ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

Λιβύη: 5 χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι, η χώρα βυθίζεται στο χάος

Λιβύη: 5 χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι, η χώρα βυθίζεται στο χάος

Πέντε χρόνια μετά τον βίαιο θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι ο στόχος της ανθρωπιστικής επέμβασης του ΝATO το 2011 στη χώρα δεν εκπληρώθηκε. Η Λιβύη βουλιάζει και οι κάτοικοί της, όσοι δεν μένουν, γίνονται πρόσφυγες.

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από τον βίαιο θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι, κοντά στην γενέτειρά του, την πόλη Σύρτη. Είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση της Δύσης για ανθρωπιστικούς λόγους, για να σώσει τους εξεγερμένους πολίτες από τον στυγνό δικτάτορα. Σήμερα, η Σύρτη με 130.000 κατοίκους, είναι προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, είναι μία πόλη που κατά μία έννοια αντανακλά την πολυκύμαντη ιστορία της χώρας.

Ανεκπλήρωτος στόχος μια δημοκρατική λιβυκή κοινωνία

Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει. Στις αρχές της εβδομάδας αμερικανικά πολεμικά σφυροκόπησαν στόχους των τζιχαντιστών, τρανή απόδειξη ότι η νατοϊκή επέμβαση του 2011 απέτυχε οικτρά στο να επαναφέρει την τάξη και την ασφάλεια. Ακριβώς το αντίθετο έγινε. Η χώρα με δύο κυβερνήσεις, την επίσημη που αναγνωρίζει η Δύση και την ανεπίσημη, βυθίζεται ολοένα στο χάος. Οι ελπίδες που καλλιεργούσαν ιδιαίτερα το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον για μια ανοιχτή, δημοκρατική και ελεύθερη λιβυκή κοινωνία έμειναν ανεκπλήρωτος στόχος. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση του Καντάφι έχουν ξεφυτρώσει εκατοντάδες ένοπλες ομάδες που διεκδικούν ως λάφυρο την εξουσία.

Το λαθρεμπόριο κάθε είδους είναι η μοναδική οικονομική δραστηριότητα. «Γίνονται συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος» περιγράφει την κατάσταση ο Ματία Τάλντο, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. «Χρήματα σε ρευστό σπανίζουν, οι άνθρωποι περνούν τη μέρα τους περιμένοντας σε ουρές έξω από τις τράπεζες για να πάρουν μόνο λίγα χρήματα. Η καθημερινότητα έχει χειροτερέψει όπως και οι συνθήκες ασφάλειας και η οικονομική κατάσταση, αν και οι περισσότεροι λόγοι αυτής της αναρχίας έρχονται από το χρόνια διακυβέρνησης του Καντάφι».

Όψιμη αυτοκριτική

Η εκ των υστέρων αυτοκριτική περισσεύει αυτές τις ημέρες. Ο Κρίστιαν Μινχ, πρώην γερμανός πρέσβης στη Τρίπολη για πολλά χρόνια, παραδέχεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν λανθασμένες παραστάσεις για το μέλλον της Λιβύης λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων της χώρας. «Στην αρχή», λέει, «όλοι νόμιζαν ότι η Λιβύη θα ήταν η συνέχεια της Αραβικής Άνοιξης που ξεκίνησε στην Αίγυπτο και μεταδόθηκε σε άλλες χώρες, όμως αποδείχθηκε ότι υπήρχαν στοιχεία στη λιβυκή κοινωνία που στέκονταν εμπόδιο, όπως τα πολύ ισχυρά τοπικά συμφέροντα», υποστηρίζει ο γερμανός διπλωμάτης. «Πάντως σημαντικό στοιχείο ήταν ότι αμέσως μετά την νατοϊκή επέμβαση δεν σχηματίστηκε νέος λιβυκός στρατός, δεν το ήθελαν οι πολλοί τοπικοί πολέμαρχοι, ενώ ενισχύθηκε η σημασία των τοπικών πολιτοφυλάκων και ο τοπικισμός ».

Και η στάση της Γερμανίας το 2011; Προτίμησε έναν άλλο δρόμο. Στη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ έριξε λευκό, όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε επικρίθηκε με δριμύτητα, τόσο από πολιτικούς όσο και από τα ΜΜΕ. Επί 7 μήνες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μάχονταν στο πλευρό των ανταρτών σε μιαν επιχείρηση που είχε μόνο ηττημένους.

Τί άθλιοι, τί εγκληματίες! ΄Εκαναν μια χώρα “νεκροταφείο” και βγαίνουν σήμερα και λένε… συγγνώμη…λάθος!

Τεράστια τα σφάλματα του ΝΑΤΟ (διάβαζε ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων της Δύσης). Και όχι μόνο στην περίπτωση της Λιβύης.  Φοβερά και ανιστόρητα τα εγκλήματα.

΄Εχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με το συγκεκριμένο θέμα. Παραθέτουμε δύο παλιότερα, σύγχρονα με τη νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη, κείμενά μας:

 

  1. ΑΝΟΙΞΕ ΤΟΝ “ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ” ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
05.05.11
 Η συγκυρία της εκτέλεσης του Μπιν Λάντεν από τους Αμερικανούς κομάντος στο Πακιστάν και των πρόσφατων εξεγέρσεων των Ισλαμιστών ,ειδκά στην Αίγυπτο,τη Λιβύη και τη Συρία, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες πως στα παρασκήνια άλλα πράγματα συνέβησαν. Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
Κατ΄αρχήν, πρέπει να τονίσουμε πως οι «λαϊκές» αυτές εξεγέρσεις στις παραπάνω χώρες, είχαν στο στόχαστρο την ανατροπή των ανθρώπων που τις κυβερνούσαν επί σειρά ετών και όχι την ανατροπή του καθεστώτος-συστήματος. Οι πραγματικοί επαναστάτες-ακτιβιστές ήταν-είναι «μετρημένοι στα δάχτυλα». Η πλειοψηφία των εξεγερμένων στις τρεις αυτές χώρες είναι Ισλαμιστές ,που ελέγχονταν-κατευθύνονταν από τη γνωστή φανατική οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλμάνοι»,φίλα προσκείμενης στην Αλ Κάιντα και τον Αιγύπτιο υπαρχηγό του Μπιν Λάντεν Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι ( προαλειφόμενος αρχηγός της οργάνωσης).  Ειδκά ο Μουμπάρακ και ο Καντάφι ,που ήταν οι πιο έμπιστοι  (αξιόπιστοι) «σύμμαχοι» του Ισραήλ στην περιοχή, δεν έπαψαν στιγμή να ισχυρίζονται πως η εξεγέρσεις εναντίον τους ήταν αποκλειστικά έργο της Αλ Κάιντα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου  απίθανο , αν σκεφτεί κανείς πως  ο ιδεολογικός» προσανατολισμός προς την Αλ Κάιντα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των φανατικών εξεγερμένων Ισλαμιστών , αποδείχτηκε περίτρανα από τις οργισμένες δηλώσεις των ηγετών τους για την εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.
Υπ΄αυτή την έννοια, η κατάρρευση των καθεστώτων των τριων αυτών χωρών εξυπηρετεί τους στόχους των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών και των οργανώσεων που τους εκφράζουν και θέτει σε περιπέτειες την υπόθεση της ειρήνης στη Μεσόγειο. Οι «συμμαχικές κυβερνήσεις» (ΝΑΤΟ),που βοήθησαν και έμπρακτα (ένοπλα) την επικράτηση των εξεγερμένων Ισλαμιστών στις χώρες αυτές, φαίνεται πως με τη στάση τους και την ένοπλη επέμβασή τους στη Λιβύη ,μάλλον άνοιξαν τον “ασκό του Αιόλου» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Οι παλιοί «σύμμαχοι», έστω κι αν αυτοί ήταν ένας Μουμπάρακ και ένας Καντάφι αποτελούσαν μια μορφή εγγύησης για το μέλλον της ειρήνης στην περιοχή και ειδικά για την ασφάλεια του Ισραήλ. Τώρα, με την επικράτηση των φονταμενταλιστών τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τους Εβραίους αλλά και για τις όμορες χώρες. Με αυτόν τον ασαφή «ιδεολογικό» προσανατολισμό των ηγεσιών και τον μετά δυσκολίας υποκρυπτόμενο θαυμασμό τους για την Α Κάιντα ,  οι οποίες σύντομα θα αναλάβουν  εξουσία κανείς δε γνωρίζει «τι τέξεται η επιούσα».
 Αλλά γιατί το ΝΑΤΟ (ουσιαστικά Αμερική ,Αγγλία και Γαλλία)  επέδειξε τέτοια αφροσύνη, υποστηρίζοντας αναφανδόν του εξεγερμένους στις ισλαμικές αυτές χώρες; Οπωσδήποτε ,όπως ξαναγράψαμε, όχι γιατί…ανησύχησε για τις σφαγές των «αμάχων». Το πιθανότερο είναι πως οι συμμαχικές χώρες διακινδύνευσαν την ειρήνη στη Μεσόγειο για τον έλεγχο των πετρελαίων. Δεν υπολόγισαν όμως σωστά την υπεροχή των φανατικών Ισλαμιστών και οπαδών του Μπιν Λάντεν στις εξεγέρσεις με αποτέλεσμα σήμερα ο προβληματισμός τους να είναι εμφανής για την «γκάφα» που έκαναν και ακόμα εμφανέστερη η αγωνία τους να απεμπλακούν από τις πολεμικές επιχειρήσεις της Λιβύης.
  ΄Οσο το ΝΑΤΟ  επεξεργαζόταν το σχέδιο της επέμβασης στη Λιβύη, ο  οργισμένος από την προδοσία των «φίλων» του Καντάφι, όπως είπαμε, δε δίστασε να κατονομάσει την Αλ Κάιντα πως βρίσκεται πίσω από την ανατροπή του . Οι «συμμαχικές» δυνάμεις δε φαίνεται όμως να πείστηκαν από τις προειδοποιήσεις του Λίβυου συνταγματάρχη και έτσι αποφάσισαν την  ένοπλη υποστήριξη των  εξεγερμένων με απώτερο στόχο  να διασφαλίσουν  «ενεργειακές» διευκολύνσεις στη μετά Καντάφι εποχή. Μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση πραγμάτων ο Λίβυος ηγέτης, ο οποίος φαίνεται γνώριζε από καιρό πολύ καλά τις κινήσεις του Μπιν Λάντεν, πιθανότατα και το κρησφύγετό του, αποφάσισε να τον καταδώσει στους Αμερικανούς με αντάλλαγμα τη «σωτηρία» του που μεταφράζεται ή στη συνέχιση  της πολύχρονης διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο ή στη διαβεβαίωση πως δε θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.
΄Ηταν «ικανός» ο λόγος για ανθρώπους σαν τον Καντάφι να «δώσει» τον  Μπιν Λάντεν. Γι΄ αυτό  υποστηρίζουμε πως  η «σύμπτωση» της ανακάλυψης του κρησφύγετου του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν την ίδια εποχή που είναι σε εξέλιξη  οι πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, δεν είναι καθόλου σύμπτωση. Ο Καντάφι «έδωσε και πήρε».
Με αυτό το σενάριο τώρα που περιγράψαμε, αποδυναμώνεται η πιθανότητα οι Αιγύπτιοι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» να ήθελαν να βγάλουν από τη μέση τον  Μπιν Λάντεν και να προωθήσουν στην αρχηγία το  συμπατριώτη τους. Και όσο  μηδενίζονται οι πιθανότητες να «παίζει» το αιγυπτιακό αυτό σενάριο,  το «κανταφικό»  κερδίζει πόντους.
Όπως και να έχει όμως το πράγμα,  πρέπει  να τονιστούν τα ακόλουθα δύο:
1.Οι συμμαχικές δυνάμεις «πούλησαν» τη ειρήνη στη Μεσόγειο και μαζί και τους συμμάχους τους Εβραίους για την υπόθεση του πετρελαίου.
2.Δεν πρέπει πιθανότατα να ανακάλυψαν οι Αμερικανοί τον Μπιν Λάντεν ούτε προετοίμαζαν 8 μήνες(!) την εκτέλεσή του. Τους τον παρέδωσε ή ο Καντάφι ή οι Αιγύπτιοι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» ο καθένας για τους λόγους που περιγράψαμε.
2.Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ
21.01.13
Η Αραβική Ανοιξη και η προφητεία του Καντάφι
Καθώς ο κλοιός των εξεγερθέντων έσφιγγε γύρω του, ο Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε πως, αν έπεφτε, το χάος και η τζιχάντ θα κυρίευαν τη Βόρεια Αφρική. Τις τελευταίες ημέρες, η παρανοϊκή προφητεία απέκτησε ένα ζοφερό νέο κύρος.
Στο Μάλι, γάλλοι αλεξιπτωτιστές στάλθηκαν να αναχαιτίσουν την προέλαση δύναμης τζιχαντιστών που ήδη ελέγχουν μια περιοχή διπλάσια της Γερμανίας. Στην Αλγερία, ένας μονόφθαλμος ισλαμιστής οργάνωσε τη θρασεία κατάληψη μιας διεθνούς μονάδας εξόρυξης φυσικού αερίου, συλλαμβάνοντας δεκάδες αμερικανούς και ευρωπαίους ομήρους. Οι επιθέσεις αυτές, μόλις τέσσερις μήνες έπειτα από τη δολοφονία του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, έχουν συμβάλει σε μια εντύπωση ότι η Βόρεια Αφρική μετατρέπεται σε ακόμα μία ζώνη επικίνδυνης αστάθειας, σε μεγάλο βαθμό όπως η Συρία, τόπος ενός ολοένα και πιο αιματηρού εμφύλιου πολέμου. Το χάος σε αυτή την ερημική περιοχή έχει πολλά αίτια, αποτελεί όμως και μια υπενθύμιση πως η ευφορική ανατροπή των δικτατόρων της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου είχε ένα τίμημα.
«Είναι μία από τις πιο σκοτεινές πλευρές των αραβικών εξεγέρσεων», λέει ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, από το International Crisis Group. «Μπορεί η ειρηνική τους φύση να έπληξε ιδεολογικά την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της, από πλευράς επιμελητείας όμως, αν αναλογιστεί κανείς τα πορώδη σήμερα σύνορα, την επέκταση των ακυβέρνητων περιοχών, τη διάδοση των όπλων, την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλες αυτές τις χώρες, ήταν μια πραγματική ευλογία για τους τζιχαντιστές».
Κατά μια έννοια, τόσο η κρίση με τους ομήρους στην Αλγερία όσο και ο πόλεμος στο Μάλι είναι συνέπειες της πτώσης του Καντάφι το 2011. Οπως και άλλοι δυνάστες στην περιοχή, ο Καντάφι είχε σε μεγάλο βαθμό κρατήσει υπό έλεγχο τις διάφορες εθνοτικές και φυλετικές φατρίες της χώρας του, είτε υποτάσσοντάς τες βίαια είτε δελεάζοντάς τες ώστε να συμμαχήσουν με την κυβέρνησή του. Λειτουργούσε σαν καπάκι, που κρατούσε τα ασταθή στοιχεία κουκουλωμένα. Από τη στιγμή που το καπάκι αυτό απομακρύνθηκε και τα σύνορα έγιναν περισσότερο πορώδη, υπήρχε μεγαλύτερη ελευθερία για διάφορες ομάδες – είτε αντάρτες είτε εγκληματίες – να συσπειρωθούν και να συνεργαστούν.
Κάποιοι αναλυτές, εντούτοις, λένε πως η ανατροπή του Καντάφι ήταν απλώς το σημείο καμπής, σε μια περιοχή όπου το χάος ακολουθούσε ανοδική πορεία για χρόνια και όπου οι άνδρες που πολεμούν με σημαία την τζιχάντ έχουν σωρεύσει τεράστια αποθέματα μετρητών μέσω του λαθρεμπορίου και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Μπορεί η ρητορική των ισλαμιστών που πολεμούν σήμερα στη Βόρεια Αφρική να είναι ο «ιερός πόλεμος», η πραγματικότητα όμως θυμίζει συχνά περισσότερο μια μάχη ανάμεσα σε αντίπαλους γκάνγκστερ σε μια περιοχή όπου η κυβερνητική εξουσία είναι από καιρό αδύναμη.
Η αυταρχική κυβέρνηση της Αλγερίας θεωρείται σήμερα από τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες ως ένας κρίσιμος κρίκος στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών. Οι Αλγερινοί όμως έχουν φανεί απρόθυμοι να εμπλακούν σε μια ευρεία στρατιωτική εκστρατεία που θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για αυτούς. Η διεθνής ανάληψη δράσης εναντίον των ισλαμιστών στο Βόρειο Μάλι θα μπορούσε να σπρώξει τους ισλαμιστές πίσω στη Νότια Αλγερία, από όπου και ξεκίνησαν. Αυτό θα ακύρωνε χρόνια αιματηρού αγώνα των στρατιωτικών δυνάμεων της Αλγερίας, που κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να σπρώξουν τους τζιχαντιστές εκτός συνόρων.
Οι Αλγερινοί έχουν επίσης, λιγοστή υπομονή απέναντι σε αυτό που θεωρούν ως δυτική αφέλεια σχετικά με την Αραβική Ανοιξη. «Η στάση τους ήταν “σας παρακαλούμε, μην επέμβετε στη Λιβύη, ειδάλλως θα δημιουργήσετε ένα νέο Ιράκ στα σύνορά μας”», λέει ο Τζοφ Πόρτερ, ειδικός στην Αλγερία και ιδρυτής εταιρείας συμβουλευτικής για επενδυτές στην περιοχή. «Και κατόπιν, “σας παρακαλούμε, μην επέμβετε στο Μάλι, ειδάλλως θα δημιουργήσετε ένα χάος στα άλλα μας σύνορα”. Και τώρα η Αλγερία λέει στη Δύση “να πάρει ο διάολος, εμείς σας το είπαμε”».
__________________________________________________________________
 1. ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΪ. ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΡΙΑ ΚΑΙ “ΑΛΑΦΡΙΑ”
2. ΣΥΜΠΤΩΣΗ Η ΑΝΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ ΤΗΣ ΡΟΖ ΙΣΤΟΡΙΑΣ   ΣΤΟ ΣτΕ;
3. ΚΑΙ Ο ΧΑΣΙΚΛΗΣ  ΠΡΕΖΟΝΙ ΕΙΝΑΙ.
4. ΝΕΚΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
1. ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Η Τερέζα Μέι φόρεσε παπούτσια με… φιλάκια και συνάντησε τον Τσίπρα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Alexandros Michailidis / SOOC

Μπορεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να είχε ένα σύντομο τετ α τετ με την Τερέζα Μέι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αυτό που δεν πρόσεξαν πολλοί όμως ήταν τα περίεργα παπούτσια που φόραγε για μία ακόμα φορά η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Δεν είναι καθόλου υπερβολή. Αντίθετα, μάλιστα. Πρώτα είμαστε ό,τι λέμε. Αλλά και ό,τι τρώμε-πίνουμε και όπως ντυνόμαστε. Δεν πέφτει έξω αυτός ο κανόνας.

Η Εγγλέζα πρωθυπουργός  δεν είναι σίγουρα στα καλά της. Γενικώς, δείχνει ασόβαρος τύπος. “Ελαφριά”, πέρα από ρατσίστρια-εθνικίστρια. Προβλήματα θα δημιουργήσει μετά το Brexit και στη χώρα της και στην Ευρώπη. Θα τα βρούμε μπροστά μας.

 

2.ΚΙΝΗΘΗΚΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ
Παρασκευόπουλος: Από το Νοέμβριο του 2015 γνώριζα το θέμα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ
Παρασκευόπουλος: Από το Νοέμβριο του 2015 γνώριζα το θέμα με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφερόμενος στο «ροζ» σκάνδαλο με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ υποστήριξε πως η υπόθεση ξεκινάει από τον Νοέμβριο του 2015.

«Μου είχε σταλεί επισήμως από δικαστική αρχή Το συγκεκριμένο περιεχόμενο που  σαφώς ήταν προϊόν υποκλοπής.Απευθύνθηκα τότε στο πρόεδρο του ΣτΕ και στον Άρειο Πάγο. Επειδή η υπόθεση δεν έλαβε έκταση και δημοσιότητα τότε δεν κινήθηκα. Τότε δεν έκανα πειθαρχική κίνηση. Δεν ήταν εύκολη απόφαση».

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί διέταξε τώρα προκαταρκτική εξέταση είπε «όταν γενικεύθηκε το θέμα και δημοσιοποιήθηκε και από βουλευτή και από Μέσα Ενημέρωσης τότε δεν υπήρχε θέμα προβολής προσωπικών δεδομένων γιατί όλα είχαν δημοσιοποιηθεί.
Έκανα αυτή την κίνηση που έκανα προσεκτικά και για μένα ήταν δύσκολο. Στο κείμενο της παραγγελίας μου δεν αναφερόταν καθόλου στην προσωπική ζωή. Όφειλα να κάνω αυτό που έκανα δηλαδή την άσκηση μια προκαταρκτικής εξέτασης».

Γιατί δε μας πείθεις ,υπουργέ; Γιατί οι περισσότεροι νομίζουμε πως υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από την κίνησή σου;

Μακάρι να ήταν όπως τα λές. Είναι όμως;

 

3. ΠΕΡΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΜΒΡΥΑ
Ερευνα: Η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει 5 φορές την πιθανότητα σχιζοφρένειας
Ερευνα: Η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει 5 φορές την πιθανότητα σχιζοφρένειας

 

Ενας άνθρωπος που κάνει συστηματικά χρήση ιδνικής κάνναβης, συγκεντρώνει πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σχιζοφρενικές τάσεις, συγκριτικά με ανθρώπους που δεν έχουν κάνει χρήση ούτε μία φορά.
Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, μετά από πολυετή έρευνα που πραγματοποίησε ενώ οι Δανοί πιστεύουν μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνας, πως η χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού δημιουργεί περισσότερους κινδύνους στην υγεία, απ’ ότι πιο σκληρά ναρκωτικά.
Στην έρευνα, εξετάστηκαν τα ιστορικά 3,1 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η ορμόνη ντοπαμίνης που απελευθερώνει το συγκεκριμένο ναρκωτικό, δημιουργεί αυτή την ανισορροπία στον ανθρώπο εγκέφαλο.
Αν και αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως κάποιοι σχιζοφρενείς ίσως έκαναν χρήση μαριχουάνας προκειμένου να ηρεμούν, το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, με δεύτερη έρευνά του ανακάλυψε πως μια γυναίκα κυοφορεί, τότε το μωρό έχει 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει σχιζοφρένεια, καταρρίπτοντας ουσιαστικά την διατύπωση πως τα συμπτώματά της ίσως προϋπήρχαν της χρήσης ινδικής κάνναβης.

 

Κατραπακιά για τους ανεύθυνους, ειδικά για τους χασικλήδες που πάνε να μας πείσουν πως δεν τρέχει και τίποτα με ένα τσιγαριλίκι. Σου φτιάχνει κεφάλι ο μπάφος. Ναι, αλλά σου το διαλύει κιόλας.

Να τα αφήσουν αυτά περί σκληρών και ελαφρών ναρκωτικών. Και ο χασικλής και ο κοκαϊνομανής είναι πρεζόνια. Μιλάμε,  όταν γίνεται συστηματική χρήση. Αλλά και η ευκαιριακή-περιστασιακή, δείχνει πως κάτι δεν πάει καλά με το χρήστη.

Γράφαμε για το θέμα:

13-12-2012

 

” Κουβαλούσε 24 κιλά κάνναβης!

 

Συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ένας 57χρονος οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος

καθώς μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν κρυμμένα κάτω από το ταμπλό, μέσα στα καθίσματα και στο σασί του αυτοκινήτου του, 22 πακέτα, τα οποία περιείχαν ακατέργαστη ινδική κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους 24 κιλών.”(ΜΜΕ)

4. Απίστευτο: Περιέφεραν καθιστό στο θρόνο του, νεκρό Μητροπολίτη στη Λαμία
Απίστευτο: Περιέφεραν καθιστό στο θρόνο του, νεκρό Μητροπολίτη στη Λαμία [εικόνες]

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδος και Θαυμακού, Καλλίνικου, έγινε στη Λαμία με όσα προβλέπουν οι Παλαιοημερολογίτες (Εκκλησία Γνήσιων Ορθόδοξων Χριστιανών).

Ο Μητροπολίτης δεν ήταν σε φέρετρο αλλά σε θρόνο και τον περιέφεραν άλλοι ιερείς. Το πρωί της Τετάρτης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας  επισκέφτηκε τη σορό του μακαριστού Καλλινίκου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα, προκειμένου να ασπασθεί το Λείψανο του Γέροντα που εκτέθηκε για προσκύνημα και να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία, αλλά και να συλληπηθεί τους συγγενείς του Μακαριστού από την Μύκονο.

Η ταφή ακολούθησε στην Ιερά Μονή του Οσίου Αθανασίου στο Άνυδρο Φθιώτιδας.

Μακάβρια πράγματα. Πού φτάνει, αλήθεια,  η ανοησία, ο φανατισμός, τα μυαλά πάνω από τα… μαλλιά!

Πέρα από το γελοίο του πράγματος, αυτή η περιφορά του νεκρού είναι και ασέβεια στην έννοια ΄Ανθρωπος. Τί ήθελαν να δείξουν, δηλαδή, οι ανεγκέφαλοι θρησκευάμενοι; Πως ο νεκρός μητροπολίτης έχει ξεχωριστή θέση στον κόσμο των νεκρών; Τέτοια αλαζονεία πια;