ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1. Τραγωδία στην Αίγινα: Προφυλακιστέος ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου
Φωτογραφία: Εurokinissi

Να παραμείνει στη φυλακή ως τη διεξαγωγή της δίκης του, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά για τον 77χρονο χειριστή τoυ ταχυπλόου που προκάλεσε το θάνατο 4 ανθρώπων στο ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας.

Ο 77χρονος από την περασμένη Παρασκευή, όταν και απολογήθηκε, παρέμεινε έγκλειστος στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, καθώς υπήρχε διαφωνία σχετικά με την προφυλάκισή του ή όχι, μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα.

Ετσι, την απόφαση κλήθηκε να λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την προφυλάκιση του 77χρονου με πλειοψηφία 2 έναντι 1.

O κ. Λυκουρέζος, όλες αυτές τις ημέρες, βρισκόταν στο διαμέρισμά του στην οδό Χάριτος στο Κολωνάκι με την Αστυνομία να διαθέτει μεγάλο αριθμό αστυνομικών και οχημάτων προκειμένου να φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο.

Τι είχε πει ο 77χρονος στην απολογία του

Ο 77χρονος είχε μπει στο δικαστικό μέγαρο περίπου στη 13:00 και βγήκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής 19/8. Επί 8 και πλέον ώρες, εξηγούσε τα περιστατικά στην Ε’ ανακρίτρια και τον Εισαγγελέα Πειραιά. Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου, έριξε ευθύνες για το ναυτικό δυστύχημα στην Αίγινα στον 58χρονο καπετάνιο του πλοιαρίου «Αντωνία», ενώ προσπάθησε να εξηγήσει γιατί δεν βοήθησε τους ναυαγούς.

Η πορεία μου ήταν σταθερή

«Η πορεία πλεύσης μου ήταν από βορρά προς νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προς Δύση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή, χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό, αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της νησίδας Μονής».

«Γιατί δεν βοήθησα τους ναυαγούς»

Στο υπόμνημά του ο 77χρονος ανέφερε και για ποιο λόγο δεν βοήθησε τους ναυαγούς. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως ήταν αδύνατο να βοηθήσει, καθώς το ταχύπλοο είχε υποστεί ζημιές και έμπαζε νερά. Οι προσπάθειες επαναλειτουργίας των μηχανών του δεν απέδωσαν προφανώς λόγω σοβαρής βλάβης, αλλά και του ηλεκτρολογικού δικτύου του σκάφους το οποίο οδήγησε σε κατάσταση black out.

Στην Ελλάδα,ως γνωστό, δε δικάζουν οι δικαστές, αλλά   η κοινή γνώμη. Είναι αυτή, που εκλέγει κυβερνήσεις, σαν αυτές που είχαμε (και έχουμε) τόσα χρόνια ,που… σταυροκοπιέται να βρει γαμπρό καλό η θυγατέρα, αλλά και  γαμοσταυρίζει άνετα άμα   πάνε τα πράγματα στραβά, που θέλει τον ηλικιωμένο έξω από το παιχνίδι, θεατή και ει δυνατόν ανύπαρκτο (ο καλύτερος ηλικιωμένος είναι ο…νεκρός ηλικιωμένος!). Τα είπαμε αυτά τόσες φορές.

Μερικά ερωτήματα έχουμε προς τους δικαστές που προφυλάκισαν τον Θ.Λυκουρέζο (και  όχι όπως λένε για χιλιοστή φορά οι φυλλάδες σήμερα “τον…77χρονο”.

  1. Ισχύει ή όχι η προτεραιότητα από δεξιά και στα σκάφη;

  2. Πολλοί μάρτυρες και μεταξύ αυτών και η τραγική Ουκρανή,που της έκοψαν το πόδι, διαβεβαιώνει πως το ταχύπλοο ήταν δεξιά.  Είχε λόγους και η παθούσα να λέει ψέματα;

  3. Η ταχύτητα που είχε αναπτύξει το ταχύπλοο ήταν επιτρεπτή ή  όχι στο σημείο που έγινε η σύγκρουση;

Απλά και κατανοητά ακόμα κι από παδιά τα ερωτήματα. Και όταν η Ιστορία ρωτάει τους δικαστές, οφείλουν να απαντούν. Εκείνοι κρίνουν και δικάζουν υποθέσεις.  Η Ιστορια,όμως κρίνει και δικάζει κι αυτούς,  τους κρίνοντες, όταν από σκοπιμότητες, όπως εν προκειμένω , αρνούνται να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη και την αλήθεια. ΄Εργο απείρως σημαντικότερο και ιερότερο το δικό μας από το δικό τους.

Αναμένουμε  απαντήσεις.

2. ΕΡΓΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΚΑΤ.
Οι τρούλοι του Πούτιν κατακτούν το Παρίσι -Ετοιμη η φαραωνική ρωσική εκκλησία δίπλα στον Πύργο του Αϊφελ

 

Πέντε χρυσούς τρούλους εγκατέστησαν στην φαραωνικού τύπου, νέα ρωσική εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Παρίσι, η οποία από κάποιες πλευρές επισκίασε ακόμα και τον φημισμένο πύργο του Άιφελ.

Ο κεντρικός τρούλος της εκκλησίας εγκαταστάθηκε τον Μάρτιο του 2016, έχει 37 μέτρα ύψος και ζυγίζει 8 τόνους. Δίπλα του εγκαταστάθηκαν αυτές τις ημέρες άλλοι 4 μικρότεροι τρούλοι, σε χρώμα ματ χρυσό, ώστε να ταιριάζουν κάπως αρμονικά στο τοπίο της όχθης του Σηκουάνα, όπου βρίσκονται μερικά από τα ιστορικότερα μνημεία του Παρισιού, με πρώτο τον Πύργο του Αϊφελ.


Συνολικά, 90.000 φύλλα χρυσού χρειάστηκαν για να καλύψουν τους 5 τρούλους αυτού του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, ο οποίος είναι επιθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα εγκαινιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο.
Όλα ξεκίνησαν από τον Πατριάρχη Αλέξιο ΙΙ, όταν σε μια επίσκεψή του στην Γαλλία, το φθινόπωρο του 2007, είχε εκφράσει την επιθυμία να κατασκευαστεί μια νέα ορθόδοξη εκκλησία στο Παρίσι. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε υποστηρίξει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ο τότε δήμαρχος της πόλης και πολλοί παράγοντες του δημόσιου βίου το είχαν καταγγείλει ως φαραωνικό και μη αρμονικό με τον Πύργο του Αϊφελ.


Το ρωσικό κράτος δεν το έβαλε κάτω. Το 2010 αγόρασε το οικόπεδο 4 χιλιάδων στρεμμάτων, σε μια ζώνη που βρίσκεται υπό την προστασία της Ουνέσκο και έχει ειδικούς αρχιτεκτονικούς κανόνες, δίπλα στον Πύργο του Αϊφελ. Ο γάλλος αρχιτέκτονας Jean-Michel Wilmotte ανέλαβε την κατασκευή. Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε το σχέδιό του από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μόσχα, την πρώτη πέτρινη εκκλησία στη ρωσική πρωτεύουσα, την πιο παλαιά, την πιο μεγάλη και την πιο επιβλητική εκκλησία του Κρεμλίνου, εκεί όπου στέφονταν οι τσάροι. Το σχέδιό του χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από «οριζόντιες γραμμές, διαφάνεια, παιχνίδια του φωτός, μεταλλικότητα. Δεν έχει την ανάγκη να είναι φλύαρο».

Δεν πρόκειται ωστόσο για έναν απλό καθεδρικό ναό. Το κτίριο περιλαμβάνει ένα Γαλλο-ρωσικό σχολείο, ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα κέντρο για τους πιστούς της ρωσικής κοινότητας. Το κτίριο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, με λευκή πέτρα Βουργουνδίας και γυαλί. Τα θεμέλιά του φτάνουν τα 35 μέτρα βάθος ενώ ο σταυρός που έχει τοποθετηθεί στον κεντρικό τρούλο έχει ύψος 35 μέτρα!

Αυτή η νέα ορθόδοξη ρωσική εκκλησία, δίπλα ακριβώς στον Πύργο του Αϊφελ, στις όχθες του Σηκουάνα θα αποτελέσει σίγουρα τρόπαιο για την ρωσική ιεραρχία και τους 200.000 πιστούς της Γαλλίας, αλλά και για το ρωσικό κράτος και τον Πούτιν προσωπικά. Στη Γαλλία υπάρχουν ήδη 7 ρωσικές εκκλησίες.

Η αλαζονεία ,η υπεροψία και η φαυλότητα του “Τσάρου”  είναι γνωστές.  Δε θα το έπαιζε και  Φαραώ ;  Το αντίθετο θα ήτα περίεργο.

Αλλά ο δικτάτορας Πούτιν είναι αυτός που είναι. Οι Γάλλοι όμως;

1. Πώς επέτρεψαν να χτιστεί δίπλα στον πύργο του ΄Αιφελ αυτό το τερατούργημα;

2. Θα επέτρεπαν να χτιστεί  και ένα  τζαμί  στο ίδιο σημείο κι αν όχι  γιατί;

___________________________________________________________
1. ΣΕΙΣΜΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ. (“Παντού χτυπάει η συμφορά, που τώρα στράφηκε σε μας και για την ανοιχτή πληγή μοιρολογάμε. Μα πάλι σ’ άλλους θα τραβήξει”. Αρχίλοχος)
2 ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:  YES, SIR!
  1.  3. “ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ”!
 1.α. Δραματικές ώρες στην Ιταλία-247 οι νεκροί από το φονικό σεισμό.
  • Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην κεντρική Ιταλία
  • Χωριά εξαφανίστηκαν από το χάρτη
  • 247 νεκροί, 400 τραυματίες
  • Δεκάδες αγνοούμενοι, ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη  βαρύτερος
  •  Διασώστες έσκαβαν με τα χέρια, με τη βοήθεια φακών μέσα στη νύχτα

β. Κεφαλονιά 1953.  Ο  σεισμός που ισοπέδωσε το νησί

Στις 12 Αυγούστου του 1953, ο εγκέλαδος χτύπησε την Κεφαλονιά. Το νησί ισοπεδώθηκε από τα 7,1 ρίχτερ του σεισμού. Κτίρια κατέρρευσαν και άνθρωποι καταπλακώθηκαν. Ήταν ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς που γνώρισε η Ελλάδα, με εκατοντάδες νεκρούς και οι τραυματίες, χιλιάδες. Η καταστροφή σόκαρε τους κατοίκους του νησιού, αλλά η κρατική μηχανή άργησε να αντιδράσει. Η βοήθεια ήρθε πρώτα από το εξωτερικό. Τα νέα έφτασαν στην Αθήνα, μέσω ενός τηλεγραφήματος, με το οποίο γινόταν έκκληση για βοήθεια και έλεγε χαρακτηριστικά: «Βυθιζόμεθα όλοι». Οι αρμόδιοι όμως, αρχικά δεν συνειδητοποίησαν το μέγεθος της καταστροφής. Τα πλάνα και οι πληροφορίες από τα ξένα πρακτορεία «ξύπνησαν» την κρατική μηχανή, που άρχισε να κινητοποιείται. Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τα συγκλονιστικά πλάνα και τις μαρτυρίες σεισμοπαθών, από τον καταστροφικό σεισμό της Κεφαλονιάς, στο ντοκιμαντέρ του Γιούρι Αβέρωφ….

γ.

Αλκυονίδες Νήσοι, Κορινθιακός κόλπος: 24 Φεβρουαρίου 1981, 22.55
Σεισμός 6,6 ρίχτερ συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα. 85000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (από αυτά πάνω από 20.000 κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμα). Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.
Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στην Περαχώρα (τα περισσότερα κτίρια βγήκαν ακατάλληλα, ενώ τρύπησε ακόμα και το υδραγωγείο), στην Κινέττα (όπου κατέρρευσε τετραώροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας), στα Μέγαρα (όπου έφυγε από τη ζωή και η σύζυγος του δημάρχου), στο Λουτράκι, στην Κόρινθο, στο Βραχάτι Κορινθίας, (από τα ερείπια ξενοδοχείου που κατέρρευσε ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας), στο Κιάτο και στην Αθήνα.
Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

 

δ. Τα Ρίχτερ που μας άλλαξαν

7 Σεπτεμβρίου 1999… Ισως και εκατό φορές «μικρότερη» από το φονικό σεισμό των 7,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου στην Τουρκία υπολογίζεται ότι ήταν η ισχυρή δόνηση των 5,9 βαθμών σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας.

Υπολογίζεται δε ότι η ταχύτητα με την οποία κινούνταν το έδαφος στην Τουρκία ήταν 14 φορές μεγαλύτερη. Παρ’ όλα αυτά το απροσδόκητο «χτύπημα της Πάρνηθας» άφησε πίσω του143 νεκρούς, 1.600 τραυματίες, 50.000 άστεγους. Το συνολικό οικονομικό κόστος του σεισμού ήταν της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο πιο δαπανηρός σεισμός που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Ενας «άγνωστος», που εισέβαλε στη ζωή μ ας και την άλλαξε ριζικά. Δέκα χρόνια μετά, μιλούν στην «Ε» επιστήμονες και πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης, εξηγώντας μας τι άλλαξε στη ζωή μας και ποια μαθήματα πήραμε από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Για να μην ξεχνάμε και τις δικές μας τραγωδίες  στα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα είναι σεισμογενής περιοχή. Μπορεί να ξανασυμβεί το κακό. Να χτυπήσει απρόσμενα, ξαφνικά  και καταστροφικά ο σεισμός.

  Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Πρώτα ως πολιτεία και μετά ως ψυχολογία λαού. “Κάλλιον του προλαμβάνειν   το θεραπεύειν”.

 

2. α. Κομισιόν: Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να γίνει σεβαστή από όλους
Κομισιόν: Η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να γίνει σεβαστή από όλους

Την ανησυχία της για «δηλώσεις που μοιάζουν να αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων πάνω στα οποία στηρίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας» εκφράζει η Επίτροπος Απασχόλησης Μαριάνε Τίσεν.

Σε συνέντευξή της στα Νέα η ευρωπαία επίτροπος, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι η Eurostat, σημειώνει ότι «για την Κομισιόν και την Eurostat είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά στατιστικά δεδομένα είναι αξιόπιστα και ακριβή κατά την περίοδο της θητείας του κ. Γεωργίου από το 2010 μέχρι και το 2015».

Παράλληλα, εκφράζει την στήριξή της στον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «βοήθησε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των επίσημων ελληνικών στατιστικών δεδομένων».

Επιπλέον, η  κ. Τίσεν τονίζει ότι είναι καίριας σημασίας η ΕΛΣΤΑΤ να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και τον επαγγελματισμό της και εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτή η ανεξαρτησία θα γίνει σεβαστή από όλους.

Σημειώνει τέλος ότι το ευρύτερο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και γι’ αυτό «έχει ήδη έχει ήδη μπει στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου».

β. Παπαγγελόπουλος: Η Κομισιόν ζητά να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη υπέρ του Γεωργίου
Παπαγγελόπουλος: Η Κομισιόν ζητά  να παρέμβουμε στη Δικαιοσύνη υπέρ του Γεωργίου

Την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προκάλεσε η επιστολή της Κομισιόν στον υπουργό Οικονομικών για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ Παπαγγελόπουλος με δήλωσή του κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος της Ελλάδας αλλά και του Ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου και υποστήριζει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν στην πραγματικότητα να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη υπέρ του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Τραγική για τη χώρα η πολλοστή διαπίστωση της αισχρής κατρακύλας της δικαιοσυνης με την υπόθεση-περίπτωση Γεωργίου. Πήραν εντολή οι μαριονέτες του Αρείου Πάγου να ξαναστήσουν τζέρτζελο,για να καλύψουν τις  φοβερές ευθύνες του… Κωστάκη για τη χρεοκοπία της χώρας, όταν το “έπαιζε” πρωθυπουργός  και εκτέλεσαν την παραγγελία …αυθωρεί και παραχρήμα.  Τί αίσχος,τί κατάντημα για τους θεσμούς της χρόνια ταλαιπωρημένης από τη διαπλοκή και τη διαφθορά χώρας!

Οι γενιές που έρχονται δε θα πιστεύουν στα μάτια και στα αυτιά τους. Θα τους λένε  πως  στη  Ελλάδα  “των χρόνων εκείνων” πήγαινες μπροστά ΜΟΝΟ αν είχες “μπάρμπα στην Κορώνη” και θα αρνούνται  να το πιστέψουν. Μέχρι που θα τους αναφέρουν  το  παράδειγμα της κυρίας συνδικαλίστριας, προέδρου του Αρείου Πάγου και της παρακοιμώμενης εισαγγελέως κυρίας Δημητρίου και θα φρίττουν.  Θα σκύβουν το κεφάλι από ντροπή και παράπονο για τη χώρα που γεννήθηκαν . Εμείς να έβλεπαν  πώς και τί νιώθουμε!

3.α Ο πρώτος των πρώτων των Πανελληνίων 2016 -Πατρινός, άγγιξε το 20
Ο πρώτος των πρώτων των Πανελληνίων 2016 -Πατρινός, άγγιξε το 20

Η χθεσινή ήταν ημέρα χαράς για τους υποψηφίους των Πανελλήνιων 2016, αφού ανακοινώθηκαν οι βάσεις.

Για έναν από αυτούς, τον Κυριάκο Μπίρμπα από την Πάτρα ήταν μια ακόμη πιο ιδιαίτερη ημέρα, αφού κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 72.973 επιτυχόντες. Είναι ο πρώτος των πρώτων, ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια: 19.773.

Ο Κυριάκος Μπίρμπας μπήκε φυσικά στην πρώτη του επιλογή που δεν είναι άλλη από την Ιατρική Πατρών.

Ο Πατρινός νεαρός είναι  απόφοιτος του Αρσακείου Λυκείου Πατρών και η χαρά του βέβαια όπως και της οικογένειας του είναι πολλή μεγάλη!

β. Ελένη Μάνθου: Η 18χρονη Θεσσαλονικιά που μπήκε πρώτη στην Ιατρική
Ελένη Μάνθου: Η 18χρονη Θεσσαλονικιά που μπήκε πρώτη στην Ιατρική

Πρώτη στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης με 19.714 μόρια είναι η 18χρονη μαθήτρια ιδιωτικού κολλεγίου της Θεσσαλονίκης, Ελένη Μάνθου.

«Το ήθελα από μικρή να σπουδάσω ιατρική, ίσως γιατί έβλεπα και τη μητέρα μου που είναι γιατρός», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 18χρονη.

Αν και κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ υψηλή βαθμολογία, τονίζει ότι, μέσα στη σχολική χρονιά, δεν διάβαζε πάνω από τρεις ώρες ημερησίως και τα Σαββατοκύριακα χαλάρωνε με τους φίλους της.

«Η πρωτιά για μένα αποτελεί μια καλή ώθηση για τις σπουδές μου» αναφέρει η 18χρονη μαθήτρια του «Ανατόλια», προσθέτοντας ότι, λόγω προσωπικής της… ανασφάλειας, δεν περίμενε ότι θα συγκέντρωνε τόσα μόρια.

Αρσάκειο ο ένας . Ανατόλια η άλλη. Εμ, πού θα φοιτούσαν οι πρωτεύσαντες ; Στο Λύκειο της… Ανδρίτσαινας,που ούτε φροντιστήριο   για αγγλικά δεν  υπάρχει;

Χρόνια τώρα τα καλά σχολεία στην Ελλάδα είναι τα (γνωστά) 5-6 ιδιωτικά. Μπροστά τους,  το καλύτερο δημόσιο είναι απλά  ένα σχολείο της γειτονιάς.

Δεν ειναι όμως μόνο ελληνικό το ζήτημα της καλής εκπαίδευσης. Ποιοί νομίζετε πως πηγαίνουν στα Χάρβαρντ και τα ΜΙΤ; Οι παραλήδες, φυσικά, από όλη την υφήλιο. Μια δωρεά του …πατρός στην Οξφόρδη και όχι μόνο βρίσκει θέση ο κανακάρης,, αλλά και αποφοιτά άνετα και ωραία.

Εκτός, βέβαια,  αν είναι  το παιδί διάνοια, ευφυία.Τότε και φτωχός να είσαι σε παίρνουν τζάμπα. Είσαι η καλύτερη διαφήμιση για τέτοια πανεπιστημιακά ιδρύματα ,αφού η αγορά θα σε απορροφήσει αμέσως και καλοπληρωμένα.

Τελικό συμπέρασμα; …”΄Οπου φτωχός και η μοίρα του”! Κι ας λένε οι κογιόνηδες και οι καλοθελητάδες πως “αν έχεις λίγο μυαλό, πας μπροστά”. Πουθενά δεν πάς, αν δεν έχεις και λίγο ,ως πολύ…  λιπαντικό να γρασάρεις τη μηχανή.