ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ . ΓΚΕΜΠΕΛΣ, ΑΓΥΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ, Η…ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΣ!

Σκηνικό αποκάλυψης από τις πυρκαγιές στη Χαβάη: Στάχτη ιστορική πόλη, 36 νεκροί, δεκάδες τραυματίες Η κλιματική  αλλαγή χτυπάει παντού πια.

Σκηνικό αποκάλυψης από την πυρκαγιά που αποτέφρωσε την πόλη Λαχάινα της Χαβάης

Κάπου 4.000 τουρίστες φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί στο Μάουι μέσα στην απόγνωσή τους να φύγουν προτού επεκταθούν κι άλλο οι φωτιές, ενώ τρεις πυρκαγιές μαίνονται και στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης.

***

Η Ιστορία,  δεν είναι…ελαφρύ  ανάγνωσμα για να περνάει η ώρα. Συνηθισμένοι οι άνθρωποι από τη χαραυγή της ζωής  του κόσμου στους μύθους, αρέσκονται  σε  αναγνώσματα διηγηματικής γραφής, όπως ακριβώς  στο  μυθιστόρημα.

Στα σχολικά εγχειρίδια  ο μύθος στην Ιστορία  είναι ο κανόνας. ΄Οχι μόνο σε ύφος  αλλά και σε …διαστρέβλωση.  Θα ήταν ευχής έργο, αν το μάθημα της Ιστορίας ,  το καταργούσαν   εντελώς από τα σχολεία.  Μαζί με  τα θρησκευτικά, όπου ακόμα διδάσκονται,  ασκούν δεινή προπαγάνδα σε παιδιά και εφήβους,  ανήκουστο προσηλυτισμό και παραπληροφόρηση,  που πληρώνουν ακριβά   οι κοινωνίες  (και όχι μόνο η ελληνική) σε πολλά επίπεδα.

Η Ιστορία αντίθετα από τον ορισμό που  συνηθιζεται , είναι .κυρίως, η καταγραφή και η διατύπωση κρίσης  για τα εν δυνάμει ή   τα ιστορικά   γεγονότα του «σήμερα»,  που θα  (ή για να)  αποτελέσουν ακριβή, πολύτιμη   εμπειρία …«αύριο» !   Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως α.  το παραπάνω έργο,για να είναι  πλήρες και ορθό,   παράγεται    αποκλειστικά  από  θεσμικό και  ειδικευμένο  εργάτη. ΄Όπως ακριβώς η χειρουργική επέμβαση είναι δουλειά του χειρουργού και  η πτήση του αεροσκάφους ευθύνη του πιλότου. β   ο ιστορικός οφείλει να καταγράφει και να κρίνει τα σύγχρονα με  εκείνον γεγονότα, τα ιδίοις όμμασι και ωσί  διαπιστωθέντα  και διασταυρωθέντα  ( μέθοδος  του πατέρα της επιστημονικής Ιστορίας Θουκυδίδη). γ η αναφορά στα ιστορικά  γεγονότα του παρελθόντος ,είναι επικουρικό  έργο του ιστορικού, χρησιμοποιούνται   ως πηγές  και πάντα με τη δέουσα επιφύλαξη, αν δεν πρόκειται για έργα σύγχρονου με τα ιστορούμενα, συγγραφέα.

Θα πείτε, μεγάλη  και επαναλαμβανόμενη εισαγωγή. Ναι,   απαραίτητη, όμως,  για να βοηθήσει στην κατανόηση της σημερινής ανάλυσης. Είμαστε επιρρεπείς  , άλλωστε, στην επανάληψη.    Αλλά,  δεν είναι πάντα αρνητική τέτοια συνήθεια.

 

 

 

 

Η κλιματική αλλαγή,  είναι από τα προσφιλή θέματα  και με πολυπληθείς αναφορές και αναλύσεις στο ιστορικό μας σάιτ.  Είναι, ίσως , το πιο κορυφαίο από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής μας. Δοθέντος πως η ύπαρξη και η συνέχιση  ζωής στις επόμενες γενιές , είναι ζητήματα απόλυτα συνυφασμένα με την αντιμετώπιση  και την εξέλιξη αυτής της κλιματικής αλλαγής ,τα τραγικά   αποτελέσματα της οποίας, είναι πλέον ορατά και …δια γυμνού οφθαλμού.

Πόση αλήθεια, όμως εμπεριέχει και ποιες υπερβολές  και συνωμοσιολογία,   η   καταστροφή του κλίματος ,  ειδικά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου;  Είναι, όντως , επιστημονικές οι διαπιστώσεις ή   μήπως, όπως συμβαίνει πάντα  με τέτοιους είδους  Αρμαγεδώνες ,  αποτελούν  προσφιλές ανάγνωσμα-  βούτυρο στο ψωμί των Γκεμπελίσκων , των συνωμοσιολόγων και όσων από τους  ειδικούς επιστήμονες, πετούν τη σκούφια τους για δημοσιότητα και χειροκρότημα, σαν τον τελευταίο θεατρίνο που ζητιανεύει διασημότητα   στα κανάλια και τα χρωματιστά  σαλόνια των φυλλάδων;

Η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται  στη μέση.  Διατρέχουμε  άμεσο κίνδυνο. ΄Ηδη οι σειρήνες έχουν ηχήσει. Το λιώσιμο των πάγων για παράδειγμα και η άνοδος της στάθμης των θαλασσίων υδάτων είναι ηλίου φαεινότερα.  Το φαινόμενο  αυτό του θερμοκηπίου , η ρύπανση  του περιβάλλοντος από τους οργανικούς ρύπους και τα  βαρέα μέταλλα ,οι  επιπτώσεις της  στην τροφική αλυσίδα , τους υδάτινους πόρους  και  τα λοιπά οικοσυστήματα, ουδείς, πλην  των συνωμοσιολόγων , τα αμφισβητεί πλέον. Μια απλή έρευνα  σε  μηχανές αναζήτησης  με ενυπόγραφες  αναλύσεις, δίνει μια τεράστια σειρά  κειμένων από αναγνωρισμένου κύρους επιστήμονες και ιδρύματα ,που εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η παραδοχή αυτής της αλήθειας, όμως,  δεν αναιρεί την άλλη, πως ειδικά  οι απόγονοι του Γκέμπελς και του παλιού τσαρλατάνου- κομπογιαννίτη- αγύρτη ,που υποδυόταν τον επιστήμονα,  είναι στα…καλύτερά τους . Για  τέτοια θέματα, ως γνωστό, η εμπορική  δημοσιογραφία δίνει τα ρέστα της.   Αφεντικά και υπάλληλοί της, πρωταγωνιστές   στο   άθλημα της τρομοκράτησης, του πανικού, της σύγχυσης και του αποπροσανατολισμού  των μαζών,  που αμάσητα καταπίνουν ό,τι σκουπίδι τους πετάξουν  κάποιοι  ειδικοί (μόνο τέτοιοι  δεν είναι), προσφέρουν βήμα ανελλιπώς  και με κάθε ευκαιρία σε     όλους αυτούς  (και δεν είναι λίγοι), που διάλεξαν να παρουσιάζονται ως  παλιάτσοι,  αντί, για επιστήμονες

Πιάνει κατακαλόκαιρα μια εβδομάδα ζέστη ανυπόφορη; Καύσωνας …θανατηφόρος, που όμοιός του δεν υπάρχει από καταβολής κόσμου και όσοι επιβιώσουν,  σου λένε!  Ξεσπούν σφοδροί παγετοί και υετοί καταχείμωνα; Δεν ξανάγινε τέτοιο πράγμα.  Ζούμε ημέρες ..Αποκάλυψης, αποφαίνονται. Δευτέρα παρουσία!  Είναι οι ίδιοι, που  ορκίζονται   πως… ορκίστηκαν στο λόγο της τιμής τους να υπηρετούν την επιστήμη και μόνο αυτή. Στην πραγματικότητα,  διάλεξαν να  υπηρετούν , ως  αχυράνθρωποι, εκείνους που τους δίνουν  βήμα μιας ολιγόλεπτης δημοσιότητας. Είναι  το βίτσιο τους.  Τους βλέπεις και τους αναγνωρίζεις από μακριά. ΄Ετσι κι αλλιώς, σοβαρός επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του, δε θα καταδεχόταν  ποτέ  να κάνει τον Καραγκιόζη στα  μιντιακά θέατρα.   Μόνο ψώνια ή   σκοπευτευτές   πενιχρού μεροκάματου ξεπέφτουν εκεί.

Κι εδώ είναι η σειρά της Ιστορίας να τους ξεγυμνώνει,  να  μην τους αφήνει ούτε φύλλο συκής, να βγάζει στη φόρα τις πομπές τους. Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον, γελοιωδέστατοι μετεωρολόγοι,  περιβαλλοντολόγοι και   κλιματολόγοι.   Πάντα υπήρχαν ζέστες  και κρύα, πλημμύρες , καταποντισμοί , τσουνάμια, ηφαίστεια , σεσμοί, πανδημίες.    Αψευδής μάρτυρας ,  οι σελίδες της Ιστορίας. Η καταγραμμένη εμπειρία των ιστορικών, που έζησαν  τα ίδια.  όπως κι εμείς στις ημέρες μας.

Επαναλαμβανόμενα  φαινόμενα    σε όλες τις εποχές και τους αιώνες. Κάποτε μάλιστα σφοδρά, σαρωτικά με χιλιάδες ή  εκατομμύρια θύματα. Μπροστά τους,  τα δικά μας νούμερα  ωχριούν  (π.χ Κίνα,1556, 840.000 νεκροί από σεισμό  με 8.3 ρίχτερ. Ευρώπη, 1347-1351,  20.000.000 νεκροί από πανώλη.  Μέσα από το μύθο του  Κατακλυσμού του  Νώε  στη Γένεση, περιγράφεται  μια τοπική πλημμύρα, με τεράστια καταστροφή.΄Ολοι οι μύθοι εμπεριέχουν  στοιχεία και υλικά αλήθειας).

Αλλά , ποτέ οι ιστορικοί  τέτοια φαινόμενα ,δεν τα αποκάλεσαν   Αρμαγεδών , Απολλύων , Αβαδών και Μολώχ. ΄Αφηναν  τη  γελοιοποίηση να την εισπράξουν ατόφια  οι πένες   των προφητών,  των σαμάνων και των συνωμοσιολόγων.

Σήμερα,  την αφήνουμε εξ ολοκλήρου στους  κατ΄ επίφαση επιστήμονες και “ειδικούς”, που  δεν απέχουν παρά μια δρασκελιά  δρόμο  από το τσίρκο  των  συνωμοσιολόγων .     Στη χώρα του Γκεμπελιστάν ,μάλιστα,  οι  Κογιόνηδες κάθε είδους,   τους περιφέρουν  ως ο γύφτος τη  μαϊμού στα παλιά  τα πανηγύρια .   Και  χορεύουν οι ξεδιάντροποι   όπως τους βαράνε.  Για δυο λεπτά δημοσιότητα ή για ένα  ξεροκόμματο που τους πετούν!