Κάτι λαμόγια, κάτι σκερβελέδες , κάποιοι γνωστοί… παλιάνθρωποι…

Γράφαμε στην “ISTORIKI DIMOSIOGRAFIA TIS EVDOMADAS”  (15-12-2012):

“Μου το διηγήθηκε πρόσφατα Ανδριτσάνος (συγχωριανός) που ανταμώσαμε τυχαία. Στις τελευταίες εκλογές, μου λέει, σε ένα από τα χωριά μας κάτου”, ήρθε παραμονή των τελευταίων εκλογών να ψηφίσει ο γιος της γρια- Χρήσταινας,περασμένα ενενήντα, που ζούσε στο χωριό από τότε που γεννήθηκε. Παλιός πασόκος, συνδικαλιστής στα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ο τύπος, τώρα δούλευε για το ΣΥΡΙΖΑ. -Μάνα, της λέει ο Δεητζής, θα σου δώσω ένα ψηφοδέλτιο κι αυτό θα βάλεις αύριο στο φάκελο,τα άλλα που θα σου δώσουν θα τα πετάξεις. -Και τίνους είναι το ψηφοδέλτιο μάτι μ, του Παπαντρέου? -΄Οχι, μάνα,δε βάζει πια ο Παπαντρέου και το ΠΑΣΟΚ το λένε τώρα ΣΥΡΙΖΑ. -ΣΥΡΙΖΑ; Παραξενεύτηκε η γιαγιά. -Αλλά, μανούλα μου, δεν είναι καλό κόμμα. -Τι λες, ρε μάνα,το καλύτερο είναι,πού ξέρεις εσύ πως δεν είναι καλό; Εμ, “τήρα “, μάτι μου, ποιοι το ψηφίζουν στο χωριό. Οι ” χερότεροι”. Ο Διαμαντής ο Μπεντεβής και ο Αρέστος ο Κοράκης. Ειναι καλοί εφτούνοι; Κόκαλο ο συνδικαλιστής. Οι δυο συγχωριανοί, μου εξήγησε ο διηγούμενος, ήταν πραγματικά κάτι τεμπελόσκυλα, ταβλαδόροι και ανεπρόκοποι. ΄Οντως, οι χειρότερο του χωριού να λέμε!

“Σήμερα”, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, είμαι από το πρωί στο πόδι  και …κάνω τον ντετέκτιβ   ανάμεσα Στενή-Ψαχνά και Αρτάκη, που ξέρω κόσμο και παρακολουθώ από κοντά την προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα.

Αν και εγώ έπηλυς στην Εύβοια, ενσωματώθηκα πλήρως εδώ. Και στην επαρχία,όλοι γνωριζόμαστε σαν “κάλπικη δεκάρα”. Ξέρω ποιος είσαι και “τί θεό λατρεύεις”, όπως και συ ξέρεις εμένα και κανείς δεν μπορεί να γελάσει κανέναν για το “ποιον” του άλλου.

 Θυμήθηκα, λοιπόν,  εκείνη την  “Ανδριτσάνικη”  ιστορία παραπάνω  με τη γιαγιά, το Διαμαντή τον Μπεντεβή και τον Αρέστο τον Κοράκη, όση ώρα παρακολουθούσα  πόσοι και ποιοι  πήγαιναν να ψηφίσουν.

Πώς το είπε  στην ιστορία μας η μάνα του συνδικαλιστή  Δεητζή του ΣΥΡΙΖΑ; “Εμ, “τήρα “, μάτι μου, ποιοι το ψηφίζουν στο χωριό. Οι ” χερότεροι”!

΄Οντως! Κι εδώ οι “χερότεροι”, γιαγιά, όπως το είπες.Τις 2-3 ώρες που κράτησε η…παρακολούθηση στα εκλογικά τμήματα , οι περισσότεροι που έβλεπα, κάτι λαμόγια, κάτι σκερβελέδες και κάποιοι γνωστοί… παλιάνθρωποι ήταν. Ελάχιστοι οι καλοί και …παρασυρμένοι. Περιμένουν οι άτιμοι “διάφορο”, άμα βγει ο δικός τους “άνθρωπος” που ψήφισαν. Καθαρή, καραμπινάτη  διαπλοκή, δηλαδή. Οι γνωστές πελατειακές σχέσεις της τοπικής αυτοδιοίκσης.

‘ Αθλιοι μερικοί  ΄Ελληνες!