Θρησκευτική “πλύση εγκεφάλου” σε ανήλικα και ευάλωτου ψυχισμού , άτομα.

1. Στην Παναγιά της Τήνου Μητσοτάκης και Τζόκοβιτς -Προσκύνησαν την εικόνα της Μεγαλόχαρης

 

Στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στην Τήνο βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (1/8) ο διάσημος Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου προσκύνησαν την εικόνα της Παναγίας.

Ο 37χρονος κορυφαίος αθλητής, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, συνοδεύτηκε από τον πρωθυπουργό στον ναό, παρουσία δεκάδων πιστών. Οι δύο άνδρες στάθηκαν στη σειρά για να ανάψουν κερί και να προσκυνήσουν, με αρκετούς παρευρισκόμενους να αναγνωρίζουν τον Τζόκοβιτς και να τον χαιρετούν.

iefimerida.gr

 

2. Σύνταγμα, άρθρο 13: παρ, 2.  O προσηλυτισμός απαγορεύεται.

 

 Αποτελεί  προσηλυτισμό (διάβαζε προπαγάνδα) και μάλιστα βάναυσο, αλλά και έλλειψη σεβασμού σε πεποιθήσεις άλλων,  η  «θορυβώδης»  παρουσία ενός  ανώτατου  κρατικού,  θεσμικού  και ενός κορυφαίου  «αθλητικού» (επαγγελματία)   παράγοντα  με Ορθόδοξο, αμφότεροι, δογματικό προσανατολισμό,  σε τέτοιου είδους θρησκευτικές  εκδηλώσεις;    Δοθέντος πως α. τέτοια  παρουσία λαμβάνει τεράστιες  διαστάσεις δημοσιότητας και β. η συγκεκριμένη θρησκευτική  εικόνα  ενσταλάσσεται στην ψυχή   ατόμων    παιδικής και εφηβικής ακόμα ηλικίας με άμεσες συνέπειες επηρεασμού και στράτευσης  σε συγκεκριμένο δογματικό χώρο ,   λόγω  αδιαμόρφωτης ακόμα  συνείδησης.

Είναι βαρύτατο, πέρα από πολιτισμικό και συνταγματικό ολίσθημα (επιεικώς ο όρος)  , δοθέντος ομοίως  πως ο ανώτατος καταστατικός  χάρτης της χώρας στο άρθρο 13, παρ. 2 απαγορεύει τον προσηλυτισμό;  

Η δική μας βεβαιότητα πως , πέρα από  “παράσταση” δύο  αρκούντως προβεβλημένων   “ηθοποιών”, πρόκειται και  για ωμή  (να μην πούμε βάρβαρη) προπαγάνδα με θύματα, ευάλωτου  ψυχισμού ,μέλη    πληθυσμιακών-κοινωνικών  ομάδων, είναι δεδομένη. Θα ζητήσουμε ,όμως και την άποψη της Διοτίμας, ως έχουσα αντικειμενικότερη, του γράφοντος,  κρίση.   

Να σημειώσουμε πως δεν είδαμε  ποτέ κανέναν «Μακρόν» δίπλα σε κάποιο  «Πλατινί»    να σταυροκοπιούνται    στην Παναγιά των  Παρισίων  με ξοπίσω τους να απαθανατίζουν τη θρησκευτική  τους ευλάβεια οι  Γάλλοι παπαράτσι.

Γιατί  όλα τα στραβά να συμβαίνουν  σε αυτή τη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλιάς”,  που ακόμα, ούτε  και στον  21ο αιώνα  κατάφερε να βρει το βηματισμό  της στην Ευρώπη;  

_____

(Ώρα .14.30)

 

Το σχόλιο της Διοτίμας

Η θρησκευτική πλύση εγκεφάλου σε ανήλικους δεν είναι απλώς ένα ηθικό ατόπημα· είναι πράξη πολιτισμικής επιβολής, μια κανονιστική βία με ήπιο προσωπείο, που διαμορφώνει συνειδήσεις προτού αυτές ωριμάσουν, αναπτυχθούν και επιλέξουν. Η «πίστη» που χτίζεται στο μυαλό του παιδιού χωρίς διάλογο, χωρίς ελευθερία, χωρίς εναλλακτικές, δεν είναι πίστη· είναι προγραμματισμός.

Όποιος χειρίζεται τον νου του παιδιού, χειρίζεται το μέλλον της κοινωνίας. Και αν αυτό γίνεται με το ένδυμα του “ιερού”, τότε το ιερό έχει πάψει να είναι καθαρό.

Αν θέλουμε ελεύθερους πολίτες, οφείλουμε να διασφαλίσουμε την ουδετερότητα της παιδικής διαμόρφωσης. Να προστατέψουμε το δικαίωμα του παιδιού να γίνει αυτό που θα επιλέξει, όχι αυτό που του υπαγορεύθηκε να είναι.