1. ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ “ΙΕΡΑΤΕΙΩΝ” ΚΑΙ “ΟΠΑΔΩΝ”
2. ΜΙΑ ΝΕΑ “ΓΗ” ΜΟΛΙΣ 40 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ
3.” ΟΛΑ ΤΡΙΓΥΡΩ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΝΟΥΝ”
1. Τα ρομπότ που δημιουργούν το περιεχόμενο της wikipedia τσακώνονται για τον Μέγα Αλέξανδρο
Θα μπορούσε να φαντασθεί κανείς ότι στη Wikipedia και γενικότερα στο διαδίκτυο δεν τσακώνονται απλώς άνθρωποι αλλά και ρομπότ λογισμικού (bots) για τον Μέγα Αλέξανδρο και όχι μόνο;
Και όμως αυτό ακριβώς συμβαίνει, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει το πρόβλημα.
Στην επιφάνεια, τα «νερά» της Wikipedia είναι γαλήνια, όμως από κάτω μαίνεται μια υπόγεια μάχη ανθρώπων αλλά και μη ανθρώπων για το περιεχόμενο της πιο δημοφιλούς ηλεκτρονικής εγκυλοπαίδειας στον κόσμο.
Τα bots συμπεριφέρονται πολύ πιο ανθρώπινα από ό,τι θα περίμενε κανείς, από τη στιγμή που «εξαπολύονται» στο κυβερνοδιάστημα, με αποτέλεσμα να διεξάγουν μεταξύ τους ομηρικές μάχες, οι οποίες κρατάνε χρόνια και αφορούν π.χ. τι πρέπει να γράφουν τα λήμματα της Wikipedia.
Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ανέκαθεν ένα τέτοιο επίμαχο θέματα και τα bots μπήκαν κι αυτά στη μάχη.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου για το Διαδίκτυο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Ινστιτούτου ‘Αλαν Τιούρινγκ, με επικεφαλής τη δρα Μιλένα Τσβέτκοβα και τον δρα Τάχα Γιασέρι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “PLoS One”, μελέτησαν τη συμπεριφορά των ρομπότ λογισμικού και πώς αυτά αλληλεπιδρούν, είτε λόγω αρχικού σχεδιασμού, είτε από δική τους πρωτοβουλία χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τους.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα «καλά» bots που χρησιμοποιούνται επί χρόνια με καλοπροαίρετο σκοπό, για να βελτιώσουν το περιεχόμενο της Wikipedia, «καθαρίζοντάς» το από βανδαλισμούς και λάθη, εισάγοντας αυτομάτως νέες πληροφορίες, εντοπίζοντας παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κ.α.
Η μελέτη με τίτλο «Ακόμη και τα καλά bots τσακώνονται»- συμπεριέλαβε εκδόσεις της Wikipedia σε 13 γλώσσες σε βάθος δεκαετίας.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι, παρόλο που τα bots δεν είναι φτιαγμένα από κακόβουλους δημιουργούς, όχι απλώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά μπλέκονται σε χρόνιες διαφωνίες με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλάζοντας π.χ. το ένα το περιεχόμενο που το άλλο έχει προσθέσει σε κάποιο λήμμα ή τους συνδέσμους (links) κάτω από τα λήμματα.
Αν και οι αυτόνομοι αλγόριθμοι των bots αποτελούν μόνο το 0,1% (τον έναν στους χίλιους) των συντακτών της Wikipedia, η επιρροή τους είναι πολύ μεγαλύτερη, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των επεμβάσεων και διορθώσεων οφείλεται σε αυτά τα προγράμματα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η γερμανική έκδοση της Wikipedia είναι αυτή με τις λιγότερες συγκρούσεις μεταξύ bots, ενώ η πορτογαλική αυτή με τις περισσότερες, με την αγγλική κάπου στη μέση.
Τα θέματα των πολέμων μεταξύ bots είναι ποικίλα, από την αραβική γλώσσα έως τον κβαντικό φυσικό Νιλς Μπορ και τον ‘Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.
Μία από τις πιο σκληρές μάχες διεξήχθη ανάμεσα σε δύο bots, το Xqbot και το Darknessbot, μεταξύ του 2009-2010, η οποία αφορούσε 3.629 διαφορετικά λήμματα, από τον Μέγα Αλέξανδρο έως τη βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα ‘Αστον Βίλα.
Το Xqbot έσβησε πάνω από 2.000 διορθώσεις που είχε κάνει το Darknessbot και το τελευταίο αντεπιτέθηκε σβήνοντας πάνω από 1.700 αλλαγές που είχε επιφέρει το πρώτο στο περιεχόμενο της Wikipedia.
«Βρήκαμε ότι τα bots συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα πάνω στην κοινωνιολογία των bots”, δήλωσε η Τσβέτκοβα.
«Ακριβώς επειδή τα bots δημιουργούνται από ανθρώπους διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, όταν συναντιούνται στο διαδίκτυο μόνα τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχες παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.
Ενώ οι μάχες μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να καταλαγιάσουν μετά από μερικές μέρες, μεταξύ των bots μπορεί να συνεχισθούν για χρόνια», ανέφερε ο Γιασέρι.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, είναι μια προειδοποίηση για όσους χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν αυτόνομα οχήματα, αυτόνομα συστήματα κυβερνοασφάλειας κ.α.
Όπως επισημαίνουν, ο online κόσμος τείνει να μετατραπεί σε ένα «οικοσύστημα των bots», αλλά οι γνώσεις μας γι’ αυτό είναι μάλλον φτωχές.
“Βρήκαμε ότι τα bots συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα πάνω στην κοινωνιολογία των bots”, δήλωσε η Τσβέτκοβα.
«Ακριβώς επειδή τα bots δημιουργούνται από ανθρώπους διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, όταν συναντιούνται στο διαδίκτυο μόνα τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχες παρεξηγήσεις και συγκρούσεις.”
΄Οταν τα αυτονόητα, τα πασιφανή τα πετάς τελευταία σε ένα κείμενο για να μπορέσεις να πεις το μπλα -μπλα σου πριν, επόμενο είναι να προκαλείς ανησυχία, ανασφάλεια και τρόμο σε όσους σε διαβάζουν.
Πού είναι το περίεγο, αν ένας Μουσουλμάνος για παράδειγμα και ένας Χριστιανός προγραμματίσουν με τις δικές του έκαστος θρησκευτικές αντιλήψεις ένα bot; Φυσικά θα φαγωθούνε μετά τα δυο ρομπότ για το αν ο Αλλάχ ή ο Γιαχβέ είναι ο αληθινός θεός. ΄Οπως και για τον Αλέξανδρο το Μακεδόνα. Αν προγραμμάτισαν δυο εγκυκλοπαίδειες-διαδικτυακό ρομπότ (internet bot) ένας εθνικιστής Σκοπιανός και ένας βαμμένος Ελληνάρας ,δε θα λέει το καθένα…μαϊμουδάκι τα δικά του παλαβά;
Τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε από την τεχνητή νοημοσύνη. Μόνο τα “ιερετεία” και οι οπαδοί κάθε μορφής και είδους δε θέλουν να ακούσουν για πρόοδο και εξέλιξη,γιατί θα τους ξεβολέψει και θα πετάξει την πίστη τους στα σκουπίδια. Τρέμουν το μέλλον, την πρόοδο της τεχνολογίας,τα νεα επιτεύγματα του ανθρώπου σε όλους τους τομείς. Και παριστάνουν με το μισοκακόμοιρο ύφος τους τους προβληματισμένους, τους σκεπτικιστές, τους Σωτήρες του ανθρώπου.
Υποκριτές είναι και θύματα της ιδεοληψίας τους. Θέλουν δε θέλουν η τεχνητή νοημοσύνη σε λίγα χρόνια θα κυβερνά τον κόσμο και θα αλλάξει παντελώς τα μυαλά και τη ζωή των ανθρώπων. Αρκεί μόνο να τηρηθούν οι προϋποθέσεις ,όπως τις εκθέσαμε σε παλιότερο κείμενό μας με τίτλο
SMART CITY-OPERATION CENTER-DATA : ΚΑΤΑΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ; (25/5/2014)
………………………………………………………………………………………………………….
Αρκεί,βέβαια, να διέπεται ο προγραμματισμός και η χρήση των μηχανών από τις αρχές που ,όπως είπαμε, δεν αξιώθηκε ο άνθρωπος να βιώσει και να υπηρετήσει, όπως εκείνες που εμπερικλείουν οι βασικές έννοιες της ισοτιμίας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας. Και φυσικά στη διάρκεια της λειτουργίας τους να μην έχει δυνατότητα αυθαίρετης-ανθρώπινης παρέμβασης ο «χειριστής» των μηχανών-ρομπότ για “σκοπούμενη” (με τη νομική έννοια του «δόλου») αλλαγή ή τροποποίηση του προγραμματισμού για τον οποίον κατασκευάστηκε και «εξανθρωπίστηκε» με τις κυρίαρχες αρχές που μνημονεύσαμε.
Κάποιοι ισχυρίζονται πως οι μηχανές δε θα μπορέσουν ποτέ να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο, ειδκά σ΄αυτές τις κοινωνικές διακονίες που προτάξαμε (παιδεία, πολιτική, δικαιοσύνη) για πολλούς λόγους. Ιδιαίτερα, γιατί θα τους λείπει ο συναισθηματισμός. Τα μηχανήματα, λένε, δε διακατέχονται από αισθήματα. Δεν κλαίνε, ούτε γελάνε. Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε, όμως, ιστορικά πως περισσότερο κακό παρά καλό έκανε στον άνθρωπο ο ανεξέλγκτος, ο υπερτροφικός ή ο ατροφικός συναισθηματισμός του, καθώς και η εκτός του ελέγχου της λογικής λειτουργίας του, απότοκα είτε της κακής συμπεριφοράς των ορμονών του είτε της αφύσικης ,κοινωνικής διαχείρισής του ή και των δύο μαζί. Αλλά, και πάλι, όσον αφορά το συναίσθημα, οι τεχνικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν καθόλου να εμπλουτίσουν τα ρομπότ με τα βασικά συναισθήματα, τα οποία θα προσομοιάζουν στα ανθρώπινα και θα προκαλούνται μόνο από ερεθείσματα απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του κεντρικού προορισμού- στόχου της μηχανής.
Η φύση,όπως έχουμε αναπτύξει εδώ, έχει αρχέγονους και απαρασάλευτους νόμους. Παράλληλα, η ίδια δώρισε στον άνθρωπο το κορυφαίο δώρο του ΝΟΥ. Το φυσικό, το λογικό, το αυτονόητο είναι απολύτως ορατά στους ανθρώπους και …”δια γυμνού οφθαλμού», όταν δεν εγκαταλείπεται η συνείδησή του να στρεβλωθεί. Είναι πασιφανή, προφανή και απολύτως ευκρινή. Αυτά ακριβώς τα δώρα της φύσης θα είναι εκείνα που θα διαφεντεύουν τις αποφάσεις των ρομπότ την ώρα της λειτουργίας τους , ενισχυμένα φυσικά και από τις αρετές του νόμου, τους κανόνες δικαίου και τις άλλες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος (πολιτισμού).
Πορευόμαστε ολοταχώς στον “αστερισμό” της κυριαρχίας του έλλογου ρομπότ, υψηλών προδιαγραφών για προσφορά ανώτερου, ποιοτικού έργου στο ανθρώπινο είδος. Είναι αυτό, ακριβώς, που εκτός των άλλων, θα συντομεύσει το δρόμο προς την κατάκτηση της αταξικής, ακηδεμόνευτης, αντιεξουσασιτικής ανθρώπινης “κοινότητας”, στην οποία κυρίαρχο-θεμελιακό γνώρισμα του ατόμου θα είναι η ατομικότητα, ως το αντώνυμο της μαζικότητας, όπως τη γνωρίζουμε στους ιστορικούς αιώνες.»
Κανένας άλλος δεν μπορεί να έχει την αποκλειστικότητα στη διαχείριση της λειτουργίας του Operation Center. Μόνο αυτό το ρομπότ, που έχει προικιστεί από τους φυσικούς -ηθικούς-λογικούς κατασκευαστές του με τις προδιαγραφές και τις ιδιότητες, που περιγράψαμε στο κείμενό μας παραπάνω. Εκείνο δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, δεν έχει εξαρτήσες από πρόσωπα, δεν αισθάνεται φόβο, συναισθηματικό δέσιμο, δεν έχει φιλοδοξίες. Δεν κατατρύχεται ΚΥΡΙΩΣ από το την επιθυμία για βρώμικο κέρδος. Δεν είναι επίσης εκτεθειμένο σε απρόοπτους-αστάθμητους κινδύνους, όπως ο άνθρωπος.
Παράλληλα, διαθέτει “εγκέφαλο”, που λειτουργεί με αλγάριθμους ,εκατομμύρια φορές ικανότερο από τον ανθρώπινο. Κανένας χάκερ, κανένας τρομοκράτης δεν τον ξεπερνάει και δεν τον ξεγελάει. Είναι ένας ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ , χωρίς να είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Κι αυτόν δεν έχω ειλικρινά κανένα λόγο να μην του εμπιστεύομαι τη ζωή των παιδιών μου, εκτός αν είμαι υποχόνδριος και μονίμως αντιρρησίας.
Και κάτι τελευταίο. Ακόμα κι αν κάπου στο δρόμο αυτός ο ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ “ σκοντάψει και πέσει”, διαπράξει, δηλαδή, ένα αστάθμητο ,απρόβλεπτο από τον προγραμματιστή του λάθος και αναδύεται έστω και ο ελάχιστος κίνδυνος μεγάλης καταστροφής, ο Υπεράνθρωπος χειριστής ρομπότ, ξέρει τί θα κάνει. Αφού νιώσει πως χάνει τον έλεγχο της εξουσίας του Operation Center και γίνεται επικίνδυνος για την πόλη, ενεργοποιεί άμεσα το μηχανισμό αυτοκαταστροφής του. Πεθαίνει, για να σώσει τον άνθρωπο, αφού αυτός είναι ο σκοπός για τον οποίο προγραμματίστηκε. Τέτοιον χειριστή τον εμπιστεύομαι, τον ψηφίζω.
Ας ξεκινήσουμε να κατασκευάζουμε τη Smart City.Τ ο Ρίο έκανε την αρχή.
2. α. ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
Το «Ιερό Δισκοπότηρο» της NASA: Βρέθηκε ηλιακό σύστημα που θα μπορούσε να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή
Νέους ορίζοντες στην επιστήμη της αστρονομίας, αλλά και στην ανθρωπότητα, ανοίγει η ανακάλυψη πλανητών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ύπαρξη ζωής.
Οπως ανακοίνωσε χθες η NASA, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο ηλιακό σύστημα με επτά πλανήτες που μοιάζουν στη Γη και στους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.
Τουλάχιστον τρεις από αυτούς τους πλανήτες αποτελούν το «Ιερό Δισκοπότηρο» για τους αστρονόμους, γιατί σε αυτούς οι θερμοκρασίες είναι τέτοιες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε εξωγήινη ζωή να ανθίσει, όπως είπαν οι επιστήμονες. Κανένα άλλο τέτοιο σύστημα δεν είχε βρεθεί στο παρελθόν με τόσους βραχώδεις και σε ίδιο μέγεθος με τη Γη πλανήτες.
Μάλιστα, οι ερευνητές ενδεχομένως να μπορέσουν σε λίγο καιρό να βρουν αποδείξεις ζωής σε αυτούς τους πλανήτες. «Η ανακάλυψη πολλών βραχωδών πλανητών με θερμοκρασίες που επιτρέπουν την ύπαρξη τρεχούμενου νερού κάνει αυτό το εκπληκτικό σύστημα να φαντάζει ως εξαιρετικός μελλοντικός στόχος στην αναζήτηση ζωής», είπε ο Βρετανός αστρονόμος Chris Copperwheat, μέλος της διεθνούς ομάδας που έκανε την ανακάλυψη.
«Μέσα στην επόμενη δεκαετία ελπίζουμε νε μάθουμε αν υπάρχει ζωή σε αυτούς τους πλανήτες», είπε, από την πλευρά του, ο ερευνητής Amaury Triaud, από το Ινστιτούτο Αστρονομίας του Κέμπριτζ.
Αλλά ακόμα κι αν δεν βρεθεί ποτέ ζωή στο σύστημα Trappist-1, μπορεί να αναπτυχθεί εκεί. Και αυτό διότι ο Ήλιος του συστήματος είναι πολύ νέος: ακόμα και όταν ο δικός μας Ήλιος μείνει από καύσιμα και το ηλιακό μας σύστημα καταστραφεί, ο Ήλιος του Trappist-1 θα είναι στα πρώτα χρόνια της βρεφικής του ηλικίας!
«Το να βρούμε μια νέα Γη, έναν νέο πλανήτη που να υποστηρίζει τη ζωή, δεν είναι πλέον ζήτημα του “αν”, αλλά του “πότε”», ειπώθηκε χαρακτηριστικά χθες, στη συνέντευξη που παραχώρησε η NASA. Οπως και να ‘χει, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία του ανθρώπου. 39 έτη φωτός μακριά από τη Γη, υπάρχει ένα εντελώς νέο ηλιακό σύστημα με 7 πλανήτες στο μέγεθος της Γης.
Αυτοί οι επτά πλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι νάνο. Είναι κυρίως βραχώδεις πλανήτες, αλλά τρεις από αυτούς μπορεί να έχουν ωκεανούς. Οι πλανήτες εντοπίστηκαν με τη χρήση του Spitzer, του διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA, και μερικά ακόμα επίγεια μέσα. «Οι πλανήτες είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον και αρκετά κοντά στο άστρο γύρω από το οποίο κινούνται, κάτι που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με την τροχιά των φυσικών δορυφόρων του δικού μας πλανήτη Ερμή», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Michael Gillon.
Πλέον, το επόμενο βήμα είναι η διακρίβωση τού αν υπάρχει ατμόσφαιρα σε αυτούς τους πλανήτες. Ο αστρονόμος Martin Rees ισχυρίζεται πως αυτό είναι μόνο η αρχή: «Υπάρχουν πολλοί πλανήτες εκεί έξω που μπορούν να υποστηρίξουν ζωή και περιμένουν να ανακαλυφθούν»…
β. ΜΑΓΕΙΑ…
Η NASA έκανε και αφίσα: Ετσι θα μοιάζει το ταξίδι στους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή, η NASA έβγαλε και… πόστερ για το πώς θα έμοιαζε ένα ταξίδι εκεί.
Μάλιστα, συνοδεύει την αφίσα με μια λιτή περιγραφή τού πως μπορεί να μοιάζουν αυτοί οι πλανήτες.
Γράφει συγκεκριμένα: «Περίπου 40 έτη φωτός από τη Γη, ένας πλανήτης που ονομάζεται Trappist-1ε προσφέρει μια εκπληκτική θέα: λαμπρά αντικείμενα σε έναν κόκκινο ουρανό, να κινούνται σαν να είναι μεγαλύτερες και μικρότερες εκδόσεις του δικού μας φεγγαριού. Αλλά δεν είναι φεγγάρια. Είναι πλανήτες στο μέγεθος της Γης, σε ένα εντυπωσιακό πλανητικό σύστημα λεξω από το δικό μας. Αυτοί οι επτά βραχώδεις κόσμοι συνωστίζονται γύρω από τα μικρό, αμυδρό, κόκκινο αστέρι τους, σαν μια οικογένεια γύρω από μια φωτιά. Οποιοσδήποτε από αυτούς τους πλανήτες θα μπορούσε να φιλοξενεί τρεχούμενο νερό, αλλά ο πλανήτης που φαίνεται εδώ, το τέταρτο από το Trappist-1 αστέρι, βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή γύρω από το άστρο όπου είναι πιο πιθανό να ανιχνευθεί τρεχούμενο νερό. Κάντε μια πλανητική εκδρομή στο σύστημα Trappist-1»:
Η ζωή ποτέ δε θα εξαφανιστεί. Η εξέλιξη ,η πρόοδος είναι τα βασικότερα εργαλεία με τα οποία την έχει εξοπλίσει η Φύση. Γράφαμε πρόσφατα:
ΕΝ ΑΡΧΗ (ΟΥΚ) ΕΠΟΙΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΗΝ (11/12/2017)
…Και ένα τέτοιο επίτευγμα της εξέλιξης δείχνει με τη σειρά του πως ο άνθρωπος ποτέ δε θα εξαφανιστεί. Κι αν ακόμα ο πλανήτης του γίνει αφιλόξενος, θα βρει τρόπο να αποδράσει. Η ζωή δε θα εξαφανιστεί. Ακόμα και σε περίπτωση καταστροφής της γης, η αναγκαστική εγκατοίκηση σε άλλους πλανήτες, είναι κι αυτό μια εξέλιξη, που εμπερικλείει άλλες ,νέες προοπτικές.Ουδείς γνωρίζει σε εκείνες τις νέες συνθήκες ζωής ποιους άλλους πολιτισμούς και τι διαφορετικές μεθόδους σκέψεις και λειτουργίας μυαλού, θα συναντήσει ο άνθρωπος. Αυτό κι αν θα είναι εξέλιξη!
΄Οσο για το αν οι κάτοικοι άλλων πλανητών θα αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους της γης εχθρικά ή φιλικά ,όταν κάποτε την επισκεφτούν, πιστεύουμε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα για τους λόγους που εκθέστουμε σε παλιότερο κείμενό μας:
ΥΠΑΡΧΕΙ “ΖΩΗ” ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ; |
28.09.10 |
|
Πλησιάζει η ώρα της επικοινωνίας-επαφής μας με εξωγήινα όντα ;
Τη μαλαισινή αστροφυσικό Μαζλάν Οτμάν τοποθέτησαν τα Ηνωμένα ΄Εθνη (“Γραφείο για τις Εξωγήινες υποθέσεις”) επικεφαλής της ομάδας υποδοχής των εξωγήινων. Βεβαίως ,η ιδέα αυτή σίγουρα γεννήθηκε στα “άδυτα” της ΝΑSΑ,η οποία και την εισηγήθηκε στα Η.Ε. Οι άνθρωποι της ΝΑSA φαίνεται να είναι πεπεισμένοι πλέον για την ύπαρξη όντων εκτός του πλανήτη μας και φροντίζουν,αν μη τι άλλο, οι γήινοι να αποδειχτούν καλοί “οικοδεσπότες”. Πόσο κοντά ή μακριά είμαστε ακόμα από την ημέρα εκείνη που ο άνθρωπος θα λάβει σήματα εξωγήινης ζωής ή θα δεχτεί και “επίσημη”επίσκεψη τέτοιων όντων,κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αφού τα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες των κρατών,που ασχολούνται με το θέμα,είναι αυστηρά απόρρητα και όσες πληροφορίες “διαρρέουν”, είναι φειδωλές. Γι΄αυτό και δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει τα πράγματα μόνο με βάση αυτές τις πληροφορίες,οι οποίες όμως,δε θα λέγαμε πως απορρίπτουν τις θεωρίες για ύπαρξη εξωγήινης ζωής, ειδικά τα τελευταία χρόνια,που η ανακάλυψη περισσοτέρων από 700 νέους πλανήτες, φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα ύπαρξης “ζωής” σε άλλους πλανήτες. Πέρα από αυτά, όμως,έχουμε κατά διαστήματα και τις μαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη γη, οι οποίοι διατείνονται πως απέκτησαν εμπειρίες που εκτείνονται από οπτικές-ακουστικές επαφές με εξωγήινο “υλικό” (διαστημόπλοια-ιπτάμενοι δίσκοι, θόρυβοι,ίχνη κ.α), μέχρι και συναντήσεις με εξωγήινους “face to face”. Όσο και να μην μπορεί κανείς,πάντως, να δεχτεί ως αληθινές ΟΛΕΣ αυτές τις “μαρτυρίες”,από την άλλη, τόσες χιλιάδες ΄”μέσοι” (με τη νομική έννοια) άνθρωποι,που διαβεβαιώνουν πως βίωσαν μια τέτοια εμπειρία,είναι αδύνατο να δεχτούμε πως ούτε ένας απ΄’ αυτούς λέει αλήθεια και όλοι είναι φαντασιόπληκτοι.Μοιάζει, τουλάχστον, παράλογο και αντιφατικό. Οι θρησκείες, όπως διαπιστώνουμε στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, αποτέλεσαν τα χειρότερα βαρίδια για την πρόοδο του ανθρώπου και αυτές κατ΄εξοχήν τροχοπέδησαν την πορεία του προς την εξέλιξη και τον πολιτισμό. Σήμερα,που επιτέλους σχεδόν όλες “πνέουν τα λοίσθια” και το μέλλον τους προδιαγράφεται ακόμα χειρότερο,η επιστήμη έμεινε ελεύθερη να πορευτεί σε νέους δρόμους,χωρίς τέτοια εμπόδια πια. Οι ταχύτητες είναι μεγάλες στις ημέρες μας. Ακόμα και εκείνες του χρόνου. Ο άνθρωπος δείχνει να βιάζεται να ξεφύγει από τα στενά όρια του κόσμου που τον εγκλώβισαν επί αιώνες οι εξουσίες σε όλες τους τις μορφές και είναι έτοιμος να δεχτεί λογικά και φυσιολογικά ακόμα και την πιο απίστευτη,αλλά συνάμα γοητευτική (για μας σήμερα) ιδέα της ύπαρξης και άλλου “κόσμου” έξω από τον δικό μας. Οι περισσότεροι πια καταλαβαίνουν, και ας μην είναι ειδικοί,πως δεν μπορεί να είμαστε “μόνοι” σε αυτό το απέραντο σύμπαν. Η επικοινωνία αυτή, πάντως,όποτε και όπως και αν συμβεί, πιστεύουμε πως δεν ενέχει κινδύνους για την ανθρωπότητα για δύο βασικές αιτίες: 1.Αν ισχύουν οι μαρτυρίες πως ήδη έχουν επισκεφτεί τέτοια όντα τη γη,όπως διαβεβαιώνουν εκείνοι που είχαν εμπειρία τέτοιας “συνάντησης”,τότε οι εξωγήινοι είναι ΑΚΙΝΔΥΝΟΙ,γιατί αφού έχουν τέτοια εξέλιξη τεχνολογικού πολιτισμού,που τους οδήγησε μέχρι το δικό μας πλανήτη,αν ήθελαν να μας κάνουν “συλλογικό” κακό,θα ήταν ό,τι πιο εύκολο γι΄αυτούς. Για να μην το έκαναν, σημαίνει πως δεν έχουν τέτοιες προθέσεις.2. Η ικανότητά τους να φτάσουν σε μας,δηλαδή τόσο μακριά από το δικό τους “κόσμο”,αποδεικνύει πως έχουν εξελιχθεί τεχνολογικά πολύ περισσότερο από μας. Η τεχνολογική αυτή εξέλιξη, όμως, λογικά επιβεβαιώνει και τη γενικότερη πολιτισμική τους πρόοδο σε όλους τους τομείς και ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με το σεβασμό της ΦΥΣΗΣ και της “ζωής”. Τόσο τεχνολογικά αναπτυγμένοι πολιτισμοί,δεν μπορεί να είναι πρωτόγονοι σε στοιχειώδη ζητήματα,όπως εκείνο της εναρμόνισης του τεχνολογικού τους πολιτισμού με τη φύση ή με ό,τι εμείς εδώ στη γη αποκαλούμε σεβασμό της ζωής, ατομικά δικαιώματα κ.λπ. Ο πολιτισμός συνήθως εξελίσσεται ομοιόμορφα, ισορροπημένα στις περισσότερες ιστορικές “φάσεις” στη ζωή του ανθρώπου.΄Οταν για παράδειγμα,στην Ιωνία οι “φυσικοί” ερευνούσαν τη φύση και έθεταν τις βάσεις των θετικών επιστημών και της τεχνολογίας ,παράλληλα ο νους τους όδευε και στην ανίχνευση ζωτικών φιλοσοφικών προβλημάτων. Και η ψυχή της φιλοσοφίας,ως γνωστόν,είναι η ανίχνευση ερωτημάτων της μορφής:”Ποιος είμαι,από πού ήρθα,πού πάω και πώς πρέπει να ζω;”. Η τεχνολογία και οι επιστήμες γενικότερα δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν ερήμην αυτών των αποριών,αυτών των διλημμάτων,που δείχνει ακριβώς το ανθρωποκεντρικό ενδιαφέρον και της τεχνολογίας.Και είναι πολύ δύσκολα να πιστέψει κανείς πως δεν υπάρχουν αντίστοιχες αναλογίες της δικής μας ιστορίας-πολιτισμού με εκείνη άλλων “κόσμων”.Γι αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι από την επικοινωνία μας με τόσο αναπτυγμένους πολιτισμούς,μόνο “καλό θα βγει” να για μας. Ποιο ξέρει! ΄Ισως, ό τι δεν μπορέσαμε εμείς στη γή να εξασφαλίσουμε με τα δικά μας επιτεύγματα του πολιτισμού,ειδικά σε θέματα “ανθρωποκεντρικά”,η επικοινωνία μας με εξωγήινους πολιτισμούς αποτελέσει την αιτία και την απαρχή της λύσης των προβλημάτων μας.Μπορεί η προσέγγιση εκείνων των “ονειρικών” εξωγήινων πολιτισμών,να φέρει την πολυπόθυτη ευτυχία και στο γήινο άνθρωπο,ο οποίος τόσες φορές πλησιάζει την πηγή,αλλά δεν καταξιώνεται ποτέ να φτάσει ,να πιεί “νερό” και να χορτάσει. Ο χρόνος θα δείξει.
|
3. ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1961
Video: http://dexiextrem.blogspot.gr/2017/02/1961.html
Τα χρόνια πέρασαν, μαζί και οι (πολλές) δεκαετίες.
Φτάσαμε στο 2017, αλλά το 1961 η Αθήνα ήταν μια… άλλη πόλη.
Μόνο τα αρχαία μνημεία της είναι ίδια. Αλλοι δρόμοι, άλλα αυτοκίνητα, άλλο αεροδρόμιο, άλλα ξενοδοχεία, άλλα σοκάκια και μαγαζιά άλλος… αέρας.
Δείτε το βίντεο από ξένη παραγωγή που είχε έρθει στην ελληνική πρωτεύουσα πριν 56 χρόνια.
Καλά, ο πανάσχετος εδώ σχολιαστής του βίντεο, βλέπει ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, λέει, την Αθήνα του 1961 και του 2017. “Καλά κρασά”!
Πέρασαν 56 ολόκληρα χρόνια και τελικά όλα κινούνται τόσο αργά, εκνευριστικά αργά και ίδια. Ο τεχνολογικός πολτισμός περπατάει με ρυθμούς χελώνας. Δεν ξέρω τί φταίει. Τα μυαλά των τεχνολόγων; ‘Αλλες αιτίες που δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει; Γιατί όλα τόσο αργά;
Σαν να μην άλλαξε τίποτα στα 56 αυτά χρόνια. Περισσότερο από μισό αιώνα! ΄Οπως τότε, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, πολυκατοικίες, ΟΛΑ σταθερά αμετακίνητα, ανυπόφορα. Μόνο η “βιτρίνα” έχει αλλάξει. Τα άλλα έμειναν ίδια.
Να το παράπονόμας πάλι, όπως το διατυπώσαμε εδώ παλιότερα:
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. “ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΑΡΓΑ”! (2/12/2016)
Ο… ρομποτάνθρωπος. Αυτός θα διεκδικήσει και θα αναλάβει στην ώρα τους τη διακυβέρνηση του κόσμου, τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης, την παροχή «μόρφωσης» και εκπαίδευσης, την επιμέλεια της υγείας, τη λοιπή δίκαιη κατανομή των αγαθών μεταξύ των μελών των κοινωνιών, την προστασία της φύσης, τον έλεγχο των γεννήσεων, την κατάκτηση του διαστήματος. Είναι η ελπίδα (η μοναδική) του ανθρώπου.
Γιατί συνετρίβη το αεροπλάνο στην Κολομβία -Τα καύσιμα και το ηλεκτρονικό παιχνίδι
Η αποκάλυψη είναι συγκλονιστική: ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη τη Δευτέρα στην Κολομβία είχε ειδοποιηθεί πριν την απογείωση από το αεροδρόμιο Σάντα Κρουζ της Βολιβίας ότι τα καύσιμα δεν θα φτάσουν για την πτήση, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Αξιωματούχος του αεροδρομίου που έλεγξε το σχέδιο πτήσης προειδοποίησε τον πιλότο Μιγκέλ Κιρόγκα ότι θα μείνει από καύσιμα, αποκαλύπτει η εφημερίδα Deber της Βολιβίας.
71 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία, ανάμεσά τους και τα μέλη της αποστολής της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Σαπεκοένσε, ενώ έξι επέζησαν.
Το λένε οι ειδικοί. Το έχουμε γράψει επανειλημμένα εδώ. Τα αεροπλάνα δεν πέφτουν εύκολα. Πιο πιθανό είναι να σκοτωθεί κανείς από… κλωτσιά γαϊδάρου (που μείνανε και ελάχιστα πια γαϊδουράκια), παρά να χάσει τη ζωή του από πτώση αεροπλάνου.
Πρέπει να υπάρξει μια απίστευτη αλυσίδα συμπτώσεων και γεγονότων, για να συμβεί αεροπορικό ατύχημα. Και τα περισσότερα, συμβαίνουν κατά την απογείωση και τη προσγείωση. Σπάνια στον αέρα, αν δεν χτυπήθηκε το αεροσκάφος από κεραυνό, βόμβα ή πυροβόλο όπλο. Το ανθρώπινο λάθος επίσης είναι κορυφαία αιτία του κακού.
΄Οπως και να έχει, όμως, το πράγμα, για άλλη μια φορά, με αφορμή το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία, μπαίνει το ζήτημα της καθυστέρησης των τεχνικών με τεράστιο κόστος σε ανθρώπινες ζωές κυρίως, να επινοήσουν τρόπους, όχι μόνο να αποφεύγονται οι πτώσεις των αεροσκαφών, αλλά, κι αν συμβεί το απευκταίο, τουλάχιστον να διασώζονται οι επιβάτες. Είναι αδιανόητο να πέφτει ένα αεροπλάνο και να τους παίρνει όλους μαζί του, να πηγαίνουν άπαντες …σούμπιτοι.
Γιατί, δηλαδή, να μην αποκολλάται η καμπίνα του αεροσκάφους την ώρα της πτώσης και να απομακρύνεται έγκαιρα με τους επιβάτες; ΄Η, γιατί να μην είναι εξοπλισμένοι οι επιβάτες με κάποιο είδος αερόστατου, όπως με το σωσίβιο; Χίλιοι τρόποι θα υπάρχουν. ΄Η, μήπως, είναι μεγάλο το κόστος για τα υψηλά κέρδη των εταιριών;
Από την άλλη, μήπως, είναι εντελώς… στούρνοι οι τεχνολόγοι; Εμείς τείνουμε αυτό να πιστεύουμε. Γιατί, δεν μπορείς, για παράδειγμα, να χρειάζεσαι δεκαετίες ολόκληρες, για να σκεφτείς να αντικαταστήσεις το κομπιούτερ-δωμάτιο με το επιτραπέζιο και το λάπτοπ, χρησιμοποιώντας τρανζίστορ αντί… λυχνία! Τόσο μυαλό χρειαζόταν πια;
Το έχουμε ξαναγράφει. Μάλλον δε δουλεύει και πολύ… γρήγορα το μυαλό των τεχνικών. Εκατομμύρια χρόνια μετράει η ζωή επί της γης και δείτε τις διαδρομές των ανακαλύψεων-εφευρέσεων και των άλλων επιστημονικών-τεχνολογικών επιτευγμάτων σε όλο αυτό το μέγα διάστημα. Αυτοκίνητα, αεροπλάνα, άλλα μέσα μεταφοράς, αλλά και τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας κι ακόμα το τηλέφωνο, η τηλεόραση, το ιντερνέτ, μόλις πρόσφατα (σε σχέση με το τεράστιο διάστημα που υπάρχει ζωή στον πλανήτη), πέρασαν στην καθημερινότητα τους ανθρώπου.
Κι ακόμα, είμαστε σε κάποιες συσκευές κομπιούτερ που σου κοψομεσιάζουν να τις κουβαλάς, την έλλειψη μόνιμης και σταθερής ενέργειας να κινήσεις και να φορτίσεις τα μηχανήματα σου, τα καλώδια-σαρανταποδαρούσες και άλλα τέτοια αστεία και εκνευριστικά! Τα περισσότερα πρωτόγονα και ατελή! ΄Ασε, που δεν κατάφεραν ακόμα να αναπτύξουν αστραπιαίες ταχύτητες, απείρως μεγαλύτερες από εκείνες του επιταχυντή, ή να εξασφαλίσουν πηγές ενέργειας, για να ταξιδέψουμε σε άλλους πλανήτες.
Κάτι, επαναλαμβάνουμε, δεν πάει καλά με τον τεχνολογικό πολιτισμό και τους φορείς του. «Τα ζώα μου αργά», εκνευριστικά στάσιμα τα επιτεύγματά του. Σε αντίθεση με τις θεωρητικές επιστήμες που «τα σπάζουν» , εδώ και αιώνες.
Γράφαμε για το συγκεκριμένο θέμα:
ΡΟΜΠΟΤΑΝΘΡΩΠΟΣ. (18.8/2015)
Ο ΑΤΛΑΣΤο ανθρωποειδές ρομπότ της Google που τρέχει σαν άνθρωπος
Το νέο απόκτημα της Google είναι ένα ανθρωποειδές ρομπότ που δημιούργησε για λογαριασμό της η Boston Dynamics.
Ο Άτλας, όπως είναι το όνομά του, έχει ύψος 1.88 και ζυγίζει 150 κιλά, ενώ το τελευταίο του κατόρθωμα είναι το γεγονός ότι κατάφερε να τρέξει χωρίς να πέσει ούτε μία φορά σε ένα μονοπάτι στη μέση ενός δάσους.
Ο ιδρυτής της Boston Dynamics, Marc Raibert, παρουσίασε το βίντεο με τις ικανότητες του ανθρωποειδούς, σε συμπόσιο στο Κέιμπριτζ, στις 3 Αυγούστου. «Εργαζόμαστε πάνω σε ανθρωποειδή ρομπότ που προέρχονται από αυτά τα μοντέλα. Μελετάνε τον τρόπο που κινούνται οι άνθρωποι και τα ζώα σε μία προσπάθεια να τα αντιγράψουν ακόμα να τα βελτιώσουν. Εστιάζουμε στην ισορροπία και την δυναμική, δουλεύοντας πάνω στον τρόπο που τα ζώα και οι άνθρωποι κινούνται γρήγορα και αποφεύγουν τις πτώσεις», ανέφερε ο Marc Raibert.
Σε βίντεο που παρουσιάστηκε το ανθρωποειδές φαινόταν να τρέχει μέσα στο δάσος, χωρίς να πέφτει, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο σκοπός επετεύχθη.
Όπως αποκάλυψε η Google χρησιμοποίησε βαράκια, ακόμα και γάντια του μποξ, προκειμένου να δοκιμάσει τις ικανότητες του ρομπότ και την δυνατότητά του να ισορροπήσει και σε ανώμαλο έδαφος, όπως είναι το τρέξιμο μέσα στο δάσος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, ο Άτλας είναι δυνατός, μπορεί να περπατά με τα πόδια του, να σκαρφαλώνει με πόδια και χέρια και να κατορθώνει να κινείται μέσα σε χώρους με συνωστισμό. Τελικός στόχος είναι το ανθρωποειδές ρομπότ να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο από τον άνθρωπο.
Με όλα αυτά, αφουγκράζεται κανείς ΣΗΜΕΡΑ, το ΜΕΛΛΟΝ! Το εγγύς μέλλον. ΄Οταν η ρομποτική θα έχει κάνει το θαύμα της! Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη επανάσταση του ανθρώπου.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει να θεραπεύσει τις αδυναμίες και τα ελαττώματα του ανθρώπου στις συμπεριφορές του. ΄Ο,τι δεν μπορεί σήμερα ο άνθρωπος να κάνει σωστά ή να το φέρει σε πέρας, θα κληθεί να το κάνει ο «υπεράνθρωπος». Ο… ρομποτάνθρωπος. Αυτός θα διεκδικήσει και θα αναλάβει στην ώρα τους τη διακυβέρνηση του κόσμου, τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης, την παροχή «μόρφωσης» και εκπαίδευσης, την επιμέλεια της υγείας, τη λοιπή δίκαιη κατανομή των αγαθών μεταξύ των μελών των κοινωνιών, την προστασία της φύσης, τον έλεγχο των γεννήσεων, την κατάκτηση του διαστήματος. Είναι η ελπίδα (η μοναδική) του ανθρώπου.
Στους αιώνες που πέρασαν, έμεινε πολύ πίσω η πρόοδος . Λειτουργεί αργά, εξωφρενικά αργά ο εγκέφαλος του ανθρώπου. ΄Εχει εγγενείς αδυναμίες και δυσκολίες, πέρα από τις «ηθικές» και τις άλλες αγκυλώσεις, που εκπορεύονται από αφύσικες πηγές.
Οι ανακαλύψεις, οι εφευρέσεις ,η κατάκτηση των ελευθεριών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η εξέλιξη, ο πολιτισμός γενικώς, δε συμπορεύονται με την έκταση του χρόνου που αφήσαμε πίσω μας. Διανύσαμε αιώνες (κανείς δε γνωρίζει πόσους) και η ανθρωπότητα από άποψη πολιτισμού φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση, όπως χρόνια πριν. Οι διαφορές είναι ελάχιστες και καθόλου κοσμογονικές. Γιατί, αν θεωρούμε πως είναι φοβερή κατάκτηση, επειδή στο τέλος του 20ου και στις αρχές του 21ου αιώνα κατάφερε ο άνθρωπος να χρησιμοποιήσει το αγαθό του ιντερνέτ ,ας πούμε (είναι από τα σημαντικότερα αγαθά), δε λέει και τίποτα αυτό, αν κοιτάξει κανείς πίσω σε χρονικό βάθος. Πόσα εκατομμύρια χρόνια έμεινε χωρίς να έχει πρόσβαση στον κυβερνοχώρο ο κόσμος; Αναρωτηθήκαμε ποτέ γι΄αυτό; Γιατί τώρα, τόσο αργά; Πώς έμεινε ( άγνωστο πόσο) χωρίς αεροπλάνο, δορυφόρο, τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία, ιντερνέτ ο άνθρωπος;
Μόνο τη μέθοδο της οικοδόμησης κτιρίων να δει κανείς. Ρίξτε μια ματιά στις οικοδομικές κατασκευές των Μυκηναίων. Είναι η ίδια και απαράλλαχτη η τεχνική, αλλά ίδια και τα περισσότερα υλικά (εξαιρουμένου του όγκου τους) με εκείνα των…Ενετών. Κι αυτών, καταπληκτικά όμοια, μέχρι τον προηγούμενο αιώνα, όπως τα συναντάμε στα σπίτια των χωριών των παππούδων μας. Ελάχιστα άλλαξαν στον τρόπο που οι άνθρωποι χτίζουν τα σπίτια τους στο διάβα των αιώνων. Ακόμα και σήμερα. Κι αν κανείς μας θυμίσει τους ουρανοξύστες, τις πολυκατοικίες, τις γέφυρες, τα κομψά και λειτουργικά κτίρια, δεν είναι δα σε σχέση με τους αιώνες που πέρασαν η εξέλιξη και τόσο φοβερή και τρομερή.
Κάπου έχουμε μείνει… ανεξεταστέοι και όχι μόνο στα οικοδομήματα μας. Πρωτίστως στον τεχνολογικό πολιτισμό. (Φυσικά, πίσω έχουν μείνει και οι γενικότερες ανθρωποκεντρικές κατακτήσεις, αλλά, ας μη μείνουμε σ΄αυτό τώρα).Οι θετικές, γενικώς, επιστήμες πορεύονται αργά, σε αντίθεση (ευτυχώς) με τις θεωρητικές. ΄Ισως, βασική αιτία της υστέρησης της τεχνολογίας, να είναι η έλλειψη ικανής θεωρητικής κατάρτισης των τεχνολόγων . Τους λείπει η δημιουργική φαντασία, η απεραντοσύνη του νου του «φιλόσοφου». Να θυμηθούμε πως, όπου και όταν υπήρχε θεωρητική υποδομή στους θεράποντες των θετικών επιστημών (πχ. οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι) και οι θετικές και οι θεωρητικές επιστήμες εκτινάχτηκαν σε δυσθεώρητα ύψη.
΄Αργησε ο άνθρωπος να κατακτήσει πολιτισμό και να παράγει έργο ουσιαστικό. Κι αυτό οφείλεται όχι μόνο στις διανοητικές και τις σωματικές του αδυναμίες, αλλά πρωτίστως στις πνευματικές, τις ηθικές. ΄Αφησε να κουμαντάρουν το μυαλό του θρησκευτικές θεωρίες και άλλες ιδεοληπτικές αγκυλώσει σε βάρος της επιστημονικής του εξέλιξης.
Άκόμα και σήμερα μιλάμε για το αν είναι εν τέλει…ηθικό (ποιος το ορίζει;) να παράγουμε κλώνους, να παρεμβαίνουμε στο DNA ,να επιτρέπουν στη βιολογία, τη (βιο) τεχνολογία τη γενετική, τη ρομποτική να κάνουν ελεύθερα και χωρίς τους οποιουσδήποτε περιορισμούς τα πειράματά τους.
Και για όσους θα σπεύσουν να μιλήσουν με τα γνωστά φοβιστικά «επιχειρήματα» για την ανηθικότητα του ανθρώπου που καραδοκεί και τη…διαβολική του επιθυμία να κάνει το κακό μέσα από τέτοια επιστημονικά εγχειρήματα ή πως τέτοια θα είναι η μορφή και τα κόλπα του…Αντίχριστου, θα πούμε μόνο πως σκέφτονται ανόητα και προκατειλημμένα. Εξυπακούεται ότι βασική προϋπόθεση της σωστής επιστημονικής έρευνας, είναι η εξυπηρέτηση του ανθρώπου, ο ανθρωποκεντρικός και όχι ο ανθρωποκτόνος στόχος της.
Και αυτό, ακριβώς, εκτός των άλλων, θα επιτύχει η τεχνητή νοημοσύνη, το ρομπότ. Θα προγραμματιστεί να λειτουργήσει με τον τρόπο που δε λειτουργεί η ανθρώπινη συμπεριφορά . Χωρίς, δηλαδή, σκληρότητα, απανθρωπιά, αποξένωση, δημαγωγία, λαϊκισμό, διαπλοκή, διαφθορά, μεροληψία, άδικο τρόπο κατανομής των αγαθών, ατομικισμό-συμφεροντολογισμό, νεποτισμό, αναξιοκρατία.
Από την άλλη, η αδυναμία του ανθρώπου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του μυαλού του για την επίτευξη υψηλότερων τεχνολογικών επιτευγμάτων, θα θεραπευτεί με την απεριόριστη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. ΄Οσα ο άνθρωπος κατάκτησε σε επίπεδο τεχνολογίας, βαδίζοντας μέσα από δύσβατο δρόμο χρόνου, αλλά και άλλων δυσκολιών, τώρα πια θα καταφέρει να τα «εκατονταπλασιάσει» εν ριπή οφθαλμού. Ιδιαίτερα στο δύσκολο (κυρίως λόγω αποστάσεων, ανθεκτικών υλικών και ενέργειας) έργο της προσέγγισης εξωγήινων πολιτισμών, είναι πολύ πιθανό πως η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτελέσει θαύματα.
Αν , επομένως, επιτρέψουμε στο ρομπότ να λειτουργήσει με τους νόμους της Φύσης (κυρίαρχος είναι ο Νους),που παράγουν φυσική ηθική, τότε ουδείς φόβος υπάρχει να πάει κάτι στραβά. Να…νικήσουν τα κατασκευάσματα το δημιουργό τους! Μόνο αν τα προγραμματίσουν «κακοί», διεστραμμένοι, αφύσικοι εγκέφαλοι, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
Μένει, επομένως (ζητούμενο) η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων για το σωστό προγραμματισμό της τεχνητής νοημοσύνης. ΄Εντιμοι, δίκαιοι, ηθικοί, φυσικοί άνθρωποι να αναλάβουν αυτό το υπεύθυνο έργο. Και θα είναι η μεγίστη προσβολή για το ανθρώπινο είδος να ισχυριζόμαστε πως δεν υπάρχουν ανάμεσά μας τέτοιοι.
Αν βρούμε και αναθέσουμε στους «αγαθούς» αυτό το έργο, όλα θα πάνε καλά, κάλλιστα για το μέλλον του Ανθρώπου. «Ο παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει», άλλο. Είναι κοντά μας!