ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΙΑ ΝΕΑ “ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΕ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ”!

ΕΘΝΟΣ.

1. “Ανατριχιαστικές μνήμες των βετεράνων: «Βλέπω ακόμη τα πρόσωπα των στρατιωτών που έπεσαν νεκροί»

Είναι οι πραγματικοί ήρωες. Εκείνοι που βίωσαν την φρίκη του πολέμου. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, επέστρεψαν στις ακτές της Νορμανδίας, όπου στις 6 Ιουνίου του 1944- ημερομηνία γνωστή και ως D-Day-πραγματοποιήθηκε η συμμαχική απόβαση.

Ήταν μικρά παιδιά. Βίωσαν την φρίκη, τις κακουχίες, ήρθαν κοντά στο θάνατο και κατάφεραν να επιζήσουν. Σήμερα οι περισσότεροι είναι 80-95 ετών.

Ο 88χρονος Φρεντ Γκλόβερ, ο 89χρονος Τζορτζ Φρενς, ο συνομήλικός του Τζοκ Χάτον, ο 90χρονος Μόρλεϊ Πάιπερ, ο 93χρονος Τζιμ Μάρτιν και τόσοι άλλοι βετεράνοι βρέθηκαν ξανά στο σημείο της μάχης και παρακολούθησαν με συγκίνηση τις εκδηλώσεις που για εκείνους δεν είναι τυπικές, αλλά ζωντανή ιστορία, αφού ο τόπος είναι «γεμάτος» αίμα και αναμνήσεις.

«Προσγειώθηκα σε αυτή την ακτή με το πρώτο κύμα και τραυματίστηκα πέντε φορές- τρεις φορές κατά την D-Day και δυο φορές στις 7 Ιουνίου. Έπρεπε να σταματήσω. Δεν είχα άλλο αίμα. Μπορώ να κοιτάξω αυτή την ακτή και να σας πω που κείτονταν ο καθένας και μπορώ να σας περιγράψω το πρόσωπό του ακόμη και σήμερα» λέει ο 89χρονος σήμερα Χάρολντ Μπαουμγκάρτεν που στα 19 του χρόνια έζησε την φρίκη εκείνης της ημέρας.

Τις πρώτες ώρες της 6ης Ιουνίου, ο Τζοκ Χάτον- μόλις 19 ετών τότε- έπεφτε με το αλεξίπτωτό του για να πάρει μέρος στην συμμαχική επιχείρηση. Έκανε το ίδιο και χθες. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων έκανε μια εντυπωσιακή εμφάνιση, καθώς προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στην Ρανβίλ στην βόρεια Γαλλία. Μόνο που χθες η θέα ήταν πολύ καλύτερη απ’ ότι 70 χρόνια πριν…

«Τρομοκρατημένος; Ποτέ δεν τρομοκρατήθηκα στην ζωή μου. Είμαι ένας μικρός, παράφορος, Σκωτσέζος» δήλωσε γελώντας μετά την συνάντησή του με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο Τζοκ Χάτον.

«Υπήρχε τόσος καπνός, τόσο πολύς θόρυβος, ο θόρυβος ήταν τρομακτικός. Οι Γερμανοί βομβάρδιζαν…υπήρχαν σπίτια που έπιαναν φωτιά μπροστά μας» θυμάται καθήμενος στο αναπηρικό του καροτσάκι ένας άλλος ήρωας του πολέμου, ο 96χρονος σήμερα, Ρον Ρότζερς.

Στις 8.30 της 6ης Ιουνίου του 1944 κατάφερε να βγει στην ακτή, καθώς οι Γερμανοί ελεύθεροι σκοπευτές ήταν έτοιμοι να χτυπήσουν.

«Ένας αξιωματικός χτυπήθηκε μπροστά μου. Καλυφθήκαμε πίσω από ένα καμένο τανκ. Σας λέω δεν θυμάμαι πραγματικά τις απώλειες γιατί ήμουν τόσο απασχολημένος στην προσπάθειά μου να φύγω από την παραλία».

Ο Ρότζερς είχε τραυματιστεί στις 13 Αυγούστου σε επίθεση με όλμους και φέρει ακόμη το βλήμα στην πλάτη του.

O 91 ετών Τζιμ Κέλι, έφθασε μόνος στην ακτή, αφού από όλους τους συμπολεμιστές του ήταν ο μοναδικός που είχε επιβιώσει από τα πυρά: «Ήταν καταστροφή. Τις περισσότερες στιγμές φοβόμουν» θυμάται.”

2. “Οι διαφορετικές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία

Υπάρχουν τα επίσημα στιγμιότυπα και η γνωστή «οικογενειακή» φωτογραφία με όλους τους ηγέτες. Από τις σημερινές εκδηλώσεις για την 70στή επέτειο της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία ωστόσο, ο φακός συνέλαβε και κάποιες διαφορετικές, ανθρώπινες στιγμές που συγκινούν και αποτελούν έναυσμα για να αναβιώσουν οι μνήμες.

Οι διαφορετικές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία

Θερμοί εναγκαλισμοί απλών ανθρώπων, σημαίες και εμβατήρια στις ηρωϊκές ακτές της Νορμανδίας, βετεράνοι που έζησαν την φρίκη του πολέμου και τώρα ποζάρουν με φόντο αλεξιπτωτιστές στον γαλάζιο ουρανό, το κράνος ενός στρατιώτη από Πολύτιμες στιγμές που ξαναζωντανεύουν την 6η Ιουνίου του 1944, μια μεγάλη στιγμή της ιστορίας”.

Απόβαση στη Νορμανδία. ΄Οντως, μια μεγάλη  στιγμή της ιστορίας!

 Σήμερα, ο κίνδυνος του Ναζισμού-εθνικισμού δεν εξέλιπε. Η Ρωσία είναι το πρόσφατο παράδειγμα αναβίωσης των χειρότερων εθνικιστικών  αγκυλώσεων και της ρατσιστικής “τύφλας” του ανθρώπου. Ο δικατάτορας Πούτιν “ξανακτίζει” μεθοδικά στη Ρωσία το χαρακτήρα του εθνικιστή, ρατσιστή και απάνθρωπου σταλινικού-χιτλερικού κτήνους. Της αδίστακτης, ψυχρής  κρεατο- μηχανής.

Για να μη χρειαστεί πάλι αργότερα να ζήσει η Ευρώπη μια καινούρια απόβαση σε   “Νορμανδία”, συλλάβετε και οδηγήστε ΤΩΡΑ στο Διεθνές Δικαστήριο το δικτάτορα Πούτιν και τους συνεργάτες του. Είναι ο νέος Χίτλερ, ικανός να διαπράξει  ακόμα χειρότερα εγκλήματα απ΄όσα έκανε ο παρανοϊκός Ναζί.΄Ηδη, στην Τσετσενία, τη Γεωργία, την Ουκρανία έχει δώσει…επιτυχείς εξετάσεις!

Να μην ξεχνάμε πως ο σημερινός δικτάτορας της Ρωσίας είναι “εθισμένος” στο αίμα και στο ομαδικό έγκλημα. Μεγάλωσε  σε μια οικογένεια με “σύνοικο”-προστάτη  τον… πατερούλη Στάλιν. Ο ίδιος υπήρξε πράκτορας των μυστικών σοβιετικών υπηρεσιών και της τρομερής Γκα Γκε Μπε. Στάλιν και Γκα Γκε Μπε   εξόντωσαν εκατομμύρια αθώους ανθρώπους στα σοβιετικά κάτεργα και στα άλλα κολαστήρια, αντίστοιχα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Ο Στάλιν συναγωνίστηκε σε αγριότητα και ανθρωποθυσία τον Χίτλερ. Και οι δυο υπήρξαν  άρρωστοι δικτάτορες με σφοδρή παρανοϊκή διαταραχή προσωπικότητας.

Ας μην ψάχνουμε ποιος και για ποιο λόγο εξόντωσε τους περισσότερους.   Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα επ΄ουδενί. Κανένα “μέσο”  που χύνει αίμα αθώων θυμάτων δεν είναι εξιλεωμένο. Ιστορικά Χίτλερ και Στάλιν είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μόνο ψυχικά και διανοητικά διαταραγμένα άτομα βρίσκουν διαφορές και ελαφρυντικά στα εγκλήματα των δύο αφρόνων δικτατόρων.