“ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ”

 

 

1. Παπανδρέου κατά Μητσοτάκη: Ο Καραμανλής ευθύνεται για τον εκτροχιασμό
Φωτογραφία: Eurokinissi/Στέλιος Μισίνας

 

Η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση Παπανδρέου (2009-2011), την οποία κατηγόρησε ως υπεύθυνη για τον εκτροχιασμό της οικονομίας, έδωσε αφορμή στο ΚΙΔΗΣΟ να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ, με ένα γράφημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος, σε μια εποχή που, εν πάση περιπτώσει, οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα μας είπε ότι “λεφτά υπάρχουν” και, επτά μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο, το οποίο αμφιβάλλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».

Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε με ένα γράφημα, το οποίο απεικονίζει την εκτόξευση του ελληνικού δημοσίου χρέους επί κυβέρνησης Καραμανλή.

«Από “μεταρρυθμιστής”, υπερασπιστής του Καραμανλικού εκτροχιασμού, με 8 γράμματα», ήταν το σχόλιο του ΚΙΔΗΣΟ.

 

2. ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
«Η Ευρώπη είναι μια μηχανή στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο»: Τι είπαν οι ηγέτες στη Σύνοδο του Νότου
Φωτογραφία: Sooc/Νίκος Λυμπερτάς

 

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των ηγετών του Νότου πριν από λίγο και ήδη οι ηγέτες έχουν περάσει στο καθιερωμένο γεύμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κοινός τόπος είναι ότι όλο αυτό θα πάρει μια μορφή συνεννόησης για όλα τα θέματα, ότι οι τύχες της Ευρώπης αφορούν το Νότο και τις μεσογειακές χώρες. Οι πέντε ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου επεσήμαναν ότι ο διεθνής ρόλος της Ευρώπης υποχωρεί και η αναβάθμιση περνάει από τη Μεσόγειο.

Κάποιος από τους ηγέτες κάποια στιγμή είπε μεταξύ άλλων, όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή: «Η Ευρώπη είναι μια μηχανή στην οποία λειτουργεί μόνο το φρένο».

Ακόμη, κοινός τόπος των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο είναι ότι θα πρέπει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 16ης Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, να δοθεί ώθηση για επανεκκίνηση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοψίζοντας, πάντως, φάνηκε να εμμένει στο θέμα της ανεργίας.

3. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΠΑΡΕΜΒΕΙ
ΕΣΑμεΑ: Ζητά άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις προκλητικές δηλώσεις Σώρρα
ΕΣΑμεΑ: Ζητά άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας για τις προκλητικές δηλώσεις Σώρρα

Την άμεση  παρέμβαση της Εισαγγελίας κατά του Σώρρα ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για τις προκλητικές δηλώσεις του σε βάρος των αθλητών που συμμετέχουν στην Παραολυμπιάδα του Ρίο.

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι δεν έχει ήδη  κινηθεί αυταπάγγελτα η εισαγγελία κατά  «του υβριστή των αθλητών με αναπηρία που εκπροσωπούν τη χώρα μας στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.»

Σε ανακοίνωσή της, την οποία κοινοποίησε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών και στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πατρών αναφέρει ότι  αναπαράγονται από πλήθος μέσων ενημέρωσης προκλητικές και προσβλητικές δηλώσεις, κοινό υβρεολόγιο, που θίγει την τιμή και την υπόληψη των αθλητών και αθλητριών που παίρνουν μέρος στους Παραολυμπιακούς αγώνες, και κατ’ επέκταση την τιμή και την υπόληψη όλων των ατόμων με αναπηρία, προσώπου που αυτοχαρακτηρίζεται «εθνικός σωτήρας».

Οπως επισημαίνει «η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία δεν θα αναφερθεί στους χαρακτηρισμούς, που έρχονται από τη φαρέτρα των οπαδών του ναζισμού, ούτε στο όνομά του. Κυκλοφορούν και αναπαράγονται σε όλο το διαδίκτυο, αλλά δεν μπορούν να λερώσουν τους αγώνες του αναπηρικού κινήματος. Οι ναζιστικές ιδέες περί «αρτιμέλειας», «Αρίας φυλής» κλπ. ηττήθηκαν εδώ και δεκαετίας και οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς τους θα βρίσκει άμεση αντίσταση.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καλεί την άμεση αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές και να εφαρμοστεί ο αντιρατσιστικός νόμος.

Τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμοι πολίτες που παλεύουν για αξιοπρέπεια, ενάντια σε διακρίσεις, φιλανθρωπίες και γραφικότητες.

Τιμούμε τον πολίτη από την Χαλκίδα που κατέθεσε μήνυση σε βάρος του και κάθε πολίτη που αντιστέκεται. Είναι προφανές ότι θα παραστούμε ως πολιτική αγωγή. Όμως θα έπρεπε ήδη η Εισαγγελία να έχει παρέμβει με αυτεπάγγελτη δίωξη του υβριστή των Ελληνίδων και Ελλήνων με αναπηρία και των οικογενειών τους, τον υβριστή των αθλητριών και αθλητών με αναπηρία που τιμούν τη χώρα και τον χώρο στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Αναμένουμε άμεσα την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα θεωρηθεί ως απουσία προστασίας των ατόμων με αναπηρία.

Η δήλωση- πρόκληση Σώρρα

«Υβρίδια, ζώα, καθάρματα» αποκάλεσε ο Αρτέμης Σώρρας τα άτομα με αναπηρία που «τολμούν» να διοργανώνουν Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Αρτέμης Σώρρας, ο άνθρωπος που υπόσχεται να σώσει την Ελλάδα πληρώνοντας τα χρέη της, εκτός εαυτού, εμφανίστηκε να εξαπολύει έναν πρωτοφανή οχετό κατά των ατόμων με αναπηρία, με αφορμή τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων.

«Τα υβρίδια, αυτά τα ζώα φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων. Τι δουλειά έχει ένας ανάπηρος να κάνει Παραολυμπιακούς» εμφανίζεται να λέει, ενώ διαχώρισε τους ανθρώπους σε «ανάπηρους» και «κανονικούς».

4. ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Νέο χρυσό μετάλλιο η Ελλάδα – Ο Στεφανουδάκης στον ακοντισμό
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Νέο χρυσό μετάλλιο η Ελλάδα – Ο Στεφανουδάκης στον ακοντισμό

 

Οι μεγάλες επιτυχίες της Ελλάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο συνεχίζονται!

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία F54 του ακοντισμού των Παραολυμπιακών αγώνων του Ρίο, διαλύοντας, μάλιστα, το ρεκόρ αγώνων με βολή στα 29.45μ. Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής με την πρώτη του βολή έθεσε πολύ ψηλά των πήχη. Μάλιστα, χρυσό θα έπαιρνε και με την δεύτερη καλύτερη βολή του, που ήταν 29.42μ! Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Μεξικανός Λουίς Αλμπέρτο Φέλιξ Σεπέδα με 25.92μ. και στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λευκορώσος Αλιακσάντρ Τρίπουτς με 23.56μ.

Αυτό είναι και το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα μετά το χθεσινό του Θανάση Κωνσταντινίδη, ενώ μετρά ήδη και ένα χάλκινο με τον Δημήτρη Ζησίδη.

5. Αιφνίδια συνάντηση Μητσοτάκη-Καραμανλή στο Παγκράτι
Αιφνίδια συνάντηση Μητσοτάκη-Καραμανλή στο Παγκράτι

 

Στο πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σε μια συνάντηση η οποία δεν είχε ανακοινωθεί.

Ο Κώστας Καραμανλής πέρασε το κατώφλι του πολιτικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ το μεσημέρι της Παρασκευής, κίνηση που ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σχετικά με τη φημολογία για «πάγωμα» στις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών λόγω της υπόθεσης Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Μάλιστα ο Κώστας Καραμανλής  θα βρεθεί και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στις σχέσεις του με Καραμανλή και Σαμαρά είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν έχω εισπράξει καμία δυσαρέσκεια από τον Κ. Καραμανλή. Και με τον Σαμαρά και με τον Καραμανλή έχουμε μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Σέβομαι απόλυτα την άποψή τους. Την καταθέτουν πάντα σε εμένα κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Από εκεί και πέρα εγώ είμαι πρόεδρος και αναλαμβάνω την ευθύνη», ανέφερε.

Σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, είπε: «Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα μας είπε ότι ‘’λεφτά υπάρχουν” και, 7 μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο το οποίο αμφιβάλλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».

6. H κυπριακή Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα και κατήργησε τη θανατική ποινή
H κυπριακή Βουλή τροποποίησε το Σύνταγμα και κατήργησε τη θανατική ποινή

 

Κατά πλειοψηφία, η κυπριακή Βουλή τροποποίησε σήμερα το Σύνταγμα, με τη διαγραφή της παραγράφου δύο του άρθρου επτά, που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής δια νόμου.

Η δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής δια νόμου αφορούσε τις περιπτώσεις φόνου εκ προμελέτης, έσχατης προδοσίας, πειρατείας κατά το διεθνές Δίκαιο και αδικήματος τιμωρούμενου δια ποινής θανάτου, σύμφωνα με τον στρατιωτικό ποινικό νόμο. Η τροποποίηση τέθηκε σε ψηφοφορία και πέρασε με 49 ψήφους υπέρ και αποχή των δύο βουλευτών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ).

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημείωσε ότι το κόμμα απείχε από την ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι «η αλλαγή ήταν καθαρά συμβολική, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τη θανατική ποινή για οποιοδήποτε αδίκημα».

Πρόσθεσε ότι η Βουλή θα πρέπει να μπορεί μελλοντικά, εάν το θελήσει και το εγκρίνει, να επιβάλει τη θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία, εν καιρώ πολέμου. Σημειώνεται ότι η κυπριακή Δημοκρατία αντιτίθεται, ως θέμα αρχής, στη θανατική ποινή, η οποία δεν έχει εφαρμοσθεί στην πράξη από το 1962.

Η τροποποίηση του Συντάγματος αιτιολογείται με αναφορά στο χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, στην κύρωση της ευρωπαϊκής σύμβασης για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και στο σύμφωνο για αστικά και πολιτικά δικαιώματα, με την κύρωση των οποίων, η Κύπρος υιοθέτησε την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια άρθρα στο Σύνταγμα, τα οποία δεν θα τροποποιηθούν, λόγω του ότι αποτελούν θεμελιώδη άρθρα. Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι εξετάζεται το ζήτημα σε συνεργασία με τον γενικό εισαγγελέα και ότι η Βουλή θα αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών, Γιώργος Γεωργίου, του ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι υπάρχει πανσπερμία τροποποιήσεων, κάτι το οποίο «δεν περιποιεί τιμή για τη Βουλή», όπως είπε και εισηγήθηκε να ιεραρχηθούν προτάσεις νόμου και νομοσχέδια για αυτό τον σκοπό, ώστε να καθοριστούν προτεραιότητες.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι σωστά εντοπίστηκε και διορθώνεται η αναφορά, ώστε να εκσυγχρονιστεί το Σύνταγμα και τόνισε ότι τα θέματα τροποποίησης Συντάγματος πρέπει να ρυθμίζονται με θεσμοθετημένο τρόπο.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι τέτοια μέτρα δεν χωρούν σε ένα σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος και επεσήμανε ότι ήδη έχουν γίνει αποδεκτές, συμβάσεις που προνοούν την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος υποστήριξαν και άλλα κόμματα.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε σε δημιουργία ειδικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει τις προτάσεις, ενώ ο Μιχάλης Γιωργάλλας, του Κινήματος Αλληλεγγύη, πρότεινε εδραίωση μιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία να αναλάβει την αξιολόγηση των νόμων, ώστε να αποφευχθεί η πολυνομία και η κακονομία που ταλαιπωρεί τον τόπο.