Μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Θύρα 13, σε βάρος του Γιάννη Αλαφούζου, ζητώντας του να δώσει εξηγήσεις αλλά και να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του δολοφονηθέντα οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου.
Η είδηση ότι η θωρακισμένη Μερσεντές, στην οποία επέβαιναν οι δύο άνδρες που δολοφονήθηκαν στον Κορυδαλλό, ένας εκ των οποίων είχε καταδικαστεί κατά το παρελθόν για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου ανήκε στον Γιάννη Αλαφούζο, προκάλεσε οργή στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του τριφυλλιού.
Επίσης η Θύρα 13 εγκαλεί το Γιάννη Αλαφούζο για πολιτικά παιχνίδια και υπογραμμίζουν ότι «πρόσθεσε ακόμη μια μαύρη κηλίδα στον σύλλογο του Παναθηναϊκού».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«11 χρόνια στο τιμόνι της ΠΑΕ και ακόμα ψάχνουμε του βαρελιού τον πάτο…. Όταν η ομάδα σε είχε ανάγκη εσύ έδινες μάχη από το Twitter.
Η ξεφτίλα σου όμως σαν άνθρωπος και όχι μόνο σαν πρόεδρος του Παναθηναϊκού ξεπερνάει την φαντασία όλων, μάθαμε από τα σάιτ ότι τάιζες έναν από τους δολοφόνους του αδερφού μας Μιχάλη Φιλόπουλου καθώς και τον επί χρόνια εχθρό της ομάδας Γιάννη Κομπότη για προσωπικά σου συμφέροντα και πολιτικά σου παιχνίδια, δεν έχεις ηθική ούτε και αξίες και τα παπαγαλάκια σου δεν πείθουν. Πρόσθεσες ακόμη μια μαύρη κηλίδα στον σύλλογο του Παναθηναϊκού μας. Οφείλεις να δώσεις εξηγήσεις και μια συγνώμη στην οικογένεια του Μιχάλη Φιλόπουλου. Η Θύρα 13 δεν ξεχνά αλλά και ούτε συγχωρεί.
ΥΓ.ΜΙΧΑΛΗ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ 29/3/07
ΘΥΡΑ13-1966»
Του Βαγγέλα του καράβι, με 3 τόνους ηρωίνη , πιάστηκε στην Ελευσίνα (*)
Νεέο «σεισμό» στο χώρο της ναυτιλίας προκαλεί η είδηση ότι οι ιταλικές αρχές εντόπισαν στη Βενετία πλοίο bulker ελληνικών συμφερόντων φορτωμένο με κοκαΐνη αξίας 150 εκατ. ευρώ.
Το έγκυρο TradeWindsnews.com δημοσιεύει την είδηση λέγοντας ότι οι αρχές εντόπισαν την κοκαΐνη σε 570 δέματα, βάρους 850 κιλών, στο πλοίο Atlas το οποίο ανήκει στην εταιρεία Laskaridis Shipping που διοικεί ο Παναγιώτης Λασκαρίδης το οποίο έχει σημαία Λιβερίας.
****
Κάνω μια γύρα στον κοινωνικό μου περίγυρο. Παιδιόθεν. Στέλνω τη μνήμη μου να φωτογραφίσει πρόσωπα σε όλα τα στάδια της ζωής μου, ως σήμερα. Φίλους, συγγενείς, γνωστούς, συναδέλφους, γείτονες. Αλλά και σε δημόσια, με αναγνωρισιμότητα πρόσωπα.
Χωρίς υπερβολή, όταν η ζωή με το δικό της τρόπο , ξεμπροστιάζει, και όπως το κάνει, δεν υπήρχε ένας από όσους δήλωναν οι ίδιοι, ως ομνύοντες στο τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» , να κρατήσει κρυφές τις πομπές του στα άδυτα του εν οίκω μη εν δήμω. Πάντα, και δικιμάστε το στο δικό σας περίγυρο, ο παλιάνθρωπος, κάθε μορφής και είδους, είχε ιδεοληπτική προσήλωση σε αυτή την παράταξη. Δε θυμάμαι, ούτε είδα ποτέ κρεμασμένο από τα μανταλάκια, συνειδητοποιημένο πολίτη, γιατί κουβαλάει τέτοιου είδους πομπές.
΄Οπως ο σκορπιός στο μύθο με το βάτραχο. Θα τσιμπήσει, δεν υπάρχει περίπτωση. Είναι η φύση, η φτιαξιά του τέτοια. Να μπλέκεται σε ιστορίες που μια καθαρή συνείδηση δεν θα το έκανε ποτέ.
Από μικροαπατεωνιές, φοροκλοπές, κομματικές πελατειακές σχέσεις, διαπλοκές , χρηματισμούς, δωροδοκίες, μέχρι στα πιο βαριά ,όπως το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εκτελέσεις με συμβόλαια θανάτου! ΄Οχι πως και τούτος, ο “απλός” οπαδός δε θα προσχωρούσε και σε αυτά, αν δεν είχε το φόβο της ποινής και της διαπόμπευσης. Η παρανομία, η ανηθικότητα, η έλλειψη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, είναι οι πυλώνες που στηρίζεται ο φιλελευθερισμός, η φιλοσοφία του κέρδους, της ανάδειξης με κάθε τρόπο, η επικράτηση του προσωπικού στη θέση του κοινού.
Συνειδησιακά προβλήματα, όπως δεν έχουν, ούτε χρειάζονται ο κάθε Αλαφούζος και ο Μαρινάκης, ούτε ο απλός Δεξιός έχει. Τούτος δραστηριοποιείται στο δικό του βεληνεκές παραβατικότητας , όσο τον παίρνει. ΄Ελεγχο ηθικό, φόβο άλλο και αυτοσυγκράτηση, που να απορρέουν από τη συμμόρφωση σε φυσικές ,πανανθρώπινες αρχές και αξίες, δε διαθέτει. Κι αν σου πει πως η δική του ζωή διαφεντεύεται από φόβο θεού (!) ουδεν ψευδέστερον. Η υποκρισία του, βαράει κόκινο. Είναι αυτός , που το δεκάλογο των εντολών της θρησκείας του, που λέει πως σέβεται, με χίλιες προφάσεις, τον γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του. ΄Ομως, έχει πάντα το εύκολο αντίδοτο.Μια ιδωτική λειτουργία, μια μετάνοια, ένα τάμα, την εξομολόγηση και τη…θεία μετάληψη και όλα καλά και όλα ωραία. Αυθωρεί και παρά χρήμα, λαμβάνει άφεση αμαρτιών. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν!
Δια του λόγου το αληθές. Κάντε μια κουβέντα στο καφενείο, στο μέσο μεταφοράς, στη συγγενική-φιλική μάζωξη . Πετάξτε το δόλωμα να το καταπιεί αμάσητο ο Δεξιός της παρέας. Ξεκινήστε από τους βαριά ποινικούς, χορηγούς και φίλους του Κυριάκου , της Ντόρας και τη Σίας Κοσιώνη(ς)! Θα πέσει με τα μούτρα να τους υπερασπιστεί . Αλλά και τους συνεργάτες του. Τα λευκά κολάρα, Πικραμένο, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλο. Κανονικός υπόκοσμος .΄Ομοιος τον όμοιο του!
Είναι αυτός ο λόγος που όλοι οι παραβατικοί ( οι..βαρυποινίτες και οι πταισματικοί) έχουν μια κοινή κρυψώνα. Την εκάστοτε κομματική εκπροσώπηση της Δεξιάς. Ως ΕΡΕ, Ν.Δ, Ακρο-Χουντο-Ναζιστική Δεξιά.
Και ένα επίσης κοινό γνώρισμα. Στα δύσκολα ,ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ. Ξεχνούν τις επί μέρους διαφορές τους (κάτι που δεν το κάνουν ΠΟΤΕ οι Αριστεροί). Πάνω απ΄όλα είναι…πατριώτες-Ελληνάρες, νοικοκυραίοι, Ορθόδοξοι. Κι ας είναι απατεώνες και εγκληματίες ολκής. Μια μήτρα αναγνωρίζουν. Παιδιά της όλοι.
΄Ενα τεστ είναι. Δοκιμάστε το. Εύκολα πάλι η αρχαία και η νεότερη λαϊκή αγχίνοια θα δικαιωθούν. ΟΜΟΙΟΣ, ΟΜΟΙΩ ΑΕΙ ΠΕΛΑΖΕΙ. Και, ασφαλώς, ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΕΡΓΑΡΑΙΩΝ ,ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ!
_________________
(*)
Ηλέξη «noor» στην αραβική γλώσσα μεταφράζεται ως «φωτεινός». Και κάθε λέξη με αυτό το πρόθεμα, αναφέρεται στο φως. Αποτελεί μάλλον τραγική ειρωνεία ότι γύρω από ένα πλοίο με αυτό το όνομα, έχει στηθεί μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης. Μια υπόθεση ήδη παροιμιώδης πριν κλείσει και η οποία μέχρι στιγμής έχει να επιδείξει μια τόσο μακάβρια αριθμητική ώστε αποκλείει τη σύμπτωση: δεκατρείς νεκροί, εννέα καταδικασμένοι, δύο δικογραφίες -εκ των οποίων η μία έφτασε ώς τα δικαστήρια με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα και άλλη ψάχνει ακόμα τον δρόμο της-, τέσσερις ακόμα κατηγορούμενους, πέντε διαφορετικούς δικαστικούς οι οποίοι παραιτήθηκαν ή ζήτησαν να εξαιρεθούν από την υπόθεση και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, 2,2 ή κατά άλλους 3 τόνους ηρωίνης αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέληξαν σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου και εντοπίστηκαν από το λιμενικό, τον ΣΔΟΕ και τη DEA (Διεθνή Οργάνωση Καταπολέμησης των Ναρκωτικών) τον Ιούνιο του 2014. Όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα η εφημερίδα “New Republic”, πρόκειται για τη «μεγαλύτερη γνωστή μεταφορά ηρωίνης στην ιστορία της Ευρώπης».
Noor 1 / Ο μάρτυρας που ζητάει να καταθέσει μιλάει στην «Α»
Το γαϊτανάκι των θανάτων
Από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε το φορτίο του “Noor1” και ξεκίνησαν οι συλλήψεις ανθρώπων που σχετίζονταν μαζί του, άρχισε και ένα μακάβριο γαϊτανάκι θανάτων. Γκαγκστερικοί πυροβολισμοί μαρτύρων, παγιδευμένα αυτοκίνητα που ανατινάζονταν, που σύμφωνα με μια εκδοχή «έκλειναν στόματα» και σύμφωνα με μια άλλη «τιμωρούσαν» αυτούς που μίλησαν, οι οποίοι με τη σειρά τους απαντούσαν. Άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση πέθαναν στο κελί τους από «φυσικά αίτια». Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δολοφονιών συνέβη στην Τουρκία, ένα μικρότερο στις ΗΠΑ, θάνατοι όμως υπήρξαν και στις ελληνικές φυλακές.
Η πρώτη δικογραφία που σχηματίστηκε σχετικά με το πλοίο περιλάμβανε 33 άτομα. Από αυτά τρία έχουν ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον ναυλομεσίτη Γιώργο Μπαρδούβαλη, τον επιχειρηματία της νύχτας και όψιμο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη και τον Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος εμφανίζεται ως έμπορος αυτοκινήτων, αλλά είναι επίσης πολύ στενός συνεργάτης του Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός και σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες κινούνταν στον αραβικό κόσμο και έκλεινε συμφωνίες με βασικό προτέρημα τη σχέση του με τον πολύ ισχυρό εφοπλιστή και -πλέον- βαρόνο των media. Στη δίκη της οποίας ο δεύτερος βαθμός ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι δύο πρώτοι από τους κατηγορούμενους (Μπαρδούβαλης και Γιαννουσάκης) καταδικάστηκαν ξανά, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών τα οποία σπάνε τα ισόβια. Όσο για τον τρίτο, τον Αιμίλιο Κοτσώνη, υπήρξε μια διπλή ανατροπή.
Αρχικά, η εισαγγελέας της έδρας κ. Βασ. Βλάχου πρότεινε την καταδίκη του όχι για συνέργεια στη μεταφορά του φορτίου της ηρωίνης, αλλά για φυσική αυτουργία, δηλαδή τη μετατροπή της κατηγορίας επί το δυσμενέστερο. Πλην όμως, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή του συνολικά, «λόγω ελαχιστότατων αμφιβολιών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της έδρας Μαρία Κουφούδη. Η ομόφωνη απόφαση, απαλλάσσει οριστικά τον Κοτσώνη από την υπόθεση αυτή. Κι όμως, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήταν ο Κοτσώνης αυτός που συντόνισε πραγματικά την μεταφορά των 3 τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα, από όπου επρόκειτο να φύγει για την Ιταλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες. Αρχικά, ο Κοτσώνης είχε καταδικαστεί ότι είχε δημιουργήσει μια εταιρεία στο Ντουμπάι, η οποία είχε ως σκοπό να απορροφήσει τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών. Τι ακριβώς έκανε στο Ντουμπάι όμως ένας έμπορος αυτοκινήτων; Ο ίδιος, παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του Βαγγέλη Μαρινάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ισχυρίστηκε ότι ο Μαρινάκης χρηματοδοτούσε τη δράση του εκεί.
Η περίπτωση Γιαννουσάκη
Η περίπτωση Γιαννουσάκη είναι ακόμα πιο σκοτεινή. Αυτός ο επιχειρηματίας της νύχτας με ζωή βγαλμένη από ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, κληρονόμησε τα μαγαζιά του πατέρα του, όταν εκείνος δολοφονήθηκε στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Η εμπλοκή του με τον εφοπλισμό ήταν πρόσφατη και για πολλούς εντελώς ευκαιριακή. Ο Γιαννουσάκης, στου οποίου τη βίλα στη Φιλοθέη είχε βρεθεί μισός τόνος ηρωίνης, αρχικά ενέπλεξε τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση ναύλωσης του πλοίου. Στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε εντελώς τον ισχυρισμό του, αθωώνοντας εντελώς τον γνωστό εφοπλιστή. Στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αρκετοί ανέμεναν το τι θα υποστηρίξει ο Γιαννουσάκης, προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση του και αν θα επιχειρούσε να στρέψει τη βασική ευθύνη προς κάποιον άλλον. Εν τέλει, ο σκοτεινός επιχειρηματίας δεν έκανε κάτι τέτοιο. Ωστόσο, παρότι καταδικάστηκε ως ο εγκέφαλος της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης, πέτυχε να του χορηγηθούν ελαφρυντικά, να δει την ποινή του να μειώνεται στα 18 χρόνια και να ελπίζει σε αποφυλάκισή του ακόμα και μέσα στο 2020. Στην περίπτωσή του, θα σκεφτούν κάποιοι, η σιωπή υπήρξε πιο ωφέλιμη από τη φλυαρία.
Ο Γιαννουσάκης είχε παρουσιάσει τον εαυτό του ως συνέταιρο του Βαγ. Μαρινάκη και μάλιστα ισχυριζόταν ότι η συνεργασία τους ξεκίνησε στο Ντουμπάι, πολύ λίγο πριν το “Noor1” ξεκινήσει το ταξίδι του. Μια σειρά μεταφορών χρημάτων αξίας πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ προς τους λογαριασμούς του Γιαννουσάκη, επιβεβαιώνουν πιθανές συναλλαγές μεταξύ των δύο ανδρών. Όλα αυτά δεν επιβεβαιώνουν τον αρχικό ισχυρισμό του Γιαννουσάκη, πιθανολογούν ωστόσο ότι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού είχε σχέσεις με τους δύο από τους τρεις βασικούς εμπλεκόμενους με το ναρκο-πλοίο.
Ένας άλλος ισχυρισμός του Γιαννουσάκη, τον οποίον πήρε στη συνέχεια πίσω, ήταν ότι το φορτίο ηρωίνης που κατασχέθηκε από το λιμενικό δεν ήταν το σύνολο του φορτίου που ξεκίνησε από το Ντουμπάι. Πέραν των 2,2 τόνων, υπήρχαν άλλα 800 κιλά τα οποία παραδόθηκαν στη μέση του ταξιδιού. Εάν αυτός ο ισχυρισμός ήταν αληθινός, τότε κάποιος διοχέτευσε αυτήν την ποσότητα στην «αγορά» και κέρδισε από αυτά.
Ένοχος, ένοχο ου ποιεί
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν έχει σταματήσει να δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Ωστόσο, το 2018 ξεκίνησε μια εναντίον του έρευνα από την εισαγγελία του Πειραιά. Η έρευνα ξεκίνησε σχεδόν τυχαία, μέσω της διερεύνησης μιας άλλης υπόθεσης στην οποία εμπλέκεται ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, αυτή του κυκλώματος που φέρεται να έστηνε αποτελέσματα αγώνων ποδοσφαίρου. Κατά τη διάρκεια της απομαγνητοφώνησης συνομιλιών εκείνης της περιόδου, ο Μαρινάκης εμφανίζεται να συνομιλεί με τον Κοτσώνη για ένα τάνκερ και να εκφράζει την έντονη αγωνία του να μην «πιαστεί με αυτά τα πράγματα». Ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Κλαπ, συνεργάτης του Guardian και του Foreign Policy αναφέρθηκε πρόσφατα σε μια σχετιζόμενη υπόθεση ξεπλύματος χρήματος και ένα σημείωμα που βρέθηκε στο “Noor1” μετά την κατάσχεσή του. Υποστηρίζει επίσης ότι ο Σαρίφι Ζιντάστι, Τούρκος επιχειρηματίας που σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση και του οποίου η αποφυλάκιση θεωρήθηκε ότι είχε να κάνει με ιδιαίτερες επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιράν, «φωτογράφισε» τον Έλληνα επιχειρηματία ώς τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από το πλοίο. Ωστόσο, ο ίδιος ο Ζιντάστι κατηγορείται για το ίδιο ακριβώς πράγμα και η εγκυρότητά του ελέγχεται.
Η αλυσίδα του αποχωρησάντων δικαστικών
Από το 2018 μέχρι σήμερα, η δεύτερη αυτή δικογραφία που έχει σχηματιστεί εναντίον του Β. Μαρινάκη και των Β. Μπαϊρακτάρη, Ν. Συντιχάκη και Η. Τσακίρη για αποθήκευση και χρηματοδότηση ναρκωτικών, εξακολουθεί να μην προχωρά καθόλου. Η πρώτη ανακρίτρια που ανέλαβε την υπόθεση κ. Ευ. Αλεξακίδου, ζήτησε να μετατεθεί από την Αθήνα στον Πειραιά. Η υπόθεση πέρασε στα χέρια της ανακρίτριας Καλλιόπης Μάντακα. Η Κ. Μάντακα χειρίστηκε για αρκετό καιρό την υπόθεση, μέχρι τον Ιούνιο του 2019, οπότε και ξαφνικά υπέβαλε παραίτηση από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά της στις ΗΠΑ. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η υπόθεση πέρασε στα χέρια τρίτου ανακριτή του κ. Ι. Πετρόπουλου και αφού προηγουμένως άλλοι τρεις δικαστικοί αρνήθηκαν να την πιάσουν στα χέρια τους. Ο κ. Πετρόπουλος αιτήθηκε τον διορισμό επικουρικού ανακριτή στην υπόθεση λόγω του μεγάλου όγκου της δικογραφίας. Το αίτημά του δεν απαντήθηκε ποτέ και τον περασμένο Ιούλιο, ο Πετρόπουλος έγινε ο τρίτος ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση και επιχείρησε να απαλλαχθεί από αυτήν, ζητώντας να μετατεθεί από τον Πειραιά στη Χαλκίδα. Τελικά, ο κ. Πετρόπουλος παραμένει ακόμα και σήμερα ο ανακριτής που διαχειρίζεται την υπόθεση.
Τον περασμένο Ιούνιο, ένας Έλληνας πολίτης που ζει στο Ντουμπάι, με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, δήλωσε δημόσια ότι διαθέτει στοιχεία για την υπόθεση και επιθυμεί να τα καταθέσει, αλλά συναντά διαρκώς εμπόδια ή την άρνηση των ελληνικών αρχών. Μετά το 2017, οι αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ στην υπόθεση έχουν περιοριστεί. Το θέμα όμως απασχολεί ολοένα και πιο συχνά ξένα μέσα και δημοσιογράφους που το ερευνούν. Οι καθυστερήσεις στην έρευνα της υπόθεσης από την εισαγγελία του Πειραιά έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στον Δικηγορικό Σύλλογο του Πειραιά, με πρωτοβουλία του συμβούλου του Ι. Καρδαρά. Όσο η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, η δημόσια συζήτηση δηλητηριάζεται. Η παραμονή της στα συρτάρια ή η παραγραφή της, θα αποτελούσε ένα ιστορικό ηθικό πλήγμα για την ελληνική δικαιοσύνη. Το φως σε αυτή την υπόθεση του «φωτεινού» πλοίου πρέπει να βγει προς τα έξω, και όχι να βυθιστεί σαν το ίδιο το καράβι που γερμένο αποχαιρετά τα εγκόσμια στα θολά νερά της Ελευσίνας.