Αν ο Σοφοκλής (πέθανε στα 91 του) ζούσε στην Αμερική του Μπάιντεν,το αριστούργημα “Oἰδίπους ἐπὶ Kολωνῷ”(και όχι μόνο) δε θα είχε ποτέ δει το φως του ήλιου!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

 

Αμερικανικές εκλογές -Τραμπ VS Καμάλα Χάρις;

 

Στην Αμερική  συμβαίνουν  τα πλέον περίεργα, αλλόκοτα και ακατάληπτα πράγματα για όλους εμάς στον  υπόλοιπο  πλανήτη. Ανέκαθεν  το ίδιο  βιολί στην πολιτική και κοινωνική ζωή των Αμερικανών.  Κι ας μετράνε λίγα κατοστάρια χρόνια «εθνικής» και κρατικής ζωής,

Να  τα απολαύσουμε:

-Διαθέτουν τη…μη χειρότερη  δημοκρατία  και το πιο  υποφερτό  κράτος δικαίου στον κόσμο. Αλλά μόνο,  αν τα συγκρίνεις με τις δικτατορίες στην Κίνα και τη Ρωσία .Βέβαια, άλλοι και δεν είναι λίγοι ,ακόμα και με τις δημοκρατίες στη Σουηδία και την Αγγλία, τη βγάζουν καλύτερη την αμερικάνικη.  “Κατ΄ εμάς”  και  τα δικά μας  ιδεολογικά ζητούμενα  «στους τυφλούς, ο μονόφθαλμος βασιλεύει» (και ζητάμε ταπεινά συγγνώμη από τους πολιτικά ορθώς, φρονούντας, αντίθετα  από μας, για τη χρήση τέτοιων …ρατσιστικών, παλιομοδίτικων  εκφράσεων.  “Ας πάει και το παλιάμπελο” η  γλώσσα,  σου λένε τούτοι).

–  Την ίδια ώρα, όμως, από την… πολλή δημοκρατία, που τους δέρνει, σκοτώνουν τους προέδρους τους  με άγνωστα συνήθως  ή ανεξήγητα τα κίνητρα του δράστη. ΄Η διαθέτει …σοβαρό κίνητρο, όπως ο πιτσιρικάς που πυροβόλησε και πέτυχε στο αυτί τον Τραμ.  Ο …οποίος , μόλις 20 ετών,  είχε, λένε,  ιδεολογικά  ελατήρια στην απόπειρά του να εξοντώσει τον ρεπουμπλικάνο  υποψήφιο.  Συγκεκριμένα, θυμήθηκε πως πριν γίνει στα 20 του ακροδεξιός, στα 15 του είχε προλάβει να αγοράσει κουπόνια ενίσχυσης  των δημοκρατικών. Οπότε, κάποιες ημέρες της εβδομάδας ένιωθε δημοκράτης (μια από αυτές ήταν και η 13 Ιούλη της απόπειρας)   και τις υπόλοιπες ήταν σκληρός και αμείλικτος ακροδεξιός.

-Παιδιά πυροβολούν επίσης και σκοτώνουν  μαζικά συμμαθητές τους…  άνευ λόγου και αιτίας. ΄Η, άντε, από ένα σπρώξιμο στο διάλειμμα ή μια βαριά κουβέντα για τη μάνα του δράστη από τον καπετάν φασαρία του σχολείου.

-Οι μισοί Αμερικανικοί χορεύουν στις εκκλησιαστικές μαζώξεις τους  πεντηκοστιανούς  χορούς  σε  μουσική ενορχήστρωση και ερμηνεία από   το… Πνεύμα το ΄Αγιο. ΄Η  ξαναβαπτίζονται ως ενήλικες   μια και, έστω  αργά,  είδαν το φως το αληθινόν που, αντί να τους τυφλώσει, όπως τον Σαούλ, αντίθετα  τους άνοιξε,  λέει, τώρα τα πριν , τυφλά τους μάτια.    Στο μεταξύ,  και εδώ είναι το ωραίο, οι άλλοι μισοί Αμερικανοί, ούτε ζωγραφιστή δε θέλουν να βλέπουν τη θρησκεία. Και την απορρέουσα, φυσικά , «ηθική» του πουριτανισμού και της αφύσικης ζωής της.  Παρ΄ όλα αυτά, όλοι μαζί οι Αμερικανοί, ως λαός ,αλλά και εμείς οι Ευρωπαίοι, ανήκουμε στο…Δυτικό πολιτισμό , που το κύριο γνώρισμά του είναι να  έχουμε  κοινές τις … δυτικές μας  αρχές και αξίες.  Αλλά, παράλληλα  και  να  σκεφτόμαστε ο καθένας  με το δικό του (κι ας είναι χαλασμένο)… ελεύθερο   τσερβέλο.

– Παράγουν σωρηδόν  κινηματογραφικά σκουπίδια σαν το   Basic Instinct  και το 9½ Weeks‎‎.  Και την ίδια ώρα,  στέλνουν στα κάτεργα τον  καθημερινό Αμερικανό Michael Kirk Douglas‎‎, ως…εγκληματία   για σεξουαλική  (δια λόγου ή νοήματος), παρενόχληση .

-Διαθέτουν ,λένε 17 πανάκριβα αεροπλανοφόρα, που θέλουν έναν σκασμό δολάρια για να φτιαχτούν και να συντηρηθούν, αλλά σπάνια στους πάγκους και τα ράφια των σουπερμάρκετ τους, βλέπεις  βιολογικά προϊόντα και νερό εμφιαλωμένο σε γυάλινο , χωρίς  καρκινογόνους μικροοργανισμούς,  μπουκάλι, γιατί  κοστίζουν πανάκριβα και δεν τα αγοράζουν οι πελάτες.

Να μείνουμε σε αυτά. Αλλά και τα άλλα στη ζωή τους, τα περισσότερα   πλαστικά κα ψεύτικα είναι.   ΄Ομοια  περίεργα, αστεία και τραγικά.

Οπότε, καθόλου δε είναι παράξενο γιατί οι Αμερικανοί πιστεύουν πως  η… νιότη και η λεβεντιά κρίνονται στα  3 χρόνια ηλικιακής διαφοράς που έχουν  Μπάιντεν από  Τραμπ! Ο πρώτος είναι γέρος, μπροστά στον κατά 2-3 χρόνια νεότερό   του Τραμπ. Ο οποίος, όμως, Τραμπ (δε σταματούν τα περίεργα), θα συνεχίζει να είναι νέος και ικανός  στα 83 και 84 του, αν γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής. Αλλά  δεν ζήτησε  κανείς γι΄ αυτό  να αποσυρθεί.  Τέτοια , όμως ,ικανότητα άσκησης εξουσίας   δεν έχει  στα 81 του σήμερα ο Μπάιντεν ! Και απαίτησαν, ως γέρος και ανήμπορος,  να  βγει από την κούρσα της προεδρίας.

Ο λόγος…λογικότατος .  Ο γηραιός πρόεδρος  δεν μπορεί να νικήσει το… νεαρό Τραμπ, που όχι μόνο έχει σύζυγο κοντά    40  χρόνια μικρότερη ( …ειρήσθω εν παρόδω, επειδή εκείνη δεν τον  προλαβαίνει,  να  ικανοποιεί,   τις  αλλόκοτες σεξουαλικές του ανάγκες, τέτοιος αχόρταγος που είναι, ο…πηδήκουλας Τραμπ , χρειάζεται επιπλέον πιο καυτές ενισχύεις ,  έστω και αν τούτες δεν το δίνουν δωρεάν,  όπως η νόμιμη συμβία του).

Για τέτοια «κουφά» και…πυροβολημένα  μυαλά μιλάμε. ΄Ισως γι αυτό να τους βγάλαμε κι κι  εμείς εδώ ,ως  ο εξυπνότερος λαός της υφηλίου …Αμερικανάκια.

Και μη μας   πει κανείς- έλα, τώρα σοβαρέψου  για να συνεχίσεις.  ΄Οσα ειπώθηκαν  παραπάνω τα εννοούμε .Και μάλιστα   ως σοβαρά και ντοκουμαρισμένα  “μέχρι κεραίας”.

Με αυτή τη διαβεβαίωση θα συνεχίσουμε παρακάτω να ψάξουμε άκρη, κι ας μην τη  βρούμε τελικά. Πάντως ,  μη σκάτε.  Στην Αμερική διαπρέπουν , πλην των άλλων και οι συνωμοσιολόγοι. Και τούτοι σίγουρα θα τη βρουν την άκρη . Μη σκοτίζεστε.

Σε αυτή, λοιπόν, την παράξενη αμερικάνικη  κοινωνία και χώρα ,  αν  όπως αποδείχτηκε με την παραίτηση Μπάιντεν,  3 χρόνια μόνο χωρίζουν τη …νιότη από τα γηρατειά, τότε:

-Δικαίως ο Πούτιν «νίπτει τας χείρας» του και  ορκίζεται στη χρυσοποίκιλτη μίτρα του πατριάρχη Κύριλου  πως δεν ήταν  το μακρύ του χέρι (φτάνει και στην Αμερική) , που κρατάει ως γνωστό «αργυρή λόγχη» και το έβαλε για άλλη μια φορά ,για να κάνει το φίλο του τον Τραμπ πρόεδρο της Αμερικής. Και αυτό το όνειρο  με τη σειρά του, αν πραγματοποιηθεί,  σημαίνει πως σε μια 4ετία μέσα, ο Νέος Χίτλερ της Ρωσίας με ένα τραμπικό ΝΑΤΟ, θα έχει φτάσει να στρατοπεδεύει έξω από τα Σκόπια  (ή  σκέτο Μακεδονία, όπως ο Τσάρος, χωρίς το «Βόρεια» που τη λένε σήμερα οι ανιστόρητοι, την αναγνωρίζει). Μια τέτοια εξέλιξη,  δε θα είναι μόνο  η χαρά και η ευτυχία αποκλειστικά του Πούτιν, της Λεπέν και του Φάρατζ  , βαμμένων, ως γνωστό,  (κρυφο)πουτινιστών.   Αλλά και των δικών μας  εδώ ομοϊδεατών τους,  όπως του Κουτσούμπα ,του Καμένου  και του παλιού του  κυβερνητικού συντρόφου ,Λαφαζάνη.

Πάντως, κακά τα ψέματα. Δεν είναι καιρός και τόπος  πια να ζήσουν στην ήπειρο της Αμερικής, που ήταν  της…Ινδίας , όταν την  ανακάλυψε ο Κολόμβος,  φωτεινά μυαλά  και πνεύματα της ανθρωπότητας, γιατί η τιμωρία τους θα είναι σκληρή. Κινδυνεύουν να ριχτούν στον Καιάδα  του ηλικιακού ρατσισμού ,αν  ξεπεράσουν το ηλικιακό  όριο των 80 χρόνων τους.

Κι αν είχαν την ίδια τύχη στις δικές τους εποχές και κοινωνίες, όπως σήμερα στην Αμερική ,άλλα τέτοια μυαλά ευκλεών ανδρών,  ένα μεγάλο μέρος από το έργο τους  θα ήταν στο σκοτάδι, μια και   θα τους είχαν …αποσύρει νωρίς από  την κυκλοφορία.  Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως κόσμος μας θα είχε κάνει μόνιμη στάση στο ζόφο του Μεσαίωνα.

Παραδείγματα,  οι « πλήρεις ημερών» …εκμετρήσαντες το ζην και μεταξύ αυτών

Σόλων

Σοφοκλής

Πλάτωνας

Μιχαήλ ΄Αγγελος

Από τα πολύ παλιά ελόγου τους . ΄Όταν  μάλιστα το προσδόκιμο ζωής λόγω κακών συνθηκών διαβίωσης , ιών και λοιπών ασθενειών, ήταν τότε χαμηλό.

Τούτοι ,όμως, τα κατάφεραν να ζήσουν ως οι κόρακες.  Κι ας μην είχαν ΜΕΘ, όπως στην Ελλάδα ,ας πούμε  σήμερα  που  20.000 δεν τα κατάφεραν, αν και πολλοί  νεότεροί των παλιών  στην πανδημία του κορόνα. Κι αυτό  γιατί  δεν πρόκανε ο Κυριάκος ο πρωθυπουργός  να  αγοράσει τέτοια περιττά μηχανοκρέβατα . Πρώτα γιατί είναι   πανάκριβα και μετά γιατί είχαν τα   Ραφάλ προτεραιότητα.  Αλλιώς, αν δεν τα είχαμε αγοράσει,  δε θα πήγαιναν στο άλλο  κόσμο από το  φονικό  ιό, αλλά από  βόλι   Τούρκικο φαρμακερό.

Να πούμε  ενδεικτικά και κάποιους  κατοπινούς κορακοζώητους,  μεγάλα κι αυτά μυαλά;

Ο Τόμας Έντισον

Ο Τσάρλι» Τσάπλιν

Ο Πίτερ Χιγκς

Τί θα ήταν ο κόσμος μας , καθένας στον τομέα του, χωρίς αυτούς;

 

Μου λέτε τί συμβαίνει  το 2024 με τους δυο χειρότερους  ρατσισμούς  που εμφανίστηκαν  ποτέ στον κόσμο και  αναβίωσαν με σφοδρότητα   στις δικές  μας ημέρες;    Τον ηλικιακό και τον έμφυλο.

 Το πιστοποιητικό   του σημερινού ανθρώπου  με τη χρονολογία γέννησής του, κατάντησε φόβος και τρόμος. Μπορεί να  γίνει   εισιτήριο αποδοχής  και ελεύθερης δράσης στη ζωή,  αλλά και   κοινωνικής απόρριψης και θανάτου, πριν το βιολογικό του θάνατο. Από την άλλη,  με τα γεννητικά του όργανα, μια εκάστη και  ένας έκαστος , είτε… σέρνει   καράβι ,είτε …γαμεί  και δέρνει , Μέσος όρος δε χωράει.

Α, ναι.  Να  μην κλείσουμε και ξεχάσουμε. Προσθέστε σε αυτούς τους δυο   θανατηφόρους ιούς  του ρατσισμού   και το …πολιτικώς ορθό  και    θα έχετε τον  μεγαλειώδη και ισχυρό  τρίποδα που πάνω του εδράζεται στις ημέρες μας  ο  χειρότερος φασισμός όλων των εποχών.

O tempora o mores!