ΕΙΔΗΣΕΙΣ,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

1. ΚΑΜΜΕΝΟΣ : “ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΑ ΙΜΙΑ” . ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗ …ΣΜΥΡΝΗ;
2. ΜΗΠΩΣ ΖΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ  ΞΕΡΕΙΣ;

 

3. ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΩ…ΛΙΜΠΑ!
 4.ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.  ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.
 5. ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ “ΓΙΑΝΗΣ”  ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ… ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ

 

 

1. Στεφάνι από ελικόπτερο θα ρίξει ο Καμμένος στα Ίμια.
19 χρόνια μετά την κρίση. Η ρίψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
xbx
” 19 χρόνια από την κρίση των Ιμίων
Τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, κορυφώθηκε η κρίση στα Ίμια, ένα γεγονός που έφερε κοντά όσο ποτέ στον πόλεμο την Ελλάδα και την Τουρκία στη σύγχρονη ιστορία τους.

Στις 25 Ιανουαρίου του 1996 υψώνεται σε ένα από τα δύο νησιά που αποτελούν τα Ίμια η ελληνική σημαία από τον τότε δήμαρχο Καλύμνου. Η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει τις εικόνες ως πρόκληση και λίγο αργότερα δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χουριέτ, μετέβησαν εκεί με ελικόπτερο, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Το σχετικό βίντεο προβλήθηκε ως «ανδραγάθημα» στην Τουρκία και σύντομα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη κινήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην περιοχή φτάνοντας ένα βήμα πριν τη σύρραξη.

Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό «Αντωνίου» του Πολεμικού Ναυτικού κατέβασε την τουρκική σημαία και ύψωσε την ελληνική, ενώ Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στο Μεγάλη Ίμια.

Στις 29 Ιανουαρίου, ο μόλις δέκα ημερών πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς την Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά.

Στις 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ δηλώνει μέσα στην τουρκική Βουλή ότι την επόμενη μέρα η Ελληνική σημαία θα έχει κατέβει από τα Ίμια.

Στις 31 Ιανουαρίου τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, βρήκαν τραγικό θάνατο. Η επίσημη αιτιολόγηση του δυστυχήματος είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo).

Εν τω μεταξύ, καθόλη τη διάρκεια της κρίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, με την Τουρκάλα πρωθυπουργό μάλιστα να δηλώνει στον Μπιλ Κλίντον πως «Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν πόλεμο, επειδή δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι Έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα».

Τελικά, οι δύο πρωθυπουργοί δεσμεύτηκαν προς την Αμερική να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες, όπως και έγινε το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου, ενώ ο Κώστας Σημίτης δηλώνει στη Βουλή, εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων «Ευχαριστώ τους Αμερικάνους».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κρίση των Ιμίων ήταν η αφορμή που έψαχνε η τουρκική πλευρά να θέσει θέμα Γκρίζων Ζωνών και να διεκδικεί αρκετά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, μια θέση που ποτέ δεν δέχθηκε να συζητήσει βέβαια η ελληνική πλευρά.”

 

1. Προτείνουμε,  αντί για στεφάνι στα ΄Ιμια ,να ρίξει ο Πάνος κατ΄ευθείαν… βόμβες στη Σμύρνη. Δικιά μας ήταν, οι αλύτρωτες πατρίδες περιμένουν  στη Μ.Ασία. Τώρα που έχουμε τη δυνατότητα  με τουρκοφάγο υπουργό ΄Αμυνας, γιατί να μην  επιχειρήσουμε να τις πάρουμε πίσω; Και όχι μόνο τη Σμύρνη. Τον κόσμο ολόκληρο. ΄Ετσι κι αλλιώς τον είχαμε κατακτήσει με το “Μέγα Αλέξανδρο”. Λίγος ακόμα είχε μείνει. Πώς το  λέει ο αρχαίος; “Νῦν δὲ τῆς γῆς ἀνήλιον μέρος ἔμεινεν, ὅσον Ἀλέξανδρος οὐκ εἶδεν» (=τώρα δε απέμεινε χωρὶς ήλιο μέρος της γης, όσο δὲν κατέκτησε  Ἀλέξανδρος).  Να συνεχίσει ο Ελληνάρας υπουργός των…στρατιωτικών ,λοιπόν, να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο του Μακεδόνα  βασιλιά.

Μή χάσεις την ευκαιρία αυτή, Πάνο. Δε θα σου ξαναδοθεί. Σύντομα θα βλέπεις τον κόσμο μέσα από “σίδερα”. Φυλακής ή τρελοκομείου,τί σημασία έχει;  Είσαι πάντως φουλ για τα… “σίδερα”!

2. Πάλι με την ευκαιρία  της επετείου των Ιμιαϊκών γεγονότων να επαναλάβουμε μια ερώτηση που είχαμε κάνει εδώ παλιότερα: Ο παλαβός δήμαρχος και οι υπόλοιποι Ελληνάρες τότε, προχώρησαν αυθόρμητα  σ΄αυτή την παρανοϊκή …πατριωτική ενέργεια να βάλουν σημαία στα βράχια, που λίγο έλειψε να κάνει το Αιγαίο μπουρλότο, ή είχαν κάποιο “διάφορο” και αν ναι, από ποιους και τί; Κι εμείς τον προβληματισμό αυτό τον …κλέψαμε  από πρόσωπο που ξέρει καλά τα γεγονότα εκείνα. Για πρσέξτε καλά κι αυτό και θα αντιληφθείτε το νόημα της ερώτησης:

“Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Κρίση των Ιμίων ήταν η αφορμή που έψαχνε η τουρκική πλευρά να θέσει θέμα Γκρίζων Ζωνών και να διεκδικεί αρκετά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, μια θέση που ποτέ δεν δέχθηκε να συζητήσει βέβαια η ελληνική πλευρά.”

Τυχαία,λοιπόν,  δόθηκε αυτή η αφορμή στους…εχθρούς μας;

___________________________________________________________________________

2.Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της
Τελεσίγραφο Σόιμπλε: Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της

Τελεσίγραφο έστειλε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πριν από λίγο ότι κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους ή για διάσκεψη για το χρέος είναι εξωπραγματική.

«Το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και η αποστολή της Τρόικα είναι η επόμενη αξιολόγηση. Είμαστε πρόθυμοι για συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά παράταση του προγράμματος θα δοθεί μόνο με καθαρή δέσμευση της κυβέρνησης για υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και για μεταρρυθμίσεις. Ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος δεν έχει τεθεί από την πλευρά της Ελλάδας. Οποιαδήποτε συζήτηση για κούρεμα του χρέους ή διάσκεψη για το χρέος είναι εξωπραγματική» ήταν η δήλωση-φωτιά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, φράση που παραπέμπει σε τελεσίγραφο Σόιμπλε προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν μπορεί κάποιος να βασιστεί σε αυτές»,

΄Εχει ΟΛΑ τα δίκια με το μέρος του ο Γερμανός υπουργός. Είναι απίστευτα αυτά που βλέπουνε τα μάτια μας να γίνονται. Μια εθνικιστική, μισοφασιστική κυβέρνηση,που ισχυρίζεται πως είναι…αριστερή (έτσι να ήταν οι Αριστεροί!) και στην ουσία αντισυνταγματική (και λόγω της ιδεολογικής πλατφόρμας που στηρίζεται) , συγκροτείται από ανεγκέφαλους και γραφικούς «Τέρερνς» και B(Μπ)αρουφάκηδες, παριστάνουν τους…παρτιζάνους, παραβαίνουν με τις παράνομες και αψυχολόγητες ενέργειές τους το διεθνές δίκαιο, τα ισχύοντα, τους κανόνες, τα συμπεφωνημένα και περιμένουν να τους ανεχτεί η παγκόσμια κοινότητα. Μα πού ζουν;

Αλαζόνες, υπεφίαλοι, ανιστόρητοι, απολίτικοι, άφιλοι, ανώριμοι, προπέτες, «κουνούν το δάχτυλο» στους λαούς της Ευρώπης (αυτούς τελικά εκμεταλλεύονται), οι οποίοι πράγματι μας συμπαραστάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και έτσι αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και μαζί έναν αναπόφευκτο επίσης εμφύλιο. Μα πού ζουν,λέμε; .

“Οι συμφωνίες έχουν νόημα μόνο όταν μπορεί κάποιος να βασιστεί σε αυτές», αναφέρει στο σμερινό του τελεσίγραφο στους «Μάγους» ο Σόιμπλε.

Είναι μια ιστορική, θουκυδίδειος φράση, δάνειο από πολλούς αργότερα και γι΄αυτό δοκιμασμένη. Πάνω (και μόνο) στις συμφωνίες (τους «όρκους») στηρίζονται σήμερα (και παλιά) η αμοιβαία εμπιστοσύνη των κρατών, η αλληλεγγύη, η πίστη και τελικά η Ειρήνη. Αν αρχίσει ο καθένας να καταργεί συνθήκες να παραβαίνει συμφωνίες, συμβάσεις, τί μέλλει γενέσθαι: Τηq…Ουκρανίας φυσικά. Μόνο τρελαμένοι δικτάτορες, όπως ο Πούτιν, προχωρούν σε μονομερείς ενέργειες ,σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σαν αυτά που διαπράττουν σήμερα οι Ρώσσοι εθνικιστές (κάτι σαν τους δικούς μας εδώ Ελληνάρες του Καμμένου ) στην Αν. Ουκρανία.

Μήπως,έχουμε στη χώρα αυτή την ώρα μια αλλόκοτη και μεταλλαγμένη δικτατορία ,μια παραλλαγή ενός ολοκληρωτικού (και μάλιστα σταλινικού) καθεστώτος και δεν το γνωρίζουμε; Μια δικτατορία δε χαρακτηρίζεται ως τέτοια μόνο, γιατί κατεβάζει τανκς, συλλαμβάνει αντιφρονούντες, φυλακίζει, λογοκρίνει .(Αν και το κομματικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα παριστάνει πως κυβερνά τον τόπο, έχει επανειλημμένα δηλώσει δια στόματος Παναγούλη, Μητρόπουλου, Κωνσταντοπούλου και άλλων μισότρελων στελεχών του πως…θα μας στείλει ΟΛΟΥΣ τους αντιπάλους σε ξερονήσια και φυλακές! Να δούμε, βέβαια, ποιος θα πάει σύντομα πίσω απο τα «σίδερα» . Μόνο η χτεσινή απώλεια 26.5 δισ ευρώ είναι από μόνη της μείζων εγκληματική ενέργεια που τους στέλνει σούμπιτους όλους τους «Μάγους» στα κάτεργα. Αλλά, “στο τέλος τον ξυρίζουν το γαμπρό»).

Διακτατορία σε μια χώρα υπάρχει και όταν καταργείται η έννομη τάξη, το δίκαιο, οι αρχές που διέπουν τη διεθνή κοινότητα. Δικτατορία και ολοκληρωτισμός υπάρχουν, όταν μια κυβέρνηση, αντί να συμπεριφέρεται με πολιτικό πολιτισμό και με τους κανόνες που ορίζει η διεθνής διπλωματία, «τσαμπουκαλεύεται» και απειλεί συμμάχους και φίλους , αυθαιρετεί, «υπερβαίνει τα εσκαμμένα» και συμπεριφέρεται ως «ταύρος εν υαλοπωλείω».

Και τα μέλη μιας ολοκληρωτικής κυβέρνησης σε μια χώρα μπορεί να μη φοράνε μεν πάντα στρατιωτικές ή άλλες «στολές, δεν παύουν, όμως έστω και χωρίς γραβάτες (“παραλλαγή” κι αυτό) να διακατέχονται από τέτοια σύνδρομα (χιτλερικά ή σταλινικά, ολοκληρωτικά γενικώς, δεν έχει σημασία,”όλα τα χοιρινά την ίδια μούρη έχουνε”). Γι΄αυτό, και τους Ελληνάρες του συνεταίρου Καμμένου τους αποκαλεί ο κόσμος “Ναζί χωρίς στολή». Χαρακτηρισμός “διάνα” τελικά.

Με όσα προκλητικα κάνουν οι «μαθητευόμενοι Μάγοι» του Τσίπρα έχουν στην ουσία καταργήσει τη διεθνή έννομη τάξη. Νομίζουν πως κάνουν …επανάσταση, το παίζουν «Τσε Γκεβάρα» και στη χειρότερη ,”Τσάβες» του Νότου της Ευρώπης. Αλλά, μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι περί διεθνούς πραξικοπήματος πρόκειται και θα πληρώσουν γι΄αυτό. Πρώτα, όμως δυστυχώς, θα πληρώσει η χώρα τη δική τους αφροσύνη. Ο κόσμος που έχει έστω και λίγο ρημάδι μυαλό .Οι άλλοι, οι οπαδοί ας περάσουν από κόλαση, ποσώς ενδιαφέρει. ” ΄Εσπειραν ανέμους. Θερίζουν θύελες». Κατάφεραν τελκά οι τεμπέληδες, οι καφενόβιοι, οι απολίτικοι, οι «πελάτες», τα λαμόγια, οι διαπλεκόμενοι, οι παλαιο-πασοκικοί εργατοπατέρες και οι συντεχνίες να γίνουν κυβέρνηση, εξαιτίας της έλλειψης ιστορικής μνήμης,αλλά και ελέω δημαγωγίας, ανικανόητας οργάνωσης και δράσης των φορέων της “ΑΠΟΧΗΣ -ΑΚΥΡΟΥ-ΛΕΥΚΟΥ ” και φυσικά του ισχύοντος εκλογικού νόμου. «Ας όψονται» κάποιοι και γνωρίζουν πολύ καλά ποιοί…

Και αντί οι σώφρονες πολίτες σήμερα να είναι στους δρόμους, να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν, να εμποδίσουν την κατρακύλα της χώρας και την αυτοκτονία του λαούς της, παρακολουθούν παγωμένοι, μουδιασμένοι, ενεοί το έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια μας. Δεν αντιδρά κανείς τώρα που είναι ακόμα νωρίς. Σε λίγο, βέβαια, που θα κατέβουν στις πλατείες πάλι, το μήνα που τα ΑΤΜ δε θα έχουν να δώσουν πια μισθούς και συντάξεις (και θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια,αν δεν σταματήσουν οι αλλόφρονες την κατεδάφιση της χώρας) , θα είναι πλέον αργά.

Η Ελλάδα βρισκεται σε άμεσο κίνδυνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν πίσω στην Ευρώπη. Το αναλύσαμε σε άλλο κείμενό μας (.http://homo-naturalis.gr/?p=5204). Αν το κάνουν, βάζουν βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. Θα ακολουθήσει όλος ο καλός …ντουνιάς του Νότου και θα γίνει το «έλα να δεις» . Δεν επέρχονται έτσι οι αλλαγές, δεν κατακτάται με αυτό τον τρόπο η κατανόηση των άλλων (των λαών εν προκειμένω,όχι των κυβερνήσεων, τους λαούς προκαλούν σήμερα οι “Τσίπρες”). Με ελληνικές ψευτομαγκιές και αγριάδες. δε σας ακούει κανείς, αντίθετα σας περιθωριοποιούν και σας χλευάζουν. Χρειάζεται συμπεριφορά που να διέπεται από πολιτικό πολιτισμό,αλλά και σύνεση, ωριμότητα, υπευθυνότητα. Είνα εντελώς παρανοϊκό και αφασικό αυτό που κάνετε. Είναι έγκλημα. Ωρα να γίνει εδω και τώρα κάτι, πριν να είναι αργά.

Γράφαμε χτες:

Καλά τα λέει η αμερικανική εφημερίδα. Μόνο που της διαφεύγει πως οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δε γίνεται με τον τρόπο που θέλει ο Τσίπρας. Χρειάζεται σοβαρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας-σωτηρίας, ή όπως αλλιώς θα τη λένε στην οποία θα συμμετέχουν κατά κύριο λόγο εξωκοινοβουλευτικοί .
Δεν μπορεί ένα τόσο μεγάλο έργο να το αναλάβει μονομερώς μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε ένα ακροδεξιό μόρφωμα. Κανένας δεν κάθεται στο τραπέζι να διαπραγματευτεί με τέτοιους. Οι τσαμπουκάδες, οι λαϊκισμοί και η δημαγωγία έχουν διαβρώσει κάθε ίχνος κύρους και ευρωπαϊκής δυναμικής αυτής της κυβέρησης.
Το μόνο έργο που μπορούν να προσφέρουν είναι να βγάλουν πρόεδρο δημοκρατίας και να παραδώσουν την εξουσία σε μια νέα κυβέρνηση, για να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Η παραμονή αυτού του κυβερνητικού σχήματος στην εξουσία μόνο κακό κάνει στη χώρα.

Φύγετε τώρα. Αύριο θα είναι αργά. Ας τους διώξουμε , αν δεν το  αποφασίσουν  μόνοι τους.

______________________________________________________________________

3. Ο Βαρουφάκης λέει δε  θα συνεργαστεί με την τρόικα

Έντονη αντίδραση Ντάισελμπλουμ κατά την πρώτη συνάντησή τους

Με ένα κούνημα του κεφαλιού, που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «νεύμα αποδοκιμασίας και ενόχλησης», ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ αντέδρασε σε σχόλιο του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι «με μια επιτροπή τριμερή, σαθρά δομημένη», εννοώντας την Τρόικα, «εμείς δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε», σηκώθηκε από τη θέση του και αποχώρησε με ένα τυπικό χαιρετισμό.

Η κατάληξη αυτή των δηλώσεων των δύο ανδρών μετά την πρώτη συνάντησή τους για το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος, καθώς και των απαντήσεών τους σε δύο μόνο δημοσιογραφικές ερωτήσεις που τους ετέθησαν, σε τίποτα δεν ήταν συμβατές με την αρχική τους τοποθέτηση ότι η πρώτη αυτή «συνάντηση γνωριμίας», έγινε μέσα «σε άριστο κλίμα» και ότι θα αποτελέσει «βάση για γόνιμες συζητήσεις που θα οδηγήσουν», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «σε μία νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δευτέρα πρωί το σκέφτομαι. Θα πάω στην εφορία, που χρωστάω εδώ και καιρό τα “κερατιάτικα”  που μου φορτώσανε οι Σαμαράδες  με τις τρόικες και τα ΕΝΦΙΑ και θα το παίξω… Μπαρουφάκης. Θα χτυπήσω και το χέρι στο τραπέζι, θα πω στον έφορο πως είναι προϊστάμενος μιας υπηρεσίας… σαθρά δομημένης, κατά τον λόγο του σοφού υπουργού μας,  και θα του ζητήσω εδώ και τώρα να μου διαγράψει το χρέος. Αν δεν το κάνει, “φίδι που τον έφαγε”. Δεν πληρώνω θα του πω και θα του κάνω τα …μούτρα κρέας.

__________________________________________________________________________

4.Σώτη Τριανταφύλλου: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς ασταθή, νευρωτικά, εν εξάλλω καταστάσει
Σώτη Τριανταφύλλου: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς ασταθή, νευρωτικά, εν εξάλλω καταστάσει

Με τίτλο «Ο,τι να’ναι» η γνωστή συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου καταγράφει την πολιτική επικαιρότητα και περιγράφει τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο της είναι από το athnesvoice:
Δανείζομαι τον τίτλο από μια ραδιοφωνική εκπομπή που με κάνει να γελάω κάθε πρωί. Την έχω ανάγκη αυτή την εκπομπή: τα τελευταία χρόνια γελάω όλο και σπανιότερα, ενώ όλο και συχνότερα με καταλαμβάνει κλαυσίγελος. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, μιλάω με φίλους και γνωστούς (ζήτω τα πακέτα των δωρεάν υπεραστικών κλήσεων) – με πολλούς φίλους και πολλούς γνωστούς. Επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια: αχ, βαχ, τι θα ψηφίσουμε, τι θα απογίνουμε. Αν και δεν διαθέτω επιστημονικώς έγκυρο στατιστικό δείγμα, καταγράφω την εντύπωσή μου: νομίζω πως έχουμε τρελαθεί. Ή ήμασταν ανέκαθεν τρελοί και δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Γι’ αυτό γελούσα σαν χαζή ενώ τώρα δεν γελάω.
Πρώτο θέμα: πολλοί από τους συνομιλητές μου έχουν επιφυλάξεις για τα όρια της ελευθερίας του λόγου ή δεν ξέρουν τι σημαίνει το κεκτημένο αυτό δικαίωμα. Η υπόθεση Charlie-Hebdo έχει γίνει μια ακόμα ευκαιρία όχι μόνον για να διατυπωθούν οι κουρασμένες και κουραστικές ιδέες περί καθολικής ενοχής της Δύσης, αλλά και οι συνωμοσιολογικές περί σιωνιστικού δακτύλου. Ακούω λοιπόν, από κατά τα άλλα σοβαρούς ανθρώπους, εξωφρενικές θεωρίες για το Χαλιφάτο και το πόσο «νεωτερικό» είναι: πόσο έχει τα δίκια του, πόσο έξυπνα χρησιμοποιεί την τεχνολογία· καλά να πάθουμε εμείς οι κακοί άνθρωποι στη Δύση. Επαναλαμβάνεται η φιλολογία της 11ης Σεπτεμβρίου: ας προσέχαμε! Στο μεταξύ, στη Σαουδική Αραβία αποκεφαλίζουν γυναίκες καταμεσής στο δρόμο – το ζήτημα περνάει στα ψιλά. Για όλα φταίνε οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Μοσάντ.
Δεύτερο θέμα: πρέπει να δώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιρία. Τι είδους ευκαιρία; Ευκαιρία να γίνουμε μπανανία; Παρακολουθώ με κρυφή ελπίδα τις δηλώσεις και τις απαντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να εντοπίσω τη σωφροσύνη και την εξυπνάδα που απαιτούνται ώστε να δικαιολογηθεί αυτή η ευκαιρία. Προς το παρόν, δεν τα καταφέρνω: ο ΣΥΡΙΖΑ μου φαίνεται ένα σύμφυρμα –μια σαλάτα– από θεοπάλαβες ιδέες που εκφράζονται χονδροειδώς και θορυβωδώς. Επιπλέον, πολλά από τα στελέχη του είναι εμφανώς ασταθή, νευρωτικά, εν εξάλλω καταστάσει.
Και σαν να μη φτάνει αυτό, η προοπτική της εξουσίας τούς έχει προκαλέσει ένα είδος μέθης με αποτέλεσμα συγκεχυμένο λόγο, υπερβολικό κέφι, ψεύτικη σιγουριά, άρση των αναστολών που υπαγορεύουν οι κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς. Λένε ό,τι να ’ναι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από απωθημένο εξουσίας. Επιδεικνύει τη συμπλεγματική συμπεριφορά του loser που δεν ανέβηκε ποτέ ψηλά στην κοινωνική κλίμακα με αποτέλεσμα να κακολογεί αυτή την κλίμακα και να θέλει να την καταστρέψει. Κι όμως ούτε αυτό είναι δίκαιο: ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το αριστερό κατεστημένο και το αριστερό παρακράτος – αντίθετα από όσα διατείνεται, αποτελεί μέρος της εξουσίας και έχει συμμετάσχει σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν συμβεί στην Ελλάδα. Παρότι πολλοί φίλοι συμφωνούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του δεν ξέρουν τι τους γίνεται, διατελούντες στην προαναφερθείσα κατάσταση μέθης, επιμένουν ότι θα είναι ωραίο να αποκτήσουμε μια αριστερή κυβέρνηση. Αυτό μου θυμίζει μια παλιά πλάνη: όλες οι εμπειρίες είναι χρήσιμες.
Αλλά δεν είναι. Είναι «χρήσιμη» η εμπειρία μιας αρρώστιας που μας αφήνει ανάπηρους; Είναι χρήσιμη η τοξικομανία, ο αλκοολισμός, τα ατυχήματα, το να κάνεις και να λες βλακείες; Όχι δεν είναι. Γιατί να είναι χρήσιμη μια ευκαιρία σε κόμμα που πάσχει από τρέλα του μεγαλείου και που, επιπλέον, μοιάζει με ανάσταση νεκρών; Πολλοί φίλοι είναι ενθουσιασμένοι από αυτή την τρέλα του μεγαλείου, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι τους φαίνεται «σοβαρότερο» και «συμπαθητικότερο» το άλλο αριστερό κόμμα, το ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας ποζάρει μπροστά στη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια (μια φασιστοειδή έκδοση για την οποία είναι υπερήφανος) και στην προτομή του Λένιν: τι σοβαρό και συμπαθητικό υπάρχει; Αντιθέτως, ακούω πρωτόγονες αναλύσεις (μπουρδολογία), κοινωνικές περιγραφές 190υ αιώνα, προσωπολατρία, δογματισμό, απομονωτισμό, μεσιανισμό. Πάντως, ένας αγαπημένος μου εξάδελφος, που είναι πιο φιλελεύθερος ακόμα κι από μένα (αλλά δεν το συνειδητοποιεί), σχεδιάζει να ψηφίσει ΚΚΕ «για χάρη του θείου μας του Νίκου που σκοτώθηκε στον εμφύλιο» – τον οποίον, σπεύδω να προσθέσω, καθάρισε ο Νίκος Ζαχαριάδης. True story.
Αυτά είναι τα πολιτικά μας κριτήρια. Πολλοί ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ επειδή «δεν θα κάνει όσα εξαγγέλλει», άλλοι διότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, άλλοι διότι θα ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. (Να τη η τρέλα του μεγαλείου: από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει η διεθνής επανάσταση· θα βοηθήσουν λιγουλάκι και οι Podemos). Μερικοί διστάζουν με παράδοξο τρόπο ανάμεσα στο Ποτάμι και στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι δεν ενημερώνονται για τίποτα και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για τα κόμματα, τα πρόσωπα και για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αυτή η τελευταία κατηγορία πολιτών δηλώνει ότι «παθαίνει κατάθλιψη» ακούγοντας ειδήσεις. Προς θεού, μη στενοχωρηθούν οι καλομαθημένες γενιές… Οι οποίες πιστεύουν στην ιδεολογική συνέπεια – θα ψηφίσουν ό,τι ψήφιζαν το 1980: αυτή η συμπεριφορά αυτόματου πιλότου θεωρείται ηθικώς ορθή. Τέλος, δεν λείπουν οι φίλοι που θεωρούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει «όραμα» και ότι χρειάζεται τη στήριξή μας. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται για αδικημένο, για παρεξηγημένο πρόσωπο – αλλά, δεν ξέρω, δεν απαντώ.
Το τρίτο ζήτημα που συζητάμε είναι τι πάθαμε από το 2009. Οι περισσότεροι φτωχύναμε – ωστόσο, πολλοί παραπονιούνται για πράγματα που δεν σηκώνουν παράπονα: διότι περικόπηκαν συντάξεις που δεν έπρεπε να παίρνουν, διότι μειώθηκαν έσοδα από περιουσίες που υπερβαίνουν τη λογική (γιατί κάποιος να διαθέτει π.χ. δεκαέξι ακίνητα; Γιατί να είναι ραντιέρης και να μην κάνει τίποτα ολημερίς;) ή διότι καταργήθηκαν γελοία επιδόματα. Οι βολεμένοι διαμαρτύρονται περισσότερο από όσους ζουν επισφαλώς. Και συχνά, σε αυτές τις συζητήσεις αποκαλύπτονται τρόποι ζωής, τρόποι σκέψης, τρόποι συμπεριφοράς απαράδεκτοι για σύγχρονες κοινωνίες. Αν κάνουμε, για παράδειγμα, έναν απολογισμό του πώς εμείς οι δημοσιογράφοι διαχειριστήκαμε το ασφαλιστικό μας ταμείο, πώς το εκμεταλλευτήκαμε, πώς το απομυζήσαμε, βγαίνει στην επιφάνεια αυτό το «ό,τι να ’ναι» – ο παραλογισμός και ο εγωκεντρισμός τους οποίους ενθαρρύνουν οι λαϊκιστές.
Από τις συζητήσεις βγάζω τα εξής συμπεράσματα: οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το χρήμα πέφτει, σαν μάννα, από τον ουρανό· ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει· ότι η Ευρώπη μάς έβλαψε και εξακολουθεί να μας υπονομεύει (αλλά αφού η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει θα τους δείξουμε εμείς!)· ότι η δεξιά είναι ηγεμονική δύναμη εν αντιθέσει προς την αριστερά που στενάζει κάτω από τη δυναστευτική της εξουσία· ότι σκοτεινές δυνάμεις εξυφαίνουν περίπλοκες και φονικές μηχανορραφίες εναντίον των λαϊκών τάξεων· ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι, στην πραγματικότητα, δικτατορία· ότι είμαστε θύματα των πολυεθνικών και δεν έχουμε καμία ευθύνη· ότι το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο είναι η τσέπη μας.

Δε συνηθίζουμε τελευταία  να διαβάζουμε τέτοια δυνατά κείμενα. Μπράβο ,Σώτη!

___________________________________________________________________________

5. Η Ελένη Λουκά ορμάει να αποθεώσει τον Γιάννη Βαρουφάκη [εικόνες]
Η Ελένη Λουκά ορμάει να αποθεώσει τον Γιάννη Βαρουφάκη [εικόνες]

Φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά την ρήξη με τον Γιερούν Ντάισελμπλουμ, έπεσε επάνω στην… Ελένη Λουκά.

Οχι για να τον βρίσει, όπως έκανε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά για να τον ευχαριστήσει «για όσα έκανε σήμερα για τους Ελληνες» όπως φώναζε.

Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να την κρατήσουν μακριά από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος με το γνωστό ατάραχο ύφος του, αντιμετώπισε την επίθεση αγάπης της τηλεπερσόνας με ένα ελαφρύ μειδίαμα.

Στη συνέχεια, έβαλε το κράνος του, καβάλησε την μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα του και απομακρύνθηκε.

Ε, ναι. Τα χάνει τέτοια σόου η Λουκά;  Εδώ “δαγκωτό”  ,λένε, το έριξε  Τσίπρα. Τώρα απολαμβάνει τη χαρά και την ικανοποίηση της επιλογής της.

Ποιοι νομίζετε πως τους ψήφισαν;  Ποιοί άραγε  νιώθουν υπερήφανοι  με όσα έγιναν σήμερα μετά την κωμικοτραγική συνάντηση Γιερούν Ντάισελμπλουμ και  Βαρουφάκη;

Μα φυσικά η Ελένη Λουκά και κάτι άλλοι   γραφικοί αλλά και αρπαχτικοί τύποι  από τον αχταρμά των οπαδών του κομματικού μορφώματος του ΣΥΡΙΖΑ ,που ασκεί σήμερα…  εξουσία.  Η υπόλοιπη  Ελλάδα φυσικά πάγωσε!

Κατακαημένη χώρα, τί σού΄ μελλε να πάθεις!  Θα το στραγγίξεις κι αυτό το ποτήρι της πίκρας. Είναι η μοίρα σου να σε κυβερνούν σχεδόν πάντα οι χειρότεροι.