Γι άλλη μια φορά οι Συνταγματάρχες ,πρόφτασαν τους…Στρατηγούς.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Αλλάζουν χρόνοι και  πρόσωπα . “Ουδεν καινόν υπό τον ήλιον”. ΄Ολα έχουν (ξανα)γίνει. Και θα γίνονται.

 

Αν πάμε πίσω στα χρόνια της Αποστασίας  Κων. Μητσοτάκη (1965) , τα Ανάκτορα ετοίμαζαν τη στρατιωτική δικτατορία με τους στρατηγούς. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, είχε αναλάβει την προσέγγιση και τη συσπείρωσή τους ,μέσω του συγγενή του στρατηγου  Γρ. Σπαντιδάκη.  Κινήθηκαν, όμως, πιο γρήγορα και πονηρά οι συνταγματάρχες και  πρόφτασαν τους στρατηγούς. Στις 21 Απρίλη  του 1967, επέβαλαν τη δική τους δικτατορία .

Το χτεσινό , 8 Σεπτέμβρη 2024,  κομματικό  πραξικόπημα  των «συνταγματαρχών» του ΣΥΡΙΖΑ  Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη και  Σωκράτη Φάμελου, είναι στο σχεδιασμό   η ίδια, η  αντιγραφή του παλιότερου στρατιωτικού. ΄Ο, τι δεν μπόρεσαν , γιατί δεν κινήθηκαν  με μυστικότητα   και  την κατάλληλη ώρα   οι Συριζαίοι   «στρατηγοί» Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος και οι λοιποί  «τετράστεροι» της  ομάδας των «11», το κατάφεραν οι «συνταγματάρχες» της Κουμουνδούρου.

Και στις δύο περιπτώσεις,  συνέβη το ίδιο.  Και στο στρατιωτικό και στο κομματικό χτες  πραξικόπημα στο ΣΥΡΙΖΑ,  παραβιάστηκε  το  σύνταγμα-καταστατικό και καταργήθηκαν με προσχήματα  οι νόμιμες  ηγεσίες.

Στα δύο αυτά  ιστορικά δρώμενα, έχουμε μια ακόμα  επανάληψη.  Πίσω από τη δικτατορία που ετοίμαζε  ο Μητσοτάκης με τους  στρατηγούς, βρισκόταν  ο τότε βασιλιάς  Κωνσταντίνος. Και  με  τους συνταγματάρχες,  οι Αμερικανοί. Σήμερα, στο ΣΥΡΙΖΑ  και τις δύο ομάδες των πραξικοπηματιών  καθοδηγούσε από τα παρασκήνια το  παλαιοκομματικό  Σύστημα της χώρας με  όλους τους εκπροσώπους του παρόντες και  προεξάρχοντος- συλλειτουργούντος του Αλέξη Τσίπρα. Ο  π. αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός συνωμότης  , πέρα από την πατρότητα του  κόμματος των “Αγανακτισμένων του Συντάγματος”, διεκδικεί και την άνοδό του στην κυβερνητική  εξουσία με τις  προσωπικές του  «ομερτά» και τις αξεπέραστες  μηχανορραφίες.

Να θυμίσουμε ,τέλος, αυτό που λέμε πάντα εδώ, Οι δικτατορίες δε  διαφέρουν στην ουσία. Στρατιωτικές ή κοινοβουλευτικές. Και οι δυο είναι ΕΞΟΥΣΙΕΣ.  Στηρίζονται στα ΟΠΛΑ, ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ. Η διαφορά τους είναι πως οι δεύτερες, τηρούν τα … δημοκρατικά  προσχήματα ( κόμματα, όργανα, κάλπες , Βουλή και τα συναφή).  Οι χούντες,  λιγότερο ή καθόλου.