1. ΗΤΑΝ ΔΥΟ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΓΙΛΕΚΑ
Ο ISIS απειλεί με νέες επιθέσεις -Μετά το αιματοκύλισμα στην Αίγυπτο
Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις «άνανδρες επιθέσεις»
Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον δύο εκκλησιών Κοπτών στην Αίγυπτο σήμερα, τις «άνανδρες» επιθέσεις που στοίχισαν την ζωή τουλάχιστον 45 ανθρώπων.
Καταδικάζει και ο Τραμπ μέσω twitter
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις με μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
«Λυπήθηκα πολύ όταν έμαθα για την τρομοκρατική επίθεση στην Αίγυπτο. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος Αλ Σίσι θα διαχειριστεί την κατάσταση με τον πλέον προσήκοντα τρόπο» επισημαίνεται.
Το Ισραήλ καλεί τους υπηκόους του να εγκαταλείψουν την περιοχή
Το Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα τους υπηκόους του να μην επισκέπτονται την χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο και να εγκαταλείψουν «αμέσως» την περιοχή, έπειτα από τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον χριστιανικών εκκλησιών.
«Η πολύνεκρη επίθεση αποδεικνύει μία ακόμη φορά την τρομοκρατική ικανότητα του Ισλαμικού Κράτους» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της ισραηλινής κυβέρνησης.
«Δεδομένου του μεγέθους της απειλής, το γραφείο συστήνει σε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σινά να φύγουν αμέσως και να επιστρέψουν στο Ισραήλ».
Το γραφείο αντιτρομοκρατίας είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα προειδοποίηση σχετικά με το Σινά, έναν δημοφιλή προορισμό για τους Ισραηλινούς ενόψει του εβραϊκού Πάσχα.
Αυτή η νέα οδηγία εκδίδεται «μετά την κλιμάκωση της σοβαρότητας της απειλής εναντίον των Ισραηλινών που επισκέπτονται το Σινά και τα περίχωρά του» διευκρινίζεται στο κείμενο.
Η διπλή επίθεση-καμικάζι
Οι δύο βόμβες εξερράγησαν σε εκκλησίες στη βόρεια Αίγυπτο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 150.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα που αρχίζει την Κυριακή των Βαΐων.
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Αίγυπτου και του αραβικού κόσμου Αλ Αχράμ μιλάει για 47 πλέον νεκρούς: 29 στην Τάντα και 18 στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου.
Οι τραυματίες είναι περίπου 150.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10.00 μέσα στην κοπτική εκκλησία Μαρ Γκίργκις (του Αγίου Γεωργίου) της Τάντα στο Δέλτα του Νείλου.
Η δεύτερη έκρηξη έγινε γύρω στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, έξω από κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένας αστυνομικός παρεμπόδισε τον βομβιστή να εισέλθει στο εσωτερικό του ναού και εκείνος αμέσως πυροδότησε την βόμβα.
Πληροφορίες και για τρίτη βόμβα που απενεργοποιήθηκε
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε άλλη χριστιανική εκκλησία της Αλεξάνδρειας, τον οποίο εξουδετέρωσε ειδική ομάδα πυροτεχνουργών της Αιγυπτιακής αστυνομίας.
Η επίθεση σημειώνεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στις 28 και 29 Απριλίου στην Αίγυπτο και την ώρα που το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κάλεσε οι χριστιανοί να αποτελέσουν στόχο επιθέσεων.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, βομβιστική επίθεση στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Κοπτικής Εκκλησίας στο Κάιρο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων και τον τραυματισμό 49, ανάμεσα στα θύματα ήταν πολλές γυναίκες και παιδιά. ‘Ηταν η πλέον αιματηρή επίθεση εναντίον της χριστιανικής μειονότητας της Αιγύπτου εδώ και χρόνια.
Η στιγμή που ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται έξω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=114586698
Συγκλονιστικό βίντεο από κάμερα ασφαλείας έξω από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου στην Αλεξάνδρεια τη στιγμή που ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάσσεται σκορπώντας τον τρόμο και το θάνατο.
Η κάμερα συνέλαβε το δράστη να περπατάει ψύχραιμος στο δρόμο έξω από την εκκλησία. Περπατάει με το ένα χέρι στην τσέπη, είναι ήρεμος και δεν κινεί καμία υποψία.
Τη στιγμή που φτάνει έξω από την είσοδο προσποιούμενος που δεν γνωρίζει για τους κανόνες ασφαλείας επιχειρεί να εισέλθει από το πλάι, σε μία προσπάθεια να μην περάσει από το σύστημα ελέγχου. Οι φύλακες όμως τον σταματούν και του υποδεικνύουν πως πρέπει να περάσει από τον ανιχνευτή μετάλλων. Τότε ο βομβιστής αποφασίζει να πυροδοτήσει στην είσοδο της εκκλησίας τη βόμβα.
Ο επονομαζόμενος ιστορικός υλισμός (αντιπαρατίθεται στον ιδεαλισμό), τείνει να θεωρήσει αιτία των πολέμων και των αιματηρών συγκρούσεων ανά τους αιώνες την πάλη των τάξεων, με κίνητρα, δηλαδή, κυρίως οικονομικά. Αν δεχτούμε δογματικά χωρίς δυνατότητα άλλης ιστορικής επεξεργασίας των αιτιών των πολέμων μόνο τις οικονομικές , αδυνατούμε εντελώς να εξηγήσουμε μια μεγάλη σειρά πολέμων και αιματηρών αντιπαραθέσεων, που δεν είχαν καμιά μα καμιά οικονομική αιτία. Δεν πολεμούσαν πάντα φτωχοί εναντίον πλουσίων. Αυτό άλλωστε είναι επανάσταση. Ούτε σε όλες τις περιπτώσεις πλούσιες, ιμπεριαλιστικές χώρες, βασιλιάδες και ηγέτες, προσπαθούσαν δια του πολέμου να αποσπάσουν εδάφη ή πλούτο από άλλες πιο αδύναμες.
Κορυφαίο παράδειγμα ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Όπως έχουμε αναλύσει αλλού, ο μεγάλος αυτός πόλεμος μεταξύ Αθηναίων και Λακεδαιμονίων , που έχει χαρακτηριστεί από μια πλειάδα ιστορικών ως η αντιπαράθεση μιας ηγεμονίας ,όπως ήταν αυτή της Αθήνας ενάντια σε πτωχούς ή πτωχότερους συμμάχους από τους οποίους η επικεφαλής δύναμη της Αθηναϊκής συμμαχίας, απομυζούσε τον πλούτο τους με αντάλλαγμα την προστασία τους από τους Πέρσες.
Πρώτη, λοιπόν, στην αξιολόγηση των αιτιών εκείνου του πολέμου έρχεται αυτή της οικονομίας και ακολουθούν μακράν οι άλλες. Όμως, ο Θουκυδίδης που είναι και ο αποκλειστικός ιστορικός των περισσοτέρων φάσεων εκείνου του μεγάλου πολέμου , δεν έχει την ίδια άποψη. Φυλετικές διαφορές, φιλοδοξίες, εχθρότητες, προσωπικά μίση και φυσικά αίτια οικονομικά παρελαύνουν από τις σελίδες της Ιστορίας του Αθηναίου στρατηγού και ιστορικού, που γνώριζε από πρώτο χέρι αφορμές και αιτίες, υποβόσκουσες επί πολλά χρόνια, που έφεραν δυο διαφορετικούς πολιτισμούς (πολιτικούς, πολιτιστικούς, δικαιικούς, εκπαιδευτικού συστήματος κ.α) σε μια τεράστια σύγκρουση, τη σημασία της οποίας ο ίδιος ο Θουκυδίδης την τοποθετεί κοντά σ΄εκείνη του Τρωικού πολέμου.
Αν θέλαμε να οργώσουμε τους ιστορικούς χρόνους με τις μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις που καταγράφουν οι ιστορικοί και αναζητήσουμε τους λόγους του ξεσπάσματός τους σε μια συνολική θεώρηση, θα διαπιστώσουμε πως ευάριθμοι είναι οι μη οικονομικοί λόγοι για τους οποίους ξέσπασαν. Θα διαπιστώσουμε, επίσης, πως πίσω από κάθε πόλεμο, υπάρχει τελικά ένα πλέγμα αιτιών, φανερές ή λανθάνουσες που τους προκαλούν και ποτέ ένας και μοναδικός λόγος. Κυρίαρχος μπορεί. Αποκλειστικός σπανιότερα.
Με αυτή την ιστορική γνώση και προσέγγιση, μπορούμε αυτή την ώρα να ερμηνεύσουμε ευκολότερα, τόσο τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία,αλλά ιδιαίτερα το αβυσσαλέο μένος που τρέφουν οι Τζιχαντιστές για όσους δεν είναι σαν κι αυτούς, είτε είναι χριστιανοί, είτε ακόμα και Μουσουλμάνοι. Οι χτεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις στις εκκλησίες της Αιγύπτου είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν έγιναν γιατί οι εκκλησιαζόμενοι πιστοί είχαν κάποιο πλούτο, που δεν είχαν οι τρομοκράτες και ήθελαν να τους τον αρπάξουν ή να τους εκδικηθούν γιατί τον κατείχαν.
Δολοφόνησαν αθώους ανθρώπους, φτωχούς ή μικρομεσαίους πιθανότατα, αν είναι να δούμε την οικονομική και ταξική τους κατάταξη, που είχαν όμως έναν πολύ σοβαρό λόγο να μπουν στο στόχαστρο των ακραίων ισλαμιστών. ΄Ηταν…άπιστοι. Πίστευαν στον Γιαχβέ και τον υιό του τον Ιησού Χριστό και όχι στον Αλλάχ και στον προφήτη του Μωάμεθ. Αυτή τη θρησκευτική, χριστιανική τους ιδιότητα πλήρωσαν με τη ζωή τους τα τραγικά θύματα του ακραίου ισλαμικού μίσους. Και μόνο γι΄αυτή.
2. . ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΡΑΪΚΟΥ
Νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς η Ελένη Τουλουπάκη
Σχεδόν ομόφωνα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επέλεξε τη νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου.
Με 10 ψήφους έναντι μίας, οι δικαστές επέλεξαν για το κρίσιμο αυτό πόστο την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη, η οποία σήμερα υπηρετεί στην Οικονομική Εισαγγελία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου όσο και η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου συμφώνησαν με την εισήγηση του αρεοπαγίτη Χρήστου Μαχαίρα, εκφράζοντας την άποψη ότι η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός μπορεί να τα «βγάλει πέρα» στα νέα της καθήκοντα, έχοντας ήδη ασχοληθεί με οικονομικά θέματα από το πόστο που βρίσκεται εδώ αρκετούς μήνες.
Ένας μόνο αντεισαγγελέας μειοψήφησε, προτείνοντας στο συμβούλιο άλλους εισαγγελείς για τη θέση, οι οποίοι είναι αρχαιότεροι, ωστόσο η άποψή του δεν εισακούστηκε.
Η κυρία Τουλουπάκη αναμένεται να αναλάβει άμεσα καθήκοντα, ίσως και την επόμενη εβδομάδα, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό πώς θα «αντιδράσει» η ομάδα των εισαγγελέων υπό την κυρία Ράικου, εάν δηλαδή θα θελήσουν να συνεχίσουν με τη νέα επικεφαλής ή θα ζητήσουν την αντικατάστασή τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ράικου ζήτησε την αντικατάστασή της εν μέσω καταγγελιών για το σκάνδαλο της Novartis, κάνοντας λόγο για προσπάθεια ηθικής της εξόντωσης.