ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

1. “ΓΥΦΤΟΙ ΤΑ ΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ” (https://www.youtube.com/watch?v=1aFxorQHVy0, Κώστας Χατζής)
  1. α. ΚΡΗΤΗ.ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΕΝΑν 25ΧΡΟΝΟ ΝΕΚΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΑΠΟ ΜΠΑΛΩΘΙΕΣ  ΣΕ ΓΛΕΝΤΙ

mpalothies

Ένας νεκρός και ένας βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι είναι το τραγικό αποτέλεσμα των άσκοπων πυροβολισμών κατά τη διάρκεια πασχαλινού γλεντιού χθες, σε χωριό του Ρεθύμνου.

Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία στα Μυριοκέφαλα και την Ασή Γωνιά, από την τραγωδία που χτύπησε κυρίως την οικογένεια του 25χρονου ποδοσφαιριστή της τοπικής ομάδας Γιώργου Γυπαράκη όταν ένας 40χρονος πήρε το όπλο και άρχισε να ρίχνει άσκοπους πυροβολισμούς στον αέρα, σύμφωνα με το άτυπο αλλά πολλές φορές αιματοβαμμένο «έθιμο» αυτό με τις μπαλωθιές, που επικρατεί στη μεγαλόνησο.

β. ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ
Θρήνος στην κηδεία του 11χρονου Μάριου

Συγγενείς, φίλοι, δάσκαλοι και πλήθος κόσμου αποχαιρετούν για τελευταία φορά τον 11χρονο Μάριο που έφυγε πολύ άδικα και πρόωρα από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης μέσα στο σχολείο του, από αδέσποτη σφαίρα.

Το 11χρονο αγόρι το βράδυ της Πέμπτης βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου στην οδό Αν. Βαρέλα 37 στο Μενίδι μαζί με την μητέρα του και τους συμμαθητές του όπου εξελισσόταν γιορτή για τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου.

γ. Επεισόδια στο Μενίδι, κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ, έσπασαν καταστήματα

 

Επεισόδια στο Μενίδι, κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ, έσπασαν καταστήματα [εικόνες]

Ενταση επικράτησε στην πορεία διαμαρτυρίας των κατοίκων του Μενιδίου όταν περίπου 20 κουκουλοφόροι πλησίασαν και στη συνέχεια πέταξαν βόμβες μολότοφ σε σπίτια που μένουν Ρομά, ενώ προκάλεσαν ζημιές και σε καταστήματα.

Από τη ρίψη μολότοφ εκδηλώθηκε φωτιά στην αυλή ενός σπιτιού, η οποία σβήστηκε πριν πάρει διαστάσεις.

Κατά πληροφορίες στόχος των κουκουλοφόρων έγινε το σπίτι στο οποίο φέρεται να έμενε ο 23χρονος που έχει συλληφθεί για το θάνατο του άτυχου 11χρονου καθώς ομόλογησε ότι την Πέμπτη το βράδυ πυροβολούσε με καραμπίνα.

 

«΄Οπου φτωχός και η μοίρα του», λέγανε οι παλιοί. Κι όποιος   στιγματισμένος και αποδιοπομπαίος, να μην έσωνε να ζει.  Πώς το έλεγε και η γιαγιά Βδοκιά από τη Σαμοθράκη; «Ο καταραμένος, ας μη γιεννιέταν ντιπ ,παιδί μου».

Καταφρονεμένος, δαχτυλοδεικτούμενος, παρακατιανός, περιπλανώμενος, αμαρτωλός , κλέφτης και… Γύφτος!  Πώς μπορούσε τέτοιος που είναι να μην έχει βάλει και τούτος μαζί με τους φονιάδες του Χριστού την άγρια πινελιά του  στην  παράσταση του θεάτρου  της Σταύρωσης;

 

Λίμπα τα κάνανε  χτες οι Μπαλαμοί στο Μενίδι στη διαδήλωση κατά των Ρομά  της περιοχής. Και όσο για την τραγικότητα που  εμπερικλείει  από μόνος του ο θάνατος ενός παιδιού 11 χρόνων, ουδείς την αμφισβητεί  ή δεν τη βιώνει κι ας μην είναι δικό του παιδί. Το ίδιο φυσικά που έχει συμβεί από την ίδια αιτία  άπειρες φορές στην Κρήτη  και όχι μια που παραθέσαμε εμείς πιο πάνω. Και στο Μενίδι πρώτη φορά και στην Κρήτη άπειρες ,πέφτουν νεκροί από τις μπαλωθιές, το  βάρβαρο έθιμο, που ζει ακόμα .

Μόνο που με τέτοιες αφορμές δεν αναδεικνύεται μόνο η τραγικότητα των περιστατικών, αλλά και η αθλιότητα μιας κοινωνίας και όχι μόνο της ελληνικής ,που διακρίνεται   για τον υπολανθάνοντα και κάποτε εγγεγραμμένο στο συλλογικό της ασυνείδητο  ρατσισμό, εθνικισμό, φονταμενταλισμό, ανάλογα με την αιτία, καλύτερα την  αφορμή ,που θα τα ξεσηκώσουν.

Στα    Μυριοκέφαλα και την Ασή Γωνιά στο Ρέθυμνο είσαι στο κοινωνικό και στο δικαστικό  απυρόβλητο, έτσι και ρίξεις κάτω νεκρό  από τις μπαλωθιές (έθιμο=νόμος) στη χαρά για το κοπέλι σου που το παντρεύεις. Είσαι Κρητίκαρος και ως εκ τούτου συγχωρητέο,  αν δεν υπάρχει καν, το…παράπτωμα.  Κάτι σαν…παράπλευρες απώλειες που λένε στα στρατά.

 Στο Μενίδι, όμως, αν ρίχνεις μπαλωθιές και μαζί νεκρό ένα παιδί στη δική σου τη  χαρά   τυχαίνει, όμως,  να μην είσαι Κρητικός αλλά …Γύφτος, «φίδι που σε έφαγε». Όπως, ακριβώς, περιγράφουν στα ρεπορτάζ τους παραπάνω  οι βιοποριζόμενοι από τον πόνο του άλλου κονδυλοφόροι της βιομηχανίας παραπληροφόρησης.

Κι ακόμα, έτσι και είσαι από τα «Ζωνανιά» (και δεν εννοούμε  μόνο τα Κρητικά)  και εμπορεύεσαι “ουσίες”,  απλά είσαι…κουζουλός ή παράτολμος. Αλλά μόνο αν σε πιάσουν.  Κι αν είσαι «Γύφτος» από το Μενίδι και κάνεις την ίδια παλιανθρωπιά,  εκεί αλλάζουν τα πράγματα άρδην.   Είσαι επικίνδυνος εγκληματίας, ράτσα αδίστακτη και εθισμένη στο έγκλημα και την παρανομία. Και ως τέτοια δίκαια ξεσηκώνει την κατακραυγή  και τρώει το ανάθεμα.

Το μέγεθος της υποκρισίας που διαχέεται λανθάνον,όπως είπαμε, στις ανθρώπινες κοινωνίες, είναι μαζί με συγκλονιστικό ταυτόχρονα  και εξοργιστικό. Να θυμίσουμε με αφορμή το έγκλημα με “ενδεχόμενο δόλο” στο Μενίδι, όπως θα το χαρακηρίσει η δικαιοσύνη, πώς αντιμετώπισε η ελληνική κοινωνία  τρία  πραγματικά εγκλήματα και μάλιστα ειδεχθή. Δύο διαπραχθέντα από συν-Ελληνες και το άλλο από Πακιστανό.  Γράφαμε, παλιότερα:

 

1.       ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΤΩΡΑ ΚΑΙ …ΒΙΑΣΤΕΣ! (ΔΙΑΒΑΖΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ). (6/1/2016)
Πριν κάμποσο καιρό, ένας αλήτης ΄Ελληνας βίασε και έκαψε ζωντανή (!!) μια κοπέλα στην Ξάνθη. ΄Οταν έγινε το φρικαλέο αυτό έγκλημα, γράψανε οι φυλλάδες παραπληροφόρησης κάτι ,το είπανε και στα τηλε- παράθυρα και μετά το…ξέχασαν. ΄Οταν το άλλο τέρας ο Πακιστανός, κατάντησε  «φυτό» τη Μυρτώ στην Πάρο, λύσσαξαν μαζί με τους Ναζί και οι φυλλάδες -τηλεαποχαυνωτές να λένε συνέχεια και να τονίζουν την αγριότητα του εγκλήματος ως…πακιστανικής προέλευσης. Ούτε μια στιγμή δεν το ξέχασαν εδώ και ενάμιση χρόνο. Αν  το είχε διαπράξει ΄Ελληνας, θα είχε ξεχαστεί την ίδια ημέρα ,όπως κι αυτό της Ξάνθης.

Ελληνικό έγκλημα, κανονικό…έγκλημα. Πακιστανικό όμως;

2. « ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΝΕΑ!!! Επανέρχονται στη ζωή Μυρτώ και Ασπασία!

Πάρος, καλοκαίρι 2012, το καλοκαίρι που έμελλε να στιγματίσει για πάντα τη Μυρτώ, την οικογένειά της αλλά και το πανελλήνιο.

Η κοινή γνώμη παγώνει όταν ένα 15χρονο κορίτσι πέφτει θύμα βιασμού αλλά και άγριου ξυλοδαρμού, από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακά.

Και η Ασπασία επανέρχεται

Η ιστορία της Ασπασίας Μπόγρη, μοιάζει απίστευτη. Η 17χρονη δέχεται δολοφονική επίθεση από τον ίδιο της τον πατέρα. Την πυροβόλησε εξ επαφής μετά τη μεσημεριανή τους έξοδο για φαγητό στα Φιλαράκια, στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς του Άργους. Τα οικονομικά προβλήματα αλλά και το γεγονός ότι η σύζυγός του τον εγκατέλειψε ήταν οι λόγος που όπλισαν το χέρι του και τον έστρεψαν εναντίον του παιδιού του» («ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ»)

Την Ασπασία ομολογώ δεν την ήξερα. ΄Η, κι αν είχα ακούσει κάτι, όταν συνέβη η τραγωδία, το ξέχασα. Κι αυτό σίγουρα  λόγω έλλειψης επανάληψης του δράματος από τη βιομηχανία παραπληροφόρησης.   Αντίθετα, την άλλη, την επίσης τραγική περίπτωση της Μυρτώς,  την ήξερα «απ΄έξω κι ανακατωτά» μέχρι τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες. Από την ώρα που την άφησε «φυτό» το τέρας (και δεν τη βίασε, όπως λέει το πάντα έγκυρο… «Τρομακτικό»)  μέχρι και σήμερα, που μαθαίνω για την καλή πορεία της υγείας της..
Κι όμως. Την Ασπασούλα την άφησε «φυτό» ο ίδιος ο πατέρας της.  Δυο φορές πιο ένοχος από το βασανιστή της Μυρτώς. Αλλά, η Ελλάδα το πέρασε «ντούκου» το περιστατικό της Ασπασίας.  Βλέπετε η Μυρτώ είχε την… τύχη να την αφήσει με βαριές αναπηρίες ένας…Πακιστανός ,ενώ την Ασπασία κόντεψε να την εκτελέσει ο…΄Ελληνας πατέρας της. Τεράστια διαφορά στην …ποιότητα της κακοποίησης. Εκείνο που μέτρησε  τελικά στην έκταση της δημοσιότητας που έδωσε η εμπορική δημοσιογραφία στα δύο αυτά δράματα  δεν ήταν το μέγεθος του κακού που προξένησαν οι δράστες στα θύματα, αλλά η εθνικότητά των τεράτων.

Να ομολογήσουμε κάτι και ας μας κράξουν οι Ελληνάρες. Εμείς σιχαινόμαστε και αγανακτούμε το ίδιο και με τον «ενδεχόμενο δόλο»  στα εγκλήματα με τις μπαλωθιές, αλλά και με την  υποκρισία της Ελληνικής κοινωνίας, που τα ανακλαστικά της είναι συνήθως εκείνα του Ελληνάρα,  όχι του ανθρώπου και του Πολίτη.΄Οπως φάνηκε καθαρά  στο Μενίδι και στο Ρέθυμνο . Στην Πάρο και το ΄Αργος.

___________________________________________________________________

1. ΝΑ  ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ  ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΗΣ
2. ΑΠΟΣΚΙΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΚΡΑΤΩΝ. ΟΧΙ ΣΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ
1. Νέες φήμες: Ο αρχηγός του ISIS σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή
Φωτογραφία: AP

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας υποστηρίζει ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης σε όλο τον κόσμο, ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτουν αναφορές για τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, για αυτό και η σχετική είδηση της συριακής τηλεόρασης αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από πολλούς εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ο αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε στη Ράκα. Σύριοι ακτιβιστές ανέφεραν ότι μία αεροπορική επιδρομή στην πόλη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον επτά αμάχων το Σάββατο, αν και δεν έκαναν καμία αναφορά στον αρχηγό του ISIS.

Θεωρούνταν ότι ο αλ-Μπαγκντάντι, που έχει επικηρυχθεί για 25 εκατ. δολάρια, κρύβεται στην έρημο, έξω από την Μουσούλη στο Ιράκ, αναφέρει η Daily Mail. Ομως, υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι διέφυγε από εκεί όταν ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε την πόλη. Ακόμη, πιστεύεται ότι προσπαθούσε να φτάσει στο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, την Ράκα.

“Αμήν  και πότε”!

2. Χιλιάδες Καταλανοί συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη -Θέλουν δημοψήφισμα για ανεξαρτησία
Φωτογραφία: AP

 

Πολλές χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους της Βαρκελώνης για να υπερασπιστούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα οργανώσει την 1η Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, μολονότι κάτι τέτοιο έχει απαγορευτεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα να προχωρήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Μπροστά από το Μέγαρο Μοντζουίκ, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα (και νυν της Μάντσεστερ Σίτι) Πεπ Γκουαρδιόλα –δεδηλωμένος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας– διάβασε ένα μανιφέστο ενώπιον των συγκεντρωμένων και του ίδιου του Πουτζδεμόν. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου ή 47.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.

Αρκετά κράτη έχουμε. Δε χρειάζόμαστε άλλο ένα.Ούτε το δικό τους των Καταλανών θα είναι καλύτερο από των ισπανών.  Καί τί πάει να πει ισπανός και Καταλανός, ΄Ελληνας και Θραξ, Τούρκος και Κούρδος;

΄Οσο κρατούν ακόμα τα κράτη (μια μέρα θα εξαφανιστούν και οι κοινωνίες θα είναι αντιεξουσιαστικές και αταξικές), παλεύουμε να είναι κράτη δικαίου, να αποκτούν ένα  κοινωνικό πρόσωπο,ανθρώπινο. Και φυσικά να χτυπαμε με κάθε τρόπο τον εθνικσιμό,το ρατσισμό και την προκατάληψη. Απ όπου και όποια “ράτσα”  αν εκπηγάζουν .