ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

1. «ISTANBUL AIRPORT»
Μέσα στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης -Το «στολίδι» που οι εργάτες του λένε «νεκροταφείο»

Για να γίνει πραγματικότητα το νέο έργο του «μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο», εργάστηκαν 39.000 άνθρωποι κάτω από ασφυκτικές συνθήκες προκειμένου να προλάβουν την τελευταία διορία που είχε δώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το αεροδρόμιο έχει γίνει ένα νεκροταφείο», δήλωσε ο Νιχάτ Ντεμίρ, επικεφαλής συντεχνιακής οργάνωσης εργατών, στο Associated Press, υποστηρίζοντας πως στους εργάτες

ασκήθηκε τρομερή πίεση για να ολοκληρωθεί το έργο. Αυτή η κατάσταση οδήγησε σε «απροσεξία, ατυχήματα και θανάτους».

Η ένωση Dev-Yapi-Is έχει ταυτοποιήσει 37 θανάτους εργατών, ενώ πάνω από 100 θάνατοι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Μια εφημερίδα της αντιπολίτευσης ανέφερε φέτος ότι στα χρόνια κατασκευής του αεροδρομίου είχαν πεθάνει έως 400 εργαζόμενοι.

΄Ολα  αυτά τα φαραωνικά  έργα  της αλαζονείας, της οίησης, της έλλειψης στοχασμού και αυτογνωσίας (και  φυσικά της ανοησίας, “πύργος Βαβέλ”) ανά τους αιώνες, στοίχισαν ζωές και ζωές εργατών.  Οι ηγέτες των Ανατολικών Λαών , των Κινέζων, των  λαών της Κεντρικής  Αμερικής,αλλά και σε εμάς εδώ  οι  Προ-΄Ελληνες και οι αρχαίοι  ΄Ελληνες, κατασκευάζουν έργα πομπώδη ,του δέους, του εντυπωσιασμού,της υπερβολής.

 

Η δημοκρατική Αθήνα του Περικλή δεν εξαιρείται του κανόνα. Μπορεί μεν ο Παρεθενώνας να εντυπωσιάζει όχι από τον όγκο του, αλλά από  το κάλλος, τη λεπτότητα, την τεχνοτροπία, την ανάλαφρη αρχιτεκτονική  , σε αντίθεση με τα  πομπώδη και “βαριά” μνημεία των Αιγυπτίων, αλλά και ο  Ναός της Αθηνάς στην Ακρόπολη ,τα άλλα μνημεία, τα αγάλματα και τα στολίδια της Αθήνας, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από “προϊόντα”  αλαζονείας και θήρευσης  εντυπωσιασμού. Ο Θουκυδίδης, Αθηναίος,  στρατηγός και (μετά) ιστορικός, το ξεκαθαρίζει:

 

” …μετὰ μεγάλων δὲ σημείων καὶ οὐ δή τοι ἀμάρτυρόν γε τὴν δύναμιν παρασχόμενοι τοῖς τε νῦν καὶ τοῖς ἔπειτα θαυμασθησόμεθα, καὶ οὐδὲν προσδεόμενοι οὔτε Ὁμήρου ἐπαινέτου οὔτε ὅστις ἔπεσι μὲν τὸ αὐτίκα τέρψει, τῶν δ’ ἔργων τὴν ὑπόνοιαν ἡ ἀλήθεια βλάψει” (Επιτάφιος 41).

 

Θα μας θαυμάζουν, λέει, ο   Αθηναίος επαινέτης της πόλης του στον αιώνα τον άπαντα για τα δύναμη, τα έργα και τα επιτεύγματά μας   στα πέρατα της οικουμένης. Σκόπιμα, μάλιστα  ο μεγάλος  ιστορικός χρησιμοποιεί τον παθητ. μέλλοντα του ρήματος θαυμάζομαι  (“θαυμασθησόμεθα”)  μια εύηχη λέξη, εκτεταμένη, αλλά και με “ανοιχτούς” φθόγγους.

Και φυσικά για να θαυμάσουμε τον Παρθενώνα και τα άλλα έργα του Περικλή, οι “σύμμαχοι” (διάβαζε υποτελείς) της Αθηναϊκής συμμαχίας, κατέβαλαν  υποχρεωτικά υπέρογκα ποσά στο ταμείο που χειριζόταν στην  ουσία η  ηγέτιδα δύναμη της ξακουστής πόλης.   Αλλά και το εργατικό δυναμικό, δούλευε ασταμάτητα υπό “άγριες” συνθήκες, εξοντωτικές, για να ολοκληρωθούν αυτά τα μεγαλειώδη έργα. Οι δούλοι, εργάτες κυρίως  από το Λαύριο και τις περιφέρειες, οι ξένοι, οι πρόσφυγες, τα ανδράποδα  κ.α ,όσοι εν  τέλει  δεν ήταν Αθηναίοι πολίτες, από τη σκληρή εργασία στα μεταλλεία και στα  μνημειώδη έργα του “Χρυσού αιώνα” του Περικλή, δεν πρόφταναν καλά -καλά να ζήσουν  περισσότερο από τα 18 τους χρόνια!

Με αίμα, λοιπόν , χτισμένος και ο Παρθενώνας του Περικλή.. Νωρίτερα με ποτάμια αίμα και οι πυραμίδες των Φαραώ της Αιγύπτου. Και σήμερα ο “Σουλτάνος”, απέναντι, έμπλεος αλαζονείας, οίησης και αφροσύνης  έχτισε ένα φαραωνικό αεροδρόμιο πάνω στα κόκαλα  400 εργαζόμενων!

΄Ωρα, 13.25
2.”ΦΩΝΑΞΑΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Τι απαντούν οι μαθητές που τους απέβαλαν γιατί τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» στην παρέλαση “
Στιγμιότυπο από τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου/Φωτογραφία: Sooc

 

Απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν έπραξαν τίποτα το μεμπτό εκφράζουν οι μαθητές του Λυκείου στο Γέρακα, που αποβλήθηκαν από το σχολείο με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων διότι στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» και φώναξαν συνθήματα των ειδικών δυνάμεων.

Ενας εκ των έξι συνολικά μαθητών που αποβλήθηκαν από το 1ο ΓΕΛ μιλώντας στο notioanatolika.gr είπε ότι θέλησαν να παρελάσουν τραγουδώντας το συγκεκριμένο τραγούδι «χωρίς να προσβάλλουμε καμία εθνικότητα, κανένα λαό, χωρίς να εκπροσωπούμε κάποια κόμματα ή οργανώσεις.  Εκπροσωπούσαμε καθαρά τους εαυτούς μας σαν Έλληνες και μαθητές λυκείου».

Θέλαμε χρόνια να το κάνουμε αυτό μας τρέναραν όμως κάποιοι καθηγητές με εξαίρεση δύο, οι οποίοι μας παρότρυναν να το κάνουμε. Φέτος είμαστε στην τελευταία τάξη και είμαστε πιο κατασταλαγμένοι, γνωρίζουμε τί θέλουμε, ξέρουμε τα “πιστεύω” μας», συμπλήρωσε για να καταλήξει:

«Το Μακεδονικό είναι ένα μείζον ζήτημα της εποχής. Ως… πατριωτάκια μας εκφράζει και θέλαμε να πούμε τη γνώμη μας σε μια παρέλαση. Στην οποία δεν εκπροσωπούσαμε το 1ο ΓΕΛ αλλά την πατρίδα μας της Ελλάδα και τιμούσαμε τους προγόνους που έχουν κάνει ό,τι έχουν κάνει για μας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από την παρέλαση οι μαθητές είχαν αναφέρει στους καθηγητές τι πρόκειται να κάνουν και βέβαια τους απαγορεύτηκε με αποτέλεσμα αρχικά να έρθουν σε αντιδικία με τους δασκάλους τους.

 

Μάλιστα. Για να μη λέμε πολλά, αφού είναι  “ηλίου φαεινότερο”  σε τί είδους, δυστυχώς, οικογένειες μεγάλωσαν αυτά τα παιδιά, θα αρκεστούμε να τους υποβάλουμε  τις ακόλουθες  ερωτήσεις με απαντήσεις  που είναι αυτονόητες  για τους…νουν έχοντας:

 

  1. Τί είναι το σχολείο,”καφενείο” ;

  2. Αφού δεν είναι  “μπάτε χίλιοι αλέστε” και σας απαγόρευσαν  οι καθηγητές σας  να προχωρήσετε  σε τέτοια ακραία ενέργεια, γιατί  το κάνατε  και πολιτικοποίησατε -καπελώσατε με τόση ασέβεια  μια εκδήλωση-επέτειο;

  3. Αν στην ίδια παρέλαση κάποιοι άλλοι…6 άφρονες κι αυτοί συμμαθητές σας (όσοι ήσασταν  εσείς  οι τσαμπουκάδες) τραγούδαγαν το …”βροντάει ο ΄Ολυμπος,αστράφτει η Γκιώνα”  ή φώναζαν συνθήματα ,πχ ” το ΟΧΙ δεν το είπε ο Μεταξάς”, θα τους πλακώνατε στο ξύλο; Και αυτό θα ήταν  σχολείο  και μαθητική εκδήλωση για εθνική επέτειο;

  4. Από σύνολο 20 καθηγητών οι 18 σας  απέτρεψαν και 2 όχι. ΄Ετσι είπε ο… αρχηγός σας. 18 εκπαιδευτικοί,δηλαδή,  δεν ήταν ΄Ελληνες και μόνο εσείς οι 6 μαθητές και οι 2 καθηγητές  σε όλο το σχολείο ήταν οι  πατριωταράδες;

  5.  Και  τί δουλειά έχουν σε μια σχολική εκδήλωση συνθήματα των ειδικών δυνάμεων; Στρατός είναι το σχολείο;

Ντροπή!Είσαστε θρασείς και αμετροεπείς. Αύριο, κάποιοι σαν κι εσάς θα βγαίνουν στους δρόμους να σουγιαδιάζουν μετανάστες, να δολοφονούν Φύσες,να καίνε Ραφήνες. Ο φανατισμός στα 17 σας εκεί θα σας οδηγήσει, δυστυχώς.

Και μια μέρα,  θα καταντήσετε  δαχτυλοδεικτούμενοι, μια λούμπεν μειοψηφία  με παρέες σας κάποιοιους σαν τον Κασιδιάρη και την Ουρανία .  Θα είστε  όνειδος της οικογένειά σας (αν έχουν κι αυτοί μυαλό), της περιοχής σας, της πατρίδα σας.

Να πούμε πάλι ντροπή; Αλλά,αποδείξατε πως δεν έχετε τσίπα, αν και έφηβοι.

 

΄Ωρα, 15.40

 

3. αρχαιολογικός θησαυρός -Αγρότης εντόπισε τυχαία τους Κούρους της Αταλάντης
Οι Κούροι της Ατλαντίδας
Οι Κούροι της Ατλαντίδας

Εντυπωσιακά είναι τα αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία ανακαλύφθηκαν τυχαία, στη Λοκρίδα Φθιώτιδας, όταν ένας αγρότης πραγματοποιούσε γεωργικές εργασίες στο κτήμα του και τότε «σκόνταψε» σε κάτι που έμοιαζε με άγαλμα.

Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού κάλεσε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε και έγινε αρχαιολογική ανασκαφή. Λίγο αργότερα, στο φως ήρθαν τουλάχιστον 4 Κούροι αλλά και τμήμα αρχαίου νεκροταφείου.

«Κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης στη Φθιώτιδα, έχουν έρθει στο φως από τα μέσα Οκτωβρίου τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

«Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την υπόδειξη νέας αρχαιολογικής θέσης από ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου της κτηματικής περιφέρειας Αταλάντης, όταν κατά τη διάρκεια άροσης, εντόπισε πώρινο κορμό γυμνού ανδρικού αγάλματος αρχαϊκών χρόνων στον τύπο του κούρου (σωζ. ύψους 0.86μ.) και ειδοποίησε άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία», σημειώνεται.

Εντυπωσιακά ευρήματαΕντυπωσιακά ευρήματα

Μετά την παράδοση και μεταφορά του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας κ. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο κ. Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στον αγρό, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν κατά χώρα άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Βρέθηκαν 4 κούροιΒρέθηκαν 4 κούροι

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζ. ύψους 1.22μ.), που σώζεται από την κεφαλή ως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Το παραπάνω γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου αναγλύφου που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες (σωζ. ύψους 0.82μ.), το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Πρόκειται για γλυπτά των αρχαϊκών χρόνωνΠρόκειται για γλυπτά των αρχαϊκών χρόνων

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανασκαφικής έρευνας, εντοπίσθηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζ. ύψους 0.95μ.) που σώζεται από το ύψος του λαιμού ως τους μηρούς, απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό. Η πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνον τμήμα του αγρού, αποκάλυψε σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών, οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τον 2ο αιώνα π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Το μεγαλύτερο άγαλμα έχει ύψος 1,22 μ.Το μεγαλύτερο άγαλμα έχει ύψος 1,22 μ.

Η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε εγγύτητα με τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα.

Οι κούροι και το νεκροταφείο εντοπίστηκαν τυχαία όταν αγρότης που σκάλιζε το χωράφι του έπεσε... επάνω τους!

΄Σε όλη την  Ελλάδα είναι διάσπαρτη τέτοιοι αρχαιολογικοί θησαυροί. Τόσο σπουδαίοι, όσο αυτοί  οι κούροι της Αταλάντης στο νεκροταφείο του Οπούντα.

Δυστυχώς, τα περισσότερα μένουν ακόμα στην αγκαλιά  της γης που τα διαφύλαξε στους αιώνες.΄Αλλα, έπεσαν σε χέρια ατόμων,που δεν είχαν την ευαισθησία και την ακεριαότητα του αγρότη στην Αταλάντη. Του αξίζουν συγχαρητήρια!

΄Ωεα 20.44