“ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ”: ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΑΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ

“Ουκρανία: Αυξήθηκαν οι ουκρανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αυτονομιστές

 Στη διάρκεια τηλεφωνικών του επαφών με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μαχητές περνούν στην Ουκρανία από τη Ρωσία με βαρύ στρατιωτικό οπλισμό, όπως αναφέρει ο ιστότοπός του.

«Ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, το σχεδίαζε η Ρωσία από το 2004. Ο Πούτιν έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο να καταστρέψει την Ουκρανία και να εδραιώσει την επιρροή του στο πρώην σοβιετικό χώρο», δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ σε ομιλία του που αναρτήθηκε και στον ιστότοπό του.”

«Ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία, το σχεδίαζε η Ρωσία από το 2004.”, λέει ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Πολύ πιο μπροστά, κάτι…αιώνες πιο μπροστά. Η Κριμαία ,η πύλη εξόδου της Ρωσίας στη Μεσόγειο, αποτέλεσε το θέατρο πολέμων και διπλωματικών “μαραθωνίων”  ανάμεσα σε Ευρώπη, Οθωμανική αυτοκρατορία και Ρωσία. Επί πολλά χρόνια το περίφημο αυτό “ανατολικό ζήτημα” φαινόταν πως είχε βρει τη λύση του   με την ενοικίαση από τους Ρώσους της ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη.

Ο δικτάτορας  Πούτιν, όμως, είχε άλλα σχέδια.΄Ηθελε να να δημιουργήσει “τετελεσμένα” στην περιοχή και να λύση δυναμικά και μόνιμα το θέμα.Τόσο επιπόλαιος ,φιλόδοξος και αλαζόνας! Ξεσήκωσε τους αυτονομιστές Ρωσόφιλους στην Ουκρανία,τους έδωσε όπλα και χρήματα και έγινε ό,τι έγινε μετά.

Το περίεργο δεν είναι αυτό. Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί αδιάφορα  το σοβαρότερο κεφάλαιο του “ανατολικού ζητήματος”, που ανοίχτηκε στις μέρες μας. Οι ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής δείχνουν σα να μην καταλαβαίνουν πως  ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να το “παίξει” Τσάρος και να κρατήσει για πάντα την Κριμαία στη Ρωσική επικράτεια.

Μια τέτοια ενέργεια σε άλλες εποχές θα ήταν “αιτία πολέμου”. Το ΝΑΤΟ την αντιμετωπίζει ως ένα …συμβάν. Θα  πληρώσει ακριβά και η Ευρώπη και η Αμερική αυτή την αποκοτιά. Ο δικτάτορας θα φτάσει στα  άκρα. Και “άκρα” είναι η χρήση πυρηνικών. Δε θα διστάσει ο παράφρων Πούτιν να φτάσει κι εκεί, αν δε συλληφθεί ή  δεν πέσει  από την εξουσία. Ας το γνωρίζουν αυτό σε Ευρώπη και Αμερική.