“ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ”

1. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΩΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ
Nεκρός Ρώσος δημοσιογράφος που κριτίκαρε τον Πούτιν -Τον βρήκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι
Nεκρός Ρώσος δημοσιογράφος που κριτίκαρε τον Πούτιν -Τον βρήκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι

 

Νεκρός στο διαμέρισμά του, βρέθηκε γνωστός Ρώσος δημοσιογράφος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η σορός του Αλεξάντερ Σχετίνιν βρέθηκε στο διαμέρισμά του, από φίλους του, που προσπάθησαν να τον επισκεφτούν για τα γενέθλιά του.

Οι αστυνομικές Αρχές της Ρωσίας θεωρούν ότι ο δημοσιογράφος αυτοκτόνησε λίγες ώρες πριν τον ανακαλύψουν οι φίλοι του, αφού το όπλο βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του, ενώ η πόρτα του διασμερίσματος ήταν κλειδωμένη.

«Ο Αλεξάντερ καθόταν σε μία καρέκλα, φέροντας τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι του και το όπλο βρισκόταν κάτω από την καρέκλα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως αυτοκτονία, καθώς ο Αλεξάντερ έστειλε e-mail σε αγαπημένο του πρόσωπο, λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει» έγραψε η τοπική εφημερίδα Kyiv Operatyvni.

Να σημειωθεί ότι ο Ο Σχετίνιν είχε παραδώσει τη ρωσική υπηκοότητά του, είχε πολιτογραφηθεί Ουκρανός πολίτης και έμενε μόνιμα στο Κίεβο.

2.Πρόεδρος τουρκικού κοινοβουλίου: Δολοφόνος και ληστής ο Τσε Γκεβάρα -Να μην τον φορούν στις μπλούζες
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Pixabay

Δολοφόνο” και “ληστή” χαρακτήρισε ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Ισμαίλ Καχραμάν, τον Αργεντινό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, κατακρίνοντας την επιλογή, όπως είπε της νεολαίας, να “φορά” την εικόνα του σε μπλουζάκια και κονκάρδες.

“Ο Τσε ήταν μια φονική προσωπικότητα που σκοτώθηκε σε ηλικία 39 ετών, προβαίνοντας σε εκτελέσεις ανθρώπων. Ήταν αντάρτης. Ένας ληστής που ενεπλάκη σε δραστηριότητες στην Βολιβία, την Κούβα και τη Νότιο Αμερική και δεν μπορεί να κοσμεί το κολάρο και το στήθος των μαθητών στα σχολεία μου”, δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος σε εορταστικό πρόγραμμα στην επαρχία Ρίζε της Μαύρης Θάλασσας.

“Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Δεν έχει καμιά σχέση με εμάς, με τις ρίζες μας, με την ιστορία μας” συμπλήρωσε ο Καχραμάν προτείνοντας παράλληλα στους νέους Τούρκους να ντύνονται με απεικονίσεις ηρώων από την εθνική ιστορία της Τουρκίας.”Είναι περίεργο που όλος ο κόσμος γνωρίζει τον Μωάμεθ τον Πορθητή και η Τουρκία όχι” είπε τονίζοντας τη σημασία του να εμφυσήσει και να εμπνεύσει κανείς την αγάπη για την τουρκική ιστορία στους νέους.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στα κοινωνικα δίκτυα, καθώς αρκετοί πόσταραν φωτογραφίες από το αγαπημένο τους μπλουζάκι με τον Γκεβάρα, ενώ κριτική στις δηλώσεις Καχραμάν άσκησαν και βουλευτές τόσο από το Ρεπουμπλικανικό (CHP), όσο και από το Δημοκρατικό κόμμα (HDP).

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού κοινοβουλίου είχε προκαλέσει οργή, καθώς σε μία συνέντευξή του είχε προτείνει να αφαιρεθεί από το σύνταγμα της Τουρκίας η “αρχή του κοσμικού κράτους”. “Είμαστε μία μουσουλμανική χώρα και ως τέτοια, θα πρέπει να έχουμε θρησκευτικό σύνταγμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα ωστόσο, προσπάθησε να “απαλύνει” τα όσα είπε, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις πάνω στο νέο Σύνταγμα τονίζοντας την ανάγκη, να υπάρξει ένας «σαφής ορισμός του κοσμικού κράτους” στο νέο Σύνταγμα.

3. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που μπορεί να μείνει κανείς σε σιωπή
φωτογραφία: pixabay.com

Μόνο δεκαπέντε λεπτά. Τόσος είναι ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να περάσει σήμερα κανείς στα περισσότερα σημεία του πλανήτη χωρίς να ακούσει κάποιον ήχο που να είναι προϊόν της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Δεδομένου ότι πριν από είκοσι χρόνια, αυτό το χρονικό διάστημα ήταν μερικές ώρες, δεν μπορεί παρά κανείς να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Η σιωπή είναι είδος προς εξαφάνιση.

Τα μέρη όπου μπορεί κανείς να ξεπεράσει αυτό το τέταρτο της σιωπής δεν είναι περισσότερα από δεκαπέντε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η λίστα της σιωπής 
Τουλάχιστον, σε τόσα τα υπολογίζει ο Γκόρντον Χέμπτον, ο άνθρωπος που έχει κάνει τρεις φορές τον γύρο του κόσμου για να καταγράψει τους ήχους και τη σιωπή της φύσης. Ο Χέμπτον έχει καταρτίσει τη λίστα της σιωπής, η οποία όπως λέει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», μικραίνει συνεχώς.

Αυτή η μοναδική περιήγηση του ανθρώπου που έχει αφιερωθεί στην υπεράσπιση της σιωπής αποτυπώθηκε στο βραβευμένο με Emmy ντοκιμαντέρ «Vanishing Dawn Chorus» («Η χορωδία της αυγής που σβήνει»).
Η κάμερα τον ακολουθεί ενώ εκείνος ηχογραφεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη τους ήχους της φύσης καθώς ανατέλλει ο ήλιος.

Σήμερα ο Γκόρντον Χέμπτον ζει παράγοντας ηχητικά εφέ για βιντεοπαιχνίδια από τους ήχους που έχει συγκεντρώσει από τη φύση.
Ο στόχος του, ωστόσο, παραμένει ένας: Η προστασία της σιωπής. Ή – από την άλλη πλευρά – η καταπολέμηση της ηχορύπανσης.

Μάχη κατά των θορύβων
Είναι ένα στοίχημα που ξεκίνησε το 2005 όταν ο Χέμπτον ανέκτησε την ακοή του έπειτα από 18 μήνες ενόχλησης στο εσωτερικό του αυτιού του.
Ήταν ένα συνεχές βουητό. Εκείνον τον ενάμιση χρόνο ο Χέμπτον ένιωσε ότι έζησε τον μικρόκοσμό του, αυτό που θα ζήσει η ανθρωπότητα στο μέλλον εάν η ηχορύπανση συνεχιστεί σε αυτούς τους ρυθμούς. Έναν εφιάλτη, με άλλα λόγια.
«Ο ακουστικός ορίζοντας – λέει στη Ρεπούμπλικα – σε μέρη όπου υπάρχει σιωπή φτάνει τα 30 χιλιόμετρα. Επομένως, εάν προστατεύσω τη σιωπή σε ένα και μόνο σημείο, προστατεύω μία περιοχή από τον θόρυβο σε ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων. Αυτό μεταφράζεται σε μία έκταση 2.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Είναι μία έκταση, περίπου, όσο ο νομός Ηλείας. Στην περίπτωση του Γκόρντον Χέμπτον είναι το Ολυμπιακό Εθνικό Πάρκο, κοντά στο Σιάτλ.
Σε ένα σημείο εκεί έχει τοποθετήσει ο αμερικανός ερευνητής μία κόκκινη πέτρα, ως κέντρο ενός κύκλου ακτίνας τριάντα χιλιομέτρων τον οποίο πρέπει να υπερασπιστεί από τον θόρυβο.
Με ποιον τρόπο; Ο Χέμπτον επιστρέφει περιοδικά στο σημείο που έχει τοποθετήσει την κόκκινη πέτρα και καταγράφει τους ήχους τους περιβάλλοντος. Εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν οχλήσεις εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, ψάχνει την πηγή τους.

Το επόμενο βήμα είναι να γράψει στους υπεύθυνους επισυνάπτοντας πάντα ένα ηχητικό αρχείο με τους φυσικούς ήχους του πάρκου, οι οποίοι διακόπτονται από τον θόρυβο.

Το τζουκμπόξ του πλανήτη
Ακούγεται πολύ δονκιχωτικό, αλλά δεν είναι και τόσο: Τρεις αεροπορικές εταιρείες άλλαξαν τις πορείες των πτήσεών τους, ενώ η δραστηριότητά τους έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του Κογκρέσου.
Μα δεν αρκούν τα διπλά τζάμια και οι ωτοασπίδες για να προστατευτούμε από τον θόρυβο; «Η σιωπή που πρέπει να προστατεύσουμε – απαντά – δεν είναι απλώς η απουσία των ήχων και των θορύβων. Είναι η φωνή της φύσης.

Τα ποτάμια, τα δάση, η θάλασσα εκπέμπουν με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορικές συχνότητες τα ηχητικά τους κύματα. Έτσι, ένα σύνολο στατικών ήχων μετατρέπεται σε μια ροή».

Η Γη – συνεχίζει ο Γκόρντον Χέμπτον – είναι ένα τζουκμπόξ που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, με το μέγιστο των ήχων στον Ισημερινό και με το ελάχιστο στους δύο πόλους. Η ηχορύπανση διαταράσσει αυτή τη συνεχή ανταλλαγή μουσικής, στίχων, βουητών και ψιθύρων που είναι απαραίτητη στα ζώα για την επιβίωσή τους και σε εμάς τους ανθρώπους για να διατηρούμε τα επίπεδα τους στρες μας σε χαμηλά επίπεδα. Γιατί το σώμα μας δεν σταματά να ακούει ποτέ.