Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974 δεν ήταν παράνομη. Παράνομη και εγκληματική είναι η συνέχιση της κατοχής

1. Μήνυμα Μητσοτάκη από Κύπρο σε Ερντογάν: Το γεγονός ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε ή ότι υποχωρούμε

«Είναι σαφής η θέση μας, δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα, η θέση μας είναι μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, σε διζωνική δικοινοτική συνομοσπονδία χωρίς στρατό κατοχής. Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στη λύση του Κυπριακού, αλλά το ότι συζητούμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και πολύ περισσότερο δεν υποχωρούμε», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Γυρίζουμε, συνέχισε, σε εκείνες τις στιγμές που τόσο ακριβά πλήρωσαν Ελλάδα και Κύπρος, στους επίορκους πραξικοπηματίες που άνοιξαν το δρόμο για το μεγάλο δράμα και ταυτόχρονα κοιτάμε μπροστά ώστε τα λάθη να μην επαναλαμβάνονται.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε αυτόν το μισό αιώνα το νησί έγινε σύγχρονη Δημοκρατία, στάθηκε όρθιο απέναντι στις ολέθριες συνέπειες του Αττίλα και η Λευκωσία κράτησε ζωντανό το αίτημα της επανένωσης της χώρας.

Η Κύπρος, επισήμανε, με την βοήθεια και της Ελλάδος έγινε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας με την οικονομία της να αναπτύσσεται συνεχώς.

Δεν αποδεχόμαστε τετελεσμένα και η επιδίωξή μας παραμένει μία. Κυπριακή Δημοκρατία με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ένα ενιαίο κράτος όπου όλοι οι πολίτες θα είναι και Κύπριοι και Ευρωπαίοι, χωρίς ξένο στρατό κατοχής, χωρίς αναχρονιστικές εγγυήσεις όπως ακριβώς το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θεωρούμε ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση βοηθά και στην πρόοδο του κυπριακού», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως είναι ειλικρινής και προς την ‘Άγκυρα και προς κάθε κατεύθυνση. «Το γεγονός ότι συζητούμε, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλους ως ισχυρό κράτος σε όλα τα πεδία. Οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά», υπογράμμισε.

2. ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα Κατεχόμενα – Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές φιέστες μίσους στα Κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας την ημέρα συμπλήρωσης 50 ετών από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Όπως και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, που προσβάλλουν, για άλλη μια φορά, την μνήμη των θυμάτων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, των Αγνοουμένων, των Εγκλωβισμένων και των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι όχι μόνο η Τουρκία αρνείται να εγκαταλείψει τα νεό-οθωμανικά της αφηγήματα και να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο, αλλά αντίθετα επιχαίρει για τις παράνομες ενέργειες της

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα: πρώτον, προβαίνοντας στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες προκειμένου η νέα αυτή τουρκική πρόκληση να έχει αντίκτυπο στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Και δεύτερον, τονίζοντας σε διεθνές και ευρωπαικό επίπεδο, τη σημασία που έχει για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την ειρήνη στην περιοχή, ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, για λύση στη βάση των Αποφάσεων του  Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

****

Mε τα Δεξιά αφηγήματα εθνοκαπηλίας δε γίνεται πολιτικός λόγος από Αντιδεξιά, Στέφανε Κασσελάκη

 

Πιο Δεξιό  εθνικιστικό παραλήρημα από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραπάνω για τις τουρκικές ,αλλά όχι και τις ελληνικές  φιέστες μίσους…πεθαίνεις. ΄Ετσι και δε δεις από την αρχή  ποιος το υπογράφει,  θα στοιχημάτιζες πως είναι  υστερικό ξέσπασμα    θερμοκέφαλων  πατριωταράδων από Χρυσής Αυγής, μεριά. Μάλιστα, να παρατηρήσουμε πως ακόμα και ο  εθνικοπατριωτικός…δεκάρικος του Κυριάκου  Μητσοτάκη στην Κύπρο,  ήταν πιο συγκρατημένος και ,έστω ελάχιστα, πιο κοντά στην ιστορική αλήθεια για την  τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974.

Λοιπόν…  σύντροφοι στο Νέο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι να αναπαράγετε  ίδιο εθνικιστικό ντελίριο, όπως ο παλιός , κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ   με τίγκα και τότε τα εθνίκια (που ως ένα σημείο δικαιολογείται λόγω συνεργασίας του Αλέξη Τσίπρα με τον  ακροδεξιο-πουτινικό  Πάνο Καμένο), καλύτερα να το …κλείσετε το νέο μαγαζί. Με βαψίματα στο πόδι και μερεμέτια, δε γίνεται καινούργιο. Είναι  τόσο παλιό, σχεδόν γκρεμίλα,  όσο και η σαβούρα για πέταμα  με  τις ληγμένες ημερομηνίες    που έχει στα ράφια του.

Τί φρέσκο και ξεχωριστό  θα έλεγες πως έχεις  να   συνεισφέρεις   εσύ, Στέφανε Κασσελάκη    στα  αποκαλούμενα εθνικά ζητήματα, όταν μέχρι σήμερα , ό,τι λες  και υπογράφεις,  ζέχνει   μπαγιατίλα και θανατηφόρα , εθνικιστική σαλμονέλα του ευρύτερου  κομματικού ελληνικού συστήματος;  Ποιο μήνυμα ξάστερο, αλλιώτικο ελπιδοφόρο, ρεαλιστικό, απαλλαγμένο από τέτοιες  αγκυλώσεις και στρεβλώσεις, έχεις να εκπέμψεις, μετά από την κατάπτυστη, χρυσαυγίτικου ύφους ,ανακοίνωση του Νέου ΣΥΡΙΖΑ που ηγείσαι;  ‘Ο,τι αναφέρεις,  το έχουν πει πρωτύτερα  άλλοι, μανούλες σε εθνικιστικό ντελίριο, που  τους έφερνε και φέρνει αστρονομικές μίζες από τα εξοπλιστικά και ψήφους  από τα  εθνίκια της τύφλας και της μισαλλοδοξίας.

Οφείλεις να διδαχτείς την Ιστορία  με τις αλήθειες της. Και όχι εκείνη που κατασκευάζεται στα υπόγεια, εθνικιστικά χαλκεία από  εξαγορασμένες πένες.

Και για την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο το 1974,  όπως και άλλες φορές έχουμε αναλύσει εδώ,  οι αλήθειες είναι τούτες:

  1. Ο δικτάτορας Ιωαννίδης, λίγους μήνες πριν και αφού είχαν μεσολαβήσει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, είχε ανατρέψει τον  Παπαδόπουλο ,για να εφαρμόσει αυτό ακριβώς το σχέδιο .  Την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
  2. Της ένωσης αυτής θα είχαν προηγηθεί δύο «επεισόδια» : α. Δολοφονία του νόμιμου προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπου Μακάριου. β. Σφαγή (γενοκτονία) των Τουρκοκυπρίων μετά από σκηνοθετημένα εγκλήματα  και  κατάλυση της…έννομης τάξης από  εθνικιστικές Τούρκους και  κατασκευασμένους «αντάρτες πόλεων» στο νησί.
  3. Στο λεγόμενο τότε ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) στο «Πεντάγωνο» της Μεσογείων, οι επιτελάρχες με τις διάφορες συνεργαζόμενες ΜΕΟ, όπως τις αποκαλούσαν τότε, εργάζονταν πυρετωδώς και μήνες πριν για την ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου. Αρχές Ιουλίου 1974, ο  ΑΕΔ  Γρηγόρης Μπονάνος  έδωσε εντολή στον ταγματάρχη, Γεώργιο Παπαδόπουλο (4ο γραφείο) να μεταβεί εσπευσμένα στην Κύπρο, να εποπτεύσει  και να αναφέρει λεπτομερώς την εξέλιξη των προετοιμασιών για το πραξικόπημα και την κατασκευή κλίματος τρομοκρατίας για τις σφαγές   Τουρκοκυπρίων  που θα ακολουθούσαν.
  4.  Μια εβδομάδα αργότερα, ο  αποσταλμένος ταγματάρχης επέστρεψε στη θέση του στο ΑΕΔ και ενημέρωσε με αναλυτική, γραπτή έκθεση και προφορικές επισκέψεις τον Αρχηγό    και τους λοιπούς επιτελείς.  Η  ΄Ακρως απόρρητη  ΄Εκθεση  του   ταγματάρχη Παπαδόπουλου δακτυλογραφήθηκε νύχτα , όχι από τις  γυναίκες, υπαλλήλους  δακτυλογράφους   του 5ου ορόφου, αλλά από τον ίδιο το «λοχαγό Γραμματέων»  Δημ. Γούτο του 1ου Γραφείου και «υπασπιστή» του ταξίαρχου  (αργότερα υποστράτηγου) Κων. Χανιώτη . Αντίγραφο της ΄Εκθεσης  δεν εστάλη αμέσως, όπως συνηθιζόταν με όλα τα απόρρητα και μη έγγραφα στον Αντισυνταγματάρχη Σπηλιόπουλο ,για να το καταθέσει στο Αρχείο (*).  Ο ίδιος ο  λοχαγός   εκείνο το βράδυ δαχτυλογράφησε  το κείμενο σε μεμβράνη για να σταλεί στο “δώμα», όπου λειτουργούσε  ο πολύγραφος και  να αναπαραχθούν μετρημένα αντίγραφα . Η μεμβράνη μεταφέρθηκε από τον έφεδρο σμηνία Σάκη Λαμπρόπουλο στον υπεύθυνο  του Πολυγράφου (θυμάμαι μόνο το μικρό του όνομα «κύρ΄ Γιάννης) και μετά την αναπαραγωγή λίγων εγγράφων,  η πρωτότυπη μεμβράνη καταστράφηκε.     Λίγους μήνες μετά τα γεγονότα στην Κύπρο και την εισβολή στη διάρκεια της  πολύμηνης καθυστέρησης της απόλυσής  μας, έγινε γνωστό από  τον ίδιο το μεταφορέα πως το αντίγραφο δε   φυλασσόταν  στο   γενικό Αρχείο,  αλλά στο ειδικό  του ΑΕΔ  Μπονάνου καθώς και       τί έγραφε η αναφορά του  αποσταλέντος   στην Κύπρο  για συνεργασία με τους λοιπούς συνωμότες  ,  ταγματάρχη Παπαδόπουλου   εκείνη την  εβδομάδα  της απουσίας του. Το έγγραφο υπήρχε στο λεγόμενο  (ΘΕΟΚΛΕΙΣΤΟ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ) «ΦΑΚΕΛΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ».
  5. Μετά την αποτυχία της δολοφονίας Μακαρίου, ο διασωθείς πρόεδρος κατέφυγε στην Πάφο. Από εκεί και μέσω το τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΠΟΥΛΕΝΤ ΕΤΖΕΒΙΤ ΝΑ  ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ, ΔΟΘΕΝΤΟΣ ΠΩΣ  ΜΕ  ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ   ΤΗΣ  ΖΥΡΙΧΗΣ  (ΚΑΙ  ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ  ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (**)),    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .
  6. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο Ετζεβίτ εισάκουσε τη νόμιμη  πρόσκληση Μακαρίου και λίγο μετά εισέβαλε στην Κύπρο.
  7. Την κύρια ευθύνη της εισβολής ΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ. Η Τουρκία στα χρόνια που ακολούθησε εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που της πρόσφερε “στο πιάτο” ο Μακάριος και προχώρησε σε μόνιμη κατοχή του τμήματος του νησιού που σήμερα χωρίζεται με «τείχος αισχύνης» από την υπόλοιπη Κύπρο και έχει ανακηρυχθεί σε Τουρκοκυπριακό κράτος.
  8. Η εισβολή ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ. ΠΡΟΛΑΒΕ ΜΙΑ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΞΕ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΜΟΥ ΤΟΤΕ ΚΥΠΡΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΤΖΕΒΙΤ.  ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ,ΟΜΩΣ,ΕΙΝΑΙ η συνέχιση της κατοχής του Κυπριακού εδάφους, στο οποίο, ναι, μεν, δικαιούνται να  ζουν οι Τουρκοκύπριοι, αλλά  ως πολίτες  μιας ενιαίας ,ανεξαρτητης, Κυπριακής και μάλιστα ευρωπαϊκής  χώρας ,χωρίς διακρίσεις και στείρους εθνικισμούς.

΄Υστερα απ΄ αυτά, κάθε νοήμων και ελεύθερος άνθρωπος, ιδιαίτερα ΄Ελληνας και Τούρκος αντιλαμβάνεται πως

  • οι εθνικιστικές υστερίες σαν αυτές που καλλιεργεί και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ ,κληρονομιά από τον παλιό με τις ανακοινώσεις του, όπως η παραπάνω, αλλά και η εμμονή του κόμματος να επιμένει σε «κόκκινες γραμμές»  και να αρνείται να δει την ανάγκη προσέγγισης των δύο χωρών και  λύσης των διαφορών τους μέσω του δικαστηρίου  της Χάγης,  διαιωνίζουν τα εθνικιστικά πάθη ανάμεσα στις δύο χώρες και  επιτρέπουν οι κάθε είδους  «έμποροι» να πλουτίζουν από τη χρυσοφόρα μπίζνα των εξοπλισμών  σε βάρος της κοινωνικής  στήριξης και των δύο λαών
  •  Τέτοιες εμμονές και ειδικά αυτές στην ύπαρξη ανυπέρβλητων κόκκινων γραμμών, από το ΝΕΟ ΣΥΡΙΖΑ ,δίνουν  το επιχείρημα στους ΄Ελληνες πολίτες που αποτελούν το μισό πληθυσμό της Ελλάδας  να συνεχίζουν να  αρνούνται να προσέλθουν στις κάλπες, ως πολιτική  και όχι  ευκαιριακή  επιλογή με το λογικό επιχείρημα πως και το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη δεν είναι … παρά μια από τα ίδια!
  • Και η λύση του Κυπριακού, η ανακήρυξή του σε ενιαίο ,ανεξάρτητο  κράτος με τη λήξη της κατοχής, θα έρθει  ΜΟΝΟ , αν οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία  φτάσουν  πρώτα, και πακέτο στο Διεθνές δικαστήριο .Μια δίκαιη, δικαστική απόφαση, αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, θα είναι το πρόκριμα για μια επίσης δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού  που θα θέσει τέλος στην τραγωδία του νησιού.

_________________________

(*) ΄Αγγελος , αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Indymedia (15/11/2014)

“…΄Οταν εγώ ήμουνα σκοπιά στο διάδρομο («γερμανικό»),εκείνος φρόντιζε να μπαίνει «περιπολία» και για δυο ολόκληρες ώρες  «ξεσκονίζαμε» το Αρχείο στον 5ο όροφο του ΑΕΔ, για να μαζεύουμε απόρρητα στοιχεία, ειδικά για όσους,  τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα,θεωρούσαν «επικίνδυνους αντιφρονούντες» και έστελναν αναφορές στο  «Γραφείο Ασφαλείας» του ΑΕΔ, στο οποίο προϊστατο τότε ο Σπηλιόπουλος, «Ο κουτσός Αντί»,όπως τον λέγαμε, αφού διάβαζε τις αναφορές, τις έστελνε στο «Αρχείο», που ήταν μεν κλειδωμένο, αλλά εύκολα μπορούσε κανείς, αν ήταν σκοπιά στο διάδρομο, να πάρει το κλειδί από το γραφείο του υπασπιστή του αρχηγού, όπου φυλάγονταν  τα κλειδιά  και να «αλωνίσει» στο Αρχείο. ΄Ετσι ,μαθαίναμε  ονόματα  υπόπτων , διευθύνσεις τους , τηλέφωνά τους, αν είχαν, και ανάλογα  οι …«ανώνυμοι  αγωνιστές», τους ειδοποιούσαμε πως είχαν μπει στο στόχαστρο και να λάβουν τα μέτρα τους”.

 

 **  O «ΕΘΝΑΡΧΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΙΣΜΟΥ

 Homo-Naturalis. gr (“ιστορικές σελίδες”), 30/10/2015

 

“Ολική αποδόμηση της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας , της συντηρητικής και της κεντρώας παράταξης επιχειρείται από έγγραφο της CIA που χρονολογείται από το 1962 βάση του οποίου η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα των τελευταίων 70 ετών…………..στην Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός, και ιδρυτής του κόμματος της ΕΡΕ και της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή και καταδότης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Ένα έγγραφο αναρτήθηκε από την CIA με χρονολόγηση στο μακρινό 1962 το οποίο περιέχει μαρτυρία διπλωματικού υπαλλήλου, σύμφωνα με την οποία οι δυο πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Τσαλδάρης φέρονται να ήταν συνεργάτες των ναζί κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.Το έγγραφο έχει ακριβή ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1962. «Άκρως απόρρητος και ήταν τότε απόρρητο μεχρι τον αποχαρακτηρισμό του. Το έγγραφο έχει χαρακτηριστικό τίτλο «Το όνομα του πρωθυπουργού κ. Κωνστ. Καραμανλή περιλαμβάνεται πράγματι εις τον πίνακα των πρακτόρων των γερμανικών αρχών κατοχής, ως συνεργάτης του Μέρτεν εις την εξόντωσιν των Εβραίων».

****

Ιστορική διαίσθηση μας πιέζει να αποδεχτούμε ως γνήσιο το έγγραφο αυτό της Σία. Και καθόλου περίεργο δεν ακούγεται ο …Εθνάρχης να είχε αλισβερίσι και με τους Ναζί. Ο «βίος και η πολιτεία» του έχουν αποδείξει πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε, ως άνθρωπος και πολιτικός,   αδίστακτος, αριβίστας, καιροσκόπος. Η ιστορική διαίσθηση, βεβαίως, δεν αρκεί ,για να στηρίξεικανείς τη γνησιότητα ή μη τέτοιων εγγράφων. Υπάρχουν, όμως, αρκετές ενδείξεις, που κατά την ιστορική μας κρίση, αποτελούν αποδείξεις της γνησιότητάς του και ευθύς αμέσως θα εξηγήσουμε το λόγο.

Τί ήταν, λοιπόν, ως προσωπικότητα, ο Κ. Καραμανλής, ο ιδρυτής της ακροδεξιάς ΕΡΕ; Πώς κατάφερε να ελιχθεί τόσο εύκολα ,να ανέβη άκοπα τα κομματικά σκαλοπάτια και να ηγηθεί της μεταπολεμικής Δεξιάς -Ακροδεξιάς Ελλάδας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία;

Οι εξηγήσεις περί «κηπουρού της Φρειδερίκης», δε φτάνουν. Ο «ομορφάντρας» που σαγήνευσε τη βασίλισσα και οι άλλες τέτοιες, «ελαφριές-ροζ ιστορίες», μπορεί, μεν, να έχουν κάποια βάση, δεν πείθουν, όμως, σοβαρά πώς η Φρειδερίκη επέλεξε (μπορούσε;) έναν εραστή της, τον καθιέρωσε και τον διόρισε πρωθυπουργό της Ελλάδας, έτσι για…ψύλλου πήδημα! ΄Ηταν, όμως, όντως θεαματική η άνοδος στα ανώτατα αξιώματα ενός μέτριου και ΦΤΩΧΟΥδικηγόρου από τας…Σέρρας . Και χρειάζεται κάποια πειστική εξήγηση. Ας προχωρήσουμε σε μια συνοπτική ιστορική αναδρομή.

Είμαστε στον Οκτώβριο του 1955. Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος, ο νικητής των Ανταρτών ,στρατάρχης στο Γράμμο και το Βίτσι και αρχηγός του δεξιού-ακροδεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», είναι βαριά άρρωστος ,αλλά, λίγο πριν πεθάνει, είχε προφτάσει να ορίσει διάδοχό του τον υπουργό του τον Εξωτερικών Στέφανο Στεφανόπουλο. Από την άλλη, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μεγάλης εμβέλειας προσωπικότητα για τους Δεξιούς εκείνη την εποχή και υπουργός της κυβέρνησης ,ήταν ο επίσης επίδοξος διάδοχος του Παπάγου.

Και ξαφνικά, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, το…αουτσάιντερ Κωνσταντίνος Καραμανλής, την επομένη του θανάτου του Παπάγου, λαμβάνει την εντολή από το βασιλιά Παύλο να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια ενέργεια κατά παράβαση του ίδιου του Συντάγματος (ή έστω στα συνταγματικά όρια), αφού, όπως είπαμε, υπήρχε νόμιμος διάδοχος πρωθυπουργός, ορισμένος από τον ίδιο τον εκλιπόντα. Τί επομένως συνέβη;

Στο σημείο αυτό, κλειδί για την κατανόηση των όσων θα υποστηρίξουμε σ΄αυτή τη σύντομη,ιστορική ανάλυση, είναι η αποδοχή και η κατανόηση της αναμφισβήτητης ιστορικής αλήθειας πως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον ήθελαν και τον στήριζαν… «με νύχια και με δόντια» οι Αμερικανοί. Κι αυτοί ήταν που όχι απλά υπέδειξαν στο βασιλιά Παύλο, αλλά τον πίεσαν να του αναθέσει σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα, μάλιστα με την απόρρητη βιογραφία του αρχηγού της CIA Αλλεν Ντάλλες ο τότε σταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα Άλμερ, έπεισε τον Βασιλιά Παύλο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή να εγκαταλείψει-απορρίψει τα δύο φαβορί για την πρωθυπουργία, το Σ. Στεφανόπουλο και τον Π. Κανελλόπουλο και να επιλέξει τον Καραμανλή για τη θέση του πρωθυπουργού.

΄Αποψή μας είναι πως η εξήγηση της εύκολης, απρόσμενης προώθησης-«εκτόξευσης» του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πρωθυπουργία από τους Αμερικανούς, βρίσκεται (εκτός των άλλων) και σ΄αυτό το απόρρητο έγγραφο που δημοσίευσε τώρα η Σία στο οποίο φαίνεται πως ο μετέπειτα αρχηγός της ΕΡΕ και της Ν.Δ υπήρξε συνεργάτης των Ναζί και εξολοθρευτής (τί άλλο μπορεί να σημαίνει «καταδότης»;)των Εβραίων. Το γεγονός πως οι Αμερικανοί γνώριζαν από πάντα την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, αποδεικνύεται σήμερα, αφού οι ίδιοι το δημοσίευσαν. (Αλλά, γιατί τις παραμονές των εκλογών για νέο αρχηγό της Ν.Δ, θα το πούμε σύντομα σε νέα ανάλυση).

΄Οπως καταλαβαίνει κανείς, ένα τέτοιο ντοκουμέντο στα χέρια των Αμερικανών ήταν το ισχυρότερο «χαρτί» ,για να έχουν πάντα στο χέρι τους τον πρωθυπουργό της χώρας. Είμαστε σε μια εποχή που ΟΛΑ ήταν ανοιχτά και η υπόθεση της Ελλάδας δεν είχε κλείσει οριστικά, όσον αφορά το «στρατόπεδο» που θα ανήκε μελλοντικά. .Κι ας υπήρξε Γιάλτα. Κι ας ανήκε πλέον μετά το τέλος του Ανταρτοπόλεμου, τον Αύγουστο του 1949 και επίσημα στη Δύση η χώρα. Ο κίνδυνος να μην είναι πάντα έτσι τα πράγματα και να ανατραπούν στις κάλπες οι αποφάσεις των ισχυρών (κόντεψε να γίνει κι αυτό)ήταν ο φόβος και ο τρόμος των συμμάχων και της Δύσης.

΄Ενας σταθερός ,υπάκουος , δεξιός πρωθυπουργός στην Ελλάδα, που θα ελάμβανε εντολές από την Ουάσιγκτον και θα τις εκτελούσε ασυζητητί, ήταν ό,τι πιο απαραίτητο τις δύσκολες και ιστορικές εκείνες ημέρες. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Στέφανος Στεφανόπουλος δεν ήταναυτοί που θα μπορούσαν να έχουν εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχό τους οι Αμερικανοί. Δεν είχαν τα εχέγγυα. Κι αυτό, επειδή, ο μεν Στεφανόπουλος ήταν απρόβλεπτος και αντιφατικός (π.χ σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, αλλά και νομιμοποίηση στο Λονδίνο για πρώτη φορά της Τουρκίας ως συνομιλητή), ο δε Κανελλόπουλος εθεωρείτο ως ο «διανοούμενος» της Δεξιάς ( μαζί με τον Κ. Τσάτσο) και οι Αμερικανοί δεν έδειχναν να έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη και εκτίμηση σε ανθρώπους της διανόησης και της τέχνης , για να κυβερνήσουν.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν η ιδανική περίπτωση. Επιτυχημένος υπουργός της κυβέρνησης του εθνικού Συναγερμού, είχε επίσης την εύνοια της βασίλισσας Φρειδερίκης (για όποιους άλλους λόγους, πέρα από τις ερωτικές ιστορίες μεταξύ τους, που λένε πως υπήρξαν). ΄Ηταν ακόμα ένας άσημος, μέτριος δικηγόρος χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση και θα τον έλεγε κανείς και «ολίγον» αγροίκο, ως χαρακτήρα.

Το σημαντικότερο όμως ήταν τούτο: Το έγγραφο καιοι άλλες πληροφορίες πως ο Σερραίος πολιτικός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας δωσίλογος, συνεργάτης των Ναζί και εξολοθρευτής των Εβραίων, εξασφάλιζαν στους Αμερικανούς αυτό, ακριβώς, που χρειάζονταν για τον απόλυτο έλεγχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η απειλή πως ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να έρθουν στο φως οι φοβερές αυτές αποκαλύψεις, καθιστούσε τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας ,όχι απλά ευάλωτο, αλλά πραγματικά πειθήνιο όργανο των συμμάχων. ΄Εναν πρωθυπουργό του «γιες σερ» των Αμερικανών, όπως αποδείχτηκε και στην πορεία του πως υπήρξε ο Κ. Καραμανλής.

Μια φορά, απ΄όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι Αμερικανοί έκαναν χρήση αυτού του εγγράφου του δωσιλογισμού Καραμανλή και τον απείλησαν ότι ήταν έτοιμοι να αποκαλύψουν τις ναζιστικές του «πομπές». ΄Οταν στο δεύτερο Αττίλα, τον Αύγουστο του 1974 , ο Κ. Καραμανλής έθεσε τη χώρα , ως αντίδραση για την συνέχιση της κατάκτησης εδαφών της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα , εκτός συμμαχίας του ΝΑΤΟ. ΄Ηταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός τους στην Ελλάδα έδειξε ανυπακοή. ΄Ηταν και η φορά που οι Αμερικανοί τον απείλησαν φανερά πως βρίσκονται επί θύραις οι αποκαλύψεις του ναζιστικού του παρελθόντος. ΄Ομως, δεν πραγματοποίησαν τελικά τις απειλές τους, ούτε έκαναν ποτέ, μέχρι σήμερα, χρήση αυτών τον πληροφοριών.

Οι λόγοι είναι φανεροί: Εκείνες τις κρίσιμες εθνικές στιγμές ούτε την αναμενόμενη λαϊκή αντίδραση θα είχε μια τέτοια αποκάλυψη ή κι αν είχε, δε συνέφερε τους Δυτικούς συμμάχους μια πτώση Καραμανλή και ανάληψη της εξουσίας από ανεξέλεγκτο δεξιό πολιτικό (πχ  «ανεμοδούρας» Αβέρωφ).Κι ακόμα χειρότερα, αν οι λαϊκές κινητοποιήσεις και πιθανές αντιδράσεις εξαιτίας των αποκαλύψεων αυτών, έφερναν τον Ανδρέα Παπανδρέου πρωταγωνιστή των γεγονότων.

Και ένας από τους κυρίαρχους λόγους που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν άφησε να ανοίξει ποτέ ο φάκελος ης Κύπρου ήταν τούτος. Στο φάκελο υπάρχουν τα έγγραφα των απειλών των Αμερικανών για την αποκάλυψη του ναζιστικού παρελθόντος Καραμανλή. Δεν αποκλείεται και το συγκεκριμένο έγγραφο, που σήμερα έφερε στο φως η Σία, να είναι κι αυτό καταχωνιασμένο στα ντοκουμέντα του φακέλου Κύπρου που αναφέραμε.

Το τραγικό είναι πως όλα αυτά τα γνώριζαν οι ΄Ελληνες μεταπολεμικοί πρωθυπουργοί. Αλλά και οι περισσότεροι αρχηγοί των ελληνικών κομμάτων τα τελευταία τουλάχιστον 50 και παραπάνω χρόνια. ΄Απαντες. Ουδείς, όμως, τόλμησε να τα αποκαλύψει. Και όχι μόνο. Συναίνεσαν στο θάψιμο του φακέλου της Κύπρου. Αλλά πόσο ακόμα θα μπορούν να τον κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό;

΄Οταν θα ανοίξει αυτός ο περίφημος φάκελος της Κύπρου, θα πληροφορηθούμε επίσης, όπως έχουμε πολλές φορές γράψει εδώ, ότι το τέρας της δικτατορίας, ο «σκύλος της ΕΣΑ» Δ. Ιωαννίδης, προετοίμαζε γενοκτονία των Τούρκων της Κύπρου. Η διαρροή από τους Αμερικανούς της φοβερής αυτής πληροφορίας στους Τούρκους, άνοιξε το δρόμο για την επέμβαση στο νησί ,την κατάληψη μεγάλου μέρους του εδάφους της χώρας και την απομόνωση (σωτηρία στην ουσία ) των Τουρκοκυπρίων.

«Ουδέν κρυπτόν από τον ήλιον», διδάσκει η Ιστορία. Και είναι εκείνη που έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα να φέρνει στο φως τα «κρυφά», να υποδεικνύει και να διορθώνει τις διαστρεβλώσεις, να διασώζει τις ιστορικές αλήθειες, για να γίνεται ο κόσμος καλύτερος. Η ιστορία εντρυφεί στο παρελθόν και το παρόν, αλλά τα μάτια της κοιτάζουν πάντα το Μέλλον.