ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

1.α. Η συγκλονιστική έκκληση μιας 89χρονης που επέζησε του Ολοκαυτώματος .

Σε πάνω από 2,8 εκατομμύρια ανέρχονται οι χρήστες του διαδικτύου που μέσα στις τρεις προηγούμενες ημέρες είδαν και άκουσαν σε ένα σχεδόν πεντάλεπτο βίντεο, το συγκλονιστικό μήνυμα-έκκληση της 89χρονης αυστριακής «κυρίας Γκερτρούντε», η οποία, ως η μόνη επιζήσασα της οικογένειάς της από το ναζιστικό Ολοκαύτωμα, προειδοποιεί για την ακραία προεκλογική ρητορική του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και του υποψηφίου του στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου, και ταυτόχρονα απευθύνεται στα ανθρώπινα συναισθήματα των ψηφοφόρων.

Στην έκκλησή της η «κυρία Γκερτρούντε», προειδοποιεί πως ο προεκλογικός αγώνας του υποψήφιου του Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ και των συνεργατών του, επιδιώκει να εξάγει από τους ανθρώπους τα ταπεινότερα ένστικτα και όχι τα ευπρεπέστερα, κάτι που της θυμίζει, όπως τονίζει, την εποχή προτού οι ναζιστές αναλάβουν την εξουσία.

Η ίδια είχε αποταθεί πριν από καιρό στην ομάδα προεκλογικού αγώνα του υποστηριζόμενου από τους Πράσινους υποψήφιου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αντιπάλου του Χόφερ, ζητώντας μία συνάντηση, καθώς, όπως σημειώνει σε δηλώσεις της η κόρη της, «για τη μητέρα μου ήταν σημαντικό να εκφραστεί δημόσια σε αυτή την φάση του προεκλογικού αγώνα και να πάρει θέση, γιατί τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες μας έλεγε συνεχώς ότι αισθάνεται όπως τότε τη δεκαετία του 1930»

Το βίντεο γυρίστηκε στο σπίτι της 89χρονης και αναρτήθηκε αρχικά στο youtube στο διαδίκτυο από την ομάδα προεκλογικού αγώνα του Βαν ντερ Μπέλεν, για να υπάρξει στη συνέχεια η πρωτοφανής σε χτυπήματα ανταπόκριση από άνω των 2,8 εκατομμυρίων χρηστών.

Η «κυρία Γκερτρούντε» σε σημερινή ανάρτηση στο Facebook αναφέρει, ότι υπήρξε για αυτή χαρούμενη έκπληξη το γεγονός ότι «έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψιν τα λόγια μιας ηλικιωμένης γυναίκας», ενώ, ευχαριστώντας, σημειώνει πως τη συγκινούν ιδιαίτερα η έκφραση εκτίμησης μέσα από τις χιλιάδες απαντήσεις και τα προσωπικά λόγια που της απευθύνονται.

Για τους αναλυτές στη Βιέννη, η πρόθεση της «κυρίας Γκερτρούντε» με το μήνυμα-έκκληση δεν ήταν τόσο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, κάτι που υπάρχει μόνον προς το τέλος του βίντεο, όπου σε πολύ χαμηλούς τόνους λέγει πως αυτός «ίσως είναι πιο ώριμος και πιο λογικός» από τον Νόρμπερτ Χόφερ, όσο για να στραφεί εναντίον της πολιτικής «που δεν έχει πλέον κανένα σεβασμό απέναντι στον άλλον και που απαιτεί από τους ανθρώπους ό,τι το ταπεινότερο».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η 89χρονη επιζώσα του Ολοκαυτώματος είχε διαφύγει μαζί με την οικογένειά της σε ηλικία 16 ετών το 1938 μέσω Γιουγκοσλαβίας στην Ιταλία, από όπου όμως στη συνέχεια έγινε, η μεταγωγή τους στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, όπου η μητέρα της και οι δύο αδελφοί της βρήκαν φρικτό θάνατο στους θαλάμους αερίων, ο πατέρας της δολοφονήθηκε στη διάρκεια μεταγωγής του σε άλλο στρατόπεδο εξόντωσης, και η ίδια, ως μόνη από την οικογένειά της, κατόρθωσε τελικά να επιζήσει.

β. ΣΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Στην τελική ευθεία η δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία: wikipedia/ Συγκέντρωση Εβραίων στην πλατεία Ελευθερίας βάσει γερμανικής διαταγής

 

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει η δημιουργία του Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Η  ανακοίνωση έρχεται λόγω των διαδοχικών επισκέψεων που θα πραγματοποιήσουν σε Παρίσι και Βερολίνο, το διάστημα από 11 έως 15 Δεκεμβρίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Το διήμερο 11 και 12 Δεκεμβρίου οι κύριοι Μπουτάρης και Σαλτιέλ θα συναντηθούν στη γαλλική πρωτεύουσα με τον πρόεδρο του «Memorial de la Shoah», ώστε να συζητήσουν τη συμμετοχή του Μνημείου του Ολοκαυτώματος του Παρισιού στο εγχείρημα της δημιουργίας Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

«Μόνο καλά νέα περιμένουμε από αυτό το ταξίδι. Στο Βερολίνο θα αναπτύξουμε τις ιδέες και το πρόγραμμα μας στο γερμανικό κοινοβούλιο για να προχωρήσει η επιχορήγηση των 10 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί από το γερμανικό κράτος για τη δημιουργία του Μουσείου», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι. Τον χώρο τον έχουμε. Το Μουσείο δεν θα είναι μόνο για τους Εβραίους. Θα αναδείξει την ιστορία της Θεσσαλονίκης και θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών τουριστών», πρόσθεσε ο κ.Σαλτιέλ.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας υποστήριξε πως «η Θεσσαλονίκη είναι αρκετά ώριμη να ξαναδεί το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον, ενωμένοι, αγαπημένοι, κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού, πράγματα που δυστυχώς είναι και σήμερα πάλι επίκαιρα».

Υπενθυμίζεται ότι για το Μουσείο Ολοκαυτώματος έχει παραχωρηθεί χώρος στην περιοχή του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού και έχει ήδη υπογραφεί από τον Δεκέμβριο του 2013 μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του κεντρικού δήμου, της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Το όλο εγχείρημα προχωρά βάσει σχεδίων που αποτέλεσαν δωρεά από μελετητικά γραφεία του Τελ Αβίβ και του Βερολίνου.

Αργήσατε οι ζωντανοί. ΄Επρεπε χρόνια να είχε στηθεί το μνημείο. Χρέος της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, της Ευρώπης  να θυμίζει και με αυτή την πρωτοβουλία  τη θηριωδία των Ναζί στα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Οι νεκροί αφουγκράζονται και περιμένουν. Αλλά και οι ζωντανοί, όσοι επέζησαν του ανοσιουργήματος, όπως η παραπάνω γυναίκα. Αλλά  και η Ιστορία παρακολουθεί πότε με αγωνία και έκπληξη, πότε με οργή και αγανάκτηση τους ασεβείς , τους αμνήμονες και τους επιλήσμονες.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!

 

2. Αμφιλεγόμενος αλγόριθμος «μαντεύει» τους εγκληματίες από τα χαρακτηριστικά προσώπου

 

Ένα πείραμα πάνω στο αν ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να εντοπίζουν εγκληματίες απλά και μόνο από τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους πραγματοποιήθηκε στην Κίνα.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, «εκπαίδευσαν» έναν αλγόριθμο χρησιμοποιώντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες Κινέζων πολιτών, εκατοντάδες από τους οποίους ήταν κατάδικοι.

Όπως είπαν, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να εντοπίσει επιτυχώς τους εγκληματίες στο 89% των περιπτώσεων. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η έρευνα έχει δεχτεί επικρίσεις από εγκληματολόγους που εκτιμούν ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, δημιουργώντας προκαταλήψεις. Σύμφωνα με τη Σούζαν Μακβί, καθηγήτρια ποσοτικής εγκληματολογίας στο University of Edinburgh, «δεν εξετάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά οι καταδίκες για έγκλημα. Το σύστημα δικαιοσύνης αποτελείται από μια σειρά αποφάσεων, απο΄την αστυνομία, τους κατηγόρους και τα δικαστήρια. Σε κάθε ένα από αυτά τα στάδια, οι αποφάσεις επηρεάζονται από παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν με την παραβατική δραστηριότητα- όπως στερεότυπα για το ποιος είναι το πιο πιθανό να βρεθεί ένοχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ένορκοι είναι πιθανότερο να καταδικάσουν ανθρώπους που μοιάζουν ή ντύνονται με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή η έρευνα ίσως βασίζεται στα στερεότυπα που οδηγούν σε καταδίκες ανθρώπων στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, παρά στην πιθανότητα κάποιος να εγκληματήσει».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 1.856 φωτογραφίες ταυτοτήτων Κινέζων πολιτών με τα εξής κριτήρια: Ηλικία 18-55, χωρίς γένια, μουστάκια ή σημάδια. Η συλλογή αυτή περιείχε 730 φωτογραφίες ταυτότητας καταδικασμένων για εγκλήματα ή καταζητούμενων. Μετά τη χρήση του 90% των φωτογραφιών για εκπαίδευση, οι υπόλοιπες χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί αν όντως μπορεί να βρει τους καταδίκους. Εννιά φορές στις δέκα τα κατάφερε. Όπως είπαν οι Κινέζοι ερευνητές (Shanghai Jiao Tong University) το σύστημα αναγνώριζε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσώπου, όπως η κλίση του άνω χείλους, η απόσταση μεταξύ ματιών κ.α που ήταν κοινά μεταξύ των καταδίκων.

Ωστόσο, η καθηγητής Μακβί λέει ότι ο αλγόριθμος ίσως απλά να βρήκε μοτίβα στον τύπο ανθρώπων που καταδικάζονται από ενόρκους, υπενθυμίζοντας επίσης πως τον 19ο αιώνα υπήρχε μια θεωρία, βασισμένη στη φρενολογία, ότι υπάρχουν εξογκώματα και ανωμαλίες στο κάθε κεφάλι που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας- ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ποιοί αντέδρασαν  στο παραπάνω πείραμα; Το δικαστικό συνάφι πρώτο απ΄όλους. Και φυσικά,όλοι μας ξέρουμε γιατί. ΄Οχι πως κόπτονται για την απονομή της δικαιοσύνης ή νοιάζονται μην καταδικαστεί κανένας αθώος.  Δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες.

  Το «ψωμάκι» τους (διάβαζε «παντεσπάνι») που θα χάσουν τους κόπτει. Θα είναι άχρηστος  όλος αυτός ο συρφετός που τάχα απονέμει δικαιοσύνη στην παγκόσμια κοινότητα, ενώ στην πραγματικότητα την κατακρεουργούν τα συστατικά του,  όταν αναλάβει η τεχνητή νοημοσύνη να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». 

Ούτε να την δουν ούτε να την ακούσουν θέλουν τη «Μηχανή». Θα τους στείλει όλους στην αποστρατεία, τον παροπλισμό, όταν κάνει κουμάντο εκείνη. Για σκεφτείτε ένα τέτοιο ρομπότ, που θα εντόπιζε τον παραβατικό και έναν άλλο που θα υποβάλει τον ένοχο στον «ορό της αλήθειας». Θαύματα θα δίνουν. Κι από την άλλη, υπολογίστε  πόση στρατιά χαραμοφάηδων, αλλά το κυριότερο εγκληματιών, θα έμενε άνεργη στα δικαστήρια, τις άλλες διαδικασίες από το κυνήγι του ενόχου μέχρι την καταδίκη του.

Είναι μάλιστα  τόσο θρασείς και αλαζόνες, τόσο αδίστακτοι και υποκριτές, που δε δίστασε  να ασελγήσει στο πείραμα   μια απ΄αυτούς, η  Σούζαν Μακβί, καθηγήτρια ποσοτικής εγκληματολογίας (τί βαρύγδουπο οφίτσιο!) και να το συγκρίνει με την ανοησία της φρενολογίας.   Να συνδυάσει εντελώς ανόμοιες και ασύγκριτες έρευνες και μεγέθη για να βγάλει τη χολή της.

Ε, βέβαια. Θα χάσει την εξουσία της μια μέρα η κυρία, όταν η πραγματική δικαιοσύνη και οι πραγματικοί ένοχοι (όχι αυτοί που κατασκευάζει το διωκτικό και δικαστικό κατεστημένο), θα περάσουν στη δικαιοδοσία της «Μηχανής». Τρέμουν αυτή την ώρα οι άθλιοι. Αλλά, θα έρθει. Ζυγώνει.

Παραθέτουμε ένα σχετικό .παλιότερο κείμενό μας:

 

ΗΓΓΙΚΕΝ Η (ΑΓΙΑ) ΩΡΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤ
25.02.14
 

«Εξυπνότερα τα ρομπότ από τον άνθρωπο το 2029»
Νέα “προφητεία” του διάσημου επιστήμονα και μελλοντολόγου Ρέι Κουρτσβάιλ.O διάσημος επιστήμονας, εφευρέτης και μελλοντολόγος Ρέι Κουρτσβάιλ συγκεντρώνει ξανά την προσοχή των ΜΜΕ με μια νέα… προφητεία του. Όπως υποστηρίζει σε 15 χρόνια από σήμερα τα ρομπότ θα έχουν ξεπεράσει σε νοημοσύνη τον δημιουργό τους, τον άνθρωπο! Θα είναι σε θέση να μαθαίνουν, να κάνουν αστεία και να… φλερτάρουν…”
 (http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=570853)
΄Οσο πιο γρήγορα αναλάβουν τα ρομπότ να ασκήσουν “ευαίσθητες ” λειτουργίες” (ειδικά τις λεγόμενες θεσμικές) στα ανθρώπινα κράτη αρχικά και στις “αντιεξουσιαστικές” κοινωνίες με το χρόνο, λειτουργίες στις οποίες σήμερα μόνο ο άνθρωπος έχει πρόσβαση και δυνατότητα και θεωρούνται πως δεν υποκαθίστανται από “πράγματα”, τόσο το καλύτερο για τη ζωή, το άτομο, τις κοινωνίες.
 Η πολιτική, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση είναι οι πρώτοι και θεμελιακοί τομείς που θα κατακτήσουν  τα ρομπότ   και δεν είναι λίγοι oi συνειδητοποιημένοι πολίτες που περιμένουμε πώς και πώς να ζυγώσει αυτή η ώρα. Οι άνθρωποι ,δυστυχώς, μέσα στους αιώνες δεν κατάφεραν ποτέ ούτε την πολιτική ( επιστήμη της διακυβέρνησης) να ασκήσουν σωστά ,ούτε να αποδώσουν φυσική-έλλογη δικαιοσύνη ή δικαιοσύνη του αγαθού συνειδότος). Διαπλοκές, εξαρτήσεις, συμφέροντα, εγωισμοί, ιδεολογίες-ιδεοληψίες, στενότητα πνεύματος, εν ολίγοις αδυναμία κατάκτησης της περίφημης υπέρβασης από τη ζωώδη στην ανθρώπινη κατάσταση (ανικανότητα του ατόμου να αρθεί σε υψηλά επίπεδα “ενανθρώπισης”), εμπόδισαν  την παγίωση στην ατομική και συλλογική συνείδηση εννοιών φυσικών και αυτονόητων, όπως είναι η ενάσκηση καθηκόντων έντιμης πολιτικής, η απονομή “δίκαιης” δικαιοσύνης, το θησαύρισμα της απαραίτητης γνώσης.
Απέτυχε παταγωδώς ο άνθρωπος στους αιώνες να ανταποκριθεί επιτυχώς στους ρόλους που του ανέθεσαν να ενσαρκώνει στις κοινωνίες των ανθρώπων. Για αυτό το λόγο, φαίνεται πως καθίσταται  επιτακτική πλέον η ανάγκη να τον υποκαταστήσουν τα ρομπότ σ΄αυτό το έργο. Καλούνται οι μηχανές να επιτύχουν εκεί που απέτυχαν οι άνθρωποι. Και είναι σίγουρο πως θα πετύχουν, γιατί η τεχνολογία, όταν θέλει (όταν μένει αναξάρτητη) ,μπορεί να παρακάμψει ή  να εκμηδενίσει όλα τα ελαττώματα του ανθρώπου και να προμηθεύσει την  κοινωνική “αγορά” με είδη-προϊόντα βασικής ανάγκης στα οποία παρατηρείται σοβαρή έλλειψη (διάβαζε π.χ, έργο από καλό δάσκαλο, δικαστή, πολιτικό κ.α).
Αρκεί, βέβαια, να διέπεται ο προγραμματισμός και η χρήση των μηχανών από  τις αρχές που ,όπως είπαμε, δεν αξιώθηκε ο άνθρωπος να βιώσει και να υπηρετήσει, όπως εκείνες που εμπερικλείουν οι βασικές έννοιες  της ισοτιμίας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας. Και φυσικά στη διάρκεια της λειτουργίας τους να μην έχει δυνατότητα αυθαίρετης-ανθρώπινης παρέμβασης ο “χειριστής” των μηχανών-ρομπότ  για “σκοπούμενη” (με τη νομική έννοια του “δόλου”) αλλαγή ή τροποποίηση του προγραμματισμού για τον οποίον κατασκευάστηκε και “εξανθρωπίστηκε” με τις κυρίαρχες αρχές που μνημονεύσαμε.
Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι μηχανές δε θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, ειδκά σ΄αυτές τις κοινωνικές διακονίες που προτάξαμε (παιδεία, πολιτική, δικαιοσύνη) για πολλούς λόγους. Ιδιαίτερα, γιατί θα τους λείπει ο συναισθηματισμός. Τα μηχανήματα, λένε, δε διακατέχονται από αισθήματα. Δεν κλαίνε,ούτε γελάνε. Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε, όμως, ιστορικά πως περισσότερο κακό παρά καλό έκανε στον άνθρωπο ο ανεξέλγκτος, ο υπερτροφικός ή ο ατροφικός συναισθηματισμός του, καθώς και η εκτός του ελέγχου της λογικής λειτουργίας του, απότοκα είτε της κακής  συμπεριφοράς των ορμονών του είτε της αφύσικης ,κοινωνικής διαχείρισής του ή και των δύο μαζί. Αλλά, και πάλι, όσον αφορά το συναίσθημα, οι τεχνικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν καθόλου να εμπλουτίσουν τα ρομπότ με τα βασικά συναισθήματα, τα οποία θα προσομοιάζουν στα ανθρώπινα και θα προκαλούνται μόνο από ερεθείσματα απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του κεντρικού προορισμού- στόχου της μηχανής.
Η φύση,όπως έχουμε αναπτύξει εδώ, έχει αρχέγονους και απαρασάλευτους νόμους. Παράλληλα, η ίδια δώρισε στον άνθρωπο το κορυφαίο δώρο του ΝΟΥ. Το φυσικό, το λογικό, το αυτονόητο είναι απολύτως ορατά στους ανθρώπους και …”δια γυμνού οφθαλμού”, όταν δεν εγκαταλείπεται η συνείδησή του να στρεβλωθεί. Είναι πασιφανή, προφανή και απολύτως ευκρινή. Αυτά ακριβώς τα δώρα της φύσης θα είναι εκείνα που θα διαφεντεύουν τις αποφάσεις των ρομπότ την ώρα της λειτουργίας τους , ενισχυμένα φυσικά και από τις αρετές του νόμου, τους κανόνες δικαίου και τις άλλες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος (πολιτισμού).
Πορευόμαστε ολοταχώς στον “αστερισμό” της κυριαρχίας του έλλογου ρομπότ, υψηλών προδιαγραφών για προσφορά ανώτερου, ποιοτικού έργου στο ανθρώπινο είδος. Είναι αυτό, ακριβώς,  που εκτός των άλλων, θα συντομεύσει το δρόμο προς την κατάκτηση της αταξικής, ακηδεμόνευτης, αντιεξουσασιτικής ανθρώπινης “κοινότητας”, στην οποία κυρίαρχο-θεμελιακό γνώρισμα του ατόμου θα είναι η ατομικότητα, ως το αντώνυμο της μαζικότητας, όπως τη γνωρίζουμε στους ιστορικούς αιώνες.

 

_________________________________________________________________

 

 

  1. ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ… ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ.
  2. “ΝΥΧΤΕΣ  ΚΡΥΣΤΑΛΩΝ”  ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
  3. ΣΑΚΚΑΣ-ΣΕΪΣΙΔΗΣ. ΟΙ  ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ…ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ.
  4.  ΟΙ  ΑΓΓΛΟΙ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ  ΣΦΑΓΕΙΣ  ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ  ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
  5. ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ   Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ  ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ;
  6. ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ, Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΤΟΤΕ. Ο ΣΥΝΕΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.
1. ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ. ΕΙΣΒΟΛΗ ΧΙΟΝΙΑ. ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

  • Εναν 33χρονο νεκρό στη Ζάκυνθο άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας
  • Μεγάλα προβλήματα στο νησί, αλλά και στην Αττική
  • «Πνίγηκε» στη λάσπη ο Λυκαβηττός, «κατέβηκε» όλος ο λόφος στα σπίτια
  • Νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας
  • Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
  • Πού θα χιονίσει
  • Αναλυτική πρόγνωση

Ετοιμαστείτε. ΄Εφτασε η συντέλεια του κόσμου και ειδικά της Ελλάδας! Κι αν δεν ήρθε  με την πρόσφατη νεροποντή, θα έρθει σίγουρα με την επόμενη.

Κι αν δεν το πιστεύετε, ρίξτε μια ματιά στις σημερινές φυλλάδες, που αποπατούν κρεμασμένες στα περίπτερα και στα λαγούμια του διαδικτύου. Καταποντισμοί στη χώρα. Βούλιαξε η Ελλάδα. Η λάσπη σκέπασε πια τα χωριά και τις πόλεις κι εκεί που παλιά υψώνονταν περήφανα τα σπίτια των Ελλήνων, σήμερα μόνο  βουνά λάσπης βλέπει το μάτι! Κάπως έτσι, χωρίς υπερβολή, παρουσιάζουν το συνηθισμένο σκηνικό της κακοκαιρίας για τη χώρα τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης.

Ο φόβος, ο πανικός είναι τα μεγαλύτερα όπλα της αντίδρασης, του Συστήματος. Και παράλληλα, χρυσοφόρα πηγή για όσους τα αξιοποιούν και τα συντηρούν. Οι αστόχαστοι που συγκροτούν τις ορδές του πλήθους ως μάζα, πανικοβάλλονται εύκολα .

Θα έλεγε, μάλιστα,  κανείς πως ηδύνονται με το φόβο και την αγωνία. Ανοίγουν τα μάτια τους το πρωί και ευελπιστούν πως θα ακούσουν ή θα διαβάσουν τη είδηση μιας μεγάλης καταστροφής, μιας ανείπωτης  τραγωδίας. Αρκεί, βέβαια,  να είναι μακριά απ΄αυτούς. Να μην είναι μέρος του κακού.  Αλλιώς, “γαία πυρί μιχθήτω”.

Οι χωματερές της παραπληροφόρησης προσφέρουν με το αζημίωτο  στους σκουπιδοφάγους… λουκούλλεια γεύματα σκουπιδοτροφής. Και την καταπίνουν αμάσητη. ΄Οπως με την παραπάνω περιγραφή της….απίστευτης καταστροφής που υπέστη η χώρα από τη νεροποντή.

Λες και δεν ξανάγιναν βροχές, δε φούσκωσαν ποτάμια, δεν πνίγηκε  κόσμος.  Ακόμα και παππούδες, ακούς να ορκίζονται στα καφενεία πως τα …90 τους χρόνια δεν ματαείδαν τέτοιο κακό! Το άκουσαν κι από την τηλεόραση. Το διαβεβαίωσαν οι αστέρες των δελτίων ειδήσεων.  Κι αφού  το λένε εκείνοι, έτσι θα είναι!

Πού να κάθονται τώρα να θυμούνται πως κάτι δεκαετίες πριν, φούσκωνε ο Κηφισός και έπαιρναν τα λασπόνερα στον ΄Αγιο Αντώνη σβάρνα  τα παραπήγματα  και τις παράγκες και για να βγεις σε στεριά, έπρεπε να κολυμπήσεις στα μανιασμένα νερά που   παράσερναν αδιάκριτα ό, τι ζωντανό ή άψυχο συναντούσαν στο διάβα τους. Δεν έγιναν αυτά ποτέ. Δε τα θυμούνται όσοι έχουν σήμερα μια κάποια ηλικία. Η  εμβέλεια της μνήμης τους φτάνει μέχρι απέναντι από τον καναπέ. Στο γυαλί της TV των 50 ιτζών που τους κάνει το μυαλό…τυρόγαλο.

 

2. Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια: Μεγάλη πορεία προσφύγων -Αγνωστοι βανδάλισαν το νεκροταφείο
Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια: Μεγάλη πορεία προσφύγων -Αγνωστοι βανδάλισαν το νεκροταφείο [εικόνες]

 

Βανδαλισμός νεκροταφείου

Εν τω μεταξύ εκρηκτικό κλίμα τείνει να δημιουργηθεί για μια ακόμα φορά ανάμεσα στους κατοίκους της Μόριας που διαπίστωσαν σήμερα Κυριακή το πρωί ότι άγνωστοι βανδάλισαν τάφους στο νεκροταφείο του χωριού. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου επιβεβαίωσε το γεγονός ενώ από τον πρόεδρο της Κοινότητας Μόριας Νίκο Τρακατέλλη υποβλήθηκε μήνυση κατά αγνώστων.

Γιατί κατ΄αγνώστων η μήνυση; Μας δουλεύει ο πρόεδρος; Οι βανδαλισμοί έχουν συγκεκριμένους δράστες που άφησαν την ταυτότητά τους στο νεκροταφείο. Γράφει:  “Κασιδιάρηδες, Λαγοί και Σία”.

Μην κάνετε εκεί στη Μόρια πως δεν καταλαβαίνετε τη βρωμερή προβοκάτσια της Χρυσής Αυγής, για να εκθέσουν τους πρόσφυγες. Γνωστές αυτές οι μέθοδοι από την Ιστορία.Το έχουν ξανακάνει οι Ναζί στη Γερμανία στη Νύχτα των Κρυστάλλων* Δεν γελούν κανέναν πια. Απλώς όλοι (και οι “νίπτοντες τας χείρας”) “σωρεύουν άνθρακας πυρός επί των κεφαλών αυτών”.

 

*Η Νύχτα των Κρυστάλλων

 

Η αποκληθείσα «νύχτα των κρυστάλλων» αποτελεί το πρώτο μαζικό πογκρόμ εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Συνέβη τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου 1938 ως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας και ήταν η πρώτη ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε αργότερα με το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Ονομάστηκε «νύχτα των κρυστάλλων», επειδή οι Ναζί ξέσπασαν πάνω στις ιδιοκτησίες των Εβραίων, σπάζοντας τις βιτρίνες πολλών καταστημάτων τους.

3. ΦΩΝΑΞΑΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ, ΠΕΤΑΞΑΝ ΦΕΙΓ ΒΟΛΑΝ
Ο «Ρουβίκωνας» εισέβαλε στο Εφετείο Αθηνών

Οι Σακκάς και Σεϊσίδης απολογήθηκαν για τον «Επαναστατικό Αγώνα» και επέστρεψαν στη φυλακή

 

Φωτογραφία: Eurokinissi/ACTION IMAGES

 

Μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των Σακκά-Σεϊσίδη.

Περίπου 10 αντιεξουσιαστές φώναζαν συνθήματα κατά του «τρομονόμου» και πετούσαν φέιγ βολάν, ζητώντας την απελευθέρωση των δύο κατηγορουμένων.

Επειδή, όπως γνωρίζουμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στα χέρια της η αντιτρομοκρατική, δε στοιχειοθετείται καμιά σοβαρή κατηγορία για τρομοκρατικές ενέργειες των κατηγορουμένων Σακκά και Σεϊσίδη, παραθέτουμε το ρεπορτάζ της φυλλάδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, για  να συμπεριληφθεί στη δικογραφία. Θα είναι σημαντική η αξία του, αφού  οι δικαστές θα μπορούν να  χρησιμοποιήσουν στην απόφαση τους τα φοβερά …επιχειρήματα που το τσακάλι ο συντάκτης του ρεπορτάζ  παραθέτει, για να πείσει πως οι δύο συλληφθέντες αναρχικοί στη Σπάρτη είναι όντως αυτό που ισχυρίζονται οι διωκτικές αρχές. Κάποιο άλλο ισχυρό στοιχείο για να βγάλουν σοβαρή απόφαση οι δικαστές, δε βλέπουμε να υπάρχει στον ορίζοντα ,για να το αξιοποιήσουν.

Σακκάς και Σεϊσίδης έχουν γίνει εδώ και χρόνια ο “σάκος του μποξ” της αντιτρομοκρατικής και των λοιπών… όμορων  υπηρεσιών. Μέχρι αυτή την ώρα, όπως είπαμε, κανένα στοιχείο σοβαρής παραβατικότητας και μάλιστα  τρομοκρατικής, απ΄όσα τουλάχιστον επικαλούνται οι αρχές, δεν προσκομίστηκε, ώστε να δικαιολογηθεί έστω και στο ελάχιστο, η σκληρή συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους δύο αυτούς διωκόμενους. Κανένα ουσιαστικό στοιχείο επαναλαμβάνουμε.

Κάποιος υπεύθυνος, κάποια στιγμή οφείλει να βγει και να μας πει, για να ξέρουμε κι εμείς που έχουμε αρμοδιότητα και δικαίωμα  να γνωρίζουμε, γιατί αυτή η μεταχείριση, τέτοιο κυνηγητό στους συγκεκριμένους ανθρώπους;  Είναι απορία μας εδώ και χρόνια, που παρακολουθούμε τους δύο συγκεκριμένους συνανθρώπους μας να βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών χωρίς λόγο και αιτία. Θα μας πει κανείς από το Σύστημα τι συμβαίνει ή θα τα πούμε εμείς κάποια στιγμή “χαρτί και καλαμάρι”;

 

*Ε.Τ. Υπόθεση Σακκά-Σεϊσίδη. Ψάχνουν γιάφκες και συνεργούς (Σάββατο 6 Αυγούστου 2016)

Στη Λακωνία «μετακόμισαν» κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την Αθήνα, καθώς μετά τις συλλήψεις των καταζητούμενων Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη οι αστυνομικοί αναζητούν το κρησφύγετο και το δίκτυο υποστήριξής τους.

Οι εξαφανίσεις Σακκά και Σεϊσίδη ήταν δύο μεγάλοι γρίφοι για την Αντιτρομοκρατική που είχε χάσει τελείως τα ίχνη τους. Τα κάστανα από τη φωτιά έβγαλαν άνδρες της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ.», οι οποίοι κατάφεραν να τους συλλάβουν μετά από τυχαίο έλεγχο στον περιφερειακό δρόμο της Σπάρτης.

Οι αστυνομικοί περιγράφουν τον Σεϊσίδη ως «αγνώριστο» σε σχέση με τη φωτογραφία που είχε δοθεί στη δημοσιότητα όταν επικηρύχθηκε για συμμετοχή στους «ληστές με τα μαύρα». Προσθέτουν δε ότι τους προκάλεσε εντύπωση το πώς ο Σακκάς κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί του καταφέρνοντας έτσι να διαφεύγει της σύλληψης. «Για να γίνουν αυτά χρειάζεται υποστηρικτικό δίκτυο. Εκεί θα επικεντρωθούν οι έρευνες», σχολιάζει αρμόδια πηγή.

Οι καταζητούμενοι με αμφίεση τουρίστα επέβαιναν προχθές το απόγευμα σε ένα ασημένιο Golf, το οποίο είχε κλαπεί δύο μήνες πριν από το Παλαιό Φάληρο. Δεν σταμάτησαν σε σήμα των αστυνομικών και ακολούθησε κινηματογραφική καταδίωξη, κατά τη διάρκεια της οποίας οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. πυροβόλησαν στον αέρα. Ο 32χρονος Σακκάς και ο 35χρονος Σεϊσίδης, οι οποίοι αρχικά κινούνταν προς το Γύθειο, έκαναν αναστροφή και πήραν τη κατεύθυνση προς τη Σπάρτη.

Μόλις έφτασαν στο ύψος του σταθμού των ΚΤΕΛ εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο, απομακρύνθηκαν τρέχοντας και ταμπουρώθηκαν σε κοντινό πάρκινγκ. Οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. κάλεσαν ενισχύσεις και παρά την αντίσταση των καταζητούμενων κατάφεραν να τους περάσουν χειροπέδες.

Οι συλληφθέντες δεν είχαν πάνω τους όπλα, παρά μόνο δύο πλαστές ταυτότητες και δύο κινητά τηλέφωνα, τα οποία προσπάθησαν να σπάσουν κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. Αρχικά οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν με ποιους είχαν να κάνουν.

Το μόνο που τους κίνησε τις υποψίες και κλήθηκε η Αντιτρομοκρατική είναι ότι δήλωσαν ότι δεν είναι ποινικοί. Στο Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης ταυτοποιήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι σε βάρος τους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης.

Χθες μεταφέρθηκαν από τη Λακωνία στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στην Αθήνα. Οι δυο τους αρνούνταν να πουν το παραμικρό στους αρμόδιους αξιωματικούς. Την ώρα που εκείνοι ταξίδευαν για την πρωτεύουσα, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. ακολουθούσαν αντίστροφη πορεία. Και αυτό γιατί κύριο μέλημα των Αρχών είναι να βρεθεί το κρησφύγετό τους, όπου δεν αποκλείεται να κρύβονται όπλα και άλλα αξιοποιήσιμα στοιχεία.

Οι έρευνες επικεντρώνονταν χθες στη Σπάρτη, στο Γύθειο και στην Ελαφόνησο. Κινητήριος δύναμη για την Αντιτρομοκρατική είναι η εύρεση των δύο πλαστών ταυτοτήτων, καθώς με αυτά τα στοιχεία εξετάζεται το κατά πόσο είχαν νοικιαστεί κρησφύγετα.

Τα κλιμάκια βρίσκονται, επίσης, σε επιφυλακή για να συγκεντρώσουν πληροφορίες που μπορεί να δείχνουν παρουσία συνεργών των δύο συλληφθέντων στη Λακωνία. Το γεγονός άλλωστε ότι το αυτοκίνητό τους είχε κλαπεί πρόσφατα στην Αθήνα δείχνει στους αστυνομικούς ότι είτε οι ίδιοι είχαν παρουσία στην πρωτεύουσα είτε διατηρούν υποστηρικτικό δίκτυο στην Αθήνα.

Με ενδιαφέρον αναμένονται από τους αξιωματικούς τα αποτελέσματα των αναλύσεων που γίνονται στα δύο κινητά τηλέφωνα -που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο- στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Τι δηλαδή θα προκύψει από το ιστορικό κλήσεων και μηνυμάτων. Από την ανάλυση αυτή ενδεχομένως προκύψουν συμπεράσματα για τις επαφές τους και το υποστηρικτικό τους δίκτυο. Στο μικροσκόπιο μπήκε και το «Golf», καθώς θα γίνουν έρευνες για λήψη γενετικού υλικού για να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να μπήκαν στο Ι.Χ. άλλοι καταζητούμενοι για τρομοκρατία.

Πριν τη μεταφορά τους στην Αθήνα, Σακκάς και Σεϊσίδης είχαν οδηγηθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, ύστερα από καταγγελία τους ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς. Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο, ενώ οι γιατροί τους πρότειναν να συνεχίσουν σε περαιτέρω εξετάσεις. Εκείνοι, ωστόσο, αρνήθηκαν.

Ποιος είναι ο Σακκάς

Ο Κώστας Σακκάς κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Πρώτη φορά είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη, όπου είχε βρεθεί αποθήκη με οπλισμό.

Προφυλακίστηκε για πάνω από 30 μήνες και ξεκίνησε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του. Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την αποφυλάκισή του επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων απαγόρευση εξόδου από την Αττική.

Στις 7 Ιανουαρίου 2014 συνελήφθη για παραβίαση των περιοριστικών όρων, αλλά αθωώθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Στις 15 Ιανουαρίου συνελήφθη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ύστερα από νέα εξέταση ανιχνεύθηκε το αποτύπωμά του σε πειστήρια που είχαν βρεθεί σε διαμέρισμα που διατηρούσε συγκατηγορούμενός του στο Χαλάνδρι. Μετά την κατάθεσή του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2014 δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων με αποτέλεσμα να καταζητείται.

4. Η αμήχανη στιγμή του πρίγκιπα Χάρι: Αναγκάστηκε να κρατήσει ενός λεπτού σιγή για τον «δολοφόνο» Κάστρο
Φωτογραφίες: AP Photos

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο πρίγκιπας Χάρι, καθώς κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Καραϊβική αναγκάστηκε να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τον Φιντέλ Κάστρο.

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πραγματοποιεί 15νθήμερο ταξίδι στην Καραϊβική. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Αγιο Βικέντιο, ο πρωθυπουργός κάνοντας την καθιερωμένη πρόποση προς τιμή του υψηλού προσκεκλημένου, κάλεσε τους παρόντες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τον Κουβανό ηγέτη που πέθανε σε ηλικία 90 ετών, τον οποίο αποκάλεσε «καλό φίλο του νησιού».

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο πρίγκηπας Χάρι βρέθηκε σε αμηχανία όταν δεν είχε επιλογή παρά να τηρήσει ενός λεπτού σιγή (στην πραγματκότητα κράτησε μόλις 20 δευτερόλεπτα) και να παρακολουθήσει τα εγκώμια που έπλεξαν για τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της Κούβας τον οποίο πολλοί δυτικοί αποκαλούν «δικτάτορα-δολοφόνο».

Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι στιγμής ούτε η Βασίλισσα Ελισσάβετ ούτε η βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχουν προβεί επισήμως σε κάποια δήλωση για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Ενας βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών είπε στην Daily Mail πως ήταν «πολύ άδικο» να αναγκαστεί ο πρίγκηπας Χάρι να συμμετάσχει στην σιγή εις μνήμη του Κάστρο και πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι απαράδεκτο γεγονός. «Ο Κάστρο είναι ένας δολοφονικός δικτάτορας. Είναι νεκρός και απαλλαχτήκαμε από αυτόν» είπε ο Αλεκ Σελμπρουκ, βουλευτής των Τόρυς. Ενώ ένας ακόμη συντηρητικός βουλευτής ο Μάικλ Φάμπρικαντ δήλωσε: «Δεν είμαι οπαδός του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος ήταν περισσότερο τύραννος παρά φωτισμένος ηγέτης. Είμαι όμως οπαδός του Πρίγκηπα Χάρι. Πρέπει να ήταν πολύ άβολη στιγμή γι’ αυτόν, αλλά τι θα μπορούσε να κάνει;»

Ζούμε σε ένα  κόσμο αφασίας, παράνοιας, ανισορροπίας, όπου το “μαύρο γίνεται άσπρο” και τούμπαλιν. Διαβάζουμε στο ρεπορτάζ παραπάνω:

“Ενας βρετανός βουλευτής των Συντηρητικών είπε στην Daily Mail πως ήταν «πολύ άδικο» να αναγκαστεί ο πρίγκηπας Χάρι να συμμετάσχει στην σιγή εις μνήμη του Κάστρο και πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να καταστήσει σαφές ότι είναι απαράδεκτο γεγονός. «Ο Κάστρο είναι ένας δολοφονικός δικτάτορας. Είναι νεκρός και απαλλαχτήκαμε από αυτόν» είπε ο Αλεκ Σελμπρουκ, βουλευτής των Τόρυς”.
“Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι στιγμής ούτε η Βασίλισσα Ελισσάβετ ούτε η βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχουν προβεί επισήμως σε κάποια δήλωση για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο”.

Μάλιστα . Μάθαμε, λοιπόν, πως η …δημοκρατική βασίλισσα της Αγγλία και η γνωστή και μη εξαιρετέα Τερέζα, πρωθυπουργός μιας χώρας που δεν  πρωτοστάτησε στην ιστορία σε πρωτοφανή εγκλήματα, εθνοκαθάρσεις και άλλες  φοβερές ιμπεριαλιστικές θηριωδίες (όχι μόνο στο αποικιακό παρελθόν της, αλλά και στα τελευταία χρόνια), ακόμα δεν έστειλαν τα τυπικά συλλυπητήρια στην Κούβα για το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Η βασιλική οικογένεια, η εκτός των άλλων και αστεία Τερέζα με τις κίτρινες γόβες και φυσικά ο ακροδεξιός και συντηρητικός εγγλέζικος συρφετός,  θεωρούν τον Φιντέλ Κάστρο δικτάτορα. Ενώ η δικιά τους χώρα είναι το… λίκνο της δημοκρατίας και της έντιμης εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα η αλήστου μνήμης “σιδηρά κυρία” Θάτσερ που υπήρξε παράδειγμα στήριξης και σεβασμού  των διεθνών δικαίων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Κούνια που σας κούναγε”, άθλιοι σφαγείς των λαών και  αιμοβόροι καπιταλιστές. Είσαστε χρεωμένοι ως το λαιμό στα  “Ταμείο” της Ιστορίας. Και καταδικασμενοι στο αδέκαστο δικαστήριό της. Μην παριστάνετε, σεις τουλάχιστον ,τους κήνσορες και τους τιμητές,  της ευνομούμενης πολιτείας. Είναι, αν μη τι  άλλο, “χοντρό” αστείο.

   

5. O Γιώργος Κοτανίδης υποδύεται τον Νίκο Ζαχαριάδη
O Γιώργος Κοτανίδης υποδύεται τον Νίκο Ζαχαριάδη

Ένα πολιτικό έργο με ήρωα τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, μπροστά στο θάνατο, έγραψε και παρουσιάζει στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ο Γιώργος Κοτανίδης.

Στο έργο «Ομπίντα» (Ομπίντα στα ρωσικά σημαίνει πίκρα, κακοκάρδισμα), ο Γιώργος Κοτανίδης αναπλάθει τις τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη όταν, από τη Σιβηρία και μπροστά στην επικείμενη αυτοκτονία του, στέλνει στους συντρόφους του «Μήνυμα από την άλλη μεριά».

Αναπολώντας τις σημαντικές στιγμές της πολυτάραχης ζωής του, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν στην αυτοκτονία.
Στιγμές της σύγχρονης ιστορίας περνούν στο έργο μέσα από τις αφηγήσεις του Νίκου Ζαχαριάδη, που υποδύεται ο ίδιος ο Γιώργος Κοτανίδης.

Από την απομόνωση του Μεταξά, το περίφημο γράμμα του 1940 με το οποίο καλεί το λαό να πολεμήσει ενωμένος τους Ιταλούς φασίστες, τον πόλεμο, την κράτησή του στο Νταχάου, ως τον εμφύλιο, την ήττα και την υποχώρηση.

Αλλά και ανθρώπινες στιγμές του, όταν αναπολεί τη μάνα και τα παιδιά του, την είδηση της αποκήρυξής του από την ίδια του τη γυναίκα, τις ατέλειωτες ημέρες στο Σουργκούτ της Σιβηρίας.

Στη σκηνή συνομιλεί με τα «φαντάσματά» του, τον Κώστα Λουλέ που τον επισκέφτηκε λίγο πριν, απεσταλμένος του ΚΚΕ, τους κατηγόρους του στις ολομέλειες που τον καθαίρεσαν και τον διέγραψαν, τον Κολιγιάννη, τον Παρτσαλίδη και τον Βαφειάδη.

Απαντά στις κατηγορίες εναντίον του για τον Πλουμπίδη και τον Καραγιώργη.

Θυμάται τους ελάχιστους πιστούς του φίλους, τον Πορφυρογένη και τον Αλέξη Πάρνη και ανακαλεί στη σκηνή τα παιδιά του και τη γυναίκα του Ρούλα Κουκούλου.

Τα σύντομα περάσματα των προσώπων που εμφανίζονται υποδύονται οι ηθοποιοί Δώρα Χρυσικού και Σπύρος Περδίου, ενώ αδημοσίευτο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα video της Κλεοπάτρας Κοραή.

Για τη συγγραφή του έργου ο Γιώργος Κοτανίδης έκανε μεγάλη έρευνα και ταξίδεψε μέχρι το Σουργκούτ της Σιβηρίας, τόπο εξορίας του ήρωα.
Στηρίχθηκε στο «Μήνυμα από την άλλη μεριά» και σε δεκάδες άλλα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη, σε ιστορικά ντοκουμέντα και σε αφηγήσεις του γιου του Ζαχαριάδη, Σήφη.

Για να δούμε τούτη τη φορά πώς θα χτίσουν το “μύθο” οι έμποροι του θεάματος: Εμείς, πάντως, που “έχουμε καεί στο χυλό, φυσάμε και το γιαούρτι”. Να θυμίσουμε μόνο το κινηματογραφικό τερατούργημα του Παντελή  Βούλγαρη,  “Ψυχή βαθειά” , με το  Θανάση  Βέγγο να βιάζουν εν ψυχρώ την Ιστορία με όσα ανιστόρητα και ασεβή παρουσίασαν στην ταινία.

Μακάρι να κάνει την έκπληξη ο “Νίκος Ζαχαριάδης”. Η τέχνη,  όταν λειτουργεί σωτά, είναι καλός αντιλήπτωρ  της Ιστορίας. Παράδειγμα το άλλο κινηματογραφικό έργο του ίδιου σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη με τίτλο “ΠΕΤΡΙΝΑ” ΧΡΟΝΙΑ, που υπήρξε καταπληκτικό και στο “μύθο” και στα μηνύματα που εξέπεμψε. ΄Αφησε εποχή αυτό το έργο.

(https://www.youtube.com/watch?v=pTnxRWvZgU4)

 

6. Φοβερές ατάκες Γκάλη

Φοβερές ατάκες Γκάλη -

 

Ζούμε σε εποχή δύσκολη και ο αθλητής οφείλει να είναι πρότυπο συμπεριφοράς. Πρέπει να δίνουμε κουράγιο στον κόσμο. Να στρέψουμε τα παιδιά στον αθλητισμό. Στον καθαρό αθλητισμό και όχι στον πρωταθλητισμό. Να βγουν στον κοινωνία σωστοί άνθρωποι, με ομαδικό πνεύμα».
Και η ζωή μας, μία σειρά από συμπτώσεις
«Ναι, ακριβώς. Αν είχα στρίψει σε μία άλλη γωνία, μπορεί να μη γνώριζα ποτέ τη γυναίκα που παντρεύτηκα. Περνάει κάποιος έξω από ένα προποτζίδικο, βλέπει μία διαφήμιση, μπαίνει μέσα και κερδίζει το Λόττο. Εάν είχα πάει από άλλον δρόμο, η ζωή του θα ήταν διαφορετική».

– Πώς είναι σήμερα η καθημερινότητα του ανθρώπου που άλλαξε τη δική μας καθημερινότητα; Κοντεύεις πια τα 60.
«Είμαι ένας ήσυχος οικογενειάρχης. Αποφεύγω αυτά που έκανα όταν ήμουν νέος και ελεύθερος. Ευχαριστιέμαι την κόρη μου και ζω μία απλή, ήρεμη ζωή. Αφήνω την ημέρα να με οδηγήσει εκεί όπου αυτή θέλει. Έχω περάσει στο επόμενο στάδιο της ζωής μου». –

Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διαλέξει τον τόπο όπου θα ζήσει. Αρκεί να είναι σωστός, εργατικός και να προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα που τον φιλοξενεί».

– Και νομιμόφρων, προφανώς.
«Εννοείται. Ας ζήσει ο καθένας εκεί όπου θέλει. Οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι, ανεξάρτητα από ράτσες και χρώματα. Όταν εγώ μεγάλωνα στην Αμερική, είχα πολλούς φίλους μαύρους, Κουβανούς, Ιταλούς. Ζούσαμε όλοι αγαπημένοι. Ο σωστός πολίτης προσφέρει τον εαυτό του στην κοινωνία».

Μεγάλη χαρά να ακούς τέτοιες  συνετές κουβέντες από ένα “σταρ”. Οι περισσότεροι απ΄αυτούς, καταντούν ψώνια, αλαζόνες και αστόχαστοι.

Ο Νίκος Γκάλης διαφέρει. Πρώτος σήμερα  στη σύνεση, όπως και στον επαγγελματισμό εκείνα τα χρόνια,που μάθαινε την Ελλάδα μπάσκετ.