1«Σαράφης» & «Κελέση»: Ποιοι είναι οι μάρτυρες της Novartis -Τι περιγράφουν στη δικογραφία
Τι αναφέρει η δικογραφία για τη διανομή του «μαύρου» χρήματος
Στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, στους οποίους βασίζεται το «κατηγορητήριο», περιγράφουν πώς μεταφερόταν το «μαύρο» χρήμα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν δύο τρόπους διανομής των χρημάτων. Είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνδέονταν με τα πολιτικά πρόσωπα, είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.
Παράλληλα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες βγάζουν τον εαυτό τους από το κάδρο, υποστηρίζοντας πως όλες οι μεταφορές χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω του πρώην αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, και οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή.
Τι υποστηρίζουν για τα καταγγελλόμενα πρόσωπα
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και τα εμβόλια
Από τα πρώτα ονόματα που εμφανίζονται στις καταθέσεις είναι αυτό του πρώην υπουργού Υγείας (2006-2009) Δημήτρη Αβραμόπουλου, όταν έγιναν και μαζικές προμήθειες αντιγριπικών εμβολίων. Οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος δωροδοκήθηκε προκειμένου να «παρασύρει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην έγκριση της παραγγελίας μεγάλης ποσότητας εμβολίων. Παράλληλα, οι «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» υποστηρίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος έλαβε μέσω εταιρειών, του στενού του συνεργάτη κ. Αριστείδη Καλογερόπουλου αλλά και απευθείας με «τσάντα», μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο στην υπόθεση Novartis.
Μία κίτρινη-μοβ βαλίτσα στον Αντώνη Σαμαρά
Στη συνέχεια, ένας από τους τρεις μάρτυρες εμφανίζει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως λήπτη κίτρινης-μοβ τροχήλατης βαλίτσας Samsonite, η οποία ήταν γεμάτη με δεσμίδες μωβ, πράσινα και κόκκινα χαρτονομίσματα. Μάλιστα, στις καταθέσεις των μαρτύρων αναφέρεται ότι ο κ. Φρουζής εμφανίζεται να ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά να μεσολαβήσει προκειμένου να ευνοηθεί η εταιρεία μέσω της κυβερνητικής τιμολογιακής πολιτικής. Τη βαλίτσα μετέφερε από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση ο ίδιος ο κ. Φρουζής.
Επιπλέον, αναφέρουν πως ο τότε αντιπρόεδρος της εταιρείας ζήτησε άδεια για να μπορεί να παρκάρει το μαύρο BMW του στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου.
Τι λένε για τους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά
Σύμφωνα πάντα με όσους έλαβαν γνώση της δικογραφίας, η εισαγγελέας ρώτησε τους μάρτυρες ποια άλλα πρόσωπα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επηρέαζαν τη φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Οι μάρτυρες «έδειξαν» τους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχό, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου. Μάλιστα, ο ένας μάρτυρας επικαλέστηκε τις κάρτες με τα προσωπικά στοιχεία των τριών προσώπων που εντόπισε στο γραφείο του πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis.
Τα ραντεβού Φρουζή με τους συνεργάτες Σαμαρά, σύμφωνα με τους μάρτυρες
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες αναφέρουν και τα ραντεβού που είχαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά με τον Φρουζή. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι μια εβδομάδα πριν από το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Δημήτρη Πτωχό. Μία δεύτερη συνάντηση μεταξύ Φρουζή και Πτωχού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2013, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 21 του ίδιου μήνα ο Φρουζής συναντά και τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου. Ο Φρουζής συναντά όμως, όπως προκύπτει από την κατάθεση, και τον τρίτο στενό συνεργάτη του Σαμαρά, τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, δύο φορές. Την πρώτη στις 3 Απριλίου του 2014 στον 1ο όροφο του Μαξίμου και τη δεύτερη στις 14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110.
Για τον Στουρνάρα αναφέρουν πως πήρε χρήματα μέσω της συζύγου του
Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι δόθηκε ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία της συζύγου του Σταυρούλας Νικολακοπούλου για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, ενώ προσθέτουν ότι οι περισσότερες αναθέσεις έγιναν μετά τη συνυπογραφή του κ. Στουρνάρα της απόφασης για το claw back στα φάρμακα.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος έλαβε σε μορφή μετρητών το ποσό των 120.000 ευρώ από τη Novartis.
Για τον πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω μίας συνεργάτιδάς του ποσά 50.000 και 70.000 ευρώ. Μάλιστα, ένας μάρτυρας αναφέρει: «Ο κ. Γεωργιάδης, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis, ποσού 65.000.000 ευρώ, το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία».
Για τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρουν ότι πήρε χρήματα σε βαλιτσάκι και ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω μίας εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα, οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.
Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από τις 21-6-2012 έως τις 25-6-2013, καθώς και στον Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012.
Κατέθεσαν για έμμεση εμπλοκή Βενιζέλου
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμπλέκεται έμμεσα στην υπόθεση από τους μάρτυρες, αφού περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. Ουσιαστικά, οι προστατευόμενοι μάρτυρες εξάγουν το συμπέρασμα πως από τη στιγμή που δωροδοκήθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, Δημήτρης Λιντζέρης, τότε τα χρήματα κατέληξαν και στον πρώην υπουργό και τότε πρόεδρο του κόμματος.
«Δώρα» και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Δώρα φέρονται να λάμβαναν, σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες, και κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος, πρόεδρος της ΕΣΔΥ (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), ο οποίος φέρεται να προσέφερε υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων προς τη Novartis και έλαβε (περίπου από το 2002 έως το 2014) ένα ποσό κοντά στα 4 εκατομμύρια ευρώ.
΄Οχι, δεν πρόκειται να βιάσουν τη λογική μας, ούτε να μας συγχίσουν, πολλώ μάλλον να μας πείσουν, ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Λοβέρδος, ο …΄Αδωνις πως όλες αυτές οι κατηγορίες είναι μούφα και οι μάρτυρες στημένοι. Τα ίδια έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου το…βρώμικο ΄89 με τα τουβουλοπάμπερς του Κοσκωτά, αλλά δεν έπεισε παρά μόνο τους καλοταϊσμένους την εποχή εκείνη πρασινοφρουρούς του.
Θέλουν να μας πουν, δηλαδή, πως μια ωραία πρωία ξύπνησε ο Πολάκης σκαρφίστηκε το σενάριο , βρήκε τη φαρμακευτική εταιρία και τους στημένους μάρτυρες της Novartis, έδεσε καλά το παραμύθι, το ανακοίνωσε περιχαρής και στον Αλέξη Τσίπρα, κι εκείνος σε ανοιχτή … μυστική , κομματική μάζωξη , έδωσε το οκ, να προχωρήσει το σχέδιο του μουστακαλή βρακοφόρου υπουργού; Και το μόνο που έμενε κενό στο στημένο σκάνδαλο, ήταν τα ονόματα. Ποιους θα κατηγοροήσουμε; Οπότε, πέσαν διάφορα επώνυμα στο τραπέζι ,γράφανε- σβήνανε ένα ολόκληρο βράδυ σε εκείνον το “μυστικό δείπνο” και τελικά κατάληξαν στους γνωστούς κατηγορουμένους 2 πρωθυπουργούς και λοιπά πολιτικά και μη πρόσωπα! Μην τρελαθούμε.
“Θέλει ο θεός τον κλέφτη, θέλει και το νοικοκύρη”, παλιοτόμαρα. Αλλά, αντί να παλεύετε απεγνωσμένα να αποσείσετε τις κατηγορίες, συμφερότερο για σας είναι να “έλθετε εις εαυτούς”, που σημαίνει να παραδεχθείτε το έγκλημά σας. Λαμόγια …υψηλών προδιαγραφών, σαν κι εσάς, παγκόσμια, συνηθίζουν να παραδέχονται τις απάτες τους. Και δεν είναι φυσικά αυτή η τακτική “παντελονάτη” (παλιομαγκίτικη φράση), ούτε μεταμέλεια, αλλά ικεσία για έλεος, να πέσουν, δηλαδή στα μαλακά.
Αν οι δικοί μας εδώ παλιάνθρωποι ακολουθήσουν τη γνωστή χρυσαυγίτικη γραμμή “δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω τίποτα για το φόνο”, την ισόβα δεν τη γλιτώνουν. Κι ας ακούνε στα βαρύγδουπα ονόματα Σαμαράς, Βενιζέλος, Πικραμένος και χαζοχαρούμενος ΄Αδωνις Γεωργιάδης.
Τούτη τη φορά ,θα πάνε ,αν όλα εξελιχθούν κανονικά, πολλοί στη φυλακή. Εκεί που στείλανε με τις ψήφους τους τον “αφελή” ΄Ακη, για τα ίδιες παλιανθρωπιές με τις δικές τους. Τί θράσος!
Οι κατηγορούμενοι μιζαδόροι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο,για να πάνε σε εκλογές, ελπίζοντας στην τύφλα των οπαδών τους ,που θα τους ξαναψηφίσουν φανατικά, κι ας ξέρουν τί κουμάσια είναι .΄Εγινε το ίδιο με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τους πρασινοφρουρούς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε, αν και ήταν αποδέκτης των χρυσοφόρων πάμπερς, άσχετα αν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν τόλμησε να τον στείλει φυλακή, ξαναβγήκε πρωθυπουργός “με τα τσαρούχια”. Το ένα που οφείλουν να προσέξουν είναι αυτό.
Το άλλο είναι ,το λέγαμε και χτες, πως μαζί με την ομάδα των κατηγορουμένων μιζαδόρων κομματικών, πρώτο… σκαμνί μπροστά στο ειδικό δικαστήριο ,πρέπει να υπάρχει και για τον Κώστα Καραμανλή. Είναι ένοχος για τη χρεοκοπία της χώρας. Η Νovartist από μόνη της δεν αρκεί να εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή όλα αυτά τα λαμόγια της παλιάς κομματικής κοπής-σχολής.
Να μην ξεχνάμε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ, κατά κανόνα είναι και οι ίδιοι μικρά ή μεγάλα λαμόγια, φοροκλέφτες, διαπλεκόμενοι, διεφθαρμένοι γενικώς στο μέτρο που τους παίρνει και στους χώρους που κινούνται. Θα το θεωρήσουν…φυσιολογικό, επομένως, που πήρε το δωράκι του σε εκατομμύρια ο Αντωνάκης Σαμαράς και μάλιστα μεταφερόμενο σε… τροχήλατη βαλίτσα. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως δεν αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές ο έτερος Καπαδόκης, της Ζήμενς τούτος, ο πολύς Κυριάκος Μητσοτάκης, οπότε “μην τον είδατε μην τον απαντήσατε το Σαμαρά τον κλέφτη”. Θα πετάξει το πουλί. Δε θα υπάρχει πια κλουβί για τα αρπαχτικά όρνια.
2. α. Αναφορές και για εμπλοκή δημοσιογράφων
Εκτός όμως από τα πολιτικά πρόσωπα, οι μάρτυρες εμπλέκουν στη διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Χασαπόπουλος και η Έλενα Φυντανίδου, που, κατά τις καταγγελίες, μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.
β. «Λένε πως πήρα δυο-τρία χιλιάρικα από την Novartis» -Τι απάντησε ο Νίκος Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Το πανάθλιο αυτό υποκείμενο ο μεγαλοδημοσιογράφος και βρώμικος επιχειρηματίας Νίκος Χατζηνικολάου δεν πρέπει να είναι κατηγορούμενος μόνο για τις μίζες της φαρμακευτικής εταιρίας. Αστεία πράγματα.
Το έγκλημα ενός από τους πιο ανήθικους ιδιοκτήτες της βιομηχανίας παραπληροφόρησης (καθοσίωσης), είναι πως ενώ γνώριζε την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας ήδη από τι 2008 και ποιοι την προκάλεσαν, αποπροσανατόλιζε την εποχή εκείνη τον κόσμο με τα όντως ανύπαρκτα σκάνδα (Βαβίλης, Ζαχόπουλος, Εφραίμ) και θησαύριζε το τέρας. Μέγας διαπλεκόμενος και διεφθαρμένος ο γιος του παλιού βουλευτή της Δεξιάς . (Δες και http://www.homo-naturalis.gr/home/content/view/526/77/)
3. Πρώην αντιπρόεδρος Novartis: Οι στημένοι ψευδομάρτυρες θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη
Ως χοντροκομμένη φάρσα που σύντομα θα καταπέσει χαρακτηρίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Hellas, Κωνσταντίνος Φρουζής τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες.
Κάνει λόγο για στημένους ψευδομάρτυρες που μαζί με τους συνεργάτες τους σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρείας που βρέθηκε στο επίκεντρο με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis σε ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει:
Αγαπητοί φίλοι,
Θέλω να γνωρίζετε ότι όλη αυτή η χοντροκομμένη φάρσα που ζούμε τις τελευταίες μέρες σύντομα θα καταπέσει. Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που «βρέθηκαν»/«ανακαλύφθηκαν» τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.
Προσωπικά δεν θα αφήσω κανένα να σπιλώσει την μακρόχρονη επαγγελματική μου πορεία οπου τίμησα και τιμω τα παιδιά μου, την οικογένεια μου και τη χώρα μου. Άμεσα λοιπόν, πρέπει να δωθεί το .σύνολο της Δικογραφίας στη δημοσιότητα. Πρέπει όλοι οι Έλληνες να έχουν πρόσβαση σε όλη την πληροφόρηση και το περιεχόμενο της.
Ξέρει τί θα πάθει και λέει αυτά που λέει ο… έντιμος επαγγελματίας, που τιμά τα παιδιά του(!), κουβαλώντας τσάντες “τούβλα” σε τροχήλατες βαλίτσες για διεφθαρμένους πολιτικούς.
Δεν είναι λιγότερο αδίστακτοι οι μιζαδόροι από τους μαφιόζους εμπόρους ναρκωτικών που “καθαρίζουν” τους μάρτυρες εν μια νυχτί. Ξέρει τί τον περιμένει γι΄αυτό λέει και όσα λέει.
4.ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Παύλος Σαράκης: Στην υπόθεση Novartis υπάρχουν τρεις μάρτυρες στην Αμερική και τρεις στην Ελλάδα
Στην υπόθεση Novartis υπάρχουν « τρεις μάρτυρες στην Αμερική και τρεις στην Ελλάδα», δήλωσε ο Παύλος Σαράκης, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους προστατευόμενους μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία στην αμερικανική δικαιοσύνη και το FBI.
Συγκεκριμένα ο κ.Σαράκης είπε «η υπόθεση ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της χώρας μας. Εκπροσωπώ τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία ικανά στην αμερικανική δικαιοσύνη και το FBI για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Υπάρχουν τρεις μάρτυρες στην Αμερική και τρεις στην Ελλάδα. Δεν είναι τα ίδια πρόσωπα. Η υπόθεση για τις Αμερικανικές αρχές άνοιξε το 2016 με τις δυο πρώτες καταθέσεις και συμπληρώθηκε το 2017 με την τρίτη κατάθεση.
Επέλεξαν να καταθέσουν τα όσα γνώριζαν με ακλόνητα στοιχεία και έγγραφα στις αμερικανικές αρχές γιατί εκεί δεν υπάρχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και τα αδικήματα δεν παραγράφονται.
Για να ασχολείται η αμερικανική δικαιοσύνη με την υπόθεση καταλαβαίνετε ότι το μέγεθος είναι τεράστιο. Μιλάμε για πακτωλό εκατομμυρίων που έφτασαν στις τσέπες πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων. Τα στοιχεία που έχει η ελληνική δικαιοσύνη στα χέρια της είναι ακλόνητα».
Είναι από παντού δεμένες οι κατηγορίες.Και οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται. Είχαμε γράψει παλιότερα για το συγκεκριμένο θέμα (κι ας λένε σήμερα πως το σκάνδαλο ήταν σχεδόν άγνωστο). Τούτη τη φορά δεν τη γλιτώνουν.
5, Αρκάς: Πόσους είδε η κυβέρνηση στο συλλαλητήριο και πόσοι ήταν
Δυστυχώς και ο Αρκάς ζήλωσε την παράνοια του Μίκη Θεοδωράκη και πάει απο κοντά. Στείρος κομματικος φανατισμός ,μικρότητα, μικροπρέπεια. Πώς καταντάνε έτσι οι άνθρωποι, μου λέτε;
6. ΓΚΛΟΡΙΑ ΚΟΟΥΠΛΑΝΤ
Aμίμητη σύμβουλος του Τραμπ: «Ο λόγος του Θεού θα προστατέψει τους Αμερικανούς από τη γρίπη»!
Η Γκλόρια Κόουπλαντ, είπε στους Αμερικανούς ότι τα αντιγριπικά εμβόλια είναι αχρείαστα επειδή μπορούν να εμβολιαστούν «με το λόγο του Θεού».
Η προτεστάντισσα πρώην σύμβουλος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ που κάνει κηρύγματα του Ευαγγελίου από τηλεοράσεως υποστήριξε ότι οι πιστοί μπορούν να σταματήσουν τον ιό της γρίπης επαναλαμβάνοντας τη φράση: «Δεν θα έχω ποτέ γρίπη. Δεν θα έχω ποτέ γρίπη».
«Ακούστε φίλοι, δεν έχουμε επιδημία γρίπης», είπε σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook. «Μη δίνετε βάση όταν κάποιος σας απειλεί λέγοντας “όλοι κολλάνε γρίπη”. Εμείς έχουμε ήδη κάνει εμβόλιο: Εκείνος (ο Θεός) κουβαλάει το φορτίο όλων των ασθενειών μας. Αυτό πιστεύουμε.»
Και για όσους ήδη έχουν κολλήσει γρίπη, η Κόουπλαντ διέταξε τον ιό να βγει από τους οργανισμούς τους. «Γρίπη, σε διατάζω να βγεις από τους ανθρώπους στο όνομα του Ιησού. Ο ίδιος ο Ιησούς μας έδωσε το εμβόλιο της γρίπης. Μας λύτρωσε από την κατάρα της γρίπης και το λαμβάνουμε και θεραπευόμαστε, αμήν».
Γνωρίζω στο “στενό” και φιλικό μου περιβάλλον περιστατικά ανθρώπων, που έλεγαν ό, τι ακριβώς και η Πεντηκοστιανή αυτή τρελοΑμερικανίδα φονταμενταλίστρια και σύμβουλος του Τραμπ. Πως τάχα ο Ιησούς κάνει θαύματα, θεραπεύει από τις αρρώστιες, δε χρειάζονται γιατροί και φάρμακα και τέτοιες χαζομάρες. Και πέθαναν τα άτομα, επειδή ακριβώς αρνήθηκαν θεραπεία, ο δε …Ιησούς τους ο… θεραπευτής, φρόντισε και τους έφτυσε κανονικά.
Δεν είναι ένας-δυο. Γνωρίζω τουλάχιστον πέντε όμοιες περιπτώσεις θανάτων. .Και όλοι τους Πεντηκοστιανοί. Τα λένε ακόμα στις εκκλησιές τους πως ο Χριστός θεραπεύει. Παίρνουν κόσμο στο λαιμό τους. Αλλά,δε λογοδοτούν . Ούτε εδώ, ούτε πουθενά οι Χριστιανοί. Κι ας διαπράττουν εγκλήματα τέτοιου είδους.
7.ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Αυτή η γυναίκα μετέφρασε την Οδύσσεια και ο Οδυσσέας ήρθε στον 21ο αιώνα
Επί αιώνες γνωρίζαμε έναν άνδρα «σοφό», «προνοητικό», «συνετό», «θαρραλέο ». Εναν ανδρείο πολεμιστή και πολυμήχανο ηγέτη. Και ξαφνικά, το 2017, ο Οδυσσέας έγινε ένας ήρωας «πολύπλοκος».
«Μίλησέ μου για έναν πολύπλοκο άνδρα»: αυτές είναι οι πρώτες λέξεις μιας νέας μετάφρασης της Οδύσσειας, στα αγγλικά, την οποία έκανε η Βρετανίδα Emily Wilson, καθηγήτρια κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στις ΗΠΑ. Μια νέα βερσιόν της Οδύσσειας, η οποία παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα να είναι η πρώτη μετάφραση στα αγγλικά που γίνεται από γυναίκα, η οποία επιλέγει να σπάσει την παράδοση των προηγούμενων μεταφράσεων, από τις πρώτες λέξεις του έπους.
το πρόλογο του βιβλίου, η συγγραφέας γράφει ότι ο Οδυσσέας είναι ένας άντρας «ο οποίος μοιάζει να κρύβει πολλούς άλλους: είναι μετανάστης, πειρατής, ξυλουργός, βασιλιάς, αθλητής, ζητιάνος, σύζυγος, εραστής, πατέρας, γιός, στρατηγός, ψεύτης, ηγέτης και κλέφτης». Ολα αυτά η μεταφράστρια επέλεξε να τα αποδώσει με τον όρο «πολύπλοκος» τον οποίο επέλεξε να βάλει στη θέση της ομηρικής λέξης «πολύτροπος».
«Πέρασα πολύ καιρό να γράφω και να σβήνω τις πρόχειρες σημειώσεις μου και ξανάγραψα το προοίμιο της Οδύσσειας τριάντα φορές, ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά σε κάθε απόφαση μετάφρασης υπάρχει πάντα ένας συμβιβασμός», εξήγησε.
«Ο πρωτότυπος όρος είναι «πολύτροπος», κάποιος που κάνει ή υπόκειται σε πολλές τροπές, κυριολεκτικές και μεταφορικές». Πρόκειται φυσικά για ένα ολόκληρο ερώτημα, αν η ιδιότητα του ήρωα έχει παθητική έννοια (ή ενεργητική), αν προκαλεί δηλαδή τις πολλές τροπές ή υπόκειται σ’ αυτές», εξηγεί , μιλώντας στον δημοσιογράφο του «New York Times Magazine», δοκιμιογράφο, κριτικό και μεταφραστή Ουάιατ Μέισον.
Στη μεταφρασμένη Οδύσσειά της, η Wilson έχει κάνει μικρές αλλά, όπως φαίνεται, ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παρουσιάζονται πολλές βασικές σκηνές του ομηρικού έπους. Ριζικές, διότι στα 400 χρόνια διαδοχικών μεταφράσεων του έργου, κανείς μεταφραστής δεν έχει αποτολμήσει τα είδη των αλλαγών που τόλμησε η Ουίλσον, «ισιώνοντας» ένα κείμενο που, όπως λέει η ίδια, έχει συσσωρεύσει στρεβλώσεις μέσω των μεταφράσεων. Αυτές οι επάλληλες προσθήκες επηρεάζουν τον τρόπο που ακόμα και οι μελετητές που γνωρίζουν το πρωτότυπο αντιλαμβάνονται το ομηρικό έπος.
Φυσικά, η πρώτη από αυτές τις αλλαγές βρίσκεται στον πρώτο-πρώτο στίχο του ποιήματος. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως ύστερα από 402 χρόνια μεταφράσεων της Οδύσσειας θα υπήρχε συναίνεση μεταξύ των μεταφραστών για το αγγλικό ισοδύναμο της λέξης «πολύτροπος», αυτό δεν είναι εντέλει δεδομένο. Μεταξύ των 60 περίπου αποδόσεων στα αγγλικά της συγκεκριμένης λέξης που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, το κοινό στοιχείο όλων είναι ότι οι μεταφραστές αγνοούσαν σε μεγάλο βαθμό την ασάφεια που είναι ενσωματωμένη στην λέξη. Έτσι, οι περισσότεροι έχουν επιλέξει ευθείες περιγραφές για την ιδιοσυγκρασία του Οδυσσέα που εκτείνονται από τη θετική του πλευρά (οξύνους, πολύπλευρος) ώς την αρνητική (ανειλικρινής, ανήσυχος, πονηρός).
Τι είδους άνθρωπος είναι ο Οδυσσέας;
«Από τις υπάρχουσες μεταφράσεις, νομίζω ότι κανένας δεν μπόρεσε να απαντήσει στο αναπάντητο ερώτημα του αναγνώστη που δεν γνωρίζει ελληνικά, και το οποίο παραμένει στην πραγματικότητα το αρχικό ζήτημα της Οδύσσειας και ενσωματώνεται στην πέμπτη μόλις λέξη του πρώτου στίχου: Τι είδους άνθρωπος είναι ο Οδυσσέας;». Η Wilson προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από τους προηγούμενους άνδρες μεταφραστές, αποδίδοντας την έννοια του «πολύτροπος» με μια λέξη που ίσως ταιριάζει καλύτερα στις τάσεις της εποχής ή ίσως είναι περισσότερο κατανοητή από το σημερινό κοινό: complicated (περίπλοκος, πολύπλοκος).
«Πες μου για έναν περίπλοκο άνθρωπο, Μούσα, πες μου πώς περιπλανήθηκε και χάθηκε όταν κατέστρεψε την ιερή πόλη της Τροίας…»
Η μεταφράστρια θεωρεί ότι η ετυμολογία της λέξης από το ρήμα της Λατινικής complicare που σημαίνει «διπλώνω μαζί» είναι πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία του Οδυσσέα, τον οποίο άλλωστε θεωρεί διπλή φύση, πολεμιστή και σύζυγο.
«Θέλω να είμαι απόλυτα συνεπής στη σχέση μου με το ελληνικό κείμενο. Θέλω να πω, μετά από πολλές διαφορετικές αναθεωρήσεις, αυτή είναι η καλύτερη λέξη που μπορεί να αποδώσει την αλήθεια. Complicated είναι μια αμφιλεγόμενη λέξη, δεν ξέρουμε αν είναι κάτι καλό ή κακό. Είναι μια λέξη με πολλές έννοιες και αποδίδει το ποίημα», λέει.
Η Emily Wilson εξήγησε ότι θα μπορούσε να είχε επιλέξει και τον όρο straying husband («περιπλανώμενος σύζυγος») αντί για complicated man. Αυτό θα είχε δώσει άλλη διάσταση στις περιπέτειες του Οδυσσέα, ο οποίος έκανε τον γύρο του αρχαίου κόσμου πολλαπλασιάζοντας τις περιπέτειες, πολλές από αυτές με γυναικείες κατακτήσεις (Καλυψώ, Κίρκη), την ώρα που η Πηνελόπη τον περίμενε, υφαίνοντας ή καταστρέφοντας για να καθυστερήσει τους μνηστήρες. Οπως ανέφερε με χιούμορ ένα αμερικανικό μπλογκ, ο Οδυσσέας «είναι σίγουρα ο τύπος που χρησιμοποιεί το “It’s complicated” σαν status στο Facebook».
Και τίθεται το ερώτημα πώς βλέπει τις σχέσεις των φύλων σε ένα αρχαίο κείμενο, και ειδικά της Οδύσσειας, μια γυναίκα στον αγγλοσαξωνικό κόσμο.
«Νομίζω ότι ο εκδότης μου δεν ήξερε -ούτε εγώ το γνώριζα στην αρχή- ότι είμαι η πρώτη γυναίκα που μεταφράζει το έπος στα αγγλικά», υπογραμμίζει η καθηγήτρια.
Εδώ και 3 αιώνες, σοφοί και μεταφραστές ερίζουν για το ομηρικό έπος σχετικά με την πιστότητα της μετάφρασης. Η ίδια η Emily Wilson, αναφέρει έναν αφορισμό του συγγραφέα Edmond Jaloux: «Οι μεταφράσεις είναι όπως οι γυναίκες: όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές. Και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες».
«Δεν μου αρέσει η μεταφορά της «πίστης» για μια μετάφραση αλλά αν θα έπρεπε να την χρησιμοποιήσουμε η δική μου μετάφραση είναι πιο πιστή από άλλες αγγλικές. Προτιμώ να πω ότι η μετάφρασή μου είναι υπεύθυνη», δηλώνει.
Η άπιστη κυνώπις
Υπάρχει μια διάσημη «άπιστη» στην Οδύσσεια, η Ελένη, η σύζυγος του βασιλιά της Σπάρτης, η αρπαγή της οποίας από τον Πάρι προκάλεσε τον πόλεμο της Τροίας. Βλέποντας τον Τηλέμαχο, τον γιό του Οδυσσέα, αναγνωρίζει σε αυτόν τα χαρακτηριστικά του βασιλιά της Ιθάκης, αυτού του άνδρα τον οποίο είδε στην Τροία με τους Ελληνες που πήγαν για να την φέρουν πίσω.
«They made my face the cause that hounded them», λέει η Ελένη, χρησιμοποιώντας ένα ρήμα που προέρχεται από την λέξη hound, που σημαίνει κυνηγόσκυλο. Η λέξη μεταφράζει τον όρο «κυνώπις» του Ομήρου.
Ο Όμηρος στην Ιλιάδα παρουσιάζει την Ελένη ως πλάσμα ανθρώπινο με καταγωγή, αποφεύγει την κατάκριση και την καταδίκη, αλλά την παρουσιάζει συχνά να αυτοκαταδικάζεται μεταχειριζόμενη το επίθετο «κυνώπις» για τον εαυτό της. Αν και αγαπάει τον Πάρη, τον παρατά, γιατί δεν είναι γενναίος. Ο Όμηρος τη χαρακτηρίζει καλλίκομον (ομορφομαλλούσα), καλλιπάρηον (ομορφοπρόσωπη), λευκώλενον (ασπροχέρα), τανύπεπλον (ομορφοντυμένη) κ.α. αλλά και ριγεδανήν (φρικτή), γιατί προκάλεσε τον αφανισμό πολλών ηρώων. Για τον ίδιο λόγο ο Αισχύλος παρετυμολογεί το όνομά της και την αποκαλεί ελεύναν, έλανδρον, ελέπτολιν (καταστροφή για τα καράβια, τους άνδρες, και τις πολιτείες).
Η Σαπφώ αναφέρεται στην Ελένη όχι για να την κατακρίνει ως αιτία πολέμου, αλλά για να δικαιωθεί ο Έρως, ο οποίος είναι δυνατόν να προκαλέσει φοβερότατα δεινά. Στον Ευριπίδη, όχι όμως σε όλα του τα έργα, παρουσιάζεται περισσότερο ως θύμα παρά ως πρόξενος κακών.
Σε προηγούμενες μεταφράσεις στα αγγλικά, η Ελένη περιγραφόταν ως shameless hore («ξεδιάντροπη πόρνη», ή bitch, λέξη που σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει θηλυκιά σκύλα, αλλά χρησιμοποιείται, όπως αναφέρει το Oxford Dictionary, για να περιγράψει μια «δυσάρεστη γυναίκα». Σε άλλες μεταφράσεις, η Ελένη παρουσιάστηκε ως «εγκληματική», «ξεδιάντροπη», ή κυριολεκτικά «σκυλοπρόσωπη», ή «σκύλα».
Η Emily Wilson διαφωνεί με αυτούς τους χαρακτηρισμούς και δεν διστάζει να δώσει άλλα χαρακτηριστικά στα γυναικεία πρόσωπα της Οδύσσειας. Το κάνει και για την Πηνελόπη.
«Σε ορισμένες μεταφράσεις, υπάρχει τάση να εμφανιστεί ως ρομαντικός ο γάμος της με τον Οδυσσέα και η ιστορία της πιο ευτυχισμένη απ’ό,τι πραγματικά ήταν. Εγώ θέλησα να αναδείξω τον πόνο και τις αντιφάσεις που βαραίνουν πάνω της από τις κοινωνικές συμβάσεις. Υπάρχει μια σκηνή όπου ο Οδυσσέας, μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο, μιλάει στην Πηνελόπη για τον εαυτό του και εκείνη αρχίζει να κλαίει. Μια από τις μεταφράσεις συγκρίνει τα δάκρυά της με το χιόνι που λιώνει στο βουνό. Δεν λέει αυτό το πρωτότυπο. Αυτό που λέει είναι πως το πρόσωπό της αποσυντίθενται και εγώ το μετέφρασα κυριολεκτικά για να δείξω ότι σκέφτεται πως ο γάμος της καταρρέει και ότι την εγκατέλειψαν πριν από είκοσι χρόνια».
Αλλά η Οδύσσεια δεν περιλαμβάνει μόνο βασίλισσες. «Ηταν σημαντικό για μένα να ζωντανέψω όλα τα πρόσωπα και να αφήσω τον αναγνώστη να τα κατανοήσει. Αυτό ισχύει για όλα τα πρόσωπα, τις γυναίκες, είτε είναι θεές, γυναίκες της ελίτ ή γυναίκες σκλάβες ή σκλάβοι γενικώς».
Σκλάβες και σκλάβοι; Ως σήμερα, οι περισσότερες μεταφράσεις δεν κάνουν λόγο για σκλάβους αλλά για υπηρέτες. Η Emily Wilson αρνείται τον όρο. «Με σόκαρε το γεγονός ότι οι μεταφραστές δεν χρησιμοποιούσαν τον όρο σκλάβοι αλλά υπηρέτες, ενώ είναι σαφές ότι οι ομηρικοί όροι παραπέμπουν σαφώς. Αντί να αποφεύγουμε να καταπιαστούμε με μια επώδυνη συζήτηση είναι καλύτερα να την αποδεχόμαστε».
Οταν την ρωτούν αν το φύλο της επηρεάζει την μετάφρασή της, η Emily Wilson απαντά:
«Είμαι προφανώς γυναίκα, αλλά και πολλά άλλα πράγματα, όπως μετανάστρια, ποιήτρια, συγγραφέας, μητέρα. Τι είναι σημαντικότερο; Οι άνθρωποι δεν σταματούν να με ρωτούν για το φύλο μου αλλά δεν ρώτησαν όλους τους προηγούμενους μεταφραστές για το δικό τους και κατά πόσο επηρέασε τη δουλεια
Το να μπλέκεις μια μετάφραση (αλλά και οτιδήποτε άλλο) με τις ρατσιστικές σου τύφλες (άντρας-γυναίκα) , είναι από μόνο του κατάπτυστο και αφύσικο. Δεν υπάρχουν φύλα, έτσι όπως τα εννοεί η μεταφράστρια της Οδύσσειας. Κάτι σούργελα, άντρες γυναίκες, ομνύουν στη διαφορετικότητα ή την ανωτερότητά τους που νομίζουν πως εδράζεται στα…γεννητικά τους όργανα (παλιότερα ήταν αποκλειστικότητα-προνόμιο μόνον των ανδρών-φαλλοκρατών).Το ένα και μέγα λάθος της μεταφράστριας είναι αυτό και από εδω ξεκινάνε όλα τα υπόλοιπα.
Η κυρία νόμισε πως η Οδύσσεια ενδείκνυται στις μέρες μας για εκμετάλλευση με σεξιστικές αναφορές. Και ως εντελώς ανίδεη με τις αρχές της Ιστορίας, μετέφερε στην εποχή του Αγαμέμνονα, του Αχιλλέα, του Οδυσσέα , της Χρυσηίδας και της Βρισηίδας τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν. “Θεέ και Κύριε!
΄Οσο για τις ατυχείς αποδόσεις στα αγγλικά ομηρικών λέξων, και αυτές απότοκο της ψευδοφεμινισιτικής της ιδεοληψίας, είναι η λέξη ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ.Αν είχε μητρική γλώσσα τη Ν. ελληνική ,που είναι η συνέχεια της αρχαίας από τη εποχή του Ομήρου,όσο γνωριζουμε, θα ήξερε πως “πολύτροπος” είναι εκείνος που έχει πολλούς τρόπους , μεθόδους να ξεφεύγει από τις κακοτοπιές. Που είναι πολυμήχανος και βρίσκει έξυπνες λύσεις στα προβλήματα. Κι αν πέφτει κάποτε και ο ίδιος σε παγίδες και συμφορές, έχει τρόπο να τα ξεπερνά .