“ΔΗΜΟΣΚΟΠΟΙ: ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΙ.

 

“Mετά τις εξηγήσεις που ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τη σκέψη του μήπως να μην υπάρξουν exit polls αυτή την Κυριακή ήρθε και η απάντηση των δημοσκόπων. «Τo exit poll είναι έρευνα που βασίζεται σε δείγμα. Οι έρευνες παράγουν κατά προσέγγιση εκτιμήσεις της πραγματικότητας» δηλώνει σε δελτίο Τύπου ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) απαντώντας στη χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία ζητά να διερευνηθεί ο τρόπος διεξαγωγής του exit poll της περασμένης Κυριακής και στις σημερινές του δηλώσεις για ενδεχόμενη απαγόρευση του exit poll την ερχόμενη Κυριακή, μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν την αστοχία των αποτελεσμάτων κατά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΔΕΑ στο δελτίο Τύπου «ανταποκριθήκαμε άμεσα και ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία που προβλέπεται από το αυστηρό πλαίσιο αυτορρύθμισης που εδώ και χρόνια ισχύει και εφαρμόζεται διεθνώς και στην Ελλάδα (ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ, ESOMAR)».

Και συνεχίζει: «Το exit poll είναι έρευνα και βασίζεται σε δείγμα. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής, δηλαδή την ανάγκη για εκ των προτέρων γνώση των αποτελεσμάτων της κάλπης. Τα exit polls είναι εργαλεία που παγκοσμίως χρησιμοποιούνται για τη μελέτη της δομής, των συσχετισμών, των μετακινήσεων, της δημογραφικής σύνθεσης του εκλογικού αποτελέσματος» .

Και καταλήγει: «Για αυτό διενεργούνται συστηματικά σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε, ελπίζουμε, να χρησιμοποιούμε το εργαλείο στον πραγματικό του ρόλο και όχι αυστηρά και μόνο για την παραγωγή τηλεοπτικού προγράμματος».

Γιατί  ΚΑΙ άθλιοι; Διαβάστε αυτό:

“Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση της πραγματικότητας δεν εξυπηρέτησε ενδεχομένως τις επικοινωνιακές ανάγκες του τηλεοπτικού τρίωρου 19:00 – 22:00 της Κυριακής”.

 Μας αποκαλύπτουν,δηλαδή, πως αυτοί (οι …δημοσκόποι) στο τηλεοπτικό τρίωρο 19.00-22.00 επέλεξαν να εξυπηρετήσουν  ΣΥΡΙΖΑ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  και όχι την κυβέρνηση.

Μράβο για την ειλικρίνειά τους. Δε χρειάζεται, πάντως, να μας πουν το λόγο.Τον γνωρίζουμε ΟΛΟΙ.