ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ

 

  1. ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ  ΠΟΥΤΙΝ.  “ΠΕΤΑΕΙ”  ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΛΑΪΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ… “ΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΠΛΟΥΤΑΙΝΕΙ Η ΚΟΡΗ”.
2. “IEFIMERIDA.GR”. ΜΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΕ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ  ΓΙΑ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ.

 

1. ΤO 2012 ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΗΤΑΝ 40%.Ο Πούτιν «σαρώνει» με 74%: Οι ψηφοφόροι τον θέλουν για Πρόεδρο
Ο Πούτιν «σαρώνει» με 74%: Οι ψηφοφόροι τον θέλουν για Πρόεδρο [εικόνες]

Η πρόθεση ψήφου του ρωσικού λαού για τις εκλογές του 2018 δείχνει Βλαντιμίρ Πούτιν δαγκωτό! Αν όντως τότε εκλεγεί, θα είναι η τέταρτη θητεία του.

Η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να υπηρετήσει άλλη μια θητεία ως πρόεδρος έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Το 74% των Ρώσων θα επανεξέλεγαν πρόεδρο τον Πούτιν, στη δημοσκόπηση της VTsIOM.

Ο Πούτιν κυριαρχεί στα κρατικά μέσα στη Ρωσία και αναμένεται ευρέως πως θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2018. Αν κερδίσει, θα είναι η τέταρτη προεδρική θητεία του. Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά του και το μήνυμά του πως η Ρωσία είναι ξανά μια υπολογίσιμη δύναμη στην παγκόσμια σκηνή έχει απήχηση στους ψηφοφόρους.

H VTsIOM ανέφερε πως τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν έχουν αυξηθεί μεταξύ πολλών κοινωνικών ομάδων, περιλαμβανομένων και των νέων. Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης πως η υποστήριξη προς τον Πούτιν έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια: το 2012, στην ίδια σειρά δημοσκοπήσεων, μόνο το 40% των Ρώσων δήλωναν ότι θα ψήφιζαν τον Ρώσο ηγέτη.


«Ακόμα και μεταξύ εκείνων που πιστεύουν πως ο πρόεδρος δεν έχει εκπληρώσει ακόμη πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, το 70% είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τον Πούτιν», αναφέρεται σε ανακοίνωση της VTsIOM που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.

Παράλληλα και μια ανεξάρτητη ρωσική εταιρία δημοσκοπήσεων, το Levada Center, δίνει στον Πούτιν παρόμοια ποσοστά.

Αυτή η πανηγυρική προτίμηση στον Ρώσο Πρόεδρο πάντως όπως είναι φυσικό προκαλεί δυσαρέσκεια στους αντιπάλους του. Φιλελεύθεροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως τα ποσοστά είναι διογκωμένα λόγω του ότι η κρατική τηλεόραση, απ΄όπου ενημερώνονται οι περισσότεροι Ρώσοι, δίνει ευρεία κάλυψη στον Πούτιν ενώ εκείνους ως επί το πλείστον τους αγνοεί.

Αν πάντως ο Πούτιν κερδίσει τις εκλογές του 2018, θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2024. Το πρόβλημα είναι πως ώσπου να συμπληρωθεί αυτή η τέταρτη τετραετία εκείνος θα έχει περάσει την ηλικία των 70 χρόνων και θα προσκρούσει στο συνταγματικό όριο που θα του απαγορεύει να υπηρετήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες.

Μετά τις πρώτες δύο θητείες του ως πρόεδρος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραμέρισε το 2008 για να γίνει πρόεδρος ο προστατευόμενός του Ντμίτρι Μενβέντεφ. Ο Ρώσος ηγέτης επέστρεψε και πάλι στο Κρεμλίνο το 2012.

 Ο δικτάτορας επαίρεται και παραληρεί.   Είναι το χαρακτηριστικό όλων των …συναδέλφων του.  Να θυμηθούμε το  δικός μας  εδώ δικτάτορα.  Είχε βγάλει ποσοστά αποδοχής (“ΝΑΙ”) του σχεδίου Συντάγματος στο δημοψήφισμα του ΄68,  πάνω από 92%!. ΄Οχι, δηλαδή, πως δεν πήρε   κοντά  στο 75%.  ΄Ολη η επαρχία της χώρας ήταν χουντική την εποχή εκείνη με τα δάνεια που τους χάρισε, κάτι καλύβες-σπίτια που τους έχτισε και άλλα τέτοια ταξίματα. ΄Ιδια ιστορία αποδοχής με δημοψηφίσματα ή και εκλογές ολοκληρωτικών καθεστώτων από ισχυρές λαϊκές πλειοψηφίες, έχουμε σε όλο τον κόσμο, ειδικά στα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής παλιότερα.

Για να επανέλθουμε στους Ρώσους,  μπορεί μεν τα “χαλκεία”   του δικτάτορα εκεί  να του δίνουν σήμερα μεγάλα ποσοστά αποδοχής, αλλά σίγουρα δε φτάνουν παραπάνω από 55%. Δεν είναι οι Ρώσοι  σε τόσο πια  μεγάλη πλειοψηφία εθνικιστές και αποχαυνωμένοι, ώστε να μη γνωρίζουν πού οδηγεί τη χώρα ο δικτάτορας.

 Η πλειοψηφία του ρωσικού λαού ζει μέσα στη δεινή ανέχεια, την ώρα που ο τσάρος  ζει στη χλιδή και συμπεριφέρεται ως “αστέρας” σε… σόου μπίζνες.  Με εθνικισμό δε χορταίνεις άδεια στομάχια, έστω κι αν πείθεις  προς στιγμήν πως για την κατάντια σου  φταίνε αποκλειστικά οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι.  Ναζί, ακροδεξιούς, φανατικούς εθνικιστές, περιθωριακούς, μαφιόζους, που είναι η κατ΄εξοχήν εκλογική πελατεία του δικτάτορα,  μπορεί προς το παρόν  να τους κουμαντάρει.΄Οχι, όμως, για πολύ. Ιδαίτερα αν τα πράγματα χειροτερέψουν περισσότερο οικονομικά .Με ψέματα δεν κρατάς έναν ολόκληρο λαό στη τύφλα και την πείνα.

Βέβαια, μεγάλη ευθύνη έχει η Δύση για το σημερινό κατάντημα της Ρωσίας. Δεν προσέγγισε με την οφειλόμενη ιστορική προσοχή αυτό το λαό (με την όντως περίεργη συμπεριφορά και νοοτροπία ανά τους αιώνες) από την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος και μετά. Οι Ρώσοι  στην πραγματικότητα ζουν ακόμα φυλακισμένοι από την εποχή του Στάλιν μέχρι σήμερα. Από τη μια, το απάνθρωπο σοβιετικό καθεστώς κι από την άλλη,ύστερα από  την πτώση του, η απομόνωση, η έλλειψη επικοινωνίας των μεγάλων ρώσικων μαζών με την κουλτούρα  των υπόλοιπων λαών  και ειδικά της Δύσης,  στέρησαν την ικανότητα και των δύο κόσμων να αντλήσουν ως “συγκοινωνούντα δοχεία” πολιτισμικά και άλλα στοιχεία, που θα έφερναν  κοντά τους λαούς.  Τρανή απόδειξη της δύναμης που έχει ο πολιτισμός,η ουσιαστική επικοινωνία και η ανταλλαγή νοοτροπιών  στους ανθρώπους είναι σήμερα οι άλλες  “Ανατολικές χώρες”. Α. Γερμανία,Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία,  Ρουμανία, Βουλγαρία  , έχουν αποκτήσει πλέον την ευρωπαϊκή κουλτούρα, αφού είναι και χώρες-μέλη της Ε.Ε . Ο πολίτης αυτών των χωρών δε θυμίζει πια  σε τίποτα τον απομονωμένο ,εθνικιστή, αντιευρωπαϊστή Ρώσο.

  Με 2 εβδομάδες διακοπές  των Ρώσων στην Ελλάδα και την Τουρκία,δε βιώνεις τον πολιτισμό της Δύσης. Αλλά κι αυτές τις ελάχιστες  διακοπές, μόνο τα μεσαία βαλάντια είναι σε θέση να τις χαρούν .Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι εγκλωβισμένη σε μια απέραντη χώρα κι καταδικασμένη να συνεχίζει να ζει στην απομόνωση. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού η χώρα  έχει να αντιπαλέψει και με διαφορετικές εθνότητες, εθνικισμούς, κουλτούρες, νοοτροπίες. Βεβαίως ,οι  “αυλικοί” της εξουσίας, οι άλλοι “ημέτεροι”, οι  διαπλεκόμενοι και οι διεφθαρμένοι (τέτοιοι είναι …ο μισός και παραπάνω πληθυσμός της Ρωσίας), οι μαφιόζοι, απολαμβάνουν μια  μυθική ζωή (για τα πρότυπα της μάζας) ,η οποία μια μέρα, βέβαια, θα γυρίσει μπούμερανγκ  για το μαφιόζικο  καθεστώς Πούτιν, όταν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα στραφούν κάποια στιγμή εναντίον του.

Σήμερα, λείπει από το ρώσικο λαό η ενημέρωση, το άνοιγμα του “Παραθύρου” στον υπόλοιπο κόσμο. Τρέφεται από τους σκουπιδότοπους ενημέρωσης του δικτάτορα, αντιγράφει τς χειρότερες εκδοχές του δυτικού πολιτισμού, δέχεται τόνους εθνικιστικής και υβριστικής για όλους εμάς  προπαγάνδας και μένει με την εντύπωση πως είναι ένας περιούσιος, αλλά αδικημένος λαός από του υπόλοιπους. Στο μεταξύ, να μην ξεχνάμε πως η πλειονότητα του πληθυσμού έχει από το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, χείριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διατρέφεται ανθυγιεινά και οι κοινωνίες παιδιόθεν παραδίνονται στην αποχαύνωση, την αναπηρία κορμιού και ψυχής  και στον αργό θάανατο της βότκας, του καπνού  και άλλων ουσιών. Μια κόλαση βιώνουν στις μέρες μας οι Ρώσοι.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί, βέβαια, να συνεχιστεί επ΄ άπειρον. Κι αν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι νομίζουν πως  είναι καλύτερα το καθεστώς να πέσει και να ανατραπεί ο δικτάτορας από “μέσα”, μόνο με την οικονομική πίεση που έχουν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ επιβάλει, είναι γελασμένοι. Αν δε βρεθεί τρόπος προσέγγισης των ευρύτερων λαϊκών μαζών, ενημέρωσης, “προπαγάνδας”, συσπείρωση της αντιπολίτευσης και  δημιουργία καθαρών λαϊκών εξεγέρσεων, ο δικτάτορας θα επιβιώσει. Καί όχι απλά θα ζήσει, αλλά θα τον  δούμε να ανοίγει και νέα μέτωπα πολέμου στις “παρ-΄Ιστριες χώρες”  τώρα πια  (και φυσικά στην Τουρκία και το Αιγαίο. Είναι ικανός, επειδή ακριβώς είναι τρελαμένος από τη φιλοδοξία.Θα κάνε μεγαλύτερα εγκλήματα από εκείνα στην Ουκρανία. Και τότε…ας κρυφτούν όσοι τον άφησαν να φτάσει ως εκεί.

2. ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ TOY ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ INTERNET
Τριπλό ρεκόρ επισκεψιμότητας στο iefimerida.gr τον Φεβρουάριο: 12,8 εκατ. επισκέψεις, 3,6 εκατ. μοναδικοί και 65 εκατ. pageviews
Τριπλό ρεκόρ επισκεψιμότητας στο iefimerida.gr τον Φεβρουάριο: 12,8 εκατ. επισκέψεις, 3,6 εκατ. μοναδικοί και 65 εκατ. pageviews

Γιατί το  θυμήθηκε αυτές τις ημέρες το ρεκόρ επισκεψιμότητας η γνωστή βιομηχανία παραπληροφόρησης “efimerida”, που όπου “θολό νερό ψαρεύει”;  Μήπως, επειδή  με το ντόρο που έγινε για τις διαφημίσεις της ΕΥΔΑΠ και τις συλλήψεις, είδαμε και τους δικούς της επιχειρηματίες να τσεπώνουν δημόσιο χρήμα από διαφημίσεις των ΔΕΚΟ και όχι μόνο;

Θέλουν να μας πουν, δηλαδή,  πως αφού έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα γι΄αυτό και μόνο δικαιούνται να παίρνουν κρατικές διαφημίσεις; Μόνο αν έχεις διασυνδέσεις , όπως ο Γ.  Τράγκας, ας πούμε, κι ας έχεις λαθρόβια φυλλάδα, παίρνεις κρατικές επιχορηγήσεις, δάνεια και διαφημίσεις. Αλλιώς, ουδείς ρωτάει πόσοι και ΠΟΙΟΙ (το σημαντικότερο) μπαίνουν στον ιστότοπό σου.

Αλλού ,λοιπόν, αυτά. “Τί καπνό φουμάρετε” κι εσείς,  ξέρουμε. Δουλειά μας είναι να ξέρουμε, αλλά να μην κάνουμε κι εμείς τα ίδια σαν κι εσάς. Αυτό και άλλα πολλά κάνουν τη διαφορά.  Βλέπουμε, παρακολουθούμε  τις βρωμιές σας, για να σας “βγάζουμε στη σέντρα”. Κι αυτό ακριβώς τηρούμε. Μήπως οι σκουπιδοφάγοι λακίσουν κάποια μέρα και αλλάξουν συνήθειες …φαγητού.