ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

 

Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο -Το ανακοίνωσε ο αδελφός του, Ραούλ
Φωτογραφίες: AP/ Marty Lederhandler

 

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Φιντέλ Κάστρο, στα 90 του χρόνια.

Τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας ανακοίνωσε ο αδελφός του και πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό κανάλι της Κούβας, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 (χθες) το βράδυ», είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας.

Ο Κάστρο είχε εγκαταλείψει τον Απρίλιο του 2011 τις επίσημες αρμοδιοτητές του και παραχώρησε τη θέση του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας στον Ραούλ, νούμερο δύο του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.
Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας είχε εντελώς εξαφανιστεί από τη δημοσιότητα μεταξύ Φεβρουαρίου 2014 και Απριλίου 2015, γεγονός που είχε τροφοδοτήσει σενάρια για την κατάσταση της υγείας του.
Αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρότι οι μετακινήσεις του παρέμειναν περιορισμένες, είχε ξαναρχίσει να δημοσιεύει τις «σκέψεις» του και είχε ξεκινήσει να δέχεται στο σπίτι του προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Ο θάνατός του ήρθε μόλις δύο χρόνια μετά την ιστορική ανακοίνωση της προσέγγισης μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα και του Ραούλ Κάστρο.

Ο Φιντέλ Κάστρο, ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο, είχε επιβιώσει από δεκάδες απόπειρες δολοφονίας. Τελικά, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από μακρά «μάχη» με προβλήματα υγείας.

Η Κούβα είχε προετοιμαστεί για αυτή τη στιγμή από τον Ιούλιο του 2006, όταν ο Κάστρο υποβλήθηκε σε επείγουσα επέμβαση στο έντερο και παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, προσωρινά τότε. Τον Φεβρουάριο του 2008 ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του από την προεδρία, την οποία ανέλαβε ο Ραούλ Κάστρο.

Από τότε, έγραφε περιστασιακά άρθρα στην εφημερίδα του κόμματος, Granma, και έκανε σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις. Η πιο πρόσφατη ήταν στο φετινό συνέδριο του Κομμουνιστικού κόμματος. Τότε, τον περασμένο Απρίλιο, στην ομιλία του, με τη φωνή του να τρέμει, είχε αποχαιρετίσει το κόμμα, δηλώνοντας ότι σύντομα θα πεθάνει.

«Σύντομα θα είμαι 90 χρονών. Σύντομα, θα είμαι όπως οι άλλοι. Η ώρα θα έρθει για όλους μας, αλλά οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν ως απόδειξη σε αυτόν τον πλανήτη ότι αν λειτουργήσουν με θέρμη και αξιοπρέπεια, μπορούν να αποδώσουν τα υλικά και τα πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι. Και πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς ανακωχή για την απόκτησή τους», είχε πει.

Φιντέλ Κάστρο Βιογραφικό

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιδέλ Κάστρο γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στην Κούβα. Είχε αποκτήσει έναν γιο από τον γάμο του με τη Μίρτα Ντίας-Μπίλαρτ, από την οποία χώρισε το 1955.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Από το 1953 εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα εναντίον του καθεστώτος Μπατίστα. Την ίδια χρονιά συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης. Το 1956 αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Τον Δεκέμβριο του 1956, επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη. Από το 1956-59 ξεκινά ο ένοπλος αγώνας εναντίον του Μπατίστα έως ότου ανατρέπεται και φεύγει. Από 1959 γίνεται Πρωθυπουργός της χώρας. Στο αξίωμα αυτό παραμένει έως το 1976.

Ο Φιδέλ Κάστρο βραβεύτηκε με το βραβείο Λένιν (1961) ενώ στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται:
1964: Ten years of Revolution
1968: History will absolve me
1987: Fidel (από κοινού με τον Φρέι Μπέτο).
1991: How Far We Slaves Have Come: South Africa and Cuba in Today΄s World (από κοινού με τον Νέλσον Μαντέλα).
2/8/2010: Παρουσιάζει σε επιλεγμένο ακροατήριο τα απομνημονεύματά του, με τον τίτλο «Στρατηγική Νίκη», για τη νίκη των ανταρτών εναντίον του κουβανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

Το να μην αναγνωρίζεις πως ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε ιστορική μορφή και μέγας, ανιδιοτελής κομμουνιστής επαναστάτης, είναι σαν να αρνείσαι  αυταπόδεικτες και πασιφανείς ιστορικές αλήθειες, Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις επαναστατικές, αγνές και ανθρωποκεντρικές  προθέσεις του Κουβανού  συντρόφου του Τσε Γκεβάρα και  πατέρα της κουβανικής επανάστασης. Αυτές είναι γνωστές αλήθειες  επίσημα αναγνωρισμένες από την αστράτευτη Ιστορία.

Και φυσικά δεν περιμένει  τα επαναστατικά του εύσημα ο Φιντέλ  από κανένα φανατικό, καπιταλιστή, αντικομμουνιστή, αντιδραστικό  .Τα κέρδισε στα πεδία των μαχών στην ένοπλη εξέγερση εναντίον του δικτάτορα Μπατίστα, σκοπό για τον οποίο θυσίασε  την προσωπική του ζωή, τις ανέσεις του, την περιουσία του.

Είναι η ίδια ακριβώς ιστορία με τους περισσότερους κομμουνιστές αγωνιστές σε όλη την υφήλιο  ,που συμμετείχαν σε μια διεθνή επανάσταση, για να αλλάξουν τον κόσμο  ελαυνόμενοι από τα οράματα του κομμουνισμού. Εκείνη η επανάσταση δεν πέτυχε τελικά. ΄Οπως και όλες οι προηγούμενες επαναστάσεις  και λαϊκές εξεγέρσεις στην παγκόσμια ιστορία, που είχαν πάνω κάτω τα ίδια οράματα με την κομμουνιστική.

 Γι΄αυτή την επίσης αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια έχουμε επανειλημμένα μιλήσει εδώ και θα επανέλθουμε  αργότερα  με μια άλλη ανάλυσή μας. Αυτή την ώρα, χρέος μας είναι να ξεπροβοδίσουμε στο τελευταίο του ταξίδι  το μεγάλο επαναστάτη. 

Στο καλό Φιντέλ Κάστρο!

 

2. Τραμπ: Ο Κάστρο ήταν ένας κτηνώδης δικτάτορας
Τραμπ: Ο Κάστρο ήταν ένας κτηνώδης δικτάτορας

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, σχολίασε τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, τον οποίο αποκάλεσε «κτηνώδη δικτάτορα».

Οπως είπε ο μεγιστάνας, ο θάνατος του Κάστρο «σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο ο θαυμάσιος λαός της Κούβας θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει».

Επίσης, τόνισε ότι «η διακυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας θα αρχίσει τελικά το ταξίδι του, στην ευημερία και την ελευθερία», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα δει σύντομα» μία ελεύθερη Κούβα.

Νωρίτερα, με αναρτήσεις του στο Twitter είχε χαρακτηρίσει «κτηνώδη δικτάτορα» τον Φιντέλ Κάστρο, ενώ είχε γράψει «ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός!».

Αμετροεπής και αλαζόνας ο γραφικός Τραμπ, όπως άλλωστε όλοι οι ανιστόρητοι και οι ημιμαθείς.  Αν ο Κάστρο, όπως λέει,  υπήρξε δικτάτορας, τότε πώς θα χαρακτηρίσουμε τον ίδιο; Γνωρίζει, άραγε, πως δεν κρύβεται πια με τίποτα το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού,που κουβαλάει  με όσα παλαβά τσαμπουνάει συνέχεια; Τύραννος και δικτάτορας.

 Ας δείξει τουλάχιστον η συνετή η Αμερική τον οφειλόμενο σεβασμό σε έναν  επαναστάτη σαν τον Κάστρο.  Αν η Κούβα έμεινε τόσα χρόνια να παλεύει μόνη με «θεούς και δαίμονες» μεγάλη είναι η ευθύνη της αντικομμουνιστικής Αμερικής.

Ολίγη Ιστορία ίσως να  βελτίωνε  κάπως  το κλούβιο μυαλό του φανατικού καπιταλιστή Τρμαπ και των οπαδών του . Αλλά, θέλει ικανότητα σοβαρού και νουνεχή ανθρώπου η αντίληψη της ιστορίας. Ο Τραμπ και όσοι τον ακολουθούν, μόνο σοβαροί  και συνετοί  δεν είναι.