1. ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ο Μητσοτάκης σε αγρόκτημα στον Αυλώνα: “Ο πρωτογενής τομέας μοχλός ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας”
***
Αν είπε (και την εννοεί) τέτοια κουβέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του βγάζουμε το καπέλο! Είναι μια από τις λίγες αλήθειες που έχει πει ως τώρα ο πρωθυπουργός.
Η οικιακή,η πρωτογενής οικονομία είναι, ιστορικά, ο εχθρός της οικονομίας της Αγοράς. Και η μόνη επιτυχημένη. Ο συνετός, ο έντιμος, ο λογικός υιοθετεί ΜΟΝΟ τα δύο πρώτα αυτά μοντέλα, που υπακούουν στην αρχή “ό,τι παράγω,καταναλώνω”. Δε δανείζομαι για να φάω ή να πάω στις Μπαχάμες. Ιστορικός νόμος.
2. ΣτΕ: Νόμιμος ο εκκλησιασμός και η πρωινή προσευχή σε νηπιαγωγεία και δημοτικά
Η κάλπικη δικαιοσύνη στην κομματική υπηρεσία της ακροδεξιάς τύφλας.
΄Οσοι έβαλαν υπογραφή κάτω από την αντισυνταγματική και ανίερη για τον πολιτισμό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αυτή απόφαση, δεν αισχύνονται; ΄Οχι, βέβαια. Αλλιώς θα είχαν καταντήσει αχυράνθρωποι; Θα φορούσαν…σαλιάρες κοτζάμ άνθρωποι;
Γενική διαπίστωση. Η χειρότερη δικαιοσύνη στη χώρα είναι αυτή που (δεν) απονέμει το ελληνικό ΣτΕ . ΄Ισως μοναδική στον κόσμο ολόκληρο.
__________________________________________________-
1. Κορονοϊός Covid-19. Σουηδία-Ιταλία,σημειώσατε 1.
Φανατικός, Δεξιός κοντυλοφόρος και ως εκ τούτων τα μάλα βλαξ και ανήθικος, συγκρινόμενος με χαχόλους όμοιους , άλλων κομμάτων.
Τον άκουγα σε ένα ραδιόφωνο να ρητορεύει επί παντός επιστητού με παπικό ,αλάθητο ύφος, μη επιδεχόμενο ουδεμιάς αμφισβήτησης. (Αν ήταν πιο ταπεινός ,ψαγμένος και με αυτογνωσία, θα ήτανε δεξιός και δημοσιογράφος; Ξέρετε κανέναν τέτοιο;)
΄Ελεγε υπερηφάνως,λοιπόν, τα κάτωθι παλαβά, ανυπόστατα και φανατικά:
“Εμείς προλάβαμε το κακό. Να είναι καλά ο πρωθυπουργός μας . Υιοθετήσαμε σκληρή στάση και νικήσαμε . ΄Οχι ,όπως οι ανόητοι Σουηδοί. 3.000 νεκροί, παρακαλώ (με στόμφο εδώ, σφύριζε το μικρόφωνο, αλλά και περιχαρής ταυτόχρονα για τους νεκρούς της Σουηδίας!) Και συνέχισε: “Σε όλα τούτος ο λαός , ξέφραγο αμπέλι. Να μη μιλήσουμε και για την ελευθεριάζουσα ηθική του…”!
Είχε μάλιστα και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας ο αχρείος . Δεν κρατήθηκα, τον πήρα επωνύμως. Μου λέει η κοπέλα, διατυπώστε την άποψή σας, την καταγράφουμε και θα τη σχολιάσει ο παρουσιαστής.
Της λέω:
-Οι Σουηδοί υιοθέτησαν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ αυστηρά μέτρα και όχι επιπόλαια, στην τύχη και φασιστικά, όπως ο Κούλης σας. Και 1. ΄Εχουν ΜΟΝΟ 3000 νεκρούς. 2. Δεν κατάργησαν το Σύνταγμά τους 3. Δεν τρέλαναν τον κόσμο. 4. Δεν τίναξαν την οικονομία στον αέρα. Είναι το μοντέλο , δηλαδή, που αναγκαστικά θα ακολουθήσει ο πλανήτης τον ερχόμενο Οκτώβρη. Το Σουηδικό . Και όχι των ακροδεξιών κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Αγγλίας.
-3.000 νεκροί λοιπόν το σουηδικό μοντέλο .Και το Ιταλικό; Οι νεκροί έφτασαν τους 30.000 στη γείτονα. Ο πληθυσμός της Σουηδίας είναι κοντά στα 11 εκατομμύρια. Της Ιταλίας κοντά στα 60. ΄Οποιος ξέρει απλή αριθμητική , αντιλαμβάνεται πως οι Ιταλία με τα καθυστερημένα ,άκαιρα και φασιστικά της μέτρα, θρήνησε τους ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ με τη …χαλαρή, αλλά οργανωμένη στάση της.
-Κι ακόμα να μην ξεχνάμε μια χώρα, όπως η Ιταλία , που βγαίνει ψυχολογικά και οικονομικά σμπαράλια.΄Οπως και η δική μας χώρα με 150 νεκρούς, που δε θα υπήρχαν ούτε τόσοι,αν είχαν εφαρμοστεί σοβαρά μέτρα από την αρχή. Πέρα από τις υπόλοιπες καταστροφικές συνέπειες που προκάλεσε η κυβερνητική ανικανότητα.
Βέβαια, τσιμουδιά δεν έβγαλε ο μαφιόζος του μικροφώνου απ΄όσα του επισήμανα . Συνέχισε απτόητος της προπαγάνδα πως το 80% του ελληνικού λαού λατρεύει τον Κούλη για τα μέτρα που (δεν) έλαβε, δυο μήνες μετά και αφού έγιναν πια ΟΛΑ λίμπα.
Μέγας εχθρός του ανθρώπου το χρήμα. Κι ακόμα χειρότερα για ένα κομμάτι ψωμί που σου πετάνε για να γλείφεις εκεί που όφειλες να φτύνεις. Μια ξεφτίλα.
2. Πέθανε από κορονοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός
Μεγάλες οι ευθύνες του ΠΟΥ για την ασάφεια των μέτρων κατά του κορονοϊού
(τελευταίο του άρθρο).
Ο κορονοϊός Covid-19 αυτήν τη στιγμή πλήττει όλο τον πλανήτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την επέκταση του ιού και κήρυξε παγκόσμια εκστρατεία. Οι αδυναμίες όμως στην εφαρμογή ενιαίων μέτρων είναι προφανείς. Αποτελεί αξίωμα στην επιδημιολογία πως εάν εκτιμάται ότι δεν ελέγχεται η διασπορά ενός ιού στον πληθυσμό μιας χώρας τα μέτρα τα οποία θα λαμβάνονται πρέπει να είναι ενιαία, πλήρη, δραστικά και αποτελεσματικά.
Την πρώτη και μεγάλη ευθύνη έχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αντί να κηρύξει έγκαιρα την πανδημία περιορίστηκε να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας σε κάθε χώρα ξεχωριστά η οποία λάμβανε κατά την εκτίμησή της τα αναγκαία μέτρα. Αντί δηλαδή να εισηγηθεί ενιαία μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας για όλες τις χώρες και να καταγγέλλει εκείνες που δεν ακολουθούν τις οδηγίες του, παρέμεινε απλός παρατηρητής. Ετσι η Ιταλία έμεινε απόλυτα εκτεθειμένη και η Αγγλία εφάρμοσε δικό της επιδημιολογικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας χαρακτήρισε την επιδρομή του κορονοϊού τη μεγαλύτερη απειλή της υγείας γι’ αυτήν τη γενεά.
Όμως ο συνωστισμός στα γήπεδα της χώρας του, ο οποίος έγινε ορατός από εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μεγάλη αντίθεση με τις εξαγγελίες του. Ολοι είδαν ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας Λίβερπουλ – Ατλέτικο είχε χιλιάδες θεατές στοιβαγμένους ο ένας πάνω στον άλλο. Το ίδιο συνέβη και στη Γερμανία στον αγώνα Λειψία – Τότεναμ. Σε αντίθεση με τη Γαλλία και την Ελλάδα όπου σε αντίστοιχους αγώνες του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν υπήρχαν θεατές. Κατά συνέπεια ποιο είναι το μήνυμα που δόθηκε παγκόσμια; Ο συνωστισμός στον ανοιχτό χώρο είναι ή δεν είναι επικίνδυνος;
Οι ΗΠΑ διά του προέδρου Τραμπ άλλαζαν θέσεις κάθε εβδομάδα όσον αφορά την επικινδυνότητα της πανδημίας, εφαρμόζοντας διάφορα μέτρα, δηλώνοντας ότι η Covid-19 θα μας απασχολήσει μέχρι και το φθινόπωρο. Αυτό το αλαλούμ δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει και τη δική μας χώρα. Η κυβέρνηση μετά τη διαπίστωση ότι δεν ελέγχεται η διασπορά του ιού στη χώρα αποφάσισε με καθυστέρηση μετά το κλείσιμο των σχολείων να προβεί σε κλείσιμο των καφέ μπαρ, εστιατορίων, εμπορικών κέντρων, ακόμη και των εκκλησιών και γενικά όλων των πολυσύχναστων χώρων.
Η απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων μονομερώς είχε επικριθεί από πολλούς και από εμένα προσωπικά γιατί δεν συνοδευόταν από γενικότερα μέτρα. Δηλαδή θα πήγαιναν οι καρναβαλιστές στο σπίτι τους ή θα πήγαιναν με την απαγόρευση σε καφέ μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, πάρτι κ.λπ.;
Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε τα μέτρα να είναι πλήρη και στην αρχή να περιορίζονται στις περιοχές στις οποίες εμφανίστηκε η επιδημία. Ομως εφόσον τα μέτρα ανά περιοχές δεν είχαν επιτυχία θα έπρεπε να ακολουθηθεί η οδός που ακολουθείται σήμερα.
Μοναδικός στόχος πρέπει να είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα όμως θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός για την επιτυχία των μέτρων μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τουρισμός σε μια χώρα που η ίδια βρίσκεται σε καραντίνα; Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να αποτελεί τον πρωτεύοντα στόχο. Ομως η κατάρρευση της οικονομίας μιας χώρας αναμφισβήτητα επηρεάζει την ανθρώπινη ζωή.
***
1.Θύμα και ο Κρεμαστινός του Κούλη τους. Το παραπάνω κείμενό του συντάχτηκε στις 22 Μάρτη 2020. Σημαδιακή ημέρα. Ο ιός είχε ήδη ξεκινήσει να εισβάλει στην Ελλάδα από τα μέσα περίπου Ιανουαρίου 202ο. Εμείς, το πήραμε είδηση 31 Ιανουαρίου και με αποκλειστικό εκτεταμένο άρθρο μας, ζητούσαμε εδώ και τώρα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ η κυβέρνηση της απάτης και της λαμογιάς δεν είχε υιοθετήσει κανένα μέτρο για την αναχαίτιση!
Για προσέξτε: “Ο κορωνοϊός μπορεί να είχε εισαχθεί στην Ελλάδα με τη μορφή μεμονωμένων περιστατικών, ως συνέπεια διεθνών μετακινήσεων, νωρίτερα από τα πρώτα κρούσματα”.Αυτό υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας -Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
Στς 22 Μάρτη στο αεροδρόμιο Βενιζέλος γίνεται το έλα να δεις. Το διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια . “Μπάτε χίλιοι αλέστε”. Τσούρμο απ΄όλες τις χώρες, τσάρτερ από Αγγλία,από τις άκρες του κόσμου. ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ,ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. ΜΑΡΤΥΡΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΔΑ!
Ποιος σκότωσε τον Κρεμαστινό και τους υπόλοιπους 150 συνανθρώπους μας; Η αβελτηρία η ανικανότητα, η ανηθικότητα μιας κυβέρνησης που μόνο καταστροφή μπορεί να φέρει όσο κυβερνά ακόμα τη χώρα.
2. Δε θα σχολιάσουμε τίποτα σε όσα συνετά έγραψε ο εκλιπών. Και ως γιατρός,και μάλιστα καλός, έχουν το δικό τους βάρος.
Τα λαμόγια του ΠΟΥ διέπραξαν έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, Ανοσιούργημα.Θα προσαχθούν σε διεθνές Ποινικό Δικαστήριο; Εμ, πώς, ΄Οπως και το… σεβαστό (κατά Τσόμσκι), το δολοφονικό καθεστώς της Κίνας.
Ντροπή σας!
3. Ο Στίβεν Κινγκ ανησυχεί ότι ο κορονοϊός θα επιστρέφει κάθε χρόνο πιο θανατηφόρος
Ο Στίβεν Κινγκ αποκάλυψε ότι ανησυχεί για ένα «εφιαλτικό σενάριο» της πανδημίας του κορονοϊού, στο οποίο ο ιός θα επιστρέφει κάθε χρόνο, «πιο θανατηφόρος από ποτέ».
Ο βετεράνος μυθιστοριογράφος ιστοριών τρόμου έκανε το σχόλιο αυτό στο «The Late Show» με τον Στίβεν Κόλμπερτ, όταν ρωτήθηκε αν η πανδημία εξελίσσεται όπως τη φανταζόταν.
«Έγραψα ένα βιβλίο με τίτλο “The Stand” το 1975 ή το 1976 και εξακολουθώ να απολογούμαι για αυτό 40 χρόνια αργότερα» είπε. «Οι άνθρωποι θα έρθουν και θα πουν μέσα από τις μικρές μάσκες τους, “αισθάνομαι σαν να ζω σε μια ιστορία του Στίβεν Κινγκ”».
***
Το μεγάλο πρόβλημα στον πλανήτη είναι πως αντί να μιλούν οι ειδικοί, λόγο και βήμα έχουν οι παρλαπίπες. Σαν τον παραπάνω μυθιστοριογράφο.
Με ποια ιδιότητα δε μας είπε, μιλάει και λέει τις σάχλες που τσαμπουνάει; Με μια φαντασία που έχει προ πολλού πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα. Πέρα από ανιστόρητος.
΄Εχουμε τέτοια φαινόμενα στην ιστορία που…ελπίζει πως θα ζήσουμε στον αιώνα μας ο αμετροεπής συγγραφέας ιστοριών τρόμου; Ποτέ. ΟΥΤΕ θα έχουμε.
Ως κοντυλοφόρος του φόβου κι αυτός , πουλάει πανικό, σύγχυση και εν τέλει παραμύθι .
Κλείστε αυτιά,γυρίστε πλάτη. Μη ρίχνετε καύσιμα στο ντεπόζιτο ανήθικων εμπόρων τρόμου.
4. ΠΟΙΗΣΗ Γ.ΒΕΛΤΣΟΥ
“Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα”, Γιώργο Βέλτσο.
Με τούτα τα. “κουφά” και τα άλλα σου, σε καθιέρωσαν και σένα σε αυτή τη χώρα της λαμογιάς και της απάτης ως…. διανοητή! Η διανόηση έχει ένα γνώρισμα, ποιητά της δεκάρας. ΔΕΝ είναι “ταξική”.Και ύστερα και πρωτίστως, είναι καταληπτή. Πηγή δροσερή για κάθε διψασμένο.
Να σου γράψω κι εγώ ένα τέτοιο σαν το πρόσφατο για τον κορόνα δικό σου ποίημα , σε ένα λεπτό μέσα;΄Αρπα ένα, που μου ήρθε τώρα:
Με τον αλλοκοτένιο σκελετό
της σιδερένιας πάλης,
αντικρουστά πενέματα
και πνέματα
στη μαύρη κόλαση
παραδισένιας αλκής,
όταν παραμάσκαλα
με την αψιά μνημοσύνη
αέναης κίνησης
στα τράγια πόδια
του αποδιοπομπαίου ονείρου.
(συνέχεια πιο λαϊκά)
και …της πουτ@νας το κάγκελο
που έμεινε ξεκλείδωτο
και τα ρημάξαν ούλα.
(“100 χιλιάδαι δίσκοι”. Γιατί όχι;)
1. ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΤΣΟΥ ΠΟΙΗΜΑ
ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, μ’ αυτό το μπρούτζινο κρικέλι σε μιαν άκρη της γης το βρήκα κατώτερο των περιστάσεων για να το σηκώσω, να χωθώ και να φυτρώσω με τις πασχαλιές, τον σκληρό μήνα. Αλλού θα με αποθέσουν οι τροχαλίες και η μέγγενη που φιξάρισαν στο φθινόπωρο τη ζωή μου. Αλλού οι Ποιητές θα συμπαρασταθούν για να αφηγηθώ στον εαυτό μου την ελευθερία στα όρη και τα βουνά. Διαβάζω, σχεδόν όλη τη νύχτα… Το έδαφος, με ανθρωπόμορφο πρόσημο κατά περιοχές εγκλεισμού. Η έρημη χώρα όταν η υφή της πάει να ξεραθεί στις αλυκές και στα αλοπήγια των λέξεων. Να λασπώσει εκεί όπου ένα ρυάκι συκοφαντεί τον θάνατο Μου είπε και τον άκουσα: για να είναι πραγματικά μεγάλη μια κληρονομιά, πρέπει το χέρι του πεθαμένου να μην φαίνεται. Το έδαφος, με τα μνημεία που ανεώχθησαν ώστε να μην φεισθούν οι κεκοιμημένοι τον χρόνο όπως οι γλεντοκόποι επιβιβάζονται για τα Κύθηρα και ίπτανται ανυπόδητοι οι ερωτιδείς στον «ουρανό» μιας ιταλικής σκηνής. Έδαφος, μάθε μου το χώμα κάτω από κόκκινες τέντες στις βιλετζιατούρες του Γκολντόνι κάτω από των δυνάμεών μου τα κατάλοιπα περιτριγυρισμένος από φίλους -σε ένα γεύμα στη χλόη- πλάι στη γυμνή γυναίκα έτοιμη να κατανεμηθεί σε πολλές εκδοχές από τους μεταγενέστερους Φανέρωσέ μου, χώμα την υπομονή όταν το αλέτρι σε ανοίγει όταν σε πατικώνει στις αλέες ο Λε Νοτρ για το ατλαζένιο γοβάκι της βασίλισσας όταν σε ανασκάπτει ο Κλωντ Σιμόν, στη Φλάνδρα Υπαγόρευσέ μου την Ημιτελή ωδή στη λάσπη του Φρανσίς Πονζ γιατί είμαι κι εγώ Χριστόφορε Λιοντάκη ευγενική ψυχή Δίδαξε την ακρόαση της ταπείνωσης των πεθαμένων σου. Έχουν καρύδια στις τσέπες τους και το δέντρο, μια μέρα, θα ξεπηδήσει κατά σύμπτωση Τί έχω να χάσω από τη συγκριτική λογοτεχνία; Τί θα μου συμβεί όταν απογειωθώ σπάζοντας το φράγμα του τοίχου της βιβλιοθήκης μου; Το κινέζικο κάργκο με το υγειονομικό υλικό είναι πλέον εδώ Πλησιάζω σταθερά προς το παράθυρο Ο αόρατος θίασος τώρα περνά από την τηλεόραση Ανοίγω με γάντια το πόμολο Εισπνέω την προϊστορική σιωπή της Αθήνας Τραγουδώ με την φωνή που δεν έπρεπε να ακούσει ο δεμένος Οδυσσέας Τώρα η αρρώστια είναι ο Δημιουργός Ο δυνατός αέρας που φυσά από τον Παράδεισο εκδιώκει τους νεόπλαστους προς το Πολύπτυχο της Γάνδης Τώρα η αρρώστια έχει ανθρώπινα μάτια σαν τον μυστικό Αμνό του Βαν Άικ Τον προσκυνάμε όλοι μαζί με το κρύο στις πλάτες μας και μια χαρακιά ήλιου στα χαρτιά μας O ιός του Θεού, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου Πηγή:
www.lifo.gr
2. Γιώργος Αθανασιάδης-Νόβας:
Κι ήτανε τα στήθια σου άσπρα σαν τα γάλατα
γαργάλατα, γαργάλατα.”
Να ξαναθυμηθούμε την ατάκα του Κυνικού φιλόσοφου: