ΑΙΜΙΛΙΕ ΛΙΑΤΣΟ, EΡΤΟΤΡΑΦΗ…ΠΑΛΙΑΤΣΟ!

 

” Αιμίλιος Λιάτσος: «Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μία εγκληματική ενέργεια σε βάρος της δημοκρατίας και της ενημέρωσης»
Ο Αιμίλιος Λιάτσος, την εποχή που συνέβη το «μαύρο» στην ΕΡΤ, βρισκόταν στο τιμόνι της και σίγουρα έζησε από πρώτο χέρι τα όσα συνέβησαν. Αλήθεια θα επέστρεφε σήμερα στη ΝΕΡΙΤ; «Η ΝΕΡΙΤ είναι ένα πολύ κακό κανάλι» δηλώνει ο ίδιος στη real .
Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; «Θεωρώ πως είναι τραγικό. Είναι μια εγκληματική ενέργεια σε βάρος της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. «Πάντα φταίμε, όλοι. Όταν ενεργούμε, πάντα φταίμε. Γίνονται λάθη, ακόμη και αδικίες. Είχα στόχο από την αρχή που ανακατεύτηκα με τη Δημόσια Τηλεόραση, να φέρω νέα πρόσωπα. Όπως για παράδειγμα στη σημερινή κεντρική παρουσιάστρια του –υποτιθέμενου- κεντρικού δελτίο. Εγώ έδωσα την ευκαιρία στην Αντριάνα Παρασκευοπούλου να κάνει και εκπομπή. Και την έφερα και στο δελτίο του Σαββατοκύριακου.

΄Αθλιοι, αθλιότατοι οι εκπρόσωποι της εμπορικής δημοσιογραφίας, της ανήθικης βιμηχανίας της παραπληροφόρησης, που μοναδικό σκοπό έχει το κέρδος. Κάποιοι όμως, σαν τον παραπάνω ανεκδιήγητο κύριο  Λιάτσιο και τον άλλον… κύριο Χατζηνικολάου, που του παραχωρεί βήμα να λέει όλα αυτά τα… πάν-φαιδρα που λέει, ξεπερνούν και τον υπερθετικό βαθμό του κοσμητικού  επιθέτου, που χρησιμοποίησαμε για δαύτους.

΄Εχασε ο…Αιμίλιος την “κουτάλα” με το κλείσιμο της ΕΡΤ και έγινε (ο γνωστός ,εκτός των άλλων, Ελληνάρας)…Τούρκος. Πάει χάθηκε η δημοκρατία στον τόπο, αφού δεν…ξεφωνάει πια εκείνος το δελτίο ειδήσεων στην αμαρτωλή, κομματική βιομηχανία παραπληροφόρης της Αγ.Παρασκευής. Τί σόι πολίτευμα είναι αυτό στο οποίο μια …”ανώνυμη” Αντριάνα Παρασκευοπούλου βγαίνει και λέει το δελτίο ειδήσεων στο νέο κρατικό κανάλι; Πού είναι τα “βαριά” ονόματα που επί χρόνια έδιναν ….δημοκρατικό χρώμα διαπλοκής και διαφθοράς στο “γυαλί” με τις εκφωνήσεις  των αλήστου μνήμης εκείνων παν-ομοιότυπων,  κυβερνητικών δελτίων (εφάμιλλα της γνωστής “ατάκας” “Τί ώρα είναι ,΄Ακη; ΄Ο,τι πεις εσύ, πρόεδρε!) και το στήσιμο   των άλλων   … αστράτευτων εκπομπών  τους;

Παλιάνθρωποι. ΄Εφαγαν τον “αγλέουρα”, εξαπάτησαν, ασέλγησαν επί της ενημέρωσης, προκάλεσαν και αδίκησαν δεκαετίες ολόκληρες την πραγματική, ελληνική διανόηση, που της αρνήθηκαν “βήμα” και την πέταξαν στο περιθώριο (να μνημονεύσουμε για παράδειγμα το φιλόσοφο  Παναγιώτη Κονδύλη ). Και αντί να είναι φυλακή, τσαμπουκαλεύονται κι από πάνω , μας  δίνουν και μαθήματα δημοκρατίας, οι βρώμικοι αυτοί τύποι.

(Με την ευκαιρία, μια και μνημονεύσαμε τον (πρόωρα χαμένο) διανοούμενο Π. Κονδύλη, βάζουμε ένα παλιότερο κέιμενό μας, που ανέβηκε εδώ στις 2-3-2013)

 

” Ο Παναγιώτης Κονδύλης ήταν από τους λίγους πρωτότυπους διανοούμενους-στοχαστές της μεταπολεμικής Ελλάδας (είχε γεννηθεί το 1943). Μονίμως αποκλεισμένος από την ελληνική πανεπιστημιακή πραγματικότητα, δούλεψε και διακρίθηκε στη Γερμανία – κατά το «ουδείς προφήτης στον τόπο του». Τα περισσότερα βιβλία είχαν εκδοθεί πρώτα στα γερμανικά και ο ίδιος ήταν από τους τακτικότερους συνεργάτες του feuilleton της εφημερίδας Frankfurter Αllgemeine Ζeitung. Ο Κονδύλης με το έργο του προσπάθησε να δώσει, εκτός των άλλων, ορισμένα ερμηνευτικά κλειδιά για να κατανοήσουμε την ελληνική κοινωνία. Οι θέσεις του μας ξεβόλευαν- κι ίσως γι΄ αυτό ήταν περιθωριοποιημένος από το ελληνικό ακαδημαϊκό σύστημα. Εχει αποδειχθεί ότι οι λίγοι (ελάχιστοι) ελεύθεροι και ειλικρινείς στοχαστές δεν ευδοκιμούν στο ελληνικό θερμοκήπιο. Λίγο χρόνο ύστερα από εκείνο το δείπνο στου Σπύρου Τσακνιά, τον Ιούλιο του 1998, ο Παναγιώτης Κονδύλης πέθανε…
Από τότε μας έλεγε ότι οι μίμοι και οι γελωτοποιοί εκπροσωπούνται με ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά στους κύκλους των διανοουμένων, στα πανεπιστήμια και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.”
 Με αφορμή τη συζήτηση χτες ,Παρασκευή το βράδυ, σε μια αίθουσα των Εξαρχείων για το έργο του μεγάλου διανοητή και μεταφραστή, διαλέξαμε το παραπάνω κείμενο, αποκαλυπτικό της…εκτίμησης που έτρεφε ο γερμανοτραφής φιλόσοφος για το ντόπιο κατεστημένο της διανόησης και των ΜΜΕ. Η τελευταία “ατάκα” στο κέιμενο είναι η καλύτερη: “Οι μίμοι και οι γελωτοποιοί εκπροσωπούνται με ποσοστά ιδιαίτερα υψηλά στους κύκλους των διανοουμένων, στα πανεπιστήμια και στα ΜΜΕ”! Της Ελλάδας φυσικά.
Αθάνατε, Παναγιώτη Κονδύλη.