-
ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΧΩΡΑ ΜΕ…ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ .
-
ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
1. Αγρίεψε η Νορβηγία: Θα επαναπροωθεί όλους τους πρόσφυγες που μπαίνουν στη χώρα
Με άγριες διαθέσεις έναντι των προσφυγικών ροών, η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τρίτη, την πρόθεσή της να επαναπροωθεί όλους τους πρόσφυγες που φθάνουν στο έδαφος της χώρας από κάποιο άλλο κράτος του χώρου Σένγκεν, κατά κύριο λόγο τη Σουηδία.
Οπως διεμήνυσε, θέτει στόχο την εφαρμογή μιας πολιτικής ασύλου η οποία θα είναι «ανάμεσα στις πιο αυστηρές στην Ευρώπη».
Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύ σχέδιο νόμου για το μεταναστευτικό το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση της δεξιάς, η οποία εξασφάλισε τον Νοέμβριο τη συναίνεση των συμμάχων της στο κέντρο και της αντιπολίτευσης των Εργατικών για να εγκριθεί από τη Βουλή.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο νόμου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου αποκτούν τη δικαιοδοσία να αρνούνται την είσοδο στο έδαφος της Νορβηγίας σε οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο παρουσιάζεται στα σύνορα χωρίς θεώρηση διαβατηρίου από κάποια χώρα που έχει επικυρώσει τη Σύμβασης Εφαρμογής της Συμφωνίας Σένγκεν—όπως η Νορβηγία.
Το μέτρο αφορά πρωτίστως τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φθάνουν στη Νορβηγία από τη Σουηδία, όπως η μεγάλη πλειονότητα των περίπου 30.000 προσώπων τα οποία έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χορήγησης ασύλου στις νορβηγικές αρχές το 2015.
Η ένταξη στον χώρο Σένγκεν ωστόσο συνεπάγεται ότι η κυκλοφορία των προσώπων είναι ελεύθερη στα σύνορα Σουηδίας-Νορβηγίας. Και για την ώρα, η νορβηγική κυβέρνηση δεν μοιάζει να σχεδιάζει συστηματικούς ελέγχους ταυτοτήτων, όπως πράττει στα σύνορα με τη Ρωσία.
Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, ο Πολ Νέσε, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για καλό μέτρο». «Η Νορβηγία επιλέγει μια πολιτική απομόνωσης, αρνούμενη να αναγνωρίσει ότι εάν όλα τα κράτη του χώρου Σένγκεν εμπόδιζαν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πρόσφυγες, θα βρίσκονταν όλοι παγιδευμένοι στην Ελλάδα και στην Ιταλία», πρόσθεσε.
Αντιθέτως για την υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Σιλβί Λίστχαουγκ, μέλος του κόμματος της Προόδου (λαϊκιστική, αντιμεταναστευτική δεξιά) το σχέδιο νόμου θα βελτιώσει την κατάσταση όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων.
«Θα αποκτήσουμε μια πολιτική ασύλου η οποία θα είναι μια από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη. Και είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να υποδεχόμαστε, να εγκαθιστούμε και να ενσωματώνουμε όσους έρχονται εδώ», υποστήριξε η Λίστχαουγκ σε δηλώσεις της στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει εξάλλου την ευθυγράμμιση των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας που χορηγούνται στους αιτούντες άσυλο με εκείνα που χορηγούν γειτονικές χώρες, ώστε η Νορβηγία να μην αποτελεί πιο ελκυστικό προορισμό, την επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης ορισμένων αιτήσεων και την άμεση επαναπροώθηση των προσώπων οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται, τον περιορισμό της πρόσβασης των προσφύγων στις άδειες μόνιμης παραμονής, και τη σκλήρυνση των προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται ώστε να μπορούν οι πρόσφυγες να φέρνουν την οικογένειά τους στη χώρα.
Καλύτερα να τους πυροβολούν τους πρόσφυγες οι Νορβηγοί. Και μάλιστα, όχι να ρίχνουν πρώτα στον αέρα και μετά στα πόδια, όπως κάνουν συνήθως τα… δημοκρατικά καθεστώτα, αλλά κατ΄ευθείαν στην καρδιά. ΄Οπως ευχαρίστως θα κάνανε οι επίσης …δημοκρατικές χώρες της Ουγγαρίας και των Σκοπίων. Κι αυτοί τέτοιο πρόγραμμα θα εφάρμοζαν με άφατη χαρά για τους πρόσφυγες.
Αγρίεψε, λοιπόν, η Νορβηγία, μας λέει το ρεπορτάζ. Να δούμε, όμως, τί θα απογίνουν οι συμπατριώτες του Ναζί μακελάρη, αν αγριέψουν και οι πρόσφυγες καμιά μέρα και τα κάνουν όλα λίμπα στην Ευρώπη. Μετά απ΄όσα εγκληματικά διέπραξε το ΝΑΤΟ στη Συρία, αλλά και την απάνθρωπη, μεταναστευτική συμπεριφορά πολλών κρατών της Ευρώπης απέναντι και σε παιδιά ακόμα, τα χρειάζονται μερικά τέτοια μαθήματα κάποιοι Ευρωπαίοι.
Παγωμένες οι καρδιές των Νορβηγών. Σαν το απαίσιο κλίμα τους. Κι ας τους δίνουν οι στατιστικές πρωτιές για το επίπεδο ζωής τους. Να τη χαίρονται τέτοια “ποιότητα”.
2. Πρωτοφανές: Η Σαουδική Αραβία έχει έλλειμμα και επιβάλλει λιτότητα στους πολίτες
Τα 30 εκατομμύρια κάτοικοι του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας θα νιώσουν στο πετσί τους το 2016 τις συνέπειες από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Το σαουδαραβικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον προϋπολογισμό του 2016, αναφέροντας ότι για τρίτη συνεχή χρονιά θα είναι αρνητικός. Το έλλειμμα υπολογίζεται στα 87 δισ. δολάρια, ήτοι 11% του ΑΕΠ της χώρας.
Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στο κόκκινο και τα κρατικά ταμεία «πληρώνουν» την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Το πετρέλαιο κόστιζε 115 δολάρια το βαρέλι το 2014 και σήμερα έχει χάσει το 68% της αξίας του. Ο «μαύρος χρυσός» εκπροσωπεί το 90% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας και η πτώση δείχνει τρομακτική για μια χώρα συνηθισμένη να συσσωρεύει εκατομμύρια.
Η χώρα δημιούργησε ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται σε ένα εξαιρετικά γεναιόδωρο κράτος, το οποίο εγγυάται την κοινωνική σταθερότητα και έναν πληθωρικό δημόσιο τομέα, προσφέροντας αφειδώς εργασία στους πολίτες. «Σχεδόν όλοι οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας εργάζονται με κάποιο τρόπο στο δημόσιο», γράφει η αναφορά της BNP Paribas στις 25 Νοεμβρίου 2015.
Εως σήμερα η Σαουδική Αραβία δεν είχε κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτεί έναν τόσο σπάταλο δημόσιο τομέα, όσο το βαρέλι πετρελαίου παρέμενε στα 110 δολάρια. Τα πλεονάσματα της Σαουδικής Αραβίας στις καλές εποχές ήταν εξοργιστικά και ανέρχονταν σε πολλά δισ. δολάρια. Η κατάρρευση του 2015 ήρθε απότομα. Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015 η τιμή για το βαρέλι πετρελαίου ήταν 53,80 δολάρια.
Σίγουρα, η Σαουδική Αραβία αποθησαύρισε πολλά δισ. τα περασμένα χρόνια. «Οχι» απαντούν με μια φωνή οι διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι τεράστια ποσά διατέθηκαν για τον δημόσιο τομέα. Το 2013 τα έσοδα της χώρας ήταν 400 δισ., ενώ σήμερα είναι μόνο 286 δισ. δολάρια.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εξόδων, τότε όλες οι οικονομίες της χώρας θα εξανεμιστούν σε 5 χρόνια το αργότερο. Το Ταμείο συστήνει μάλιστα στη Σαουδική Αραβία να αρχίσει να κάνει οικονομίες και να επιβληθεί κάποιο είδος λιτότητας. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις για το νερό, το ρεύμα και τη βενζίνη (ως σήμερα τα νοικοκυριά πλήρωναν ελάχιστα για αυτά τα αγαθά).
Το πρώτο μέτρο λιτότητας είναι ότι το λίτρο βενζίνης, το οποίο σήμερα στοιχίζει στους πολίτες της χώρας 0,15 ευρώ, θα αυξηθεί κατά 40%. Απίστευτη είδηση για τους κατοίκους, τη στιγμή που το πετρέλαιο πέφτει! Επίσης, το κράτος, το οποίο ελέγχει σχεδόν όλη την οικονομία, κάνει λόγο για πρώτη φορά για ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης από την πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον αύξηση φόρων και επιβολή ΦΠΑ.
Αν η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα και κατά τους επόμενους μήνες, όπως προβλέπουν οι περισσότεροι ειδικοί, τότε μια πραγματική οικονομική επανάσταση βρίσκεται προ των πυλών στη χώρα του «μαύρου χρυσο