“ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ”. ΄Εκφραση συλλογικότητας και συσπείρωσης . Αλλά και της ανάγκης της δυναμικής παρουσίας της Αριστεράς σε κάθε εποχή. Ειδικά σήμερα και εξαιρετικά για αυτό το τόπο.

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

…Με βάση τα όσα παρουσίασε στην τοποθέτηση του ο κ. Κασσελάκης προς τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, στις αλλαγές που προωθεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιλαμβάνεται και αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Το όνομα που προτείνεται να αντικαταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι « Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς».

*****

Κατ΄αρχήν, δεν έχουμε αντίρρηση για την πρόταση  του προέδρου του Νέου ΣΥΡΙΖΑ για  το νέο όνομα.  Είναι «εκ των ων ουκ άνευ»  (ΚΑΙ) η αλλαγή αυτή.(Πλην των άλλων, πολλών και επίσης ουσιαστικών). Ας λέει ο Πολάκης πως «δεν έχει  το όνομα τη χάρη». ΄Αμα το  όνομα ζέχνει μούχλα, όπως του παλιού ΣΥΡΙΖΑ των «Αγανακτισμένων του Συντάγματος»  και της  συγκυβέρνησης με την Ακροδεξιά,   την έχει και την παραέχει.

Καλώς, κάλλιστα, λοιπόν, προτείνει διαγραφή και αντικατάσταση  του παλιού ονόματος   ο Στέφανος Κασσελάκης.  Και ας μείνει   ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,   αν δεν υπάρξει κάποιο άλλο, όχι περισσότερο  εύηχο,  όσο πιο ουσιαστικό και περιεκτικό.  Για να εκφράζει τη νέα ταυτότητα του κόμματος, που  δεν πρέπει να είναι  απλώς  «σύγχρονη»  και  «αριστερή» .  Είναι και τέτοια, αλλά ,όχι μόνο.

Η Αριστερά,  δεν  κουβαλάει ανομήματα. Κάποιοι,  κατ΄ όνομα και επαγγελματίες “αριστεροί “, φέρουν την  κατάκριση. Είναι όσοι δηλώνουν πως πάνε αριστερά και  τελικά πορεύονται… δεξιά. Και κάποτε, μάλιστα, παίρνουν το τιμόνι… όλο δεξιά, εκεί ακριβώ,ς που  η  συντριβή παραμονεύει. Πολλά τέτοια κατάπτυστα ονόματα  συναντά  κανείς στο χώρο της και  στην πολύπαθη ιστορική της διαδρομή.

Για τη Δεξιά …”έξεστι Κλαζομενίοις  ασχημονείν”.  Ο άνθρωπος δεν είναι αρπακτικό  από τη φύση του, ούτε   γεννιέται  τέτοιος , όπως κρύβεται πίσω από τους ιδεασμούς  του φιλελευθερισμού , ο Δεξιός.   Γίνεται  έτσι.  Και εγκληματίας και κλέφτης και παλιάνθρωπος. Καλή ώρα,  ο βίος και η  πολιτεία της “γαλάζιας ακρίδας” ,εδώ και πάνω από πέντε χρόνια. ΄Ένα αίσχος, μια σιχασιά η βουλιμία τους να καταβροχθίσουν μέχρι σκασμού  ό,τι βρουν μπροστά τους.

 Ούτε ως ιδεολογία, μπορεί κανείς να προσάψει οποιουδήποτε  είδους μομφή στην Αριστερά,  αφού  αντιμάχεται τον καπιταλισμό, την απανθρωπιά, το συντηρητισμό  την περιφρόνηση των διαχρονικών αξιών.  «Ο θάνατός σου η ζωή μου», που είναι στην ουσία η πεμπτουσία των ιδεασμών της φιλελεύθερης παράταξης, δεν είχε ποτέ θέση στην  Αριστερά.

Το νέο όνομα  εκφράζει αυτές  τις αρετές της παράταξης.  Προωθεί τη συλλογικότητα και τη συσπείρωση των μελών της ευρύτερης Αριστεράς (Συνασπισμός).  Εμπεριέχει επίσης και  την ανάγκη ύπαρξης και κατίσχυσής  της σε κάθε εποχή. Ασφαλώς και της δικής μας σήμερα (Σύγχρονη).  Ειδικά  , σε αυτό τον τόπο, που  η αποθράσυνση του καθεστώτος, το έχει οδηγήσει στη “μαύρη  λίστα” με τα πιο σκληρά, αυταρχικά και διεφθαρμένα καθεστώτα στον κόσμο, η παρουσία και η καταλυτική επικράτηση   της Αριστεράς, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της φτωχοποίησης ,της περιθωριοποίησης και της  ταπείνωσης.