ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ!

 

Στα παράπονα κάποιων,  απαντάμε με παράπονα.  Γιατί μας αδικούν;  Κάνουμε ό τι μπορούμε να ακούγεται η γνώμη όλων, τουλάχιστον ,αν έχουν να πουν κάτι που πρέπει να ακουστεί.

Τα γράμματα που παίρνουμε τα κοιτάζουμε ένα-ένα.  Αυτό θέλει χρόνο, δοθέντος μάλιστα πως με πατέντα που μας έκανε φίλος τεχνικός, για να μη διαβάζουν άλλα,  πονηρά μάτια τα μέιλ μας,δεν  αποθηκεύονται  στο λογαριασμό  μας ,αλλά φυλάσσονται αλλού. Για να τα βρεις και να τα ανοίξεις, εξαιτίας αυτή της προφύλαξης, χρειαζόμαστε διπλό χρόνο απ΄όσο ,αν τα παίρναμε απ΄ευθείας από το μέιλ μας.  Ας υπάρχει εκατέρωθεν κατανόηση   για το χρόνο δημοσίευσης των επιστολών.

 

Λοιπόν:

  1. Υπογράφει ως ” linguist” και λέει.

“… Χρησιμοποιείς  στα κείμενά σου ,πέρα από τις ιδιωματικές λέξεις της ιδιαίτερης πατρίδας σου  και πολλούς νεολογισμούς, κάποιοι από τους οποίους θα  ομολογήσω πως με εκνευρίζουν. Σε σένα μπορεί να αρέσουν, εμένα όχι όλοι.

Επίσης δεν  “υποτάσσεσαι”  κάποιες φορές ούτε στους μορφολογικούς  κανόνες . Κάνεις κι εκεί επανάσταση; Στην παραδοσιακή γραμματική και το συντακτικό;

Δε λέω, η γραφή σου είναι ιδιόμορφη και απολαυστική ,ειδικά στην ιστορική σου δημοσιογραφία.   Συμφωνώ  με τον τρόπο ανάπτυξης  των θεμάτων σου ,χωρίς το αυστηρό, πολλές φορές στρυφνο και στυφό, ομοιόμορφο ύφος που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι συγγραφείς ιστορικών θεμάτων ,δεν ταιριάζει στα θέματά σου…

Κα κάτι τελευταίο. Θα μπορούσες περισσότερες φορές να  βάζεις ηθογραφικά κείμενα. Είναι σπουδαία κάποια από αυτά που  ανεβάζεις και πραγματικά θησαυρός γλώσσας και παράδοσης.

Καλή χρονιά!”

 

Γλωσσολόγε μας,  τα λες επαινετικά, ακόμα κι εκεί που μας κρίνεις αυστηρά. Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.  Επί όσων μας ψέγεις.

α. Σκόπιμα χρησιμοποιούμε πολλούς ιδιωματισμούς ,επειδή τα τοπικά ιδιώματα πεθαίνουν. ΄Απειρες λέξεις πανελλαδικά δεν έχουν καταγραφεί. Δεν τις βρίσκεις σε λεξικά.  Και μια κι αναφέρθηκες στη δική μου ιδιαίτερη πατρίδα, δεν μπορείς να φανταστείς, τί πλούτος  από την ιδιωματική,τη  γλώσσα της περιοχής έχει χαθεί.   Κι αυτό φυσικά συμβαίνει σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Δες τί γίνεται με τους Βλάχους. Θεσσαλία, Μακεδονία, ΄Ηπειρος τίγκα . Και δεν  μιλούν πια τη γλώσσα τους .Ντρέπονται λέει οι νεότεροι!  και  αναφερόμαστε σε μια πλούσια κόρη της  λατινικής.    Κανονική γλώσσα,  όπως η ρουμάνικη. ΄Η αν θες δυο κλάδοι της γλώσσας των Ρωμαίων.  Η δική μας εδώ νότια   και με πολλές ελληνικές λέξεις, που εισχώρησαν.    Σίγουρα,  ουδείς ποτέ θα ξανακούσει αυτά τα όμορφα ιδιώματα ,τις τοπικές λαλιές,   μετά που θα φύγουν  οι παλιότεροι .

β.    Αχ, αυτοί οι νεολογισμοί! Εσένα μπορεί να σε ενοχλούν, εμένα αντίθετα με…εξιτάρουν. ΄Οπως το είπες είναι. Παντού χρειάζεται επανάσταση. Ακόμα και το ωραίο, αν μπορούμε να το  κάνουμε ωραιότερο,μη το αφήνουμε. Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια. Και θα έλεγε κανείς, τότε τί χρειάζονται οι καινούριες λέξεις που φτιάχνουμε κάποιοι;  Η γλώσσα εξελίσσεται, αλλάζει, γίνεται από πλούσια, πλουσιότερη. Ακριβώς απ΄αυτή την προσπάθεια. ΄Ασε μας, επομένως,  όσοι έχουμε  αυτό το χόμπι, να το απολαμβάνουμε. Δεν πειράζουμε κανέναν.  Ακόμα κι αν δεν το κάνουμε τέλειο, είναι όμορφο να προσπαθείς.

γ. Γραμματική, Συντακτικό. Σεβόμαστε απολύτως την παράδοση.΄Ομως, πολλοί γραμματικοί και συντακτικοί κανόνες ,δεν μπορούν να “αποθηκεύουν”  τις ιδιαιτερότητες,  τα “νάζια” και τις “τσαχπνιές” μιας γλώσσας σαν την ελληνική. Μην ξεχνάμε πως πρώτα υπήρχαν οι γλώσσες και μετά έγιναν το συντακτικό και  η γραμματική, Ο Θουκυδίδης δεν ήξερε  το συντακτικό  στη θεωρία του, αλλά αυτός μας υπέδειξε πώς να καλουπωσουμε τη γλώσσα.   Εν ολίγοις, είναι πολλά φαινόμενα στη γλώσσα που δεν πειθαρχούν σε μορφολογικούς  κανόνες.  Ειδικά, όσοι γράφουν λογοτεχνία, είναι αδύνατον να έχουν το συντακτικό και τη γραμματική, ακόμα και την ορθογραφία , “ευαγγέλιο”. Στην ιστορική δημοσιογραφία, έχουμε ανάγκη αυτή  την ελευθερία, “ποιητική αδεία”.  Δείχνουμε  σεβασμό στην παράδοση,  αλλά κοιτάζουμε με δέος και ελπίδα   Μπροστά.

 

 

2. Ο  “λάτρης της Ιστορίας” γράφει

“Με τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821,δε βλέπω να ασχολείσαι και πολύ. Για να μην πω καθόλου. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής  Ιστορίας που χρειάζεται να μην το λησμονήσουμε, αλλά και να το εμβαθύνουμε…”

Ναι, ναι, αγαπητέ, αυτό κάνουμε κι εμείς.   Αφήνουμε την…εμβάθυνση  της εθνικιστικής  Ιστορίας μας στην  εφοπλιστίνα κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, το νεροκουβαλητή της ακροδεξιάς  κύριο  Καλύβα ,τον  (… λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;) εκπρόσωπο του ιερατείου  κύριο  Ιερώνυμο και    τους λοιπούς…κατσικονούρηδες του κοπαδιού που  στελεχώνουν την επιτροπή και  γιορτάζουν  όλοι μαζί αυτά τα 200 χρόνια.   Εμείς δε συμμετέχουμε  στην  ψεύτικη γιορτή. ΄Αλλωστε, τί τη χρειάζονται;  Οι  ΄Ελληνες ,εξ απαλών ονύχων, όλο σε τέτοια πανηγύρια παρευρίσκονται  .  Στα σχολεία τους ,τις παρελάσεις τους, τα χαζοκούτια τους,τους  δεκάρικους που εκφωνούν οι  πατριώτες,ως  ειδικοί   χαλκείς της ιστορίας.  Εμείς δεν έχουμε θέση εκεί. Αυτή η “ιστορία” που θα παρουσιάσει η διορισμένη “νομενκλατούρα” στην επιτροπή   (νεκροθάφτες της Ιστορίας του 21)    φοβάται τον  αληθή  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ, τρέμει να ακούσει την πραγματική εκδοχή της  Ιστορίας για το ΄21,  επειδή, ακριβώς , “δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν κρατιούνται”.  Ούτε σε “καινούριο ρούχο μπαίνει μπάλωμα”. Αν η πραγματική ιστορία ήταν παρούσα σε αυτές τις εκδηλώσεις,  η άλλη θα έφευγε. Οπότε,  αφού παρίσταται επισήμως σήμερα η  η χαλκευμένη , εθνικιστική  “ιστορία”, η   κανονική Ιστορία δεν έχει θέση εκεί.

 

3. “Παθούσα- μαθούσα”. Στο Ρυθμό που μας παίζει η Μπεκατώρου  χορεύουμε σήμερα …

…Να μοιραστώ μαζί σου τον πόνο μου με αφορμή το δικό μου μάθημα.

Μάνα, έχω  25  χρόνω παλικάρι. Τραβήξαμε οικογενειακά του Χριστού τα πάθη με βιασμό του κ&λου. Παλιά συμμαθήτριά του,βρέθηκαν στο δρόμο τυχαία. Κακια  η   ώρα ,την κάλεσε στην γκαρσονιέρα του. Κάνανε ο τι κάνανε, ο δικός μου αθώος και χαζός της λέει ευχαριστώ ,τα λέμε την επόμενη φορά που θα ξανασυναντηθούμε τυχαία.Τα πήρε κρανίο εκείνη,έψαχνε γαμπρό,κάτι του είπε κάτι της είπε,αρπάχτηκαν στα χέρια και η κυρία πήγε στο τμήμα και τον κατάγγειλε για βιασμό! Βέβαια μετά από 2χρονια ταλαιπωρίας αθωώθηκε,αλλά μας έμειναν και το στίγμα και ο πόνος. Να τα ακούνε οι μανάδες που έχουν αγόρια,καμιά να μη ζήσει το δικό μας δράμα. Και να μην ρίχνουν ανάθεμα έτσι με ελαφριά καρδιά. Αύριο δεν είναι δύσκολο να κλάψουν και τούτες.

Βάζω κι εγω τη θηλυκή  υπογραφή μου σε όσα έγραψες χτες για τη “μπαγιάτικη καταγγελία”  του βιασμού  της Ολυμπιονίκη  μας.  Εγώ, διαβάζοντας προσεκτικά την καταγγελία της, είδα  και συμπεραίνω .  Μια κοπέλα που έκανε καριέρα στον επαγγελματικό  αθλητισμό , τα πίνανε ένα βράδυ στο Τόκιο όλοι μαζί στην παλιοπαρέα που έκαναν διακοπές με τα δικά μας  λεφτά  κι αφού τα τσούξανε αρκετά, αποχωρήσανε για  τα  πεντάστερα ξενοδοχεία τους (από μας πληρωμένα κι αυτά, πακέτο) .Και ξαφνικά ,η μικρή τότε Μπεκατώρου αποδέχτηκε ,είπε η ίδια, πρόταση του “παράγοντα”  να πάει στο δωμάτιό του  να “παίξουν τις κουμπάρες” .Κι εκείνη δέχτηκε. Αλλά  σε κάποια φάση περίπτυξης  μετάνιωσε ,αλλά τελικά  έγινε εκείνο για το οποίο κλείστηκαν στο δωμάτιο. Μια  ερώτηση και κλείνω για να μην κουράζω . Ο μεγαλοπαράγοντας που  τότε τον είχε ανάγκη και του” κάθισε” και σήμερα μάλλον δεν της κάνανε  κι αυτής και κάποιων άλλων  κορασίδων τότε, σιτεμένων  σήμερα, τα χατήρια, όταν  σηκώθηκε ήταν γυμνή; Και  ποιος την έγδυσε; Τουλάχιστον το βρακάκι της   ποιος το έβγαλε; ,Με τη βία δε βγαίνει το βρακί, ειδικά σε μια κοπέλα με ποντίκια της ιστιοπλοϊας.  Και σηκώθηκε λέει μετά, και πήγε στο δικό της δωμάτιο , πλύθηκε και ούτε γάτα, ούτε ζημια. Και το θυμήθηκε 20 χρόνια μετά! Να με θυμηθείς,κι εμένα, ο λόγος που βγήκε σήμερα να  “φτιάξει” κάποιες ,σύντομα θα βγει. Και θα δούμε τη συνέχεια που μόνο για γέλια δε θα είναι.

Παθούσα και Μαθουσα. Δεν ήμουν εκεί, δεν ξέρω. Τα είπαμε πολλάκις. Αν έγινε η όχι ο βιασμός ούτε μπορεί να αποδειχτεί σήμερα ούτε να ρίξεις όπως λες ανάθεμα στον παράγοντα. Για μένα    το περίεργο ,ανήθικο και λίαν επικινδυνο, είναι 1. το γεγονός που οι κυριες  περίμεναν 20  ολόκληρα χρόνια να καταγγείλουν κάτι που όφειλαν,αν έγινε, όπως λένε, να το καταγγείλουν  στην  ώρα του. Και να επωμιστούν τις  συνέπειες Αλλά , ήταν …πολλά τα λεφτά ,Άρη!  2. Το απίστευτο και εγκληματικό η π δικαστινα και πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα να υιοθετήσει τις καταγγελίες,τόσο επιπόλαια και προκλητικά, και να καλέσει την κυρία Μπεκατώρου για να τη συγχαρεί! Και όταν  μάλιστα η τιμηθείσα Ολυμπιονίκης βαρύνεται και με…πολιτειακές εκτροπές! (Θα μιλήσουμε άλλη φορά γι΄αυτό, ξεχωριστά).  Τόση ελαφρότητα και ανεπάρκεια;