ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ ΣΕ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία και ως εκ τούτου τη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, ενώ θα καταγγείλει την αμερικανική “ανάμιξη” σε αυτήν, όταν συναντηθεί με την Άγγελα Μέρκελ την Κυριακή, 9/11/2014, στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.
“Θα υποστηρίξω ακράδαντα τη θέση της Ρωσίας και ως εκ τούτου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν” σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο περιθώριο της εκδήλωσης, δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. “Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν σήμερα υποστηρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα συμφέροντα της Ρωσίας. Υπάρχουν βέβαια στην πολιτική του σημεία που επιδέχονται κριτική, αλλά δεν θέλω να την κάνω, ούτε θέλω άλλος να το κάνει”.
Η Γερμανία γιορτάζει την Κυριακή, 9/11/2014, τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, για την οποία οργανώνει τελετή στην οποία θα παραστούν η καγκελάριος Μέρκελ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και ο πρώην ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, Λεχ Βαλέσα.
Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται ενώ η Ρωσία και η Δύση αντιμετωπίζουν τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου λόγω της ουκρανικής κρίσης.
“Η Ρωσία δημιούργησε (μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) νέες σχέσεις και νέες δομές συνεργασίας. Και όλα πήγαιναν καλύτερα αλλά αυτό δεν άρεσε σε όλο τον κόσμο στις ΗΠΑ”, τόνισε ο Γκορμπατσόφ.
“Οι ΗΠΑ έχουν άλλα σχέδια, τους χρειάζεται ένα άλλο πρόσχημα που να τους επιτρέπει να έχουν παντού ανάμιξη. Καλό ή κακό, αυτό δεν τους ενδιαφέρει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μπορούν να αναμιγνύονται”, δήλωσε ο νομπελίστας Ειρήνης. “Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το πρόβλημα της Ουκρανίας δεν είναι παρά ένα πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να αναμιγνύονται” στις υποθέσεις άλλων χωρών.
Οι πρώην σύμβουλοι του Γκορμπατσόφ εξέφρασαν πρόσφατα την απογοήτευσή τους απέναντι σε αυτό που θεωρούν “προδοσία” των Δυτικών, κυρίως λόγω της δέσμευσης που δεν τήρησαν να μη διευρύνουν το ΝΑΤΟ στις πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ.
Ο πρώην σοβιετικός ηγέτης έχει ασκήσει κατά το παρελθόν κριτική στον Πούτιν για αυταρχισμό, γραμμή την οποία τηρεί και η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα “Νόβαγια Γκαζέτα”, συνιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Γκορμπατσόφ.
Ο 83χρονος Γκορμπατσόφ συνέβαλε σημαντικά στον τερματισμό του ψυχρού πολέμου υιοθετώντας ευρείες μεταρρυθμίσεις μετά την άνοδο του στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης το 1985. Στη Ρωσία κατηγορείται συχνά για τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
“Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι” με τον Γκορμπατσόφ. Τακίμιασαν με το δικτάτορα. Κρίμα!
Ο εθνικισμός των Ρώσων δεν έχει όρια, τελικά. ΄Οπως και το σύνδρομο του αντιαμερικανισμού δεν κρύβεται. Δεν έχουν άδικο, λοιπόν, που λένε πως “πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούγι”. Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης μεγάλωσε μ΄αυτόν τον ψυχαναγκασμό.
΄Ασε που μ΄αυτά που λέει σήμερα για τους Αμερικανούς, φαίνεται καθαρά πως προσπαθεί να πετάξει από πάνω του τη ρετσινιά της συνεργασίας με τους Αμερικανούς για την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος,που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια.
΄Ολα, λοιπόν, τα φταίνε πάλι οι Αμερικανοί και η Δύση, μας λέει ο σοβιετοφάγος πρών… σοβιετικός. Οι …κακοί Αμερικανοί και οι καλοί Ρώσοι.΄Οπως τότε,στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Γυρνάει την ιστορία πίσω νομίζει. Αλλά δε γίνοναι αυτά.
Δεν είναι σοβαρός ο Γκορμπατσόφ,το μόνο σίγουρο. Ούτε φυσικά είναι δίκαιος και αντικειμενικός. Συμπεριφέρεται ως Ρώσος και όχι ως “πολίτης του κόσμου”, όπως θα όφειλε. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος που απαιτούν οι κρίσμες ιστορικές στιγμές που διέρχεται ο κόσμος σήμερα. Αντί να βγει και να κατακεραυνώσει το δικτάτορα για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας , για τον αυταρχικό και μαφιόζικο τρόπο που κυβερνά μια ολόκληρη χώρα και το σημαντικότερο, γιατί έθεσε σε πραγματικό κίνδυνο την ειρήνη του κόσμου, βρήκε πάλι εύκολο στόχο εκτόνωσης και κάλυψης της μικρότητάς του τη Δύση και τους Αμερικανούς.
Δεν πείθει κανέναν σώφρονα. Οι Αμερικανοί μπορεί να έχουν κάνει χίλια λάθη και συνεχίζουν να κάνουν. Μπορεί να τους κατηγορήσεις πως κοιτάζουν το συμφέρον τους και με γνώμονα αυτό πολιτεύονται στις εξωτερικές υποθέσεις τους (αλλά, πείτε μου μια χώρα που δεν το κάνει). Στην περίπτωση της Ουκρανίας πάντως έχουν τα “χίλια δίκαια” οι Αμερικανοί. Φυσικά και θα προωθήσουν τα συμφέροντά τους κι εκεί. ΄Οπως κάνουν όλες οι χώρες. Δεν πήγε άλλωστε το ΝΑΤΟ να τους υποχρεώσει να ζητήσουν βοήθεια. Οι Ουκρανοί το ζήτησαν, για να σώσουν τη χώρας τους από το διαμελισμό.
Από την άλλη, τί να λέμε τώρα; Μπορεί κανείς να συγκρίνει σήμερα καθεστώτα σαν αυτό της Ρωσίας και της Αμερικής; Ας σοβαρευτούμε, ας μη λέμε τα ίδια και τα ίδια. Η Αμερική αυτή την ώρα είναι η μοναδική δύναμη που εγγυάται μια σωστή (και όχι απλά υποφερτή) διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων (όσο αντέχουν ,βέβαια, οι…ώμοι του πολιτεύματος της δημοκρατίας να αντέξει τέτοιο βάρος). Αποτελεί επίσης και εγγύηση της ειρήνης στον κόσμο. Η μοναδική εγγύηση!
Η Ευρώπη,που θα μπορούσε κι αυτή να είναι δύναμη προάσπισης της ειρήνης, δυστυχώς δεν έχει τη δύναμη να αντιταχθεί στον παρανοϊκό Πούτιν. Αν κάποιοι καταφέρουν να τον “γονατίσουν” κάποια στιγμή ,να απομακρύνουν τον κίνδυνο και να διασφαλίσουν την παγκόσμια ειρήνη αυτοί θα είναι οι Αμερικανοί. Και το λέμε μετά λόγου γνώσεως.
Υ.Γ Το Νόμπελ ειρήνης θα συνεχίζει να το κρατάει ο πρώην σοβιετικής ηγέτης; Μήπως μετά απ΄αυτά που είπε σήμερα θα έπρεπε να του αφαιρεθεί; Είναι τόσο αντιφατικό.