Από σήμερα στην κατηγορία αυτή θα ανεβάζουμε κατά διαστήματα κρίσεις για την προσωπικότητα και το έργο δημοσίων προσώπων που απασχόλησαν ή απασχολούν το “ιστορικό γίγνεσθαι” με οποιοδήποτε τρόπο. ΄Οποια νέα στοιχεία προκύπτουν στη συνέχεια, θα συμπληρώνονται στο εκάστοτε λήμμα. Μια μικρή όμοια απόπειρα είχε γίνει και στο παλιό σάιτ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ , εξαιτίας της μεγάλης έκτασης των θεμάτων στις άλλες κατηγορίες).
ΕΠΙΣΤΟΛΗ |
07.01.12 | |
…Ο ιστορικός θεωρεί πως έχει επιστημονική- “ηθική” υποχρέωση, στην έκδοση του παραπάνω πονήματος, να παραθέσει και τη δική σας άποψη-αντίκρουση στην ιστορική κριτική που σας ασκεί.Να σημειώσουμε πως αυτή η ιστορική κριτική σε πρόσωπα που “χτες ή σήμερα” διαμόρφωσαν-διαμορφώνουν το ιστορικό “γίγνεσθαι” είναι επιστημονικά επιβεβλημένη και αναπόφευκτη στον ιστορικό. Για το λόγο αυτό, ακόμα και η “σκληρότερη” κριτική που ασκείται, έστω και σε “υψηλούς τόνους”, δεν αφορά την προσωπική ζωή του κρινόμενου, αλλά το μέρος της προσωπικότητάς του που άπτεται του πρωταγωνιστικού του ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου ιστορικού μας “γίγνεσθαι”.Σας παρακαλεί, λοιπόν,να μελετήσετε από τις σελίδες του εν λόγω ιστότοπου τα κείμενα που σας αφορούν και να αποστείλετε την ανταπάντησή σαςΗ άρνηση απάντησης εκ μέρους σας, θα εκληφθεί ως συνομολογία ότι, όσα αναφέρονται στο βιβλίο και αφορούν το πρόσωπό σας ως “δημόσιο” πρόσωπο και “πρωταγωνιστή” του ιστορικού γίγνεσθαι, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.Περιμένουμε την απάντησή σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη διάθεση συνεργασίας σε ένα επιστημονικό εγχείρημα που αφορά την αντικειμενική ιστορική ενημέρωση των Ελλήνων. |
H Ελένη Ράικου γεννήθηκε το 1962, αποφοίτησε από τη Νομική Αθηνών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1993. Υπηρέτησε ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών από το 2010 και το 2013 ανέλαβε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στο νεοσύστατο τότε θεσμό. Είναι παντρεμένη με στρατιωτικό γιατρό και έχει δυο παιδιά.
Μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίστηκε είναι εκείνη των γερμανικών υποβρυχίων για την οποία καταδικάστηκε ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, ως αποδέκτης “μαύρου χρήματος”. Και τελευταία της υπόθεση το μέγα σκάνδαλο Novartis,που υπήρξε και η “ταφόπλακα” της αξιοπιστίας και της επάρκειά της .
Στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου τα πράγματα ήταν απλά και “ηλίου φαεινότερα” στην έρευνα του σκανδάλου για τον εξής λόγο. Το ίδιο το Γερμανικό κράτος μετά τη πτώχευση της εξοπλιστικής εταιρίας υποβρυχίων και τη διαπίστωση από τους “ορκωτούς λογιστές” της καταβολής μίζας στον τότε΄Ελληνα υπουργό ΄Αμυνας ΄Ακη Τσοχατζόπουλο, για να παραληφθούν τα υποβρύχια που… έγερναν , ενημέρωσε λεπτομερώς τις αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα. Οπότε, με την υποκίνηση της υπόθεσης από τις γερμανικές αρχές, κινητοποιήθηκαν και οι ελληνικές ,ενώ πριν από αυτή τη εξέλιξη, ουδεμία υπήρξε έρευνα για σκάνδαλο μίζας του συγκεκριμένου υπουργού. Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, επομένως, ήταν αδύνατο να αποκρυβεί, να κουκουλωθεί, όπως όλες οι προηγούμενες στο “αμαρτωλό” αυτό υπουργείο ΄Αμυνας.
Μάλιστα, σε συνδυασμό την εποχή εκείνη με την αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου, μιας βαλβίδας εκτόνωσης της λαϊκής οργής για τη χρεοκοπίας της χώρα και τη στροφή των προβολέων από τον υπεύθυνο της χρεοκοπίας Κ. Καραμανλή, οι μίζες Τσοχατζόπουλου ήταν η καλύτερη ευκαιρία αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Γι΄αυτό και η Δεξιά έσπευσε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία, “έχρισε” εισαγγελέα διαφθοράς την Ελένη Ράικου, η οποία από τη θέση αυτή μέχρι και την παραίτησή της λειτούργησε, χωρίς ούτε καν τα προσχήματα να κρατήσει, ως αχυράνθρωπος της Ν.Δ. ΄Ετσι, με περισσό, μεν, ζήλο ερεύνησε την υπόθεση αυτού του σκανδάλου, αλλά απέφυγε επιμελώς, ως εισαγγελέας Διαφθοράς, να αγγίξει, τόσο το μέγα σκάνδαλο της χρεοκοπίας της χώρας (έγκλημα εσχάτης προδοσίας), αλλά και τις μίζες που λάμβαναν οι εκάστοτε υπουργοί ΄Αμυνας, και όχι μόνο ο Τσοχατζόπουλος, από τις αγορές που πραγματοποιούσαν στα διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα.
Να αναφέρουμε εδώ μια ενδεικτική της κομματικής της εξάρτησης, πέρα από αντιδικονομική, ενέργεια η οποία είναι χαρακτηριστική του ήθους και της περί δικαίου αντίληψης της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένη Ράικου. ΄Εστειλε στη φυλακή και τη σύζυγο του ΄Ακη Τσοχατζόπουλου με την κατηγορία πως, ως σύζυγος, γνώριζε την προέλευση των παράνομων χρημάτων και συμμετείχε στο “ξέπλυμα”. Η ίδια, βέβαια,η Ελένη Ράικου δεν πήγε ποτέ φυλακή,ούτε καν κατηγορήθηκε , αφού, ως σύζυγος του στρατιωτικού γιατρού που βρίσκεται κι αυτός στο κάδρο ενόχων για χρηματισμό από τη φαρμακοβιομηχανία της Novartis, με βάση το δικό της εισαγγελικό σκεπτικό για την τιμωρία της Βίκης Σταμάτη , γνώριζε κι αυτή και συμμετείχε στις παράνομες ενέργειες του άντρα της και το “ξέπλυμα” των δωρεών. Οι μίζες, μάλιστα, του γιατρού συζύγου της έμπαιναν σε κοινό με την Ελένη Ράικου τραπεζικό λογαριασμό! Το ελληνικό δικαιικό και νομικό σύστημα στον απόλυτο εξευτελισμό του!
΄Οσο γα το σκάνδαλο της Novartis που πρώτη η συγκεκριμένη τότε εισαγγελέας Διαφθοράς κλήθηκε να ερευνήσει με την ιδιότητα της αυτή, αλλά κι εκείνης του αχυράνθρωπου της Δεξιάς, θα παραθέσουμε τα παρακάτω ενδεικτικά στοιχεία, για να δειχθεί το μέγεθος, τόσο της ανεπάρκειας δικαστικού ήθους της Ελένης Ράικου, όσο και της απόλυτης εξάρτησής της από το κόμμα της Ν.Δ
- Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης της Ν.Δ, Κ. Χατζηδάκη το 2013 στη θέση του Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Ράικος, αδερφός της Ελένης Ράικου, Εφέτης Διοικητικού Δικαστηρίου και Αναπληρωτής Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Την ίδια χρονιά η Ν.Δ ανέθεσε επίσης στην αδελφή του τη θέση του εισαγγελέας Διαφθοράς, γα να χειριστεί αποκλειστικά την υπόθεση ΄Ακη Τσοχατζόπουλου και να σκεπάσει το μέγα σκάνδαλο της χρεοκοπίας με ευθύνη της Δεξιάς. Το 2013 θα λέγαμε πως ήτα η …τυχερή χρονιά για τα δυο αδέρφια Ράικου ,αλλά και η χειρότερη απόδειξη της σχέσης των αδελφών Ράικου με το κόμμα της Ν.Δ.
2. Novartis. Στην πορεία της έρευνας για το σκάνδαλο ,η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά την ανάθεση και μάλιστα, λίγες μέρες προτού λήξει η θητεία της! Στην αναφορά παραίτησής της είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας». Μάλιστα, ανέφερε πως έχει εντοπίσει το ποσό των 28.000.000 ευρώ (το χαρακτήρισε «μαύρο χρήμα»), που προοριζόταν για δωροδοκίες γιατρών και πολιτικών. Στην ίδια επιστολή, κατήγγειλε στοχοποίησή της από μεγάλα συμφέροντα «στον χώρο του φαρμάκου». Μετά από ένα χρόνο, όμως, ξέχασε το σκάνδαλο “κορωνίδα της διαφθοράς”, όπως το είχε αποκαλέσει, …θυμήθηκε την ύπαρξη ενός «Ρασπούτιν» (π.υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου), αποδόμησε προκλητικά την προηγούμενη πεποίθησή της και χαρακτήρισε το σκάνδαλο σκευωρία, ενώ στράφηκε και νομικά κατά της διαδόχου της Ελένης Τουλουπάκη!
Σήμερα, όλες αυτές τις κατηγορίες που η ίδια ανακάλυψε, δεν υφίστανται για την ίδια, γύρισε “κασέτα” και όπως οι πατρόνοι της, μιλούν πλέον όλοι στην παράταξη της Δεξιάς για σκάνδαλο-σκευωρία που το έστησε ο… Ρασπούτιν!
΄Οσο γα το στρατιωτικό γιατρό σύζυγό της, εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο , γράφτηκαν πολλά. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την εφημερίδα Documento:
“Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία στην επίμαχη κατάθεση είναι πως όσα καταθέτει αναφορικά με τον χρηματισμό γιατρών από τη φαρμακευτική εταιρεία συμπίπτουν με τα αποτελέσματα της έρευνας για 4.200 γιατρούς που «συνεργάζονταν» με τη Novartis. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εξετάζεται και η περίπτωση του Λάζαρου Καρνέση, συζύγου της πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου, και συγκεκριμένα αν συμπεριλαμβάνεται στους γιατρούς που πραγματοποιούσαν εικονικές μελέτες για λογαριασμό της Novartis και έπειτα εισέπρατταν χρήματα από αυτήν.
Να σημειωθεί ότι η Ελ. Ράικου, που ερευνούσε τη συγκεκριμένη υπόθεση και στην οποία είχαν σταλεί στοιχεία για εμπλεκόμενους γιατρούς, όφειλε να ζητήσει αμέσως την εξαίρεσή της αν στα ονόματα που είχε στη διάθεσή της υπήρχε και αυτό του συζύγου της.
«Αθλιότητες» χαρακτηρίζει η δημοσιογράφος,τα όσα κατέθεσε εισαγγελέας Ελένης Ράικου για την υπόθεση της Novartis.
Η Γιάννα Παπαδάκου διευκρίνισε ότι δεν παίρνει πίσω «ούτε μια γραμμή» από όσα έχει αποκαλύψει μέσα από την έρευνά της για τη Novartis. Απέδωσε τα όσα κατέθεσε η κ. Ράικου σε προσωπική εμπάθεια γιατί «έκανα τη δουλειά μου», είπε και σημείωσε επίσης: «Ο μόνος λόγος που είχα μπει στο γραφείο της κ. Ράικου ήταν για να κάνω τη δουλειά μου»
Μάλιστα ανέφερε ότι «μετά από ένα ραντεβού μου με την κυρία Ράικου βρήκα το αυτοκίνητό μου σπασμένο σε ένα πάρκινγκ»!
4. Κι ακόμα πληρέστερη εικόνα με το ακόλουθο ,ακροδεξιού εντύπου, δημοσίευμα:
“Οι ΠΟΛΥΚΡΟΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ της Ελένης Ράικου και οι…ΓΟΒΕΣ!
Η Ελένη Ράικου, για όσους τη γνωρίζουν, είναι μια γυναίκα που χαίρει σεβασμού γιατί κατά τον λαό…δε μασάει πουθενά. Μπήκε στη ζωή μας αθόρυβα για να κάνει τελικά πάταγο!
Η ίδια είναι πάντα κομψή και θηλυκή και, προς πείσμα πολλών, δεν εγκαταλείπει ποτέ τις γόβες της”!
Ελένη Ράικου, π. εισαγγελέας …διαφθοράς. “Βάλανε το Λύκο να φυλάει τα πρόβατα”. Ελλάς το μεγαλείο σου!