Δεν ήμασταν ενημερωμένοι σε αυτή την εξέλιξη». «Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι σε μια κρίση. Η κρίση ξεκινάει 21 Μαΐου. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα από όλους. Η ευθύνη της ηγεσίας αλλά και των στελεχών σε μια διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωμένος και να ανασυγκροτηθεί».

«Νομίζω ότι δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις από τη μία και τόνωση της αντιπαράθεσης από την άλλη», σημείωσε ο κ. Αρβανίτης, τονίζοντας πως «δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει και ένας κόσμος ο οποίος έχει πολύ μεγάλη αγωνία και για τον χώρο και για τη χώρα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το ξέρουμε αυτό από την ακρίβεια σε όλα τα ζητήματα και με τρεις πολέμους δίπλα μας».

Σε άλλο σημείο ο κ. Αρβανίτης ανέφερε: Πάντως, ο κ. Κασσελάκης πρέπει να σας πω αρέσει δεν αρέσει, έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 75.000 ανθρώπους. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Οπότε, αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι η Κουμουνδούρου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι, αυτό είναι ο χώρος. Από εκεί και πέρα θα κριθούν όλοι.

Για τα «αμερικανικά πρότυπα» στα οποία κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Αρβανίτης είπε: «Εδώ είναι Ευρώπη, δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οπότε υπάρχουν και ετεροβαρή ζητήματα που πρέπει να τα ξαναδείς. Όμως οφείλουμε να δώσουμε χρόνο» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορώ εγώ να σχολιάζω δηλώσεις του παρελθόντος, του παρόντος, του προέδρου. Με ενδιαφέρει να ακούσω τι είπε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με ενδιαφέρει να δω πώς τοποθετείται στα όργανα του κόμματος και αυτά να λειτουργήσουν».

Παπαδημούλης κατά Κασσελάκη για το «ήμουν 24 ετών και δεν θυμάμαι» -Του απάντησε με ένα tweet ο Μωραΐτης
Η αντίδραση πάντως του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να δικαιολογήσει τα γραφόμενά του πριν από 11 χρόνια, δεν ήταν τόσο ήπια.

«Ήμουν τότε 24 χρόνων. Και η αγαπημένη μου Νάντια, 22. Αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, θυμάμαι και σήμερα πολύ καλά και τι έκανα και τι έγραφα και για τι αγωνιζόμουν. Πάλευα για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, μέσα από το φοιτητικό κίνημα. Για σοσιαλισμό με Δημοκρατία και Ελευθερία, για μια Ελλάδα με αξιοπρεπείς μισθούς και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για την σύγκλιση με τις προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες. Για μια ισχυρή, σύγχρονη και ενωμένη Αριστερά, ικανή να κυβερνήσει και να αλλάξει την χώρα. 44 χρόνια μετά, αισθάνομαι υπερήφανος για το τότε και σίγουρος ότι θα συνεχίσω σταθερά με την Αριστερά, με τις ίδιες αξίες και μακριά από αξιώματα, μέχρι το τέλος της ζωής μου», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στην πλατφόρμα «Χ».

Ενδεικτική πάντως του αναβρασμού που υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η απάντηση στον κ. Παπαδημούλη από τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος άφησε αιχμές για τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Μωραΐτης σε ανάρτησή του στο «Χ» (πρώην Τwitter) αλλάζει το «44 χρόνια μετά» του κ. Παπαδημούλη σε «44 σπίτια μετά».

Πηγή: iefimerida.gr