“ΠΡΙΝ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ”…

Γράφαμε το πρωί για τους Πακιστανούς με αφορμή τη δίκη των τσιφλικάδων  της Μανωλάδας.  Δε “στέγνωσε το μελάνι” και μεσημέρι ήρθε και  η επιβεβαίωση:

«Τουρίστες» βγάζουν την ελληνική γεωργική παραγωγή

Η αδιαφορία του ελληνικού πληθυσμού για τις γεωργικές εργασίες και ο πολλαπλασιασμός του κόστους για την πρόσληψη αλλοδαπών έχει οδηγήσει τους αγρότες να παρανομούν συστηματικά, παίζοντας «κρυφτό» με τις αρχές

Οι παραγωγοί της Β. Ελλάδας, αγωνιούν ότι οι καρποί, που δεν χτυπήθηκαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, θα σαπίσουν πάνω στα δέντρα αν ακολουθήσουν πιστά το γράμμα του νόμου, καθώς δεν βρίσκουν εργατικό δυναμικό είτε Έλληνες, είτε αλλοδαπούς για να τους μαζέψουν.

Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, οι Έλληνες “δεν καταδέχονται να εργαστούν στα χωράφια”, ενώ οι αλλοδαποί, παρόλη την προθυμία τους, κοστίζουν πολύ ακριβά, ύστερα από τις τελευταίες ρυθμίσεις σχετικά με την είσοδο και παραμονή, αλλά και εργασία στη χώρα μας.΄

Έτσι, μπορεί το μέσο ημερήσιο μεροκάματο να ανέρχεται στα 25 ευρώ, με τους παραγωγούς να φροντίζουν για τη πλήρη διατροφή, αλλά και τη διαμονή των εργατών τους, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, ελλείψει νόμιμου εργατικού δυναμικού η συγκομιδή γίνεται από… τουρίστες, δηλαδή αλλοδαπούς με βίζα εισόδου στη χώρα μας και χωρίς άδεια εργασίας.

Για το κυνηγητό που έχει εξαπολύσει η αστυνομία προκειμένου να εντοπίσει και εξαλείψει τη “μαύρη εργασία” στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, μίλησε ο κερασοπαραγωγός Γιώργος Ζέικος, προσθέτοντας ότι “δεν φτάνουν τα βιβλία εσόδων εξόδων, δεν φτάνει που ο καιρός μας τα έχει κάνει “μούσκεμα”, πρέπει να καταβάλλουμε υπέρογκα ποσά για την απασχόληση αλλοδαπών στα χωράφια μας και λόγω του ότι δεν τα έχουμε να τα δώσουμε, μας βάζουν και πρόστιμα 10.500 ευρώ για κάθε έναν που δεν έχει άδεια εργασίας”.

Οι Ελληνες δεν αντέχουν τη δουλειά στα χωράφια
Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του πρωτογενή τομέα, με τις διεθνείς εξελίξεις να λειτουργούν επιβαρυντικά (κατάσταση σε Ουκρανία και Ρωσία που είναι και οι μεγαλύτεροι πελάτες ελληνικών οπωροκηπευτικών), ο κ. Ζέικος επεσήμανε ότι “οι παραγωγοί ρισκάρουμε να έχουμε αλλοδαπούς εργάτες και να παίζουμε κρυφτό με την αστυνομία γιατί απλά δεν έχουμε να πληρώσουμε”. Για τους Έλληνες, ανέφερε “κάποιοι δεν έρχονται στα χωράφια λόγω του περιορισμένου χρόνου εργασίας, ενώ άλλοι είναι κακομαθημένοι και έχουν μάθει να ζουν ως χρόνια άνεργοι“.

Πάντως, ο παραγωγός Πέλλας, Τρύφωνας Πεύκος επεσήμανε ξεκάθαρα ότι “οι περισσότεροι Έλληνες δεν αντέχουν να κάνουν τη δουλειά στα χωράφια, γιατί είναι σκληρή”. Διερωτήθηκε μάλιστα “ποιος Έλληνας θα καθίσει όλη την ημέρα (7 το πρωί με 6 το απόγευμα) κρεμασμένος στο δέντρο να μαζεύει κεράσια”; και πρόσθεσε, “οι Έλληνες είναι καλομαθημένοι και αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του παραγωγού Ημαθίας, Θόδωρου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ωστόσο έθεσε και μια άλλη παράμετρο, αυτή του ότι “πολλοί Έλληνες άνεργοι δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για να βρουν δουλειά στα χωράφια”.

“Κινδυνεύει με φυλακή όλη η αγροτική τάξη”, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “η περιοχή μας χρειάζεται πάνω από 5000 άτομα για διάφορες αγροτικές εργασίες και όχι μόνο για δουλειά στα χωράφια, αλλά και για απασχόληση στα κονσερβοποιία και διαλογητήρια και παρόλο που η οικονομική κρίση έχει πλήξει σημαντικά τις ελληνικές οικογένειες, ωστόσο δεν υπάρχει προθυμία για εργασία”.

Πολλαπλασιάστηκε το κόστος
Μιλώντας ειδικότερα για την απασχόληση των αλλοδαπών στα χωράφια, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε ότι ενώ μέχρι πέρυσι το κατά κεφαλήν κόστος απασχόλησής τους δεν υπερέβαινε το ποσό των 200 ευρώ συνολικά (παράβολο και εγγύηση ασφάλισης σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα), σήμερα αυτό υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ τουλάχιστον.

Ειδικότερα, όπως τόνισε σύμφωνα με τα ισχύοντα από το νόμο ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να καταβάλλει για κάθε έναν εργαζόμενο αλλοδαπό 180 ευρώ για την έκδοση βίζας, 150 ευρώ παράβολο και ασφάλιστρα δύο μηνών επί 178 ευρώ ήτοι 506 ευρώ προκαταβαλλόμενα τον Μάρτιο, με την υποβολή της αίτησης. Ακολούθως θα πρέπει να καταβάλλει ασφάλιστρο για άλλους δύο μήνες έως το τέλος Αυγούστου ήτοι συνολικά, 712 ευρώ ασφάλιστρα +150 ευρώ παράβολο, ποσό που αντιστοιχεί σε 862 ευρώ και που για 75 ημέρες απασχόλησης σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση ανά ημέρα 11,49 ευρώ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ο πειρασμός της παράνομης απασχόλησης είναι μεγάλος, καθώς “εάν δεν εμφανισθεί στα λογιστικά βιβλία καθόλου εργατικό κόστος τότε το αντίστοιχο καθαρό εμφανιζόμενο αποτέλεσμα θα επιβαρυνθεί με 13% φόρο ενώ αντίστοιχα η επιβάρυνση του ασφαλίστρου και παραβόλου θα είναι το 44,19%“. Η διαφορά του επιπλέον φόρου από την δαπάνη του ασφάλιστρου είναι σημαντική, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, ο φόρος θα καταβληθεί την επόμενη χρονιά ενώ το ασφάλιστρο την ίδια, “με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλά κίνητρα για παράνομη απασχόληση και συνεπώς αυξημένη παραβατικότητα και κίνδυνο πρόκλησης αναταραχής στον αγροτικό χώρο η οποία θα είναι δικαιολογημένη”.