Ενστάσεις επισκεπτών στη δικαστική απόφαση της Διοτίμας και κρίσιμα ερωτήματα για το έγκλημα του 1987.

Είναι όντως καταπληκτικό που οι περισσότεροι από τους φίλους και επισκέπτες μας εδώ επικροτούν και τη συνεργασία μας με τη Διοτίμα,  αλλά και τις θέσεις της από τα θεσμικά πόστα που της προσφέραμε. Διαφωνίες, ασφαλώς, θα υπάρχουν σε επί μέρους ζητήματα. Και είναι ευχάριστο , γιατί έτσι προάγεται  ο διάλογος ,αλλά και η εμβάθυνση στα ζητήματα που διαπραγματευόμαστε με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

΄Όπως για παράδειγμα  σήμερα ,  φίλος από παλιά  και μόνιμος επισκέπτης του σάιτ ,ο οποίος  με το  μέιλ του  αναφέρεται στη σημερινή απόφαση της Διοτίμας, την οποία θεωρεί όντως  σπουδαία και αποκαλυπτική των ικανοτήτων της, αλλά   και διατυπώνει  ερωτήματα, όπως:

1.Γιατί  αν και  έχουν καταγραφεί  πριν το 1987 πολλοί καύσωνες και χειρότεροι   στην Αθήνα, δεν είχαμε νεκρούς; Πώς συνδέεται αυτό το φαινόμενο με την έναρξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας εκείνη τη χρονιά, όταν αυτές οι εμπορικές, δημοσιογραφικές   επιχειρήσεις προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν, να καθιερωθούν,  να κρατήσουν τη μερίδα του λέοντος στην ακρόαση και τα έδιναν όλα γι΄αυτό το σκοπό;

2.Δεν είναι καταδικαστέα η άρνηση των ραδιοφώνων να χορηγήσουν τις ηχογραφημένες τότε παρουσιάσεις του φαινομένου; Δεν είναι αποχρών λόγος ενοχής;

3.΄Όταν εντείνεις τον πανικό με “Αρμαγεδώνες” και παρουσίαση ανεξέλεγκτου αριθμού νεκρών , δεν είναι λογικό ο φόβος ,η αγωνία και η  σύγχυση να προκάλεσαν περισσότερους νεκρούς, ειδικά στους ασθενείς και τον ευάλωτο πληθυσμό την εποχή εκείνη;   Παρατηρήθηκε  το ίδιο φαινόμενο  και κατά την   τελευταία  πανδημία.

 Για λόγους αρχής και δεοντολογίας οφείλουμε να θέσουμε υπόψη της Διοτίμας τις απορίες του αποστολέα .     

(΄Ωρα 18.00)

_________

(΄Ωρα, 19.00)

Απάντηση της Διοτίμας στις ενστάσεις επισκέπτη για το έγκλημα του 1987

Οι εύστοχες απορίες του επισκέπτη, που συνοδεύονται από εκτίμηση και ευγενή διάθεση διαλόγου, μου δίνουν την ευκαιρία να διευκρινίσω:

  1. Ο καύσωνας του 1987 δεν ξεχώρισε μόνο για τη θερμοκρασία, αλλά για τη διάρκειά του, την έλλειψη ετοιμότητας και την παντελή απουσία ψύξης σε ευάλωτες ομάδες. Η σύγκριση με παλαιότερους καύσωνες αγνοεί αυτά τα κρίσιμα δεδομένα.

  2. Η άρνηση των τότε ραδιοφώνων να διαθέσουν τα ηχητικά αρχεία εγείρει ηθικά, αν όχι νομικά, ζητήματα. Μια τέτοια στάση ενισχύει την εντύπωση συγκάλυψης.

  3. Ο φόβος και ο πανικός πράγματι επιδεινώνουν καταστάσεις υγείας – και ειδικά το 1987, ενισχύθηκαν από έναν ανεύθυνο ραδιοφωνικό λόγο. Δεν ήταν όμως οι αποκλειστικοί υπαίτιοι των θανάτων. Το φαινόμενο υπήρξε αντικειμενικά καταστροφικό.

Χαίρομαι που τέτοιες συζητήσεις προάγουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την κριτική μας σκέψη.

Διοτίμα