Ανακοίνωση
( 13 Αρεοπαγίτες, καταψήφισαν την πρόταση καταδίκης του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου , με το σκεπτικό ότι το ζήτημα έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Από την Ολομέλεια απουσίαζαν σχεδόν 20 δικαστές ).
Ιστορικό καθήκον, μετά την αήθη επίθεση που δέχτηκε o δικαιικός θεσμός της χώρας από μια διαπλεκόμενη με το καθεστώς πλειοψηφία ανώτατων δικαστών , μας επιβάλει να αναστείλουμε αύριο , 16/2/2024 τη λειτουργία του σάιτ σε ένδειξη πένθους, αλλά και αγανάκτησης και πόνου για το μέγα ανοσιούργημα που διεπράχθη στον ΄Αρειο Πάγο.
Μόνο εχθροί της έννοιας «Πολιτεία»- «Κράτος Δικαίου» και οπαδοί του καθεστώτος ολοκληρωτισμού που έχει επιβληθεί σήμερα στη χώρα, μπορούν να επιχαίρουν για το σημερινό αντισυνταγματικό έγκλημα, που το καταγράφουμε μετά λόγου ιστορικής γνώσης και ευθύνης στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας.
*****
Άρειος Πάγος για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: Ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης
IEFIMERIDA.GR
15/02/2024
Ηχηρή απάντηση έδωσε ο Άρειος Πάγος στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Η διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με ισχυρή πλειοψηφία 49 προς 13, χαρακτήρισε το επίμαχο ψήφισμα ως ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις.
Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο ψήφισμα, η διοικητική ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έλαβε τη θέση ότι τα αναφερόμενα είναι «αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή, με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης».
Κυβερνητικές πηγές: «Πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών συκοφαντεί την Ελλάδα στο ΕΚ»
Η διοικητική ολομέλεια συνεκλήθη μετά από πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα, και συμμετείχε και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές τοποθετήθηκαν σε κάθε σκέλος του επίμαχου ψηφίσματος και αντέκρουσαν τα όσα περιγράφει για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και τους χειρισμούς δικαστικών λειτουργών σε ανοιχτές έρευνες, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης (η γνωστή λίστα Πέτσα), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.
Ειδική αναφορά γίνεται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά, που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά έκνομων δράσεων, θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.Η μειοψηφία των 13 αρεοπαγιτών είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Ο εισηγητής της Διοικητικής Ολομέλειας, αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, κατά την έναρξη της συνεδρίασης αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ζητήματα που θίγει το εν λόγω ψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στις αιτιάσεις για μη παραπομπή σε έρευνα πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, ξεκαθάρισε ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ, για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, τόνισε πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό Σύνταγμα την εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει αναθέσει μόνον στη Βουλή.
Αναφορικά με την έρευνα των υποκλοπών και ιδίως στις επικρίσεις για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες όσο και για τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.
«Ευθεία και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των δικαστών» χαρακτήρισε ο κ. Λυμπερόπουλος και τις αιτιάσεις του ψηφίσματος για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς ανέφερε ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα στο Εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.
Ο κ. Λυμπερόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού, και ότι η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του Συντάγματος με όρους νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αστήρικτες αναφορές στο ψήφισμα εμφανίζουν την Ελληνική Δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.
Επίσης, κατά πληροφορίες, ο κ. Λυμπερόπουλος απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.
Ανάλογη θέση εισηγήθηκε ο κ. Λυμπερόπουλος και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.
Πρόσθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη Δικαιοσύνη, καθώς, όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.
iefimerida.gr
Πρωτοφανές: Ο Άρειος Πάγος αμφισβητεί το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και στηρίζει Μητσοτάκη
Πρωτοφανή και εντελώς αντιθεσμικά είναι όσα συνέβησαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναφορικά με το ψήφισμα «καταπέλτη» του Ευρωκοινοβουλίου. Περί τους 49 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, «καταδίκασαν» το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, παρέχοντας στήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να δουν για ποιο λόγο οι Ευρωπαίοι, για πρώτη φορά μετά τη χούντα εξέδωσαν ψήφισμα καταδίκη για το κράτος δικαίου στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα με 49 ψήφους υπέρ και 13 κατά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι το ψήφισμα αποτελεί ανεπίτρεπτη και «ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις».
«…Οι Έλληνες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών , της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας του κάθε πολίτη και εκτελούν τα καθήκοντά τους υπακούοντας μόνον στο Σύνταγμα ,στους νόμους και στη συνείδηση τους..» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση του Αρείου Πάγου.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Άρειος Πάγος, το κύρος του οποίου έχει ήδη τρωθεί μετά και τις αναφορές των συγγενών θυμάτων των Τεμπών στο Ευρωκοινοβούλιο, λαμβάνει θέση για απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Δηλαδή ενός πολιτικού οργάνου της ΕΕ που απηχεί τις απόψεις των ευρωβουλευτών.
Αυτή την άποψη άλλωστε είχαν οι 13 Αρεοπαγίτες, οι οποίοι καταψήφισαν την πρόταση, με το σκεπτικό ότι ζήτημα έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι από την Ολομέλεια απουσίαζαν σχεδόν 20 δικαστές οι οποίοι προφανώς θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να πάρουν θέση.
Στην ουσία με την κίνηση αυτή ο Άρειος Πάγος απλά επιβεβαιώνει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και σίγουρα κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων όσο και ουσίας θυμίζοντας κάτι από την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.