Πύρινος λόγος Πούτιν: Οι ΗΠΑ θέλουν να ξαναφτιάξουν τον κόσμο στα μέτρα τους
.
Σε μια σπάνια και εφ’ όλης της ύλης ομιλία του για τις διεθνείς σχέσεις και για την κατάσταση της Ρωσίας, ο Βλαντιμήρ Πούτιν εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια, προχωρώντας «μονομερώς» σε «υπαγορεύσεις» προς τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ αποπειράθηκε να επιρρίψει στη Δύση το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία.
Σε μια 40λεπτη ομιλία του, κατά τη διάρκεια της οποίας κυρίως καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, παραπέμποντας στην ψυχροπολεμική εποχή και δείχνοντας πόσο έχει βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση, ο Πούτιν απέρριψε τις δυτικές θεωρήσεις με βάση τις οποίες η κυβέρνησή του προσπαθεί να ανασυστήσει τη Σοβιετική Ένωση, αποσπώντας εδάφη γειτονικών χωρών ή υποτάσσοντάς τις.
«Δεν το αρχίσαμε εμείς αυτό», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ομιλία του ενώπιον μιας άτυπης ομάδας ειδικών, του Κλαμπ Βαλντάι, στην οποία συμμετέχουν πολλοί Δυτικοί εμπειρογνώμονες, που τον αντιμετωπίζουν εξαιρετικά επικριτικά. Αντιθέτως, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι η Ουάσινγκτον αυτή που προσπαθεί να «ξαναφτιάξει τον κόσμο ολόκληρο» ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στα δικά της συμφέροντα.
«Οι τοποθετήσεις σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει εκ νέου ένα είδος αυτοκρατορίας, ή επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, είναι ανυπόστατες», είπε βλοσυρός ο πρώην αξιωματικός της KGB.
Απαρίθμησε συρράξεις για τις οποίες επέρριψε την ευθύνη στις ενέργειες των ΗΠΑ: Λιβύη, Συρία, Ιράκ. Ο Πούτιν συνέχισε θέτοντας το ρητορικό ερώτημα αν η πολιτική της Ουάσινγκτον ενίσχυσε την ειρήνη και τη δημοκρατία. «Όχι» — απάντησε. «Οι μονομερείς υπαγορεύσεις και η επιβολή των σχεδίων (της Ουάσινγκτον σε άλλους) έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα» από το επιδιωκόμενο, έκρινε.
Ο 62χρονος Πούτιν, ο οποίος επέστρεψε στο Κρεμλίνο το 2012, έχει ανεβάσει τους τόνους στη ρητορική του έναντι της Δύσης το τελευταίο διάστημα. Η δημοτικότητά του εντός της χώρας του ανέβηκε ακόμη περισσότερο μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία, τον Μάρτιο.
Η σημερινή του ομιλία πάντως ήταν μια από τις πλέον εχθρικές έναντι της Δύσης που έχει κάνει ποτέ ο Ρώσος πρόεδρος, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς εν μέρει φάνηκε να απευθύνεται στους ψηφοφόρους στη χώρα του, στους οποίους θέλει να δείξει πως προασπίζεται τα συμφέροντά τους.
Η ομιλία του Ρώσου προέδρου υπενθύμισε μιαν άλλη: την είχε κάνει το 2007 στο Μόναχο, επικρίνοντας την «μονοπολική» άποψη της Ουάσινγκτον για τις παγκόσμιες ισορροπίες. Εκείνη η ομιλία είχε κάνει πολλούς δυτικούς ηγέτες να αναθεωρήσουν την άποψή τους για τον Πούτιν.
Ο Πούτιν απέρριψε τις επικρίσεις για την πολιτική που εφαρμόζει στην κρίση στην Ουκρανία. Επανέλαβε την κατηγορία ότι δυτικές κυβερνήσεις βοήθησαν φιλοδυτικές ομάδες και πολιτικές παρατάξεις να προβούν σε ένα πραξικόπημα και να αποπέμψουν τον τέως πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει, κανείς δεν ήθελε να μας μιλήσει» τότε, υπενθύμισε.
«Αντί για έναν δύσκολο αλλά, το υπογραμμίζω, πολιτισμένο διάλογο, αυτό που έκαναν ήταν να προχωρήσουν σε ένα πραξικόπημα. Εξώθησαν τη χώρα στο χάος, σε μια οικονομική και κοινωνική κατάρρευση κι έναν εμφύλιο πόλεμο με τεράστιες απώλειες», ανέφερε.
Ο Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι η κυβέρνησή του πράγματι βοήθησε τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη χώρα του και να καταφύγει στη Ρωσία αφού ανατράπηκε εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων και των ταραχών στο Κίεβο. «Θα το πω ανοικτά — ζήτησε να απομακρυνθεί, να μεταφερθεί οδικώς στη Ρωσία. Και το κάναμε», ανέφερε ο Πούτιν, διευκρινίζοντας πως αρχικά, ο Γιανουκόβιτς είχε καταφύγει στην Κριμαία, όταν η χερσόνησος ήταν ακόμη τμήμα της ουκρανικής επικράτειας.
Αναλύοντας την κρίση στην Ουκρανία, ο Πούτιν αμφισβήτησε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ειλικρινή πρόθεση να επιδιώξει μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης —παρά την εκεχειρία που έχει μεν τεθεί σε ισχύ στην ανατολική Ουκρανία από την 5η Σεπτεμβρίου, αλλά παραβιάζεται καθημερινά— και κατηγόρησε τη φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση για τη χρήση ισχύος εναντίον των αυτονομιστών. «Δεν βλέπουμε μια επιθυμία από πλευράς των εταίρων μας στο Κίεβο… να επιλύσουν το πρόβλημα με τις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας διαμέσου μιας πολιτικής διαδικασίας, μέσω συνομιλιών. Βλέπουμε πάντοτε το ίδιο πράγμα με διαφορετικές εκδηλώσεις: την καταστολή διά της βίας», είπε.
Χαρακτηρίζοντας σφάλμα τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη Ρωσία, ο Πούτιν τόνισε πως η χώρα του δεν «θα προσποιηθεί κάτι, δεν θα προσβληθεί, δεν θα ζητήσει από κανέναν τίποτε. Η Ρωσία είναι αυτάρκης».
Ακόμη ο πρόεδρος της Ρωσίας επισήμανε ότι η απειλή παραβίασης των διεθνών συνθηκών για τον έλεγχο των όπλων μεγεθύνεται και κάλεσε να υπάρξουν συνομιλίες ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι αποδεκτοί όροι για τη χρήση βίας.
Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι παραβίασε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας προσαρτώντας την Κριμαία, αλλά και ότι στέλνει στρατιώτες και όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές που πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Ο Πούτιν είπε στην ομιλία του πως δεν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ απειλούν τη Ρωσία, πρόσθεσε όμως κατά την άποψή του, η πολιτική που ασκεί η Ουάσινγκτον πλήττει τη χώρα του. «Δεν νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μας απειλούν. Νομίζω ότι οι πολιτικές της κυβερνώσας ελίτ είναι εσφαλμένες. Είμαι πεπεισμένος ότι αντίκεινται στα συμφέροντά μας και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε.
Έκανε μόνο σύντομες αναφορές στην υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρωσία —το ΑΕΠ της οποίας φτάνει το 1 τρισεκ. δολάρια—, παρά το γεγονός ότι η χώρα του κινδυνεύει να ολισθήσει σε ύφεση, καθώς το νόμισμά της, το ρούβλι, κατρακυλάει (-22% από την αρχή της χρονιάς), όπως όμως και η τιμή του πετρελαίου, του βασικού ρωσικού εξαγωγικού προϊόντος.
Πάντως, όταν δέχθηκε ερωτήσεις μετά την ομιλία του, ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία δεν θα σπαταλήσει τα αποθέματά της σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα άσκοπα απλώς και μόνο για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Ο Πούτιν μεταθέτει την ευθύνη για την οικονομική κρίση στα διεθνή προβλήματα, τις κυρώσεις και τη μείωση της τιμής του πετρελαίου.
Πάντως σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s διατήρησε το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ρωσίας στο επίπεδο BBB-/A-3, μια βαθμίδα πάνω από τα «σκουπίδια», αν και με αρνητική προοπτική.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι δεν αναμένει οι ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν φυσικό αέριο από τη χώρα του, καθώς δεν έχουν στην πραγματικότητα εναλλακτική λύση, όπως τόνισε.
«Φαντάζεστε πως αυτό θα γίνει διότι το επιθυμούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη; Δύσκολα θα μπορούσα να το φανταστώ προσωπικά», είπε ο Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του θα δώσει την έμφαση τα επόμενα χρόνια στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στη ρωσική οικονομία.
Ψάχνω όπου μπορώ να βρώ παλιές ομιλίες με απειλές Σοβιετικών κατά της Δύσης από την εποχή ακόμα του Στάλιν και του “ψυχρού” πολέμου, κι απ΄όσες έχω μπροστά μου, πουθενά δε διακρίνω το ύφος, την αμετροέπεια,την υποκρισία και την παράνοια που συναντά κανείς στην πρόσφατη ομιλία του δικτάτορα Πούτιν. Αν διαβάσει κανείς μέσα από τις “γραμμές” του λόγου του δικτάτορα, θα διαπιστώσει πως έχει προχωρήσει πέρα κι από τον πιο βάρβαρο εθνικισμό και έχει εξοκείλει σε κατάσταση εθνικιστικής υστερία σε μέρες …δόξας του Χίτλερ.
Ο Πούτιν δε μιμείται το Χίτλερ. Είναι ο ίδιος ένας νέος Χίτλερ. ο Ναζί καγκελάριος της Γερμανίας τότε, χρειαζόταν μια “σημαία” να σηκώσει ψηλά, για να καταφέρει να παρασύρει έναν ολόληρο λαό στον όλεθρο και μαζί μια ολόκληρη ανθρωπότητα. Τον άκρατο εθνικισμό και τον ρατσισμό.Τα κατάφερε, πείθοντας το γερμανικό λαό πως είναι …περιούσιος, ξεχωριστός.”΄Αρειοι” εκείνοι, ανώτερη και ευνοημένη ράτσα ,σε αντίθεση με τους παρακατιανούς λαούς και τις αμελητέες φυλές,όπως Εβραίοι, μαύροι, τσιγγάνοι, λογής μειονότητες, αλλά και πας μη Ναζί. ΄Ολοι τούτοι μια μάζα,ένας συφερτός ,τίποτα περισσότερο από κοπάδια ζώων , προορισμένων για σφαγή!
Ο νέος Χίτλερ κηρύσσει το ίδιο εθνικιστικο-ρατσιστικό “ευαγγέλιο” εδώ και πολύ καιρό. Και δεν ήθελαν πολύ οι Ρώσοι να “ λαλήσουν”,αφού και με την εντελώς διαστρεβλωμένη αντίληψη της ιστορίας που έχουν οι στρατευμένοι ιστορικοί συμπατριώτες τους και τη διδάσκονται εξ απαλών ονύχων, ήταν ήδη στο πιτς φιτίλ να φουντώσουν.
Αναγνωρίζονται κι αυτοί, λοιπόν μεταξύ τους ως φυλή … ξεχωριστή (πολλοί Ρώσοι την ταυτίζουν με την Αρία!).΄Από τις σελίδες της σφόδρα εθνικιστικής ιστορίας τους παρελαύνουν ένδοξοι πατριώτες, Τσάροι, που γονάτισαν ολόκληρη Ευρώπη και Οθωμανική αυτοκρατορία (έστω κι αν ουδέποτε συνέβη αυτό,το αντίθετο ναι), αλλά και μεγάλα “κεφάλια” στην τέχνη και την επιστήμη. ΄Οσο για τα ιστορικά σύνορα της παλιάς Ρωσίας, δεν υπάρχουν. ΄Ενα,ας πούμε,εκτείνεται πέρα από το Κίεβο,την Οδυσσό, τη Μολδαβία και δεν υπάρχει.. τελωνείο πουθενά. Και βέβαι,πρώτα απ΄όλα το θαλάσσιο πέρασμα στη Μεσόγειο απο τη Κριμαία, ήταν πάντα δικό τους και το έκανε όλως ανοήτως δώρο στους Ουκρανούς ο Στάλιν!
Η ρώσικη ιστορία μιλάει στις σελίδες της μόνο για Ρώσους ήρωες! Στην εποχή της Σοβιετικής ΄Ενωσης πάλι τα σχολικά βιβλία γράφανε για ήρωες, αλλά για…συντρόφους ήρωες .Και στην εποχή της ιδιόμορφης (διάβαζε μαφιόζικης) “δημοκρατίας” που οικοδομήθηκε μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, πάλι ήρωες υπάρχουν, αλλά τώρα Τσάροι και αξιωματικοί του γενναίου ρώσικου,τσαρικού στρατού.
΄Ενας ψυχοφθόρος, αλλά και επικίνδυνα παθογενής διχασμός από το οποίο δεν ξέρει πώς κι αν μπορεί να φυλαχτεί ένας λαός (και φυσικά δεν μπορεί). Πώς να το κάνουμε; Δεν είναι εύκολο να αντικαταστήσεις τον μπολσεβίκο ( αγωνίστηκε αφιλοκερδώς “με νύχια και με δόντια”, “γυμνός και τεραχηλισμένος” απέναντι σε μια στυγνή τσαρική αυτοκρατορία, για να εγκαθιδρύσει τον κομμουνισμό) με το στρατιώτη της Αικατερίνης Β,που έχυσε το αίμα του για το ένδοξο γένος των Ρως και των “θεόφιλων” Τσάρων του στο… Μωριά!( Ναι, τότε στα Ορλωφικά,που όχι μόνο δεν έχυσαν κανένα αίμα οι Ρώσοι,αλλά αντίθετα. Παράσυραν στον ξεσηκωμό τους δικούς μας αφελείς Ραγιάδες και τους παράτησαν μετά στο οθωμανικό μαχαίρι, που φρόντισε να μη μείνει “σερνικό κουνούπι” στη γη του Λεωνίδα και του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου .
Δεν μπερδεύεσαι απλά με τέτοια. Διχάζεσαι, ψάχνεις να βρεις ταυτότητα και ανακαλύπτεις πως σου έχουν εκδώσει πολλά και ψεύτικα “πιστοποιητικά γέννησης”. Οπότε δε θέλεις και πολύ να αφεθείς να σε πείσει ο οποιοσδηποτε παρανοϊκός Πούτιν που θα σου τάξει μια νέα, αυθεντική και μόνιμη τούτη τη φορά ταυτότητα. ΄Ετσι εξηγείται (κατ΄αρχήν, γιατί μετά υπάρχουν άπειρες άλλες αιτίες) πώς ένας ολόκληρος λαός,όπως τότε ο Γερμανικός, παραληρεί σήμερα στον εθνικισμό,το νεο-ναζισμό και το ρατσισμό.Και μάλιστα ένας λαός κατάπτωχος,παρατημένος, χωρίς ποιότητα ζωής και μόρφωσης.Αρκεί μόνο να αναφέρει κανείς πως η πλειοψηφία του ρώσικου λαού είναι παραδομένη στη βότκα (διάβαζε τελειωμένη) στην “κακή” διατροφή (το προσδόκιμο ζωής ειναι τα 60 χρόνια στη χώρα του Πούτιν), με βασική εισοδηματική πηγή (πλούτος της χώρας) το φυσικό αέριο,την πορνεία και το χρήμα της ρώσικης μαφίας του εξωτερικού.
Εδώ και πολύ καιρό έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.Στην αρχή κάθε εβδομάδας, βάζουμε τη μόνιμη από τον Απρίλη ανάρτηση για να επισημαίνουμε τον κίνδυνο που διατρέχει σήμερα η ανθρωπότητα από το δικτάτορα Πούτιν και τον εθνικιστικο-ρατσιστικό ντελίριο που έχει καταλάβει τους Ρώσους.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, κατά την ιστορική μας άποψη ακολουθεί εντελώς λαθεμένο τρόπο στην αντιμετώπιση του νέου Χίτλερ.Κάνει το λάθος που έκανε και ο Ρούζβελτ στις παραμονές του 2ου παγκοσμίου πολέμου, όταν κι αυτος έχωνε σαν τη στρουθοκάμηλο το κεφάλι στην άμμο, για να μην βλέπει κατάματα τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε τότε η ανθρωπότητα από την παράνοια του τρελαμένου Χίτλερ. Και πλήρωσε ακριβά (και η Αμερική) αυτή την αβελτηρία, την αδιαφορία και την έλλειψη πολιτική οξυδέρκειας του τότε ηγέτη των ΗΠΑ.
Ο δικτάτορας της Ρωσίας σήμερα έπρεπε να είναι στο διπλανό κελί με τον έγκλειστο, μισότρελο ψυχίατρο,πρώην Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάραζιτς, που εξόντωσε εν μια νυκτί 8.000 άνθρώπους στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Είναι ίδιας πάστας . Ψυχοπαθητικά άτομα. Ο κίνδυνος είναι άμεσος για την Ευρώπη τουλάχιστον ,αν δε συλληφθεί ή δεν “πέσει” σύντομα . Οι ηγέτες της Ευρώπης (πλην της Μέρκελ) αποδείχτηκαν κατώτεροι των ιστορικών στιγμών που διέρχεται η γηραιά ΄Ηπειρος.
Ας ξυπνήσει κάποιος, πριν να είναι αργά.