“ΕΜΦΥΛΙΟΣ” ΚΑΙ ΦΙΛΗΣ ΣΕ ΣΧΗΜΑ… ΠΑΡΗΧΗΣΗΣ KΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗΣ!

Φίλης: Θα αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να μπει και ο Εμφύλιος.
Φωτογραφία: Εurokinissi

Στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ τόνισε ότι:

Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα.

Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του ’40 που οδήγησαν στην πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, διοργάνωσε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας) και πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στα Λιβάδια της Κοτύλης στο Γράμμο. Ο ελληνικός εμφύλιος, σύμφωνα με τους ιστορικούς είναι καταγεγραμμένος διεθνώς ως η πρώτη πράξη του «ψυχρού πολέμου» στη μεταπολεμική Ευρώπη. Ξεκίνησε στις 30/3/1946, παραμονή των εκλογών, με την επίθεση ομάδας πρώην ανταρτών του ΕΛΑΣ στο Σταθμό Χωροφυλακής στο Λιτόχωρο Πιερίας και έληξε στις 28 Αυγούστου 1949, με την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Βίτσι και την υποχώρηση των ανταρτών προς την Αλβανία. Αν και έχουν περάσει 70 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου, υπάρχουν ισχυρές διαμάχες για τις «πολιτικά ορθές» εκδοχές της ιστορίας, ενώ οι τραυματικές προσωπικές μνήμες είναι παρούσες.
Ο ερευνητής – συγγραφέας, Ανδρέας Βενιανάκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η ιστορικός-ερευνήτρια του ΕΚΚΕ, Ιωάννα Παπαθανασίου, μίλησε διεξοδικά για τις τότε διεθνείς εξελίξεις, τον «ψυχρό πόλεμο» και τη σχέση του με τον ελληνικό εμφύλιο. Ο Πολυμέρης Βόγλης, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκανε ιστορική αναδρομή στα σημαντικότερα γεγονότα που καθόρισαν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου έως τη λήξη του, ενώ ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλυσε το πολιτικό κάδρο της εποχής, μίλησε αναλυτικά για τις θέσεις και τη στάση των κομμάτων της εποχής και σε ποιο βαθμό επηρέασε το καθένα την εξέλιξη των γεγονότων του εμφυλίου πολέμου.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τεληγιορίδου, Γιώργος Ντζιμάνης, Μιμης Δημητριάδης και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης που ως πρόεδρος της ΕΛΙΑ Κ-Δ Μακεδονίας είχε το συντονισμό της συζήτησης. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, περιηγήθηκαν από τον επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Ραϋμόνδο Αλβανό, στην έκθεση με φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα από εφημερίδες της εποχής, που λειτουργεί στις αίθουσες του Πάρκου και που αναφέρεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή της δυτικής Μακεδονίας από τις αρχές του αιώνα έως και τον εμφύλιο πόλεμο. Ενώ το πρωί της Κυριακής συμμετείχαν σε πεζοπορία, όπου επισκέφθηκαν δύο ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής που συνδέονται με τα γεγονότα του εμφυλίου. Το «Χάρο» της Κοτύλης, όπου το 1947 τρεις αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας έπεσαν στο γκρεμό για να μην πιαστούν αιχμάλωτοι και τον Πύργο της Κοτύλης τη μόνη περιοχή που δεν κατέλαβε ο Εθνικός Στρατός στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το 1948.

 

΄Οσα χρόνια ασχολούμαι, ως μάχιμος και ζηλωτής ιστορικός με την επιστήμη, παρακολουθώ, όσο μου επιτρέπουν οι διαδυκτιακές μου διασυνδέσεις, τον τρόπο που οι κυβερνήσεις, ειδικά των ευρωπαϊκών χωρών, αντιμετωπίζουν την Ιστορία, ως σχολικό μάθημα. Σε χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, και άλλα τέτοια σοβαρά κράτη, σπάνια συναντάς ριζικές αλλαγές στα σχολικά βιβλία, εκτός αν έχει να προστεθεί κάποια νέα επιστημονική ανακάλυψη-εφεύρεση. Τη Ιστορία δεν την πειράζουν ποτέ σ΄αυτές τις χώρες. ΄Ο,τι ήταν  να ειπωθεί ιστορικά στο αγγλικό σχολικό βιβλίο, ας πούμε, σωστό ή λάθος, έτσι μένει από… καταβολής αγγλικής εκπαίδευσης. Και όσες αλλαγές τόλμησαν να κάνουν, ειδικά στο αγγλικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ,πέρα από ελάχιστες και όχι καίριες  ,έγιναν μετά από πολύχρονες ζυμώσεις και συζητήσεις.

Μ΄αυτό που λέμε, δεν πάει να πει πως τα  σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας είναι και τα καλύτερα (σωστά) στις παραπάνω χώρες. Εθνικιστική είναι και η δικιά τους ιστορία και στρατευμένοι οι συγγραφείς της. Τα έχουμε πει αυτά.

΄Ομως, οφείλουμε να επισημάνουμε το σεβασμό που έχουν οι περισσότεροι ξένοι στην επιστήμη και δεν προχωρούν σε  αλλαγές για “ψύλλου πήδημα” στο σχολικό μάθημα και μάλιστα με κυβερνητικές επιλογές.  Σε αντίθεση με την Ελλάδα, αλλά και όλες στις χώρες των Βαλκανίων, την Τουρκία και πάνω στην Ουκρανία και τη Ρωσία, για να μείνουμε μόνο σ΄αυτές, που το σχολικό βιβλίο της Ιστορίας έχει καταντήσει… ο φούρνος του Χότζα. Αλλαγές επί αλλαγών και φυσικά σκοπιμότητες και ιδεοληψίες, πρωτίστως εθνικιστικές, έχουν για τα καλά εισχωρήσει στην ύλη τους.

Κι αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Ιστορία. Απ΄όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στις πρώην ανατολικές, λεγόμενες,  χώρες,  υπήρξαν συθέμελες αλλαγές σε όλα τα σχολικά βιβλία και προσθήκες μαθημάτων. Στη Ρουμανία για παράδειγμα, τα θρησκευτικά μπήκαν και με… τα δυο πόδια στα σχολικά προγράμματα και σήμερα ένα παιδί στο ρουμανικό σχολειό, “εξ απαλών ονύχων” μαθαίνει φουλ  θρησκευτικές ιστορίες από τη Βίβλο και μάλιστα πολύ πιο φανατικά και τυπολατρικά απ΄όσο στο ελληνικό μάθημα των θρησκευτικών!

Χτες ο Φίλης προανήγγειλε αλλαγές στο σχολικό βιβλίο της Ιστορίας. Πάλι, δηλαδή,  “τί έχεις Γιάννη, τί είχα πάντα”. Να θυμηθούμε: ΄Ηρθε η …ρέκτης εκπαιδευτικός Ρεπούση*, πριν κάποια χρόνια και για να κάνει  τζέρτζελο και σαματά,απαραίτητα για να αναδειχθεί κομματικά, ανακάλυψε ξαφνικά μια εποχή πως… δεν έγινε γενοκτονία στη Σμύρνη. Ξεσηκώθηκαν όλοι οι  τετυφλωμένοι πατριωταράδες και λοιποί  εθνικιστές στο μεταξύ,  και ναι, μεν ,”ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε”, όμως η κυρία βουλευτίνα έκανε καλά τη δουλειά της,αφού με μια μπαρούφα που αμόλησε , έμαθαν το όνομά της ακόμα και οι μπέμπηδε στην κούνια τους. Και άλλοι, σε άλλες εποχές, δι-έπραξαν όμοια,καθείς για τους δικούς του λόγους.

Ο Φίλης σήμερα  προχωράει περισσότερο.Και τολμάει να μας ανακοινώσει πως θα προσθέσει ύλη στα σχολικά εγχειρίδια από τον…Εμφύλιο. Ναι, έτσι τον είπε τον Ανταρτοπόλεμο. Εμφύλιο! Οπότε, καταλαβαίνει κανείς και τί σόι ύλη θα προσθέσουν στο σχολικό μάθημα για  εκείνον τον ηρωικό ξεσηκωμό των κομμουνιστών που σημάδεψε ανεξίτηλα τη χώρα.

Θα γράψουν, λοιπόν,  οι στρατευμένες πένες στο σχολικό βιβλίο, ό,τι ακριβώς έλεγε και ο Μάρκος Βαφιάδης που αντάλλαξε θερμή χειραψία αδερφοσύνης ,εθνικής ομοψυχίας και φιλίας  με το σφαγέα των Ανταρτών Θρασύβουλο Τσιριμώκο στο Γράμμο και το Βίτσι.  Θα λένε, δηλαδή,  πως ο Νίκος Μιχαλάκης από το Μύρτος της Ιεράπετρας και ο Αντώνης  ο Τσιγουρής από την Ανδρίσταινα, συνειδητοποιημένοι αντάρτες ,που έδωσαν τα ΠΑΝΤΑ  σε έναν ιερό αγώνα, για να αλλάξει ο κόσμος, είναι ίδιοι και απαράλλαχτοι ή  κάνανε τα …ίδια με το Γεώργιο Ζάρα, επίσης από τα χωριά της Ανδρίτσαινας, που έφτιαξε απόσπασμα για να παλουκώνει   κεφάλια ανταρτών. Και με αυτά τα…προσόντα στο βιογραφικό του,  ο ανταρτοφάγος αυτός ενωματάρχης έφτασε  να γίνει στρατηγός στη Χωροφυλακή!**

Τέτοια θα λέτε στην αισχρή αυτή  Ιστορία σας, κύριε Φίλη; Και θα καλέσετε (με καλό οικονομικό διάφορο) να τη συγγράψουν άτομα σαν κι αυτά που παρέστησαν και μίλησαν στην εκδήλωση παραπάνω; Και δεν ντρέπεσαι, δεν αισχύνεσαι, δεν  ερυθριάς? Δεν άκουσες  να βογγά το “αίμα”  των παιδιών που σφαγιάστηκαν από τον…εθνικό στρατό κει πάνω σε μια προσχεδιασμένη γενοκτονία  αυτές τις ημέρες του 1949;

Ντροπή, αίσχος! Ειδικά για μια κυβέρνηση που σεμνύνεται πως είναι…Αριστερή. (Πώς δεν είναι!)

Να, η αλήθεια για το Αντάρτικο,που γράφουμε εμείς ,κύριοι, κυβερνητικοί  συνέταιροι του ακροδεξιού  Πάνου Καμμένου.Γράψτε εσείς τη δική σας “παρα-ιστορία” για τον… Εμφύλιο. Εμείς γράφουμε  για τον ηρωικό Ανταρτοπόλεμο. Εσείς, είναι απολύτως σίγουρο πως όσα κι αν γράψετε στο σχολικό σας εγχειρίδιο, θα είναι αναλήθειες, σκοπιμότητες, πάρλες.  ΄Οπως,άλλωστε,  είναι όλες οι εθνικιστικές ,οι στρατευμένες, οι παραποιημένες “ιστορίες”.

ΓΡΑΜΜΟΣ-ΒΙΤΣΙ. ΜΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ»
Σαν σήμερα, 30 Αυγούστου 1949, δόθηκαν οι τελευταίες μάχες  του Δημοκρατικού Στρατού (Ανταρτών) εναντίον του Εθνικού Στρατού  που είχαν ξεκινήσει μερικές μέρες νωρίτερα στο Γράμμο και το Βίτσι. Γι΄αυτό το σπουδαίο ιστορικό γεγονός, θα παρουσιάσουμε  σήμερα εδώ μια αποκαλυπτική ιστορική μελέτη στη μνήμη των παλικαριών που  προμελετημένα άφησαν να εξοντωθούν  οι σφαγείς τους. Αυτοί που σκοπίμως τους οδήγησαν στην εξολόθρευση.
       ΜΙΑ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ     «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ»
«Οι προοπτικές για τον καταπονημένο ΔΣΕ διαγράφονταν ζοφερές. Από τις 24 έως τις 30 Αυ γούστου η επιχείρηση «Πυρσός Γ΄» «έβαλε φωτιά» στον Γράμμο. Μετά τις κατάλληλες προωθήσεις των μεραρχιών του ΕΣ στις 0.5.30 τις 25ης Αυγούστου εξαπολύθηκε η κύρια επίθεση υπό τα βλέμματα του βασιλιά Παύλου και του επικεφαλής της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα στρατηγού Τζέημς Βαν Φλητ. Προς το μεσημέρι και ενώ οι επίσημοι γευμάτιζαν πρόχειρα στο παρατηρητήριο της Αμμούδας, έφθασε η πληροφορία ότι η Ι Μεραρχία είχε καταλάβει το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Τσάρνο. Τότε ο Τσακαλώτος τσούγκρισε ένα ποτήρι κρασί με τον επιτελάρχη του υποστράτηγο Κετσέα φωνάζοντας: «Ζήτω το Έθνος!». Αμέσως μετά στράφηκε προς τον βασιλιά Παύλο και του είπε: «Μεγαλειότατε η μάχη εκρίθη. Ουσιαστικώς ο Γράμμος έπεσε» ( Β.Κόντης ).
Σε πολλά κείμενά μας εδώ, με διάφορες ευκαιρίες, έχουμε αναφερθεί στο μεγάλο  ξεσηκωμό  των  κομμουνιστών   στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του 2ου παγκοσμίου πολέμου και την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από τη χώρα. Στις αναλύσεις μας αυτές, είχαμε επισημάνει διάφορες ιστορικές αλήθειες, που από σκοπιμότητες , εμπάθεια και φανατισμό, αλλά και ιστορική απειρία, ερασιτεχνισμό  και  άλλες αιτίες,  δεν επισημαίνονται επαρκώς.
Να θυμίσουμε, λοιπόν ( κατ΄αρχήν και επί τροχάδην)  μια ιστορική αλήθεια ,χιλιοειπωμένη  στις σελίδες του  Homo-Naturalis.gr:  Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων   κομμουνιστών  («Αντάρτες») που εξεγέρθησαν στη χώρα μας  εκείνες τις ιστορικές ημέρες ,  ήταν ιδεολόγοι επαναστάτες, που πίστεψαν ότι μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα της χώρας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου με αγώνα,  με «αίμα».  Πηγή έμπνευσης και δεξαμενή άντλησης   της σοσιαλιστικής ιδεολογίας  τους (όπως άλλωστε όλων των κομμουνιστών της γης)  υπήρξαν  πρώτα τα συγγράμματα  των θεωρητικών  της,  όπως ο Μάρξ, ο ΄Ενγκελς, ο Λένιν, ο Τρότσκι κ.α,   η διαδικασία, τα μέσα και ο τρόπος  πραγματοποίησης  και  επικράτησης  της  ρώσικης επανάστασης των Μπολσεβίκων  του ΄17 και η εξαγωγή  της  σε άλλες χώρες, εκτός Ρωσίας, που αναπτέρωσαν τις ελπίδες και το όραμα και των Ελλήνων κομμουνιστών   πως θα μπορούσε  να ηττηθεί ο καπιταλσιμός στον κόσμο   με αγώνα και εξέγερη των μαζών.
Στην Ελλάδα,  ήταν πολλοί εκείνοι  ,που  πίστεψαν πως θα ερχόταν η ημέρα να γίνουν κι εδώ  πράξη  τα  οράματα των Μπολσεβίκων και  των καταπιεσμένων μαζών της μεγάλης εκείνης επανάστασης στη Ρωσία. Υπήρχαν στη χώρα πολλοί «κολασμένοι» και μάλιστα  η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού βίωνε  από συστάσεως ελληνικού κράτους  την εξαθλίωση,την ανέχεια,την αδικία.
Η  αφρόκρεμα της  ελληνικής διανόησης,  οι πιότερο ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα ΄Ελληνες, οι απλοί πολίτες, οι αγνοί και οι έντιμοι άνθρωποι,  συσπειρώθηκαν-συστρατεύτηκαν   σε ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα ευρύτατο και εύρωστο,   λαϊκό κίνημα με  σκοπό να ανατρέψουν εκ βάθρων το ισχύον τότε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα  και να το αντικαταστήσουν με το σοβιετικό μοντέλο.
  Φυσικά, δεν έλειψαν απ΄αυτό το μέγα  εγχείρημα  και  οι ιδεολογικά (λιγότερο ή περισσότερο)ασυνειδητοποίητοι, ακόμα και οι  απολίτικοι, αλλά και οι καιροσκόποι, οι έχοντες προσωπικούς λόγους εκδίκησης -αντεκδίκησης, ακόμα και «ποινικοί», όποιοι, εν πάση περιπτώσει, είχαν τις δικές τους αφορμές  να εκδικηθούν την κοινωνία. Πολλοί τέτοιοι    εισχώρησαν στην  αντάρτικη επανάσταση , υποκρίθηκαν τους κομμουνιστές και πολέμησαν δίπλα σε γνήσιους και ιδεολόγους αγωνιστές .΄Ηταν εκείνοι που, ουκ ολίγες φορές,  αμαύρωσαν την ένδοξη ιστορία του ηρωικού  αντάρτικου κινήματος της Ελλάδας  και έδωσαν επιχειρήματα στην άλλη πλευρά να μιλάει  για  τα «άγρια  εγκλήματα των κομμουνιστοσυμμοριτών, τα κονσερβοκούτια και τις πηγάδες του Μελιγαλά» .
Βεβαίως, ο αγώνας εκείνος ήταν σκληρός και απάνθρωπος. Οι ΄Ελληνες   αντάρτες ήταν οπαδοί ης βίαιης κατάργησης και αποδόμησης του υφιστάμενου  συστήματος , όπως άλλωστε και όλες οι κοινωνικές επαναστάσεις στην Ιστορία.  Γι΄αυτό και το αίμα που χύθηκε ήταν πολύ και από τις δύο πλευρές. Οι αντάρτες υπήρξαν  βίαιοι και τούτοι.  Πολλές φορές κάποιοι , ακόμα και από τους συνειδητοποιημένους κομμουνιστές και όχι μόνο από τους «παρείσακτους»,  ξεπερνούσαν και τα «επαναστατικά» όρια και έφταναν σε ακρότητες και εγκλήματα ανεπίτρεπτα και αδικαιολόγητα για ιδεολόγους επαναστάτες.
Συνέβησαν όλα αυτά και είναι και άδικο και ανήθικο και παράλογο αν τα αποκρύπτει η ιστορία, να τα αποσιωπά η  στρατευμένη   «ιστορία» του ΚΚΕ  ή να τα υπερτονίζει και να  τα καθυπερβάλει  η επίσης στρετευμένη «ιστορία» των εθνικιστών. Εμείς έχουμε υπόψη μας από τη μακροχρόνια έρευνα της ιστορικής αυτής περιόδου,  τις ζωντανές, πολυάριθμες  μαρτυρίες  πρωταγωνιστών και από τα δύο στρατόπεδα  στα  δρώμενα  εκείνης της περιόδου και ουδείς μπορεί, αν δε θέλει να ψευστεί, να τις αποκρύψει- αποσιωπήσει ή να τις αμφισβητήσει.
΄Ομως, οφείλουμε από την άλλη μεριά, οι αστράτευτοι ιστορικοί να επισημάνουμε πως   οι δύο παρατάξεις  «δεν  έκαναν τα ίδια». Σε καμιά πρίπτωση.  Δεξιοί και Αριστεροί δεν ήταν όμοιοι,  δεν είχαν  πανομοιότυπες  συμπεριφορές  όπως ,  ειδικά τελευταία, προσπαθούν παμπόνηρες και στρατευμένες πένες , κινηματογραφιστές και ηθοποιοί  να μας πείσουν για τους δικούς τους λόγους (ακόμα και εμπορικούς). Σε καμιά περίπτωση  δεν ήταν το ίδιο όλοι. Τα εγκλήματα των Ανταρτών ήταν πολλά, αναμφισβήτητα. Και κάποια άγρια και παντελώς άδικα. ΄Αλλωστε, να μη τον ξεχνάμε αυτό, οι εξεγερμένοι κομμουνιστές στη βία πίστευαν, την εξόντωση του εχθρού μέχρι της οριστικής εξαφάνισής του. «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» ήταν το πιστεύω τους στην άγρια εκείνη περίοδο της αναμέτρησης κομμουνιστών και εθνικιστών-καπιταλιστών.
Αλλά, δεν υπήρξαν ΠΟΤΕ  τέτοιας και τόσης βιαιότητας , σκληρότητας και ασέβειας   τα εγκλήματα των κομμουνιστών, όπως εκείνα που διέπραξαν οι  αντίπαλοί τους. Το συνομολογούν οι περισσότεροι  από τους  νουνεχείς πρωταγωνιστές και των δύο παρατάξεων της ταραγμένης εκείνης ιστορικής περιόδου. Ο εθνικός στρατός, τα αποσπάσματα της χωροφυλακής, τα τάγματα ασφαλείας,  οι Γερμανοτσολιάδες, οι κουκουλοφόροι,  οι δωσίλογοι, οι Χίτες,οι  Μάυδες,οι  Μαγγανάδες,  ο συρφετός των «πατριωτών», κατά κανόνα εγκληματίες και προδότες  στη διάρκεια της Κατοχής ,όλοι άξεστοι, επαγγελματίς  φονιάδες, οι «εξώλης και προώλης» της ελληνικης  κοινωνίας, καιροσκόποι και ληστές  επιδόθηκαν σε ένα όργιο ανήκουστων εγκλημάτων, βασανισμών, κακοποιήσεων, αρπαγών, βιασμών, ακόμα και εντελώς αθώων και μη εμπλεκομένων  στην αναμέτρηση  ατόμων, σκύλευσης-ταπείνωσης  και εξύβρισης νεκρών («παλούκωναν» μέχρι και  τα κεφάλια των σκοτωμένων ανταρτών και τα περιέφεραν στους δρόμους και τις πλατείες!). Ανήκουστα, βαρύτατα, επαίσχυντα, ειδεχθή τα εγκλήματα των Ελλήνων εθνικιστών πατριωτών και …Ορθοδόξων χριστιανών. («Πατρίς, θρησκεία, οικογενεια»!
Πριν προχωρήσουμε, όμως, στο θέμα μας , οφείλουμε  να κάνουμε εδώ μια επισήμανση: ΄Οπως θα έχουν  διαπιστώσει οι πολίτες που διαβάζουν τις ιστορικές μας απόψεις,  επιμένουμε  στις  αναλύσεις μας  με κάθε αφορμή (και  για άλλη μια φορά τώρα) να τονίζουμε  ότι  σήμερα και από την εμειρία του ελληνικού αντάρτικου και των  κομμουνιστικών  κινημάτων άλλων χωρών, όπως εκείνα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής,  αλλά  πρωτίστως από τα διδάγματα  της μεγάλης ρώσικης   επανάστασης του 1917  , αποδείχτηκε ιστορικά  πως  καμιά κοινωνική  επανάσταση  δε στερειώνει   με τη βία, το αίμα, την  καταστροφή. Κι αυτό ισχύει για ΟΛΕΣ τις επαναστάσεις σε ΟΛΕΣ τις εποχές και  απανταχού της γης.
Αν οι φορείς της επανάστασης, δεν  έχουν αντιληφθεί την αξία της προσωπικής επανάστασης , που προηγείται της μαζικής, αν ο άνθρωπος  δεν έχει σκοτώσει μέσα του τη   ζωώδη του φύση-συμπεριφορά ,που σε περιόδους πολέμου και άλλη βίας,  εκδηλώνεται πιο έντονη και καταστροφική,  αν δεν προχωρήσει με το στοχασμό και τη σκέψη στην υπέρβαση, την κατάκτηση όλων και υψηλότερων αξιών, όπως είναι ο σεβασμός  της ζωής, τα αναφαίρετα και απαράγραπτα δικαιώματα του ατόμου, ο  ανθρωπισμός, η συμμόρφωση με τους νόμους της φύσης    (κυρίαρχος νόμος της  η αξία του ΝΟΥ ,της Λογικής) ,αν δεν «εξανθωπιστεί» ο ίδιος ο επαναστάτης,  πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της   κατάκλυσης  της προσωπικότητας από τα ταπεινά ένστικτα, της υιοθέτης της βίας ως  μέσο επιβολής της θέλησης, του ατομικισμού, του εγωισμού ,του φανατισμού,αλλά και των συμφερόντων του. Η Ιστορία το διαβεβαιώνει καθαρά και συνεχώς στις σελίδες της.
Μια επανάσταση σήμερα και στο μέλλον δε θα επιτύχει ΠΑΛΙ  με την επανάληψη των τρόπων και των μεθόδων που προσπάθησαν οι παλιότερες επαναστάσεις να αλλάξουν τον κόσμο .Οι μάζες δεν είναι ικανές να κάνουν επανάσταση. Την πραγματική επανάσταση θα την πραγματοποιήσει (και πάντως όχι τώρα) το σύνολο ή  η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, που θα έχουν «απομαζοποιηθεί», όταν το άτομο θα έχει αποκτήσει με το χρόνο «προσωπικότητα», ατομικότητα, μοναδικότητα. «Παιδεία», «μόρφωση» και συνείδηση πραγματικού  επαναστάτη. Τότε, δε θα χρειαστεί κανενός είδους βία,για να αλλάξει ο κόσμος.
 ΄Οσοι θα τα καταφέρουν στις «σπουδές» και τις  «εξετάσεις της προσωπικής τους  επανάστασης, θα ενταχθούν στις νέες κοινωνίες.Οι άλλοι, όσοι αποτύχουν, θα απομονοθούν.  Και τότε ούτε βία,ούτε αίμα, ούτε πόνος και δάκρυ θα χρειαστεί ,για να πορευτεί σωστά  ο κόσμος.
Οι άνθρωποι του εγγύς μέλλοντος θα απολαύσουν αυτή τη συγκλονιστική  ημέρα  να ζήσουν σε ένα πραγματικά αλλιώτικο κόσμο, αλλαγμένο . Η τεχνολογία, η τεχνητή μνήμη, τα ρομπότ θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην επικράτηση της πραγματικής ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης,τα ιδανικά των παλιών κοινωνικών επαναστάσεων.
Αυτές είναι οι  ιστορικές αλήθειες , που θέλαμε να επισημάνουμε , πριν προχωρήσουμε στη διατύπωση της δικής μας ιστορικής κρίσης με αφορμή την  επέτειο της τελευταίας αυτής μάχης στο Γράμμο  του Δημοκρατικού Στρατού και του Εθνικού Στρατού στις 30/8/1949.
Πριν, όμως,  ας σταθούμε σε  κάποια αναμφισβήτητα  γεονότα της περιόδου εκείνης  και στη συνέχεια, ως απόρροια εκείνης της πραγματικότητας, να προχωρήσουμε στη διατύπωση  ερωτημάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων ,που καμιά ιστορική πένα  δε θέλησε να διατυπώσει καθαρά.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ:
1. Οι δυνάμεις του Εθνικού  Στρατού ήταν συντριπτικά υπέρτερες των ανταρτών. ( Κάπου 16.000 ένατι 150.000!)  Ο εξοπλισμός του επίσης από τους Αμερικανούς και  τους Εγγλέζους απελπιστικά υπέρτερος για τους αντάρτες  ,σύγχρονος και αποτελεσματικός.  Σε αντίθεση με τον οπλισμών των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού  που ήταν  ελάχιστος και παλιός,  και επομένως αναποτελεσματικός.
2.Διέξοδος διαφυγής των Ανταρτών, πολύ πριν της φονικές μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι ,   υπήρχε. Η Αλβανία του Χότζα βοηθούσε και είχε ανοίξει τα σύνορά της στους Αντάρτες. Αν ήθελαν να διαφύγουν αυτές οι ελάχιστες χιλιάδες των Ελλήνων  κομμουνιστών  στο έδαφος της Αλβανίας και να τύχουν καλής  υποδοχής και αποκατάστασης από τον κομμουνιστή πρόεδρο της Αλβανίας, θα μπορούσαν ,εν όσω ήταν νωρίς.
3. Μετά  τη λήξη του 2ου παγκόσμιου πολέμου , στις  4 Φλεβάρη 1945, οι νικητές  που συνέτριψαν το Ναζισμό,  ο Στάλιν, ο Τσώρτσιλ και ο  Ρούσβελτ συναντήθηκαν στη Γιάλτα  και απφάσισαν πώς θα χωρίσουν το νέο  κόσμο μετά τα νέα δεδομένα της λήξης του πολέμου, αλλά και τη σοβιετική πραγματικότητα, που ήταν πια  φανερό πως δεν ήταν  μια «παρένθεση»,μια  πρόσκαιρη επικράτηση και κατάληψη της εξουσίας από  τις επαναστατημένες μάζες,  αλλά  καθεστώς ριζωμένο και  ισχυρό.  Σ΄αυτή λοιπόν στη συνάντηση της Γιάλτας οι τρεις ηγέτες είχαν αποφασσίσει και αποδεχτεί , ανάμεσα στα άλλα, πως οι χώρες της Βαλκανικής θα περνούσαν πλέον οριστικά και αμετάκλητα  στην επιρροή της Σοβιετικής ΄Ενωσης και αποκόπτονταν εντελώς   από το Δυτικό κόσμο και την επιρροή του σε όλα τα επίπεδα.  ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ (αποφασίστηκε  εκεί)  ΔΕ ΘΑ  ΕΝΤΑΣΣΟΤΑΝ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, ΠΑΡΕΜΕΝΕ  ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ.
΄Υστερα απ΄αυτά τα αναμφισβήτητα ιστορικά  δεδομένα να προχωρήσουμε τώρα στη διατύπωση μιας σειράς ερωτημάτων  και  στις  απαντήσεις τους:
1. Γνώριζαν οι Διοίκηση ,  οι επικεφαλής των Ανταρτών (πολιτική και στρατιωτική ηγεσία) τη διαφορά σε  δυνάμεις και οπλισμό  μεταξύ των αντιπάλων;  Η απάντηση λογική και  αβίαστη: Ναι ,το γνώριζαν.
2. ΄Ηξεραν οι ίδιοι πως πολύ πριν τις  μάχες στο Γράμμο και το Βίτσι ο δρόμος ήταν ανοιχτός  στα σύνορα με την Αλβανία και πως οι Αντάρτες θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και να διασωθούν σχεδόν όλοι και χωρίς να πέσει ντουφεκιά στο έδαφος της Αλβανίας;  (΄Αλλη διέξοδος δεν υπήρχε ακόμα .Ο πανάθλιος και εγκληματίας Τίτο  στη Γιουγκοσλαβία είχε κλείσει τα σύνορά του).  Η απάντηση και  σ΄αυτό  το ερώτημα είναι πως   η «κυβέρνηση το βουνού»  και οι «Καπεταναίοι» γνώριζαν για τη δυνατότητα διαφυγής και σωτηρίας των Ανταρτών.  Και πώς να μην τα γνώριζαν!
3. Γνώριζαν οι επικεφαλής των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού , τουλάχιστον στα ανώτατα κλιμάκια,  για τη συμφωνία της Γιάλτας και πως ο κόσμος είχε ήδη μοιραστεί  από το 1945, οριστικά πια  και αμετάκλητα;  Γνώριζαν πως η Ελλάδα είχε αποφασιστεί και με την υπογραφή του Στάλιν να παραμείνει οριστικά στο στρατόπεδο της Δύσης;   Ασφαλώς το γνώριζαν. Αυτό έλειπε. Δεν ήξεραν ο Ζαχαριάδης, ο Μάρκος Βαφειάδης  οι άλλοι κομμουνιστές ηγέτες   για η συνάντηση  των τριων ηγετών και τη μοιρασιά του κόσμου; Αστεία πράγματα. Φυσικά  γνώριζαν τα πάντα και μάλιστα με κάθε λεπτομέρεια.
Και τώρα το μεγάλο  και  αναπόφευκτο ερώτημα μετά από όσα  είπαμε:
ΓΙΑΤΙ   ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ, ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΟΙ ΕΓΓΛΕΖΟΙ  , Η ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ  «ΚΕΦΑΛΕΣ»   ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,  Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ,  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ,  ΑΦΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,  ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ-ΒΙΤΣΙ; ΓΙΑΤΙ  ΕΞΟΛΟΘΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ  ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΟΡΠΗΣΑΝ-ΕΞΟΡΙΣΑΝ  ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΠΡΩΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΤΙΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ  ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ «ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ»;
Κρίσιμο και αμείλικτο,  το ερώτημα. Γιατί συνέβη χωρίς (φαινομενικά)  λόγο αυτή η τραγική «γενοκτονία» και η εξορία Ελλήνων στα πέρατα της οικουμένης;  Γιατί διεπράχθη ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ελληνική ιστορία;
Η δική μας ιστορική απάντηση  (τεκμηριωμένη και  από  ατελείωτες  ώρες συζητήσεων και  ανταλλαγής απόψεων με πολλούς συνετούς  πρωταγωνιστές και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών της περιόδου εκείνης)  είναι τούτη:
Στη Διάσκεψη της Γιάλτας αποφασίστηκε (σιωπηρά ή όχι,δεν έχει σημασία) να προχωρήσει ο στρατός της Ελλάδας  σε «γενοκτονία» των Ελλήνων Ανταρτών και την ολοσχερή εξαφάνισή τους από τη χώρα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να υπάρχει σε μια χώρα της Δύσης μια τέτοια  «ανοιχτή πληγή» . Χιλιάδες οι  ενεργοί  κομμουνιστές, οι οποίοι,  αν έμεναν  στη χώρα,  πέρα από το συνεχή κίνδυνο της εξέγερης και των άλλων ενεργειών λαϊκής βίας,  ακόμα και σε περίοδο ειρήνης, έστω και αν κατέθεταν τα όπλα , θα ήταν και μέγας ο κίνδυνος του προσηλυτισμού μεγάλων  λαϊκών μαζών, ώστε  σε   εκλογικές αναμετρήσεις, θα μπορούσαν να αντρέψουν ακόμα και τις συμφωνίες  της Γιάλτας και να προκύψει  μια αριστερή κυβέρνηση από τις κάλπες. (Κόντεψε να συμβεί  αυτό αργότερα).
Στη Γιάλτα «ερρίφθη ο κύβος». ΣΤΑΛΙΝ, ΤΣΩΡΤΣΙΛ, ΡΟΥΣΒΕΛΤ συν-αποφάσιαν να εξοντωθούν τα επόμενα χρόνια οι ΄Ελληνες κομμουνιστές  και όσοι  κατάφερναν να επιβιώσουν  να εκδιωχθούν από τη χώρα και να ζητήσουν καταφύγιο στο σοβιετικό μπλοκ . Να εκριζωθεί και να παύσει να υφίσταται κάθε κίνδυνος κομμουνιστικός στην Ελλάδα. ΝΑ (ΕΚ)ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ…ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ!
΄Ετσι κι έγινε.  Στη Γιάλτα μπήκε σε εφαρμογή  το σχέδιο  «γενοκτονία» των Ελλήνων  Ανταρτών. Και πραγματοποιήθηκε  στο «δεύτερο» λεγόμενο «αντάρτικο»  και  τον Αύγουστο του 1949 στο Γράμμο και το Βίστι.   Σε αγαστή συνεργασία οι Σοβιετικοί, οι «κεφαλές» των Ελλήνων Κομμουνιστών,  οι Αμερικανοί και ο Βασιλιάς Παύλος έστειλαν χιλιάδες  εξεγερμένους ΄Ελληνες επαναστάτες «ως πρόβατα επί σφαγήν» στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι.΄Οσοι Αντάρτες  διασώθηκαν, διέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία,αφού ο αισχρός  Τίτο είχε φροντίσει να ανοίξει τα σύνορα σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς και τον ΄Ελληνα Βασιλιά  και να προχωρήσει στη σύλληψη και τη φυλάκιση των διασωθέντων κομμουνιστών, που κατέφυγαν στα εδάφη της Γιουγκοσλαβίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
ΣΤΑΛΙΝ , ΤΣΩΡΤΣΙΛ, ΡΟΥΣΒΕΛΤ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ , ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ  ΑΝΤΑΡΤΩΝ.  Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ.Η   ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, διέπραξαν  ΕΓΚΛΗΜΑ  ΚΑΘΟΣΙΩΣΗΣ. Πραγματική σφαγή, «γενοκτονία»!  Συναποφάσισαν, συνεκτέλεσαν  και εξόρισαν την αφρόκρεμα των αγνών,  ιδεολόγων των Ελλήνων κομμουνιστών , που έδωσαν τον «υπέρ πάντων αγώνα»,  για να γίνει η Ελλάδα,ο  ο κόσμος ολόκληρος καλύτερος.
Αθάνατοι !
 Παραθέτουμε σχετικά  κείμενα από τρεις διαφορετικές και αντίθετες μεταξύ τους   «πηγές».
1.  Τον Αύγουστο του 1949 ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) είχε περιέλθει σε δεινή θέση. Σε στρατιωτικό επίπεδο, μετά από απανωτές αποτυχίες είχε περιοριστεί στο λεγόμενο «Κράτος του Γράμμου» και έπασχε πολύ σοβαρά στον τομέα του ανεφοδιασμού και των εφεδρειών. Σε πολιτικό επίπεδο η επιλογή του ΚΚΕ, κατόπιν πίεσης της Μόσχας, να λάβει θέση υπέρ της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη διαμάχη της πρώτης με τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Τίτο αποδείχθηκε καταστροφική. Ανδρες του ΔΣΕ. Παρά την αδιαμφισβήτητη μαχητικότητά τους, το καλοκαίρι του 1949 οι συνθήκες είχαν διαμορφωθεί εις βάρος τους. Ανδρες του ΔΣΕ. Παρά την αδιαμφισβήτητη μαχητικότητά τους, το καλοκαίρι του 1949 οι συνθήκες είχαν διαμορφωθεί εις βάρος τους. Στις 11 Ιουλίου 1949 το Βελιγράδι αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων του με τη χώρα μας. Αυτό πρακτικά απέκοπτε τον ΔΣΕ από τις βάσεις ανεφοδιασμού και του στερούσε τα στρατόπεδα εκπαίδευσης που είχε ιδρύσει στο γιουγκοσλαβικό έδαφος. Επιπλέον η επιμονή της πολιτικής ηγεσίας να μετατρέψει τις ανταρτικές ομάδες σε τακτικό λαϊκό στρατό στέφθηκε από πλήρη αποτυχία. Οι μεγάλες μονάδες που προέκυψαν δεν είχαν το πλεονέκτημα της ευελιξίας, της ευκαμψίας και της ταχείας κίνησης (χαρακτηριστικά των αντάρτικων σχηματισμών). Άλλωστε η απόφαση για διατήρηση βάσεων (Βίτσι-Γράμμος) καθήλωσε τις μονάδες αυτές σε μια στατική άμυνα. Ως αποτέλεσμα ο ΔΣΕ αναλώθηκε σε μάχες εκ παρατάξεως με δυσαναπλήρωτες φθορές προσωπικού και υλικού. Από την άλλη πλευρά η κατάσταση ήταν ευοίωνη. Τον Ιανουάριο του 1949 ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αποτελούμενης από όλες τις μη αριστερές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πρώτη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν η επιλογή του στρατηγού Αλέξανδρου Παπάγου για τη θέση του αρχιστρατήγου του ΕΣ, με ευρύτατες δικαιοδοσίες. Ο Παπάγος είχε το δικαίωμα να αποφασίζει για τη διεύθυνση και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, για τη σύνθεση και τη συγκρότηση των μονάδων, για τις τοποθετήσεις και τις προαγωγές των αξιωματικών, ενώ θα μπορούσε να ανακαλεί στην ενέργεια όποιον απόστρατο αξιωματικό επιθυμούσε. Παράλληλα αποφασίστηκε η διάλυση του Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης στο οποίο συμμετείχαν, με δικαίωμα ψήφου, αρχικά οι Βρετανοί και στη συνέχεια οι Αμερικανοί. Έτσι φθάσαμε στον απόλυτο συγκεντρωτισμό του ενός, ο οποίος σε στρατιωτικά θέματα δεν έδινε λογαριασμό ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στους Αμερικανούς οι οποίοι περιορίστηκαν στον συμβουλευτικό τους ρόλο. Ο Παπάγος επέβαλλε αυστηρότατη πειθαρχία στο στράτευμα και ιδιαίτερα στους διοικητές των μεγάλων σχηματισμών. Ακόμη εμφύσησε ένα νέο επιθετικό πνεύμα και εφάρμοσε ευρέως την αρχή της συγκέντρωσης των δυνάμεων. Επιπλέον ο ΕΣ είχε αρχίσει να παραλαμβάνει άφθονο σύγχρονο πολεμικό υλικό, καθώς και κάθε είδους εφόδια από τις ΗΠΑ, και το ένοπλο προσωπικό είχε αρχίσει να εκπαιδεύεται εντατικά στη χρήση τους. Ακόμα η ευρεία στρατολογία που είχε εφαρμοστεί πέτυχε κατά την κρίσιμη χρονική στιγμή της τελικής προσπάθειας να αποφέρει περίπου 300.000 άνδρες υπό τα όπλα Μετά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του ΕΣ σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ήταν φανερό πως τα πράγματα όδευαν προς την τελική σύγκρουση. Ο ΕΣ είχε καταφέρει να απαγκιστρώσει ισχυρές δυνάμεις από τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και να τις στρέψει προς τον Γράμμο και το Βίτσι, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των ανταρτικών δυνάμεων. Στην τελική σύγκρουση ο ΕΣ μπορούσε να υπολογίζει σε οκτώ μεραρχίες, 14 ελαφρά συντάγματα πεζικού, 150 πεδινά και ορειβατικά πυροβόλα, 200 άρματα μάχης και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα και περισσότερα από 100 μαχητικά και ελαφρά βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Σύνολο δύναμης 150.000 άνδρες. Απέναντι σε αυτή τη μεγάλη δύναμη του αντιπάλου ο ΔΣΕ είχε να αντιπαρατάξει μόνο περίπου 9.000 μαχητές στο Βίτσι και περίπου 6.500 μαχητές στον Γράμμο. Καταδρομείς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στον Γράμμο. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην τελική νίκη του ΕΣ. Καταδρομείς κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στον Γράμμο. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην τελική νίκη του ΕΣ. Από το 1947 ο Γράμμος και το Βίτσι κατέχονταν από τους αντάρτες οι οποίοι την είχαν οχυρώσει με ένα δαιδαλώδες δίκτυο πολυβολείων, συρματοπλεγμάτων, καταφύγιων ναρκοπεδίων και κάθε είδους αμυντική κατασκευή η οποία μεγιστοποιούσε στο έπακρο τις φυσικές δυσκολίες του χώρου. Η περιοχή ονομάζονταν «Ελεύθερη Ελλάδα». Η συνολική της έκταση έφθανε τα 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα ενώ ο πληθυσμός της-πολίτες και αντάρτες-έφθανε τις 45.000-50.000 άτομα. Εκεί βρίσκονταν οι έδρες της «κυβέρνησης» των ανταρτών, του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, καθώς και του ΚΚΕ. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΣΟΣ Το σχέδιο των επιχειρήσεων του ΕΣ είχε την κωδική ονομασία «Πυρσός». Προβλεπόταν να διεξαχθεί σε τρεις φάσεις. «Πυρσός Α΄» (2-8 Αυγούστου): Στη φάση αυτή προβλέπονταν παραπλανητικές επιθέσεις στον Γράμμο, με σκοπό να δημιουργηθεί η αίσθηση στον ΔΣΕ ότι εκεί θα εκδηλωνόταν η κύρια επίθεση του αντιπάλου και να καθηλωθούν οι δυνάμεις του. «Πυρσός Β΄»(10-16 Αυγούστου): Η φάση αυτή του σχεδίου προέβλεπε ότι η κύρια ενέργεια του ΕΣ, μετά την εφαρμογή του «Πυρσός Α΄», θα εξελισσόταν στην περιοχή του Βίτσι με σκοπό την κατάληψή της και την εξόντωση των ανταρτών. «Πυρσός Γ΄» (24-30 Αυγούστου): Η φάση αυτή προέβλεπε αποφασιστική ενέργεια στην περιοχή του Γράμμου, με σκοπό την κατάληψή της και την εξολόθρευση των ανταρτικών δυνάμεων, καθώς και απόφραξη των αλβανικών συνόρων, για να μην υπάρχει καμία διέξοδος στις δυνάμεις του ΔΣΕ. Από την άλλη πλευρά οι αντάρτες θα αντέτασσαν ενεργητική άμυνα η οποία θα συνίστατο στην άμεση εκτόξευση αντεπιθέσεων για ανακατάληψη χαμένων στρατηγικών σημείων. Δράση στα μετόπισθεν του εχθρού και αποκοπή των συγκοινωνιών του, ώστε ο τελευταίος να καθηλώσει αρκετές δυνάμεις και να μην τις διοχετεύσει στην κύρια επίθεση του. Σε περίπτωση που ένα στρατηγικό σημείο πιεζόταν πολύ οι αντάρτες θα εκτόξευαν αντεπιθέσεις σε διαφορετικά σημεία ώστε να ανακουφίσουν τους αμυνόμενους συμπολεμιστές τους. Σε μια ευνοϊκή στιγμή των επιχειρήσεων το Γενικό Αρχηγείο των ανταρτών μπορούσε να αποφασίσει μαζικό συγκεντρωτικό χτύπημα για ανατροπή του εχθρού. Το σχέδιο αντιμετώπισης της επίθεσης ήταν άρτιο πλην όμως ο ΔΣΕ στερείτο των απαραίτητων εφεδρειών για τη διενέργεια αντεπιθέσεων. Μαχήτριες του ΔΣΕ στον Γράμμο. Οι περισσότερες απ” αυτές επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος στο πεδίο της μάχης. Μαχήτριες του ΔΣΕ στον Γράμμο. Οι περισσότερες απ” αυτές επέδειξαν ιδιαίτερο θάρρος στο πεδίο της μάχης. Οι δύο πρώτες φάσεις της επιχείρησης «Πυρσός» πέτυχαν τους αντικειμενικούς σκοπούς τους παρά την ηρωική αντίσταση των ανταρτών. Το Βίτσι έπεσε και απέμενε η διεξαγωγή της τρίτης και τελευταίας φάσης, με την οποία πιστευόταν ότι θα δινόταν το τελειωτικό χτύπημα κατά του ΔΣΕ. Από πλευράς του τελευταίου, έτσι όπως είχε εξελιχθεί η κατάσταση «νίκη» θα ήταν η απόκρουση των δυνάμεων του ΕΣ και η πρόκληση μεγάλων απωλειών σε αυτόν, ώστε στο τέλος να αναγκαστεί η ηγεσία του-ακριβώς λόγω των μεγάλων απωλειών-να διατάξει τη διακοπή των επιχειρήσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στον ΔΣΕ και κατ’ επέκταση στο ΚΚΕ να διατηρήσει τις θέσεις του στην περιοχή, ευελπιστώντας για κάτι καλύτερο στο μέλλον, που δεν θα ήταν άλλο από τη διεθνή αναγνώριση της ανεξαρτησίας της περιοχής από τη Σοβιετική Ένωση και τις υπόλοιπες κομμουνιστικές χώρες. Το πόσο ουτοπική ήταν η επίτευξη αυτών των στόχων είναι πασιφανές. Οι προοπτικές για τον καταπονημένο ΔΣΕ διαγράφονταν ζοφερές. Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου η επιχείρηση «Πυρσός Γ΄» «έβαλε φωτιά» στον Γράμμο. Μετά τις κατάλληλες προωθήσεις των μεραρχιών του ΕΣ στις 0.5.30 τις 25ης Αυγούστου εξαπολύθηκε η κύρια επίθεση υπό τα βλέμματα του βασιλιά Παύλου και του επικεφαλής της Αμερικανικής Αποστολής στην Ελλάδα στρατηγού Τζέημς Βαν Φλητ. Προς το μεσημέρι και ενώ οι επίσημοι γευμάτιζαν πρόχειρα στο παρατηρητήριο της Αμμούδας, έφθασε η πληροφορία ότι η Ι Μεραρχία είχε καταλάβει το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Τσάρνο. Τότε ο Τσακαλώτος τσούγκρισε ένα ποτήρι κρασί με τον επιτελάρχη του υποστράτηγο Κετσέα φωνάζοντας: «Ζήτω το Έθνος!». Αμέσως μετά στράφηκε προς τον βασιλιά Παύλο και του είπε: «Μεγαλειότατε η μάχη εκρίθη. Ουσιαστικώς ο Γράμμος έπεσε». Στην πραγματικότητα η κατάσταση εξελίχθηκε διαφορετικά, αφού οι δυνάμεις του ΕΣ αντιμετώπισαν πολύ σοβαρές δυσκολίες από τη μορφολογία του εδάφους, την πληθώρα των ναρκοπεδίων, την καλά οργανωμένη αμυντική οχύρωση και την αποφασιστική άμυνα που αντέταξε ο ΔΣΕ. Όμως η επιμονή των ανδρών του ΕΣ και η αριθμητική τους υπεροχή δεν έδινε καμία πιθανότητα στους αντάρτες για αναχαίτιση. Τελικά οι επιτιθέμενοι ξεπέρασαν τις δυσκολίες και με τολμηρές ενέργειες πέτυχαν τους στόχους τους. Οι επιτελείς του ΕΣ πανηγυρίζουν τη νίκη στον Γράμμο. Οι επιτελείς του ΕΣ πανηγυρίζουν τη νίκη στον Γράμμο. Η ηγεσία των ανταρτών αντιλήφθηκε τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετώπιζε, δηλαδή αυτόν της παγίδευσης του συνόλου των δυνάμεων της. Αμέσως συνεδρίασε το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ και αποφάσισε την διαφυγή του ΔΣΕ στην Αλβανία, κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε (όχι για το σύνολο των δυνάμεων) κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Το βράδυ της 27ης Αυγούστου τμήματα της ΙΧ Μεραρχίας άναψαν τεράστιες φωτιές κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων για να σημάνουν τη νίκη του ΕΣ και τη λήξη των πολεμικών συγκρούσεων. Αυτό όμως δε σήμαινε και το τέλος του εμφυλίου που συνεχίσθηκε σε κοινωνικό επίπεδο για πολλά χρόνια. …Διαβάστε όλο το άρθρο:http://www.mixanitouxronou.gr/grammos-vitsi-avgoustos-1949-o-emfilios-sparagmos-telioni-itta-tou-dimokratikou-stratou/
2. Η συντριβή του ΔΣΕ στις μάχες του Γράμμου – Βίτσι και η λήξη του Ελληνικού εμφυλίου (Αύγουστος 1949)
Βασιλείου Κοντη, Ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Τον χειμώνα του 1948 στην ελληνική κυβέρνηση επικρατούσε μεγάλη απογοήτευση, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που είχε ο Δημοκρατικός Στρατός την περίοδο αυτή. Μάλιστα ο βασιλιάς Παύλος επιθυμούσε μια κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείτο ο Αλέξανδρος Παπάγος και θα περιλάμβανε τον Σπύρο Μαρκεζίνη, που θα κυβερνούσε εξ ονόματός του, χωρίς αναγκαστικά να έχει τη συγκατάθεση ή την υποστήριξη της Βουλής και πίστευε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν σύμφωνη. Οι πρεσβευτές όμως των ΗΠΑ και Βρετανίας αντιτάχθηκαν στην ιδέα μιας κυβέρνησης Παπάγου-Μαρκεζίνη και ο βασιλιάς αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιό του. Βέβαια ο φόβος μιας δικτατορίας ανάγκασε τους πολιτικούς αρχηγούς να ξεπεράσουν τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και, στις 20 Ιανουαρίου 1949, σχημάτισαν κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας υπό τον Σοφούλη με τη συμμετοχή όλων των μη αριστερών κομμάτων. Την ίδια στιγμή ο Παπάγος οριζόταν αρχιστράτηγος του Εθνικού Στρατού.
Στο μεταξύ από την πλευρά του ΚΚΕ διαφαίνονταν κάποιες ενδείξεις για αλλαγή πολιτικής, ιδιαίτερα μετά τη ρήξη Στάλιν-Τίτο και την απόφαση της 4ης Ολομέλειας στις 28 Ιουνίου 1948 να συνταχθεί με την Κομινφόρμ ενάντια στον Τίτο, η οποία όμως δεν δημοσιοποιήθηκε, επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να διακόψει η Γιουγκοσλαβία τη βοήθειά της προς τον Δημοκρατικό Στρατό. Αλλά και από πολιτική άποψη οι δυνάμεις των ανταρτών είχαν δεχθεί ένα καίριο πλήγμα, εξαιτίας της υποστήριξης του ΚΚΕ στον ΝΟΦ (Narodno Osloboditelen Front – Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο), όταν στην 5η
Σπυρίδων Μαρκεζίνης
Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ τον Φεβρουάριο του 1949 ανακοινώθηκε ο στόχος για τη δημιουργία «ανεξάρτητης Μακεδονίας». Στις αρχές του 1949, η ελληνική κυβέρνηση ξεκινώντας από την υπόθεση ότι η Κομινφόρμ θα ανακήρυσσε στο άμεσο μέλλον ένα «Μακεδονικό Κράτος» ως μέσο πίεσης στον Τίτο, πρότεινε στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον να καταλάβει ο ελληνικός στρατός την Αλβανία.
Η ελληνική πρόταση είχε διπλό στόχο: να προλάβει τον κίνδυνο χρησιμοποίησης της χώρας ως βάσης επιχειρήσεων κατά του Τίτο και να την αποκόψει από τον Δημοκρατικό Στρατό, κάνοντας έτσι ευκολότερη την ήττα του.   Στο σημείο αυτό η ελληνική πρόταση ήταν εξαιρετικής σημασίας εφόσον την 1η Απριλίου είχε ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση για την κατάληψη του Γράμμου από μια δύναμη ανταρτών που ερχόταν κατευθείαν από την Αλβανία. Για τους Βρετανούς η πιθανότητα δράσης κατά της Αλβανίας ήταν μια δελεαστική υπόθεση, αλλά θα τους έφερνε σε άμεση σύγκρουση με τους Σοβιετικούς, καθώς μια αρκετά σημαντική σοβιετική στρατιωτική αποστολή βρισκόταν στη χώρα και σοβιετικά εμπορικά πλοία εφοδίαζαν τους Αλβανούς από το Δυρράχιο. Το Λονδίνο πίστευε ότι η πιο συμφέρουσα γραμμή δράσης κατά της Αλβανίας ήταν η ενθάρρυνση ανατρεπτικών ενεργειών στο εσωτερικό της χώρας.
Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους δεν μπορούσαν να δεχθούν μια κατάληψη της Αλβανίας. Το ενδιαφέρον τους στρεφόταν στην ανάπτυξη μιας προσπάθειας προσέγγισης, η οποία θα υποχρέωνε την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία να δώσουν στην Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους, εγγυήσεις των συνόρων. Γι’ αυτό η Ουάσιγκτον υποστήριξε τις προσπάθειες του Herbert Evatt, του Αυστραλού προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τους βόρειους γείτονες της Ελλάδας και τη σύσταση μεικτών επιτροπών
Νίκος Ζαχαριάδης
για την αποτροπή συνοριακών επεισοδίων.  Αυτές οι συζητήσεις είχαν ήδη αρχίσει τον Νοέμβριο του 1948, αλλά δεν είχε γίνει καμία πρόοδος εξαιτίας της αλβανικής επιμονής να παραιτηθεί η Ελλάδα από τις διεκδικήσεις της στη Βόρεια Ηπειρο και της γιουγκοσλαβικής απροθυμίας να υπογράψει μια διμερή συμφωνία, εκτός αν υπογράφονταν ταυτόχρονα συμφωνίες με την Αλβανία και τη Βουλγαρία.
Καθώς οι συζητήσεις της Επιτροπής Συμβιβασμού συνεχίζονταν, τα γεγονότα έξω από την Ελλάδα υπήρξαν καθοριστικά για τη μοίρα του Δημοκρατικού Στρατού. Η Σοβιετική Ενωση, πιθανώς μέσω των κατασκόπων της στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του ελληνικού μνημονίου και φοβούμενη μια κατάληψη της Αλβανίας από τις δυτικές δυνάμεις, αν ο εμφύλιος πόλεμος συνεχιζόταν, ζήτησε από τον Ζαχαριάδη στα μέσα Απριλίου να σταματήσει τον ένοπλο αγώνα ώς το τέλος Μαΐου 1949. Μια άμεση κατάληξη των σοβιετικών στόχων ήταν η πρόταση του Αντρέι Γκρομίκο προς την αμερικανική κυβέρνηση στις 26 Απριλίου να αναλάβει απευθείας διαπραγματεύσεις προς τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Στάλιν πληροφόρησε τον Ζαχαριάδη ότι είχε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς για μια ειρηνική λύση του ελληνικού προβλήματος. Ωστόσο, ο Δημοκρατικός Στρατός έπρεπε να αναστείλει προσωρινά τα σχέδια για υποχώρηση και να εντατικοποιήσει τις επιθετικές του προσπάθειες, προκειμένου να δώσει την εντύπωση ότι οι σοβιετικές προτάσεις δεν είχαν γίνει για λόγους αδυναμίας. Φαίνεται πως οι προτάσεις Γκρομίκο είχαν στόχο να περισωθεί ό,τι ήταν δυνατόν από το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, καθώς είχε ήδη αποφασιστεί η εγκατάλειψη του αγώνα.
Η τελική επιχείρηση σε Γράμμο – Βίτσι
Στο μεταξύ ο Εθνικός Στρατός είχε επιτύχει την εκκαθάριση της Ρούμελης, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας από τις δυνάμεις του ΔΣΕ, που η κύρια δύναμή του είχε συγκεντρωθεί στον ορεινό όγκο του Γράμμου και του Βίτσι. Στο σημείο αυτό η ελληνική κυβέρνηση ενισχύθηκε σημαντικά με το κλείσιμο των ελληνογιουγκοσλαβικών συνόρων από τον Τίτο στις 10 Ιουλίου 1949.
Θρασύβουλος Τσακαλώτος με αξιωματικούς του Εθνικού στρατού
Ο Δημοκρατικός Στρατός θα έδινε την τελευταία του μάχη απομονωμένος έχοντας μόνο τη βοήθεια της Αλβανίας. Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη έκανε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς στην Ελλάδα να πιστεύουν ότι αν ο Εθνικός Στρατός πραγματοποιούσε μια θυελλώδη επίθεση στο Βίτσι και πετύχαινε μια εντυπωσιακή νίκη εκεί, θα ήταν εύκολο έπειτα να κλείσει τα αλβανικά σύνορα.
Την ίδια αυτή περίοδο την Αθήνα απασχολούσε η βοήθεια που παρείχε η Αλβανία στον ΔΣΕ και σχεδίαζε μια εισβολή στη χώρα, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις στο Βίτσι και τον Γράμμο που επρόκειτο να ξεκινήσουν περίπου στα μέσα Αυγούστου. Αν ο Εθνικός Στρατός έπρεπε να σταματήσει στα σύνορα, θα προέκυπταν σοβαρές εσωτερικές δυσκολίες στην Ελλάδα, εφόσον οι Ελληνες δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν, γιατί ο στρατός δεν καταδίωκε τους αντάρτες στην Αλβανία. Το 1948 ο ελληνικός στρατός είχε χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να περικυκλώσει και να εξολοθρεύσει μεγάλες ανταρτικές δυνάμεις στον Γράμμο εξαιτίας της διαφυγής τους πέρα από τα αλβανικά σύνορα. Τον Αύγουστο του 1948 οι αντάρτες είχαν αναδιοργανωθεί στην Αλβανία και ξαναπέρασαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Η Αθήνα ωστόσο είχε ειδοποιηθεί από την Ουάσιγκτον ότι θα ήταν απερισκεψία να επιτρέψει την είσοδο του ελληνικού στρατού στην Αλβανία. Οι Αμερικανοί, παρ’ όλο που δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την κατάσταση στην Αλβανία, ανησυχούσαν για τις πιθανές σοβιετικές αντιδράσεις και ιδιαίτερα για μια πιθανή γιουγκοσλαβική εισβολή στη βόρεια Αλβανία. Μια άμεση ελληνική ή γιουγκοσλαβική
Το καλοκαίρι του 1949 η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ απέρριπτε την ελληνική πρόταση για κατάληψη της Αλβανίας και δήλωνε ότι το θέμα θα λυνόταν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών από την άλλη μεριά μυστικά επεξεργαζόταν σχέδιο ανατροπής του Χότζα με εισβολή Αλβανών φυγάδων που θα προκαλούσαν μια γενικότερη εξέγερση στη χώρα. Παρά την αμερικανική προειδοποίηση, η ελληνική κυβέρνηση πίστευε ότι μπορεί να αναγκαζόταν να εισέλθει στην Αλβανία για καθαρά στρατιωτικούς λόγους. Πράγματι στις τελικές επιχειρήσεις εναντίον του Γράμμου-Βίτσι τον Αύγουστο του 1949 μονάδες του Εθνικού Στρατού εισήλθαν στην Αλβανία για να αποκόψουν τους δρόμους διαφυγής των ανταρτών, ιδιαίτερα η 9η μεραρχία προελαύνοντας στα νώτα των θέσεων του ΔΣΕ απέκοψε τη διάβαση του Πόρτα Οσμάν, που ήταν η κύρια πύλη επικοινωνίας του Γράμμου με την Αλβανία. Μπροστά στον κίνδυνο του εγκλωβισμού και της πλήρους εξόντωσης των ανταρτών ο Ζαχαριάδης έδωσε στις 28 Αυγούστου τη διαταγή για γενική υποχώρηση στην Αλβανία από μια δευτερεύουσα διάβαση που δεν είχε ακόμη αποκοπεί.
Αφοπλισμός των ανταρτών στην Αλβανία
Παρά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού και την υποχώρησή του στην Αλβανία, η Αθήνα φοβόταν ότι οι αντάρτες θα έμπαιναν και πάλι στην Ελλάδα και θα ξανάρχιζαν τον αγώνα. Γι’ αυτό, στις 11 Σεπτεμβρίου του 1949 ο υπουργός Πολέμου Παναγιώτης Κανελλόπουλος προειδοποίησε τα Τίρανα ότι η επανάληψη παροχής βοήθειας προς τον Δημοκρατικό Στρατό θα προκαλούσε την ελληνική στρατιωτική επέμβαση, προκειμένου να καταστραφούν οι ανταρτικές βάσεις. Ηταν γενική η πεποίθηση ότι οι Ελληνες δεν έπρεπε να μείνουν άπρακτοι τη στιγμή που οι προετοιμασίες συνεχίζονταν στην Αλβανία.
Οι Αλβανοί από την πλευρά τους, φοβούμενοι μια επίθεση του ελληνικού στρατού αφόπλιζαν τους αντάρτες που εισέρχονταν στο έδαφός τους και επέμεναν ότι οι άντρες του ΔΣΕ έπρεπε να εγκαταλείψουν την Αλβανία. Ενδεικτικό του σοβιετικού ενδιαφέροντος για την Αλβανία ήταν το γεγονός ότι ο Στάλιν συμφώνησε με τα αλβανικά μέτρα εναντίον όσων είχαν απομείνει από τον Δημοκρατικό Στρατό, πιστεύοντας ότι ήταν απαραίτητα, εφόσον οι συνθήκες ήταν τέτοιες που έθεταν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Για τον Στάλιν το ελληνικό κίνημα μπορούσε να αναλωθεί, αφού είχε ήδη παραχωρήσει την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1944 στη δυτική σφαίρα επιρροής.
 3. Βίτσι-Χριστίνα-Μπαρτσελόνα
Ενώ η εφημερίδα δημοκρατία (λέμε τώρα) δίνει στους αναγνώστες της την ταινία γράμμος- βίτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να γελάσουν οι νεότεροι… και οι φασίστες έχουν βάλει στο στόχαστρο το αρχείο του κκε… η κε του μπλοκ αποφάσισε να αναδημοσιεύσει μια παλιότερη ανάρτησή της για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, από μια καλύτερη, πιο αθώα εποχή που δε διάβαζε πολύς κόσμος το σφυροδρέπανο.
Ο τίτλος της ανάρτησης είναι παράφραση του τίτλου μιας ταινίας του γούντι άλεν που κυκλοφορούσε εκείνον τον καιρό στις αίθουσες.
Για τον εμφύλιο υπάρχουν δύο βεβαιότητες.
α. δεν είναι σωστός ο όρος εμφύλιος. Αποσιωπά το ρόλο αμερικάνων κι άγγλων.
β. δεν προσφέρεται για αστεία και χαβαλέ.
(Έχω και μια τρίτη βεβαιότητα ότι αυτό το παρά πόδας ήταν βασικά για εσωτερική κατανάλωση, για να κρατήσουμε υψηλό ηθικό και φρόνημα μετά την ήττα).
Οι βεβαιότητες όμως είναι σαν τις ατσάλινες νομοτέλειες. Υπάρχουν για να κλονίζονται.
Γιατί αυτό που προσφέρεται για πολύ γέλιο είναι κάτι απόλυτα καλτ ελληνικές ταινίες για τον εμφύλιο (κρατάμε τον όρο για να συνεννοούμαστε) γυρισμένες από μοναρχοφασιστική (sic) σκοπιά.
Όπως το αριστούργημα Γράμμος.
Τι να πρωτοθυμηθώ ψυχή μου. Ακολουθεί ένα μικρό ανθολόγιο.
Τα δεκεμβριανά δεν ξεκίνησαν από την πορεία του εαμ και τους πυροβολισμούς των άγγλων.
Οι εαμίτες γυρίζουν αγρίμια από τα βουνά (το ακούμε πεντ-έξι φορές για να το εμπεδώσουμε). Σκοτώνουν, τρομοκρατούν παντού επικρατεί ερυθρισμός (sic). Είναι φανερό πως το πράγμα πάει για αιματοχυσία. Σπέρνουν τον πανικό φωνάζοντας παντού με χωνιά για το εαμ. Μπορεί να κοροϊδεύετε τώρα γιατί δεν το έχετε ζήσει, αλλά είναι γνωστό πως τα χωνιά είναι ο απόλυτος τρόμος για κάθε νοικοκυραίο που κάθεται ήσυχος στο σπίτι του.
Όλα αυτά ταράζουν τους υπόλοιπους καλοκάγαθους έλληνες. Όπως τον πατριώτη ταγματασφαλίτη που βλέπουμε στην πρώτη σκηνή να σώζει με κίνδυνο της ζωής του έναν εαμίτη από τα χέρια των γερμανών.
Για να δέσει το γλυκό χρειάζεται μια μορφή σαν τον καπετάν νικόλα. Που πάλεψε με το εαμ, το έζησε από μέσα και μας σιχάθηκε. Τα βροντάει και σηκώνεται να φύγει, αλλά τον πυροβολάμε πισώπλατα. Αυτή ήταν η μοίρα των έντιμων εαμιτών. Γιατί υπήρχαν και τέτοιοι σύμφωνα με την ταινία (πάλι καλά που γλίτωσε τη λογοκρισία).
Πριν τον σκοτώσουν, ο καπετάν νικόλας συναντά έναν άλλο πατριώτη ταγματασφαλίτη που κρατάμε αιχμάλωτο. Τον αναγνωρίζει γιατί παλιά ο πατέρας του δούλευε στα χωράφια του. Κι ενώ περιμένεις να τον σκοτώσει για να βγει ταξικό μήνυμα, τον αφήνει να φύγει. Το παίρνουν χαμπάρι οι δικοί μας και τον κατηγορούν για προδοσία. Αλλά ο καπετάνιος φουντώνει και πετάει τη θρυλική ατάκα:
-Φράξια ο καπετάν νικόλας; (!!)
Αφού δεν ξέρεις ρε φίλε τι σημαίνει, τι το βάζεις; Άστο καλύτερα.
Σε αυτό το σημείο κάνει την εμφάνισή του ο άρης βελουχιώτης! Που εκπροσωπεί τα αγρίμια που πιστεύουν ότι η συμφωνία της βάρκιζας είναι φιάσκο και ξαναβγαίνουν στο βουνό -μόνο εκεί μπορούν να ζουν τα αγρίμια. Και φωνάζει φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους στους οποίους περιλαμβάνει και τα κέρατα την ηγεσία, που πήρε έξι υπουργεία και μας πούλησε.
Κάτι που μας δείχνει ότι η αρχική μορφή του γνωστού συνθήματος ήταν τρία χρόνια αντίσταση αγώνας και θυσία και όλα τα πουλησατε για έξι υπουργεία.
Πιο μετά ο άρης κάνει λόγο και για 200 χιλιάδες στρατό απ” έξω που είναι έτοιμοι να μπουν την κατάλληλη στιγμή.
Να λοιπόν, οι σοβιετικοί δε μας πρόδωσαν. Είχαν έτοιμο 200 χιλιάδες στρατό να στείλουν. Η βάρκιζα ήταν απλώς ένας ελιγμός. Οι αντισοβιετικοί μύθοι καταρρρέουν.
Η ταινία μας δείχνει τον άρη λίγο μετά το λιτόχωρο. Το ότι το λιτόχωρο έγινε μάρτη του 46 ενώ ο άρης πέθανε ιούνη του 45 είναι λεπτομέρεια. Όπως λεπτομέρεια είναι ότι στην ταινία ο άρης αυτοκτόνησε με χειροβομβίδα -κι ενώ τον καλούσαν ευγενικά να παραδοθεί.
Και τα κομμένα κεφάλια του άρη και του τζαβέλλα; Κομμουνιστική προπαγάνδα. Εξάλλου μετά την χειροβομβίδα πώς να είχε απομείνει το κεφάλι;
Το αγρίμι-πρωταγωνιστής της ταινίας φτάνει προς το τέλος του εμφυλίου να δικάζει τον εθνικόφρονα αδερφό του που κατηγορείται για δράση κατά του κκε. Υπογράφει με πόνο ψυχής και τρεμάμενο χέρι την απόφαση, αλλά οι τύψεις δεν τον αφήνουν σε ησυχία. Μες στο μυαλό του ακούει τις φωνές της μάνας του και του αδερφού του να τον φωνάζουν κάιν και φονιά. Κι εμείς τις ακούμε μαζί του καμιά εικοσαριά φορές για να το εμπεδώσουμε. Ούτε σε σουξέ του καρβέλα τόση επανάληψη.
Αυτό εν παρόδω μου θυμίζει μία από τις αντιφάσεις της παλαιάς διαθήκης. Αφού όλοι είμαστε γόνοι του αδάμ και της εύας στην αρχή δεν υπήρχε αιμομιξία; Αλλά ακόμα κι αν το προσπεράσουμε αυτό, ο κάιν με τον άβελ μετά πώς έκαναν παιδιά; Με την χάρη του θεού; Αλλά ακόμα κι αν ήταν αιμομίκτες ομοφυλόφιλοι που τεκνοποιούσαν με τη θεία χάρη το πράγμα πάλι χωλαίνει γιατί ο κάιν τον σκότωσε τον άβελ (μήπως επειδή τον απατούσε;). Άρα δε μπορεί να έκανε μαζί του το παιδί. Τι μας μένει λοιπόν; Να έκανε τα παιδιά του με την εύα. Άρα καραμπινάτη αιμομιξία που έξηγεί πώς υπάρχει τόση καθυστέρηση σε αυτό τον κόσμο και βγαίνουν τέτοιες ταινίες.
Πάντως οι γνώστες του χώρου με ενημέρωσαν ότι το πρόβλημα λύνεται με την εμφάνιση από το πουθενά μιας άσχετης κοπέλας. Και κάπως έτσι εξηγείται στην παλαιά διαθήκη και η εμφάνιση των μαύρων.
Επιστροφή στο βουνό και στο επαναστατικό λαϊκό δικαστήριο. Με συνοπτικές διαδικασίες κι ενώ τα αγρίμια που παρακολουθούν τη δίκη φωνάζουν συνέχεια θάνατος, θάνατος βγαίνει η ετυμηγορία. Έχει προηγηθεί μια φοβερή απολογία του κατηγορούμενου που μετατρέπεται σε κατήγορος των ερυθρών, μπροστά στην οποία η απολογία του μπελογιάννη και των συντρόφων του ωχριά.
Ο λαϊκός επίτροπος ανακοινώνει την απόφαση και ρωτάει αν έχει να προσθέσει κανείς κάτι.
Εγώ, ακούγεται η φωνή της μαυροφορεμένης μάνας!! Κι ακολουθεί ένας δεκάρικος μελό λόγος.
Μα πώς βρέθηκε πάνω στα βουνά; Είχε ξεμείνει από την αποστολή του οηε; Τι γινόταν εκεί, μπάτε σκύλοι αλέστε ήμασταν;
Κι ύστερα μας έφταιγε το στιλέτο του τίτο…
Το τέλος το ξέρετε. Κι από την άλλη πάλι όχι.
Ο γράμμος πέφτει, αλλά χωρίς πολλούς σκοτωμούς -πέρα απ” τα δύο αδέλφια. Οι δυο στρατοί συμφιλιώνονται, πετάν τα όπλα και δίνουν τα χέρια αδελφωμένοι.
Ε, ναι τους αντάρτες του δσε τους περίμενε γενική αμνηστία και ζωή χαρισάμενη. Τι είχαν να χάσουν αν παραδίδονταν;
Εμένα πάντως η ταινία με απογοήτευσε. Δεν είχε ούτε έναν εαμοβούλγαρο σλάβο για να δείξει ποιοι πραγματικά ήμασταν.
Υστερόγραφα:
1.υπάρχει μία ακόμη κορυφαία σκηνή από την ταινία κόκκινο τρένο με το νίκο γαλανό αντάρτη του ελας να κρατάει υπό την απειλή όπλου καμιά δεκαριά εθνικόφρονες. Το απλό κι αυτονόητο θα ήταν να τους γαζώσει, αλλά η ταινία είναι καλτ κι έχει άποψη. Έτσι, αφού τους βάζει ο γαλανός να τραγουδάν όλοι μαζί τον ύμνο του ελας, τους αφήνει πίσω του, απασφαλίζει μια χειροβομβίδα, την πετάει και πριν φύγει φωνάζει: μέρι κρίστμας…
Χωρίς χο-χο-χο.
2.γιατί δε βγαίνουν γαμώτο τέτοιες ταινίες σήμερα;
3.πέρα από κομμουνιστές λάτρεις του καλτ υπάρχει κανείς άλλος που να τις βλέπει;
Στον επίλογο επιβάλλεται μία ακόμα προσθήκη στη λίστα με τα καλτ διαμάντια του μοναρχοφασισμού: η ταινία μπούλκες. Στην πρώτη σκηνή η σατανική ηγεσία διασπείρει στο στρατόπεδο την ψευδή είδηση ότι ο δσε βρίσκεται στα πρόθυρα της αθήνας και αφήνει τη βάση να πανηγυρίζει γεμάτη χαρά και αφέλεια. Αλλά ο βασικός μας ήρωας δεν τρώει κουτόχορτο. Έχει ζήσει από πρώτο χέρι τι κουμάσια είμαστε, έχει σιχτιρίσει κι είναι αποφασισμένος να μας φτύσει κατάμουτρα. Μετανιωμένος για τις επιλογές του το σκάει από το στρατόπεδο και μετά από ένα σύντομο ανθρωποκυνηγητό, περνάει τα σύνορα ( που ήταν μάλλον μπάτε σκύλοι αλέστε επί τίτο) και επιστρέφει λυτρωμένος στη δημοκρατική ελλάδα, χωρίς δήλωση, ούτε τίποτα.
Τι άλλο έχει μεσολαβήσει έκτοτε, από το 2008 που γράφτηκε αυτό το κείμενο; Η προβολή της ταινίας από την (προ μπουτάρη) χουντοδημοτική τηλεόραση θεσσαλονίκης που κόπηκε στη μέση ύστερα από την άμεση παρέμβαση του κόμματος.
Σήμερα βέβαια τα πράγματα έχουν αγριέψει κι εκείνος ο προπομπός μοιάζει σχεδόν αθώος. Ενώ οι πιο πρόσφατες ταινίες για τον εμφύλιο – που είναι ξανά της μόδας- ακολουθούν τον πιο εκλεπτυσμένο αντικομμουνισμό της σύγχρονης «αντικειμενικής» ιστοριογραφίας κι έχουν απολέσει κάθε καλτ στοιχείο και το όποιο ενδιαφέρον μπορεί να είχαν.
 Υ.Γ παραθέτουμε ένα παλιότερο κείμενό μας, αφιερωμένο στο Νίκο Μιχαλάκη από το Μύρτος Ιεράπετρας Λασιθίου, πολιτικό πρόσφυγα στην π Τσεχοσλοβακία ,αγνό ιδεολόγο κομμουνιστή. Πέθανε στην Ελλάδα,59 χρόνων,λίγο μετά τον επαναπατρισμό του εδώ.
ΗOMO-NATURALIS.GR
23-11-2013
«AΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΥ: ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ»
(Στη μνήμη  του Νίκου Μιχαλάκη  και της «γιαγιάς» Πηνελόπης από την Καστοριά).
«Γρεβενά: Συγκίνηση για τον θάνατο της γηραιότερης Ελληνίδας που ζούσε στην Τσεχία!
Η Ευαγγελία Καράσοβα εγκαταστάθηκε στην Τσεχοσλοβακία μετά τον εμφύλιο πόλεμο – Ποτέ δεν έπαψε να μιλάει την μητρική της γλώσσα…
Η πιο γηραιά γυναίκα της Τσεχίας μέλος της ελληνικής κοινότητας στη χώρα, η Ευαγγελία Καράσοβα, που γεννήθηκε το 1904 στην Ελλάδα, πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 109 ετών στο νοσοκομείο της πόλης Κρνόβ στα βορειοανατολικά της χώρας, από πνευμονία, ανακοίνωσε η οικογένεια της.
Η Καράσοβα ήταν μέλος της ελληνικής κοινότητας που εγκαταστάθηκε στην πρώην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949 και όπως έγινε γνωστό καθ “όλη τη διάρκεια της ζωής της χρησιμοποιούσε τη μητρική της γλώσσα.
Η Ευαγγελία Καράσοβα ζούσε από το 1950 στο χωριό Ντίβτσι Χράντ, κοντά στα πολωνικά σύνορα και εργάστηκε για το μαγαλύτερο χρονικό διάστημα της ζωής της στον τομέα της γεωργίας. Είχε γεννηθεί στις 15 Φεβρουαρίου του 1904 στο χωριό Πρόζβορο στην περιοχή των Γρεβενών. Είχε τρεις γιους και δύο κόρες.
Περίπου 12.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην πρώην Τσεχοσλοβακία το διάστημα 1948 – 1949, μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η ελληνική κοινότητα στη Δημοκρατία της Τσεχίας αριθμεί τώρα περίπου 3.500 ενεργά μέλη που ζουν κυρίως στα βόρειο – ανατολικά.»(MME)
 Δραματική είναι η ιστορία, που ακόμα δεν τολμήσαμε να την αναλύσουμε σε βάθος , των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων, που αναγκάστηκαν να  εγκαταλείψουν τη χώρα μετά την οριστική ήττα των κομμουνιστών το 1949.
Χιλιάδες ΄Ελληνες αριστεροί ,πήραν  το δρόμο της προσφυγιάς, διωγμένοι κακήν κακώς από τον τόπο τους και διασκορπίστηκαν  στα πέρατα της τότε κομμουνιστικής  «οικουμένης».  Βουλγαρία, Ρουμανία,Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία και φυσικά η απέραντη Σοβιετική ΄Ενωση,  υποδέχτηκαν τους φυγάδες  ,οι περισσότερες απ΄αυτές τις  χώρες με σεβασμό,θαυμασμό  και φιλόξενη διάθεση, ελάχιστες με σκεπτικισμό κα  υποψία και  μόνο η Γιουγκοσλαβία του Τίτο με φυλακές και βασανιστήρια.
«Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας». Οι περισσότεροι  από τους εξόριστους, όπως η γιαγιά παραπάνω, ενσωματώθηκαν εύκολα  στις  νέες κοινωνίες, που αναγκάστηκαν να ζήσουν. Ποτέ, όμως, δεν έπαψαν να νοσταλγούν τον τόπο τους, τα αγαπημένα πρόσωπα που άφησαν πίσω, τα χώματα που ήταν θαμμένοι οι γονείς τους.
Το σκληρό, αυταρχικό και απάνθρωπο   κράτος, που αμέσως μετά το «Αντάρτικο» έστησε η Δεξιά, αρνιόταν πεισματικά και επί χρόνια να ανοίξει τις πόρτες εισόδου στη χώρα στους πολιτικούς πρόσφυγες .Το μόνο  που ζητούσαν πια πολλοί απ΄αυτούς,  γέροντες και ετοιμοθάνατοι ,ήταν να γυρίσουν,  για να πεθάνουν στον τόπο τους. Κι αυτό το  θάνατο, τους τον αρνήθηκε τελικά  ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (Είναι ο…Εθνάρχης, στον οποίο  ο…αριστερός  Τσίπρας στο πολιτικό του μνημόσυνο,  χορήγησε  «συχωροχάρτι»  για μια χούφτα κεντροδεξιών ψήφων!).
Θυμάμαι το 2004 και 2005 στο Κίεβο. Αποσπασμένος από το υπουργείο παιδείας στην ουκρανική πρωτεύουσα, δίδασκα ιστορία και γλώσσα στο ιστορικό πανεπιστήμιο του Σεφτσένκο. Ανάμεσα στους φοιτητές μου, πρώτος και καλύτερος,  ένας 80χρονος γέροντας, ΄Ελληνας πολιτικός πρόσφυγας. Ερχόταν, όχι τόσο για να μάθει ιστορία (την «ιστορία» την είχε βιώσει στο πετσί του ο παλιός σκληροτράχηλος αντάρτης), αλλά για να νιώσει πως είναι στην πατρίδα,να ακούει τη γλώσσα («πού μοιάζει με κελάηδισμα»,έλεγε).
΄Απειρες οι αιτήσεις επαναπατρισμού, που του είχαν απορρίψει στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή κουράστηκε κι αποφάσισε να πεθάνει στα ξένα. «Δεν ξανάκανα εδώ και πολλά χρόνια άλλη αίτηση», μου είπε μια μέρα.  «Σ΄αυτά εδώ τα χώματα έθαψα μια γυναίκα και 2 παιδά. Δεν μπορώ να τους αφήσω πια μόνους, παιδί μου, γι΄αυτό δεν ξανάκανα αίτηση επαναπατρισμού». Εγώ, όμως, ήξερα το λόγο. η ΄Ολγα, η εγγονή του, συμφοιτήτρια με τον παππού της, μου τον εμπιστεύτηκε μια μέρα. «Δε ήθελε να περάσει  πάλι τη διαδικασία της γραφειοκρατίας  επαναπατρισμού και ειδικά μια νέα απόρριψη», μου λέει.  «Θα τον σκότωνε.»
Δεν πρόφτασε να τελειώσει την ακαδημαϊκή του χρονιά στο πανεπιστήμιο ο παππούς της ΄Ολγας και να του δώσω τον έπαινο, που περίμενε με αγωνία, σαν μικρό παιδί. Αρχές Ιούνη, πέταξε η ψυχούλα του. Ανάλαφρη  κατηφόρισε  στη Γιάλτα, έκοψε δρόμο πάνω από τη Μαύρη θάλασσα , πέρασε λεύτερη μέσα στα ελληνικά σύνορα και κούρνιασε σε κάποιο  κυπαρίσσι  του χωριού του  που για πάνω από πενήντα  χρόνια δεν το είχε δεί.
*ΠΟΛΥΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ…ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
28.09.07
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΡΕΠΟΥΣΗ,ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Εν αρχη ην η…ιστορικος κυρια Ρεπουση. Η εν λογω κυρια ανελαβε, ως επικεφαλης μιας ομαδας δασκαλων, να συγγραψει και παρουσιασει το εγχειριδιο ιστοριας της ΣΤ΄Δημοτικου, εναντι καλης οικονομικης αμοιβης (και ου μονον). Οπερ και εγενετο. Το βιβλιο ετοιμαστηκε, εγκριθηκε απο το παιδαγωγικο ινστιτουτο και τυπωθηκε. Αλλα, ειναι αυτο το σχολικο εγχειριδιο ιστοριας (oπως και oλα τα σχολικα βιβλια ιστοριας), ενα πραγματικο βοηθημα που διαπραγματευεται υπευθυνα και αντικειμενικα την υλη  για μαθητες, και μαλιστα Δημοτικου? Η απαντηση θα δοθει  απο τις…απαντησεις  σε αλλα δυο (2) ερωτηματα, που ευθυς αμεσως θετουμε:
1.Ποια ειναι αυτη η κυρια, που ανελαβε τη συγγραφη του εγχειριδιου ιστοριας?  Απαντηση: Ειναι μια απο τις καθεστωτικες ιστορικους στο πανεπιστημιο, που  α. εκλεχτηκε στη σχολη με το γνωστο  πελατειακο τροπο, που εκλεγονται ολοι αυτοι οι δημοσιοι υπαλληλοι-εκπαιδευτικοι των 1650  ευρω το μηνα, ολων των βαθμιδων στις διαφορες σχολες και τα πανεπιστημιακα τμηματα. β. Η επιστημονικη της καταρτιση και το πρωτοτυπο συγγραφικο της εργο ειναι ανυπαρκτα (βεβαιωμενο απο οσους γνωριζουμε προσωπα και πραγματα) και γ. Αφου  δουλεια της ειναι να παραγει ιδεολογια για την εκαστοτε εξουσια που υπηρετει, παραχαραζοντας την ιστορια (αλλιως δεν θα την πληρωναν), μπορουμε  ευκολα να συναγουμε συμπερασματα και για το επιστημονικο της ηθος.
2.Ποιοι την τοποθετησαν επικεφαλης αυτης της συγγραφικης ομαδας και  ποια απο τα προσοντα της κυριας μετρησαν, για να  αναλαβει αυτο το εργο? Απαντηση: Καποιοι αλλοι  δημοσιοι υπαλληλοι στο ΥΠΕΠΘ, στελεχη και ενεργουμενα της παρουσας κυβερνησης (οπως συμβαινει με καθε κυβερνηση), μετα απο ανυπαρκτο διαγωνισμο (αναθεση) και με μοναδικο προσον τουτο: Να ειναι η ομαδα υπακουη και συνεργασιμη. Αυτο σημαινει: Να γραφουν τα μελη της την καθεστωτικη ιστορια για παιδια, χωρις παρεκκλισεις απο την κοινα αποδεκτη εθνικη γραμμη, να εχουν την ευχερεια, την ασυνειδησια, δηλαδη, να παραχαρασσουν την ιστορια στο μεγαλυτερο μερος του εγχειριδιου, χωρις συνεπειες και ηθικες αναστολες. Τιποτα αλλο, ουτε χρειαζονταν ουτε διεθεταν η κυρια Ρεπουση και η ομαδα της,  για να αναλαβουν αυτο το εργο. Γι αυτο και τους το αναθεσαν.
Με αυτα τα δεδομενα των απαντησεων μας, επομενως, ειναι ηλιου φαεινοτερο ότι η κυρια Ρεπουση ουτε ηθελε ουτε μπορουσε να συγγραψει την πραγματικη ιστορια, επειδη, ακριβως, κι αυτη και οι συνεργατες της ειναι συγκεκριμενοι δημοσιοι υπαλληλοι, που  εργαζονται στις συγκεκριμενες δημοσιες υπηρεσιες (σχολεια, πανεπιστημια) για συγκεκριμενο σκοπο (αποχαυνωση και εξαπατηση συνειδησεων και μαλιστα νεων ανθρωπων)  και πληρωνονται για να φερουν σε περας αυτο το εργο (και μονο αυτό). Αν οι εργοδοτες της κυριας Ρεπουση ειχαν, εστω και την ελαχιστη υπονοια  πως υπηρχε περιπτωση να αποστασιοποιηθει η  «ιστορικος» απο  αυτη τη γραμμη και να κανει  επιστημη ,δε θα της ανεθεταν, οχι επικεφαλης να ειναι μιας τετοιας συγγραφικης ομαδας, αλλα  ουτε καφε να σερβιρει στο κυλικειο του ΥΠΕΠΘ.
Ακραιφνως  “εθνικη ιστορικος” και υπακουη,λοιπον, οπως είναι η κυρια Ρεπουση, της αναθετουν να γραψει το εγχειριδιο  ιστοριας της ΣΤ΄Δημοτικου. Ας αποκαλυψουμε τωρα, (οι εχοντες γνωση της διαδικασιας αναθεσης συγγραφης ενος  σχολικου εγxειριδιου και του τροπου που  το συγγραφουν οι «ημετεροι» της καθε κυβερνησης), τα μυστικα της συγγραφης του: Τα μελη της ομαδας, οπως προειπαμε, πρεπει να ειναι α.ακραιφνως εθνικοφρονα στοιχεια. β οπαδοι ή, εστω, φιλα προσκειμενοι στην εκαστοτε κυβερνηση. γ Υπακουα «παιδια», να εχουν, δηλαδη, τη διαθεση να «ριχνουν νερο στο κρασι» τους (απο πολυ, εως λιγο) και να ενεργουν συμφωνα με τις επιταγες του  καθε ΥΠΕΠΘ  και του παιδαγωγικου ινστιτουτου. Αν παρχουν αυτα τα εχεγγυα, ανατιθεται στην ομαδα  το εργο, τα μελη  μοιραζονται την υλη του εγχειριδιου ισοποσα και σε 3-4 μηνες (το πολυ), το βιβλιο ειναι ετοιμο. Ο επικεφαλης της ομαδας  ριχνει μια ματια στο συγγραμμα που το παραδιδουν, βεβαιωνεται πως  οι συγγραφεις ακολουθησαν τη γραμμη που προαποφασιστηκε μεταξυ τους, το «κοιταζει» καποιος εμπειρος φιλολογος ορθογραφικα και συντακτικα και το βιβλιο ειναι ετοιμο να παει στο παιδαγωγικο  ινστιτουτο για ελεγχο και στη συνεχεια για τυπωμα με αποφαση υπουργου. Η διαδικασια τελειωνει με την εισπραξη της παχυλης αμοιβης  απο τους συγγραφεις, οι οποιοι, οπως ειπαμε, ουτε οι καλυτεροι γι αυτη τη  συγγραφη ειναι, ουτε με δικαιες και αντικειμενικες διαδικασιες τους ανατεθηκε  Όπως, ακριβως, συμβαινει με ολα τα πραγματα στην Ελλαδα. ( π.χ διαγωνισμοι δημοσιων εργων).
Αλλα, τι συνεβη ,ομως, ξαφνικα και ξεσηκωθηκε συμπαν το εθνος, εναντιον μιας καθως πρεπει πανεπιστημιακου και συμμορφουμενης προς τα υποδειξεις δημοσιου υπαλληλου, που, η καημενη, τιποτα περισσοτερο δεν επιδιωκε απο την αμοιβη της και τον εμπλουτισμο του βιογραφικου της? Πώς προεκυψε στο βιβλιο αυτος ο… καταραμενος  “συνωστισμος» των προσφυγων στη Σμυρνη?
Τα πραγματα ειναι απλα, μα τοσο απλα, αν τα ξερει κανεις απο τη μεσα μερια. Εχουμε και λεμε λοιπον: Τελευταια, μετα την αναπτυξη στενων οικονομικων σχεσεων μεταξυ των χωρων των Βαλκανιων, αλλα και της Τουρκιας, εχει ξεκινησει μια  προσπαθεια προσεγγισης των λαων  σε ολα επιπεδα. Οι κυβερνησεις ειδαν πως ενας γερος μοχλος, που θα βοηθουσε αποτελεσματικα προς αυτη την κατευθυνση, ειναι η ιστορια. Αναθεσαν, ετσι, σε διαφορους «ιστορικους” απ΄ ολα τα βαλκανικα πανεπιστημια να δραστηριοποιηθουν, να μαζευονται ποτε Θεσσαλονικη, ποτε Σοφια και Βουκουρεστι (επι παχυλοτατη οικονομικη αμοιβη, βεβαια) και  να συζητουν, ταχα μου, επιστημονικα θεματα και ειδικα τροπους για την εθνικιστικη αποφορτιση των  ιστοριων τους  . Στη συνεχεια, με την προκρουστεια αντιληψη που εχουν   οι κυβερνησεις  για την ιστορια, επιβαλλουν στους καθεστωτικους ιστορικους-υπαλληλους τους να την κοβουν και να τη ραβουν, συμφωνα με τι βουλονται και ορεγονται τα αφεντικα τους. Ετσι, οι παντα ευπειθεις καθεστωτικοι ιστορικοι, αναλαμβανουν το εργο της αποκρυψης και αποσιωπησης ιστορικων γεγονοτων ή αλλαγης ακομα και της ιστορικης τους βαρυτητας,  αν τα γεγονοτα αυτα (ή οι ιστορικοι χαρακτηρισμοι) φαινεται να δυσχεραινουν την προσεγγιση των βαλκανικων κρατων και υποδαυλιζουν το μισος μεταξυ των λαων.
Σε αυτο το πνευμα κινηθηκε και η κυρια Ρεπουση με την ομαδουλα της. Ποια ιστορικα γεγονοτα ή αναγνωρισμενα ως τετοια, ειναι ησσονος σημασιας και σε αυτη τη φαση δεν εξυπηρετει η αναφορα τους? Τα πεταμε στον καλαθο των αχρηστων. Μνημονευομε ενα κλασικο: Το κρυφο σχολειο.Τοσα χρονια η κυρια Ρεπουση διδασκε πως υπηρχε κρυφο σχολειο και κεραυνοβολουσε εμας που λεγαμε πως δεν υπηρχε , γιατι δεν ηταν αναγκη να λειτουργουν κρυφα σχολεια στην τουρκοκρατια, αφου η εκπαιδευση, η γλωσσα και η θρησκεια των ραγιαδων ηταν ελευθερα. Οταν ηρθε το πληρωμα του χρονου, ομως, και αφου το εθνος-κρατος εργοδοτης της εγινε πιο ανεκτικο σε τετοιες ιστορικες παρεκκλισεις, ξαφνικα αλλαξε κι αυτη χαβα και ως νεοφωτιστη, αρχισε να γινεται «βασιλικοτερη του βασιλεως».
Ρωτουσαμε εμεις παλια, επισης. Ποια  γενοκτονια των Ελληνων της Μ.Ασιας εγινε το ΄22 και πρασινα αλογα ? Ποιοι ξεσηκωσαν τους Ελληνες  εκει και τους κουβαλησαν μετα την ηττα των ελληνικων στρατευματων  προσφυγες στην Ελλαδα? Τι ηθελαν τα ελληνικα στρατευματα στη Μ.Ασια και στο Σαγγαριο?  Για ποια καταστροφη της Σμυρνης και ποια σφαγη μιλατε? Αν ηθελαν οι Τουρκοι να  «κοψουν» ολους τους Ελληνες της Σμυρνης, και μαλιστα εν μια νυκτι, δε θα το εκαναν, οπως εκαναν με τους Αρμενιους? Αυτοι (οι Τουρκοι), οπλισμενοι και νικητες, αν ηθελαν, θα αφηναν τους προσφυγες να επιβιβαστουν στα καραβια (τοσα εκατομμυρια κοσμος) και να περασουν απεναντι στο ελληνικο?  Αστεια πραγματα.
Αλλα, θα ρωτησει κανεις. Και οι ζωντες? Αυτοι που ηταν αυτοπτες στις σφαγες και ειδαν να καιγεται η Σμυρνη? Βεβαιως, τις τραγικες εκεινες μερες, σκοτωθηκαν πολλοι Ελληνες, γυναικες βιαστηκαν, σπιτια και μαγαζια λεηλατηθηκαν και φωτιες μπηκαν. Αλλα, οι Τουρκοι ηταν οι νικητες, δεν εκαναν τιποτα περισσοτερο απο ο τι κανουν , οσοι  εχουν το πανω χερι σε αυτες τις περιπτωσεις. Αλλα, γενοκτονια, σαν αυτη των Αρμενιων και των Κουρδων, όχι,  δεν εκαναν το ΄22 οι Τουρκοι τετοιο πραμα. Ειναι  απολυτο ψευδος και ανεπιτρεπτη παραχαραξη της ιστοριας. Συνωστισμος μεγας προσφυγων, που εγκατελειπαν οπως-οπως τη Σμυρνη και ξεριζωθηκαν, εξαιτιας της εγκληματικης αφροσυνης των ελληνων κυβερνωντων, οντως παρατηρηθηκε. Γενοκτονια ,όμως, οχι!
Οταν τα λεγαμε εμεις αυτα, σε αλλες, δυσκολες εποχες, σηκωνοταν η τριχα της κυριας  Ρεπουση. Ηταν τοτε που  μας αφοριζαν οι ομοϊδεατες της και μας απειλουσαν  να μας ριξουν,  εμας τους… ανθελληνες, στο  εθνικο πυρ το εξωτερον. Όταν ομως, η κυρια ελαβε τη διαταγη απο την προϊσταμενη της ΥΠΕΠΘ να αμβλυνει τις κακες εντυπωσεις  και να απαλειψει  απο το σχολικο βιβλιο αυτα τα κακοηχα, οπως  «η ολοσχερης σφαγη των Ελληνων της Μ.Ασιας και η καταστροφη της Σμυρνης»,που εγραφε παλιοτερα, επειδη, ακριβως, ουτε επιστημονικο ηθος ουτε «πετσα» γενικως διαθετουν  οι δημοσιοι υπαλληλοι-δασκαλοι των πανεπιστημιακων σχολων, λησμονησε τα πατριωτικα της και εσπευσε αμεσως να συμμορφωθει. Ετσι, η μεχρι τωρα πανταχοθεν στα σχολικα βιβλια ιστοριας διασαλπιζομενη γενοκτονια των Ελληνων στη Μ.Ασια, κατεληξε να ειναι «συνωστισμος Ελληνων» στο εγειριδιο της Ιστοριας της ΣΤ Δημοτικου, «δια χειρος Ρεπουση». (Τον ορο «συνωστισμος» ξεσηκωσε η συγγαρφεας από ευρωπαϊκα ιστορικα κειμενα, ιδιαιτερα γαλλικα και γερμανικα, που αναφερονται στα γεγονοτα του ΄22 ).
Αλλα, δεν υπολογισαν ομως καλα, ολοι τουτοι (Ρεπουση και κυβερνηση). Οι υστερικες κραυγες των  εθνικιστων-(Ελληναρες) εφεραν τα πανω κατω. Με επικεφαλης τους αξιοτιμους-ες κυριους-ες Χριστοδουλο, Ανθιμο, Παπαθεμελη, Λουκα, Μικη Θεοδωρακη, Καρατζαφερη, Ψωμιαδη, Μακη Τριανταφυλλοπουλο, Ζουραρι, Κανελη, συσσωμο το ΚΚΕ και λοιπους πατριωταραδες, εβγαλαν παλι τα λαβαρα απο τα σεντουκια και απειλουσαν θεους και δαιμονες για το μεγα εθνικο ανοσιουργημα. Λαβροι ολοι αυτοι, ζητουσαν την κεφαλην της ασεβους Ρεπουση επι πινακι. Η κυβερνηση, αντιλαμβανομενη πως αυτη ιστορια με την… ιστορια της Στ΄ Δημοτικου θα μπορουσε να καταληξει σε Βατερλω της, απεσυρε το βιβλιο και αφησε τη Ρεπουση να βγαλει τα καστανα απο τη φωτια! (Χαχα,ολοι τελικα οι προδοτες εχουν την ιδια μοιρα, κυρια Ρεπουση. Θα επερεπε, ομως να γνωριζετε, πως “τον προδοτη πολλοι εμισησαν, την προδοσια ,ομως, ουδεις”. Τωρα,δε σας μενει παρα να το παιζετε και ηρωιδα ή μαγισσα  του Μεσαιωνα, οπως αυτοαποκαλειστε σε μια συνεντευξη σας. Αλλα, αφου  σας εθιξαν τοσο πολυ, οπως λετε, με την αποσυρση του βιβλιου, γιατι δεν εχετε την  παλληκαρια να παραιτηθειτε,αληθεια?).
Αυτή ειναι ολη η αληθεια για το περιβοητο  εγχειριδιο της ιστοριας και την κυρια Ρεπουση. Τοσο η κυβερνηση με την «ιστορικο» της, οσο και το σκυλολοϊ των εθνικιστων,  σιγα –σιγα θα αρχισουν να αντιλαμβανονται πως αλλαξαν οι εποχες και θα αλλαζουν με τον καιρο ακομα περισσοτερο. Το ψεμα δεν μπορει ποτε να υπερισχυσει της αληθειας. Ειναι νομος της ιστοριας αυτο,δεν αλλαζει, δεν υποχωρει.Οι νομοι της ιστοριας ,ειναι σαν τους φυσικους νομους.

 ** Προσωπική μαρτυρία.

                          Ο  Γεώργιος  Ζάρας

Ο πατέρας μου, Ιωάννης Πασχαλίνος-Αδαμόπουλος, ήταν συμμαθητής του  Γεωργίου  Ζάρα με καταγωγή από το Λογγό, οικισμό του χωριού Βρεστού της Ολυμπίας  στο Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας. Τα ταραγμένα εκείνα χρόνια, που προσπαθούσε η χώρα να σταθεί στα πόδια της, σε μια συνάντηση των δυο παλιών συμμαθητών, άντρες πια, ο Ζάρας, πρότεινε στον πατέρα μου να γίνουν… παπάδες. “Καλή δουλειά και με τυχερά”, έχω τίς άκρες”,του έταζε.” ΄Ελα να βάλουμε ράσο”.  “Δεν είμαι εγώ για παπαδιλίκια”, τον έκοψε  ο πατέρας. “Δε χαραμίζω εγώ τη ζωή μου στα ράσα”.

Πέρασε καιρός.  Πάλι ο Ζάρας ,μετά την “Κατοχή”, πλησιάζει  μια μέρα το παλιό του συμμαθητή και τούτη τη φορά του πρότεινε  να ενταχθούν στη… Χωροφυλακή. “Θα  φάμε  ψωμί”, τον διαβεβαίωνε  “και με το χαρτί από το σχολειό  στα χέρια μας, θα έχουμε καλή εξέλιξη ,θα πάμε ψηλά” . “΄Ακου, Γιώργη Ζάρα”, του ξέκοψε ο μακαρίτης ο πατέρας μου. “Εγώ είμαι οργανοπαίχτης, τα χέρια μου ξέρουν να πιάνουν μόνο το βιολί, δεν τα μαγαρίζω εγώ σε φονικά και αίμα.΄Αει τράβα το δρόμο σου”.

Και έμεινε χρόνια ,μέχρι τα στερνά του, βιολιτζής-πανηγυριτζής ο μπάρμπα Γιάννης. Και  ποτέ δεν  τον άκουσα να μετανιώνει για την επιλογή του να μη σφαγιάζει, ως “Ταλιμπάν”, ανθρώπους. Και φυσικά δεν έγινε, και ευτυχώς για εκείνον και για μας (δύσκολο να αποκηρύσσεις το γονιό σου) ποτέ αντιστράτηγος της Χωροφυλακής, όπως ο συμμαθητής του Γεώργιος Ζάρας από το  Λογγό.